Alegerea unui psihoterapeut poate fi dificilă. Pentru că există foarte multe tipuri de terapie, iar informațiile despre ele pot fi uneori greu de obținut, am demarat o serie de articole despre principalele tipuri de psihoterapie disponibile în România. Pentru a afla mai multe despre ce este, cum funcționează și cui i se potrivește psihoterapia dialectic-comportamentală (DBT), am stat de vorbă cu Anca Răducan, psihoterapeut cu formare în DBT.
Psihoterapia dialectic-comportamentală (dialectical behavioral therapy sau, prescurtat, DBT) este o metodă psihoterapeutică creată de Marsha M. Linehan la sfârșitul anilor ’80. Inițial, a fost dezvoltată pentru persoanele cu tentative suicidare și comportamente de autovătămare, eventual diagnosticate cu tulburare de personalitate borderline, conform Asociației Române de Terapie Dialectic-Comportamentală.
Psihoterapia dialectic-comportamentală are la bază terapia cognitiv-comportamentală și folosește o multitudine de tehnici și strategii care îmbunătățesc copingul și reglarea emoțiilor. Termenul dialectic se referă la înlăturarea contradicțiilor prin acceptare și schimbare. Având în vedere că persoanele instabile emoțional au, de obicei, o gândire de tipul „alb sau negru”, ele au nevoie să integreze părțile opuse.
În prezent, acest tip de terapie este folosit pentru a trata și alte tulburări, cum ar fi tulburările de alimentație, tulburarea de stres post-traumatic și abuzul de substanțe. De asemenea, este folosită în cazul adolescenților cu probleme emoționale.
Deși și-a extins utilizarea, rămâne terapia cea mai eficientă în cazul persoanelor cu borderline, întrucât creează un cadru de învățare sau reînvățare a unor abilități care le permit acestora să aibă relații funcționale.
Ce este psihoterapia dialectic-comportamentală
Psihoterapia dialectic-comportamentală folosește tehnici de analiză a schemelor de gândire, automonitorizarea și recompensa, precum și concepte care ajută la acceptarea realității, conștientizarea prezentului și echilibrul între extreme. Este un tip de terapie directivă, adică îndrumă spre o acțiune sau o atitudine.
„Obiectivul central al psihoterapiei DBT este de a ajuta clienții să își gestioneze emoțiile astfel încât să găsească acțiuni mai potrivite pentru nevoile lor decât cele actuale. Ea presupune căutarea unui echilibru între acceptarea – fără judecată – a situației actuale în care se află o persoană și nevoia aceleiași persoane de a se schimba și de a fi mai bine”, explică Anca Răducan, psihoterapeut cu formare în psihoterapia dialectic-comportamentală.
În funcție de scopul terapiei, terapeutul DBT poate integra, în cabinetul său, mai multe abordări terapeutice. „Cred însă ca e mai importantă filosofia din spatele abordării, care e una mult mai statornică pentru fiecare psihoterapeut, odată ce și-o formează”, adaugă Anca Răducan, care are formare în alte două terapii: cea experiențială și cea integrativă a traumei.
De altfel, la baza DBT stau filosofia zen, teoria schimbării comportamentului, terapia cognitiv-comportamentală și terapia bazată pe transfer.
La ce să te aștepți
Abordarea terapeutului DBT pendulează în funcție de poziția clientului. La fel ca în toate tipurile de psihoterapie, și în cea dialectic-comportamentală, relația terapeutică joacă un rol important în evoluția terapiei.
„Terapeutul va lua când un rol directiv, clar și centrat pe schimbare și motivare, când o atitudine de compasiune și empatie centrată pe acceptare și validarea nevoilor și emoțiilor clientului. El urmărește să construiască alături de client tensiunea necesară pentru ca acesta să se miște cât mai aproape de obiectivul lui”, explică psihoterapeutul Anca Răducan.
Tehnicile folosite sunt analiza comportamentală, tehnici de expunere, paradoxale, de comunicare empatică sau tehnici de restructurare cognitivă. Persoanele care apelează la terapie DBT se pot aștepta ca, în timpul ședințelor, să existe un focus centrat pe prezent, precum și pe identificarea cauzelor problemelor, dar fără a analiza foarte minuțios trecutul.
Specifică terapiei DBT este monitorizarea comportamentului clientului, care se face prin ținerea unui jurnal. „Jurnalul este puternic recomandat dacă există comportamente care amenință viata, adică autoagresive”, spune Anca Răducan.
„Pe parcursul ședintelor, clienții învață noi abilități – diferite tehnici de mindfulness, de reglare a stresului, de relaționare sau tehnici de flexibilizare a gândirii și acceptare a realității, adică tehnici dialectice. Nu primesc teme, dar sunt constant încurajați să introducă în viața lor abilitățile învățate în terapie.”
