Psihoterapia centrată pe persoană. Ce este și cui i se potrivește

Psihoterapia centrată pe persoană. Ce este și cui i se potrivește

Alegerea unui psihoterapeut poate fi dificilă. Pentru că există foarte multe tipuri de terapie, iar informațiile despre ele pot fi uneori greu de obținut, am demarat o serie de articole despre principalele tipuri de psihoterapie disponibile în România. Pentru a afla mai multe despre ce este, cum funcționează și cui i se potrivește psihoterapia centrată pe persoană, am stat de vorbă cu psihologul și psihoterapeutul Florentina Palada.

Psihoterapia centrată pe persoană pornește de la ideea de încredere în potențialul uman. Acordă încredere forțelor naturale de vindecare ale omului și consideră terapia ca un proces de îndepărtare a constrângerilor și de acceptare a sinelui, prin crearea unui climat în cadrul căruia clientul se simte acceptat necondiţionat, înţeles şi valorizat ca persoană.

Fondatorul psihoterapiei centrate pe persoană este Carl Rogers. Abordarea lui, care mai este cunoscută și drept psihoterapie umanistă sau rogersiană, susține că orice organism are tendinţa înnăscută de a-şi dezvolta capacităţile la nivelul optim, atunci când este plasat în condiţii optime.

Concepţia rogersiană privind dezvoltarea umană este că omul are capacitatea latentă, dacă nu manifestă, de a se înţelege pe sine și de a-şi rezolva problemele. O consecință a acestei idei este aceea că psihoterapeutul nu este plasat pe o poziție de expert, ci intră în relația terapeutică mai ales ca ființă umană. Prin urmare, relația nu este de tip părinte-copil sau mentor-elev, cum se întâmplă în alte tipuri de terapie, ci este o relație echilibrată, cum ar fi cea dintre prieteni sau parteneri.

Terapia centrată pe persoană este una non-directivă, adică sarcina terapeutului nu este de a face interpretări sau de a interveni activ în terapie, ci doar de a asculta cu atenţie. În acest cadru terapeutic de parteneriat și acceptare, cel care intră în terapie învață, cu ajutorul psihoterapeutului, să se simtă liber să-şi exploreze gândurile şi sentimentele reale, chiar și ura, furia sau resentimentele. Pe măsură ce acceptarea crește, oamenii încep sa fie mai toleranți cu ei înşişi, mai deschişi, mai integraţi.

psihoterapia centrată pe persoană. psihoterapeut Floretina Palada
Florentina Palada este doctor în medicină, psiholog clinician, psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapia centrată pe persoană și Focusing, membru fondator al Asociației Române de Psihoterapie Centrată pe Persoană (ARPCP). FOTO: Arhiva personală

Ce este psihoterapia centrată pe persoană

Psihoterapia centrată pe persoană se bazează, deci, pe încrederea acordată tendinței la actualizare prezentă în fiecare persoană. Tendința la actualizare se referă la forța motivațională din fiecare dintre noi, care ne împinge spre creștere, autonomie, dezvoltare și diferențiere.

„Pentru a facilita acest proces, de atingere a propriului potențial, psihoterapia centrată pe persoană asigură, atât în modul de lucru individual, cât și în cel de grup, condițiile de bază descrise de Carl Rogers: o atitudine de acceptare pozitivă necondiționată a experienței interne a persoanei, congruență și înțelegere empatică.”

Florentina Palada, psihoterapeut și membru fondator al ARPCP

Psihoterapeutul are un rol de facilitator al acestui proces intern, atât în terapia individuală, cât și în cea de grup, care reprezintă o componentă importantă în psihoterapia centrată pe persoană. „Grupul Encounter – alături de grupurile de dezvoltare personală, de terapie, care diferă prin modul de organizare a cadrului – este cea mai reprezentativă formă de lucru în grup al acestei metode”, explică Florentina Palada.

Psihoterapeutul cu formare în terapia centrată pe persoană poate folosi, în abordarea sa, și alte teorii și metode psihoterapeutice studiate, pentru că are această libertate, dar, atrage atenția Florentina Palada, este important să rămână consistent în modul de lucru ales, ca să nu creeze confuzie.

„Modul de lucru devine un mod de a te raporta la experiență, de a procesa realitatea, deci, dacă încerci să treci dintr-o paradigmă de gândire în alta, acest lucru poate să genereze confuzie. Metodele de psihoterapie au paradigme de gândire diferite în spate, unele chiar incompatