„Vreau să merg la psiholog, dar nu îmi permit”. E o frază pe care o auzi destul de des, mai ales în mediile în care mersul la psihoterapeut nu mai e tabu. Societatea românească e din ce în ce mai deschisă față de beneficiile psihoterapiei, așa că tot mai mulți dintre noi vrem să ne rezolvăm problemele psihice sau emoționale discutând cu un specialist. Un lucru mai puțin știut, dar care este valabil deja de câțiva ani, este că poți să mergi la psiholog gratuit. Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de aceste „servicii de sănătate conexe actului medical” pe care să nu le plătești direct, ci să fie decontate? Cui trebuie să te adresezi, care sunt pașii de urmat și în ce măsură poți ajunge la psihologul ales de tine? Ca să aflăm aceste răspunsuri, am trimis solicitări la Casa Națională de Asigurări Sănătate (CNAS). Pentru că nu am primit un răspuns oficial, am răsfoit, mai apoi, Contractul-cadru aprobat de Ministerul Sănătății și am stat de vorbă cu un psiholog care primește clienți în terapie, urmând ca ședințele să fie decontate.
Ani la rând, mersul la psiholog a fost considerat tabu. Cei care apelau la psihoterapie erau considerați nebuni. Din fericire, nu mai e așa. Generațiile mai tinere sunt tot mai deschise când vine vorba de psihoterapie, pe care nu o mai consideră necesară doar în cazurile severe. De fapt, mulți dintre noi avem nevoie de psihoterapie, cu atât mai mult în această perioadă neobișnuită pe care o traversăm, când suntem mult mai izolați unii de alții față de cum eram în urmă cu un an.
Motivele pentru care îți poți dori să mergi la psiholog pot fi diferite. De la probleme mai apăsătoare, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, tulburarea borderline sau alcoolismul, până la probleme care nu sunt atât de evidente, dar care, totuși, nu te lasă să trăiești bine. Poate fi vorba despre probleme emoționale mai ușor de gestionat, cum ar fi cele de cuplu sau din relațiile cu copiii.
Cât costă să mergi la psiholog
Ședințele de psihoterapie sunt una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face în tine însuți, spun cei care merg la psiholog și văd rezultatele. Și probabil că sunt, dar investiția nu este una pe care oricine și-o permite. Tariful pentru o ședință petrecută cu un terapeut – fie că e față în față sau online – variază între 100 și 300 de lei, dar poate ajunge și la 450 de lei, atunci când psihologul este unul foarte experimentat și cu multe studii în domeniu.
În unele cazuri, chiar și cel mai mic tarif poate fi greu de suportat, pentru că psihoterapia nu înseamnă să mergi la psiholog o singură dată și atât. Pentru ca acest efort să dea rezultate, e nevoie de ședințe repetate. Poate fi vorba de 20, 30 de ședinte săptămânale sau bilunare, iar uneori poate fi vorba de ani întregi de terapie, în funcție de problema pe care o ai și obiectivul pe care vrei să-l atingi.
Ce faci, totuși, când nu ai acești bani, dar vrei să mergi la psiholog?
Ce trebuie să faci ca să mergi la psiholog gratuit
Maria Dumitru este psiholog clinician autonom, cu formare în psihoterapie integrativă la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă, iar acum face o formare la Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei. Cei mai mulți dintre clienții ei sunt oameni care nu plătesc direct ședințele de psihoterapie, acestea fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, merg la psiholog gratuit, dacă au asigurare de sănătate. Cum este posibil acest lucru?
„În reglementările legislative din 2014, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sănătate conexe actului medical. Asta înseamnă că eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa. A fi furnizor de servicii conexe presupune ca decontarea acestor servicii se va face conform unui contract întocmit între psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrică, oncolog etc. și cabinetul de psihologie. Medicul specialist dă pacientului scrisoare medicală prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv”, explică Maria Dumitru.

Conform Contractului-cadru aprobat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 397/2018 din 27 martie 2018, ședințele de psihoterapie sunt considerate, alături de cele de logopedie și kinetoterapie, servicii conexe actului medical și pot fi decontate de către CNAS.
Parcursul nu este însă unul direct. Nu poți merge direct la psiholog cu gândul că ședințele ți se vor deconta. Nu poți merge nici măcar la medicul de familie ca să-ți dea o scrisoare medicală prin care să-ți recomande psihoterapie. Doar un medic specialist îți poate recomanda, ca parte integrantă a procesului terapeutic, ședințe de psihoterapie.
„Persoana care își dorește acces gratuit la psihoterapie trebuie, mai întâi, să apeleze la medicul de familie. De la acesta trebuie să primească un bilet de trimitere către medicul specialist, apoi merge la un consult și abia apoi acest medic specialist, care are încheiat un contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, declară aceste servicii către Casa de Asigurări de Sănătate. Casa decontează aceste servicii medicului de specialitate – psihiatru, neurolog etc. –, iar acesta decontează ulterior către psiholog”.