Anca Răducan, psihoterapeut DBT
Prima fază a terapiei are în vedere diminuarea comportamentelor care amenință viața, a doua este centrată pe durerea cauzată de traumă și a treia fază are ca obiectiv creșterea calității vieții persoanei.
O altă componentă specifică psihoterapiei dialectic-comportamentală este aceea că, la nevoie, terapeutul intră și în rolul de coach (antrenor), fiind disponibil prin telefon în momentele de criză ale clientului său. Totuși, de multe ori acest sprijin este înțeles greșit de către clienți, atrage atenția Anca Răducan: „Mulți oameni se gândesc că pot suna terapeutul când au o criză și că terapeutul le zice cum să scape de ea. Dar scopul coaching-ului telefonic este de a ajuta clientul să pună în practică planul pentru criză stabilit deja în terapie. Deci clientul știe ce trebuie să facă, doar că are nevoie de sprijin în unele momente”.
Psihoterapia dialectic-comportamentală de grup
DBT presupune un program de tratament care include terapie individuală, un curs de abilități pentru gestionarea emoțiilor (curs care, de obicei, se ține în grup), coaching telefonic și echipă de suport pentru terapeut.
Deși nu este obligatoriu pentru cei care vor să intre într-o terapie dialectic-comportamentală individuală, cursul de abilități este puternic recomandat celor care încep DBT și presupune predarea și practicarea unor abilități care ajută clienții să-și gestioneze mai bine emoțiile și relațiile.
Cât durează și ce frecvență e recomandată
Psihoterapia dialectic-comportamentală și-a dovedit eficiența mai ales pentru prima etapă de tratament – cea care vizează diminuarea comportamentelor care amenință viața. Această etapă durează, de obicei, între șase luni și un an, dar fiecare terapeut își adaptează ritmul și durata ședințelor ținând cont atât de nevoie sale, cât și de cele ale clientului.
Durata standard a ședinței este de 50 de minute, iar frecvența este, de cele mai multe ori, săptămânală. Tarifele pentru o ședință de terapie individuală variază între 150 și 250 de lei, iar pentru întâlnirile de grup, între 100 și 150 de lei.
Cui i se potrivește psihoterapia dialectic-comportamentală
Psihoterapia dialectic-comportamentală are rezultate bune în cazul persoanelor cu tulburare de personalitate borderline, în situațiile care implică ideație suicidară sau tentative de suicid, în tulburări alimentare, adicții, depresie, anxietate, tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) și în cazul persoanelor care au probleme legate de cuplu.
„Inițial a fost demostrat că DBT este mai eficientă în cazul celor cu tulburare borderline decât alte metode – ca de exemplu psihanaliza sau terapia cognitiv-comportamentală – pentru că îmbină o multitudine de tehnici de schimbare comportamentală cu tehnici de acceptare și validare, astfel încât, în final, clientul să se simtă motivat și mobilizat să facă o schimbare către obiectivul dorit. Focusul nu e nici pe schimbare, nici pe acceptare, ci pe a ajuta clientul să obțină un echilibru între cele două. În prezent, există studii legate de eficiența metodei pentru multe alte tulburări sau probleme pe care le întâlnesc oamenii: depresie, anxietate, tulburare de alimentație, ADHD, dependențe, relație de cuplu”, spune psihoterapeutul Anca Răducan.
„Cred că DBT s-a adresat inițial tulburărilor emoționale severe, așa cum au persoanele cu multiple tentative de suicid și tulburare borderline, dar acum această terapie este validată pe o gamă largă de problematici. Filosofia din spatele metodei poate fi aplicată în viața oricăruia dintre noi. Și anume, că lucrurile sunt mereu conectate și se influențează reciproc, că e mereu posibil să omiți ceva când adopți o perspectivă și că schimbarea se întâmplă constant în viața noastră.”
Anca Răducan, psihoterapeut DBT
Dacă vrei să afli mai multe despre psihoterapia dialectic-comportamentală, poți citi cărțile recomandate de Anca Răducan:
- „Te urăsc, nu mă părăsi“, de Jerold J. Kreisman și Hal Straus;
- „Borderline, cum să trăiești alături de o persoană cu experiențe emoționale extreme“, de Paul T. Mason și Randi Kreger;
- „Persoanele hipersensibile“, de Elaine A. Aron;
- „Cum să faci față persoanelor explozive emoțional“, de Albert J. Bernstein;
- „Vindecarea traumelor provocate de părinți imaturi emoțional“, de Lindsay G. Gibson;
- „Copiii adulți ai părinților imaturi emoțional“, de Lindsay G. Gibson.
Între timp, citește aici despre alte tipuri de psihoterapie:
Psihoterapia cognitiv-comportamentală
Psihoterapia integrativă a traumei
Psihoterapia centrată pe persoană