Maria Dumitru, psiholog clinician
Contractul-cadru menționează care sunt specialitățile clinice pe care un medic le poate avea ca să recomande pacienților săi să meargă la psiholog gratuit:
- neurologie şi neurologie pediatrică;
- otorinolaringologie;
- psihiatrie şi psihiatrie pediatrică;
- reumatologie;
- ortopedie şi traumatologie şi ortopedie pediatrică;
- oncologie medicală;
- diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice;
- hematologie;
- nefrologie şi nefrologie pediatrică;
- oncologie şi hematologie pediatrică.
Un medic care are una dintre specialitățile menționate mai sus poate avea contracte cu mai mulți psihologi cărora să le trimită pacienți. La fel, un psiholog poate avea contracte cu mai mulți medici care îi pot trimite pacienți.
Orice medic cu o altă specialitate nu poate recomanda pacienților săi, prin scrisoare medicală, să meargă la ședințe de psihoterapie care să fie ulterior decontate.
Asta înseamnă că nici medicii de familie nu pot să dea scrisoare medicală în vederea decontării ședințelor la psiholog. „Medicul de familie – că de-aia se numește medic de familie – ar trebui să fie persoana cea mai apropiată de pacientul respectiv, de familia respectivă. Medicul de familie este cel care are accesul cel mai mare la ceeea ce se întâmplă în familia respectivă. Cred că ar fi trebuit adăugat și medicul de familie pe listă (n.r. – lista medicilor care pot recomanda ședințe de psihoterapie)”, e de părere psihologul Maria Dumitru.
Maximum trei persoane pe zi
Chiar și așa, medicul psihiatru, neurolog, oncolog sau de oricare dintre specialitățile clinice menționate în contractul-cadru nu poate recomanda nelimitat servicii de sănătate conexe actului medical, pentru că nu poate deconta aceste servicii decât în limita a 90 de puncte pe zi. Iar în aceste „servicii de sănătate conexe actului medical” sunt incluse, pe lângă ședințele de psihoterapie, și evaluarea psihologică clinică, logopedia, kinetoterapia și fiziokinetoterapia. Ce înseamnă acest lucru?
Având în vedere că medicul are la dispoziție 90 de puncte pe zi, iar o ședință de consiliere psihologică clinică sau de psihoterapie înseamnă 30 de puncte, doar trei dintre pacienții unui medic specialist pot merge la psiholog într-o zi, beneficiind de ședințe de psihoterapie decontate de CNAS.
De exemplu, dacă un medic neurolog are la dispoziție 90 de puncte pe zi, el va trebui să decidă cum le va împărți pacienților săi în funcție de nevoi. În primul rând, va trebui să aleagă dacă își va trimite pacientul la psiholog, logoped sau la kinetoterapeut. În al doilea rând, va trebui să decidă căruia dintre pacienții lui îi va da scrisoare medicală către, să spunem, psiholog, având în vedere că nu poate deconta cheltuielile pentru mai mult de trei persoane pe zi.
Dintre serviciile conexe actului medical, doar logopedia și kinetoterapia de grup sau pe aparate speciale au alocate câte 15 puncte. În rest, toate celelalte servicii, indiferent că sunt destinate adulților au copiilor, reprezintă câte 30 de puncte.
Psihiatrul pentru copii, singurul care poate recomanda mai multe ședințe
Singurul medic care poate recomanda servicii de sănătate conexe actului medical, deci și ședințe de psihoterapie, care să depășească trei pacienți pe zi este psihiatrul pentru copii. Conform Ordinului Nr. 980/610/2019 din 27 iunie 2019 emis de Ministerul Sănătății, specialistul în psihiatrie pediatrică poate recomanda, acum, servicii conexe actului medical în valoare cumulată de maximum 360 de puncte pe zi:
„Punctajul aferent serviciilor de sănătate conexe actului medical care pot fi raportate, pentru unul sau mai mulţi asiguraţi indiferent de tipul serviciului conex, de medicul de specialitate care le-a solicitat nu poate depăşi 90 de puncte în medie pe zi, cuvenite celui/celor care le prestează, reprezentând servicii conexe, cu excepţia medicului de specialitate psihiatrie pediatrică pentru care punctajul nu poate depăşi 180 de puncte în medie pe zi. Începând cu semestrul II al anului 2019, medicul de specialitate psihiatrie pediatrică poate raporta servicii conexe al căror punctaj nu poate depăşi 360 de puncte în medie pe zi”.
Nu mergi la psihologul ales de tine
De cele mai multe ori, când vrei să mergi la psiholog, faci o minimă cercetare. Fie ceri o recomandare printre cunoscuții care fac deja terapie, fie cauți pe internet informații despre pregătirea și experiența psihologului. Dacă vrei să mergi la psiholog gratuit, va trebui să mergi pe mâna medicului. Nu îți poți alege singur terapeutul, ci te vei duce la cel cu care medicul tău specialist a semnat deja un contract.
„Eu pot să iau un pacient de la un psihiatru cu care eu am contract. Dacă mie îmi vine un client de la un alt medic, cu care eu nu am contract, cu scrisoare medicală pentru evaluare psihologică sau pentru consiliere sau pentru psihoterapie individuală sau de grup, nu am cum să-l iau în terapie, pentru că nu pot să decontez ședințele”.
Maria Dumitru, psiholog clinician
Numărul de ședințe de care pacientul va beneficia gratuit este stabilit de către medicul specialist și psiholog, împreună, în funcție de gravitatea situației.
Un demers binevenit, un proces îngreunat
Pe scurt, ca să mergi la psiholog gratuit, trebuie să te duci, mai întâi, la medicul de familie. Deși nu te poate trimite direct la psiholog, acesta îți poate da bilet de trimitere către un medic de specialitate clinică dintre cele menționate în contractul-cadru. Dacă motivele pentru care vrei să mergi la psiholog nu sunt consecințe ale unor probleme de sănătate severe – din zona oncologiei, traumatologiei, nefrologiei – cel mai probabil vei căuta un psihiatru.
Te duci la psihiatru și, dacă el va considera că problema ta este destul de importantă încât să te trimită la psiholog în limita celor trei pacienți pe zi, îți va da scrisoare medicală. Cu scrisoarea medicală nu poți merge la un psiholog ales de tine, ci doar la unul cu care medicul psihiatru are contract. Stabilești o întâlnire cu psihologul și, dacă are locuri libere, îi duci scrisoarea medicală și începi terapia.
Nu e imposibil să mergi la psiholog gratuit, dar nu e nici cel mai simplu parcurs.
Am încercat să aflăm de la CNAS care au fost sumele alocate în 2019 pentru aceste servicii medicale conexe și ce sume au fost cheltuite. Am fi putut, astfel, să ne facem o imagine despre cât de des apelează medicii la serviciile de sănătate conexe actului medical. Nu am primit răspuns la solicitare.
Inițiativa de decontare a unor ședințe de psihoterapie, care a intrat în vigoare în 2014, este una benefică, chiar dacă parcursul pe care o persoană trebuie să-l urmeze ca să meargă la psiholog gratuit nu este cel mai ușor, ba poate fi chiar descurajant.
Una dintre dificultăți poate fi găsirea unui medic specialist care să aibă contract cu unul sau mai mulți psihologi, pentru că nu toți medicii semnează astfel de contracte. Apoi, va trebui ca, odată găsit medicul, acesta să-ți dea scrisoare medicală – lucru care poate fi greu de obținut, dacă motivul pentru care vrei să mergi la psiholog nu este unul sever, corelat cu o boală fizică sau psihică.

În fond, sunt numite servicii de sănătate conexe actului medical pentru că rolul lor, în acest caz, este de a veni în completarea actului medical, nu de a rezolva probleme emoționale pe care un medic specialist le-ar considera minore.
De exemplu, dacă ai o stimă de sine scăzută sau dacă frica de abandon îți sabotează relațiile de cuplu, lucruri cu care ne confruntăm mulți dintre noi și care se pot rezolva prin psihoterapie, nu orice medic va considera că problema ta este atât de importantă încât să te aleagă printre cei trei pentru care poate deconta, zilnic, ședințe la psiholog.
O altă dificultate poate fi rezistența pe care o au oamenii, în general, față ideea de a merge la psihiatru. Dacă mersul la psiholog a devenit acceptabil din punct de vedere social, mersul la psihiatru nu este atât de ușor de tolerat.
„Încă există ideea că la psihiatru ajung numai persoanele cu probleme grave și cele nebune, ceea ce nu e adevărat. E important ca oamenii să știe că, în cele mai multe cazuri, medicația dată de psihiatru nu e pe viață, e doar ca să regleze organismul, să echilibreze serotonina și dopamina, niște mediatori neuronali. Persoana respectivă nu va lua medicație pe viață, medicația va fi redusă la un moment dat sau chiar scoasă”, mai spune psihologul Maria Dumitru.
Chiar dacă parcursul nu este ușor, dacă consideri că te-ar ajuta să mergi la psiholog, dar nu ai bani, încearcă să găsești un medic dispus să faciliteze accesul tău la psihoterapie gratuită!
În mai 2020, a fost înaintată și o petiție pentru introducerea serviciilor psihologice în pachetul de bază al serviciilor de sănătate decontate. Până la momentul redactării acestui articol, petiția strânsese 7.730 de semnături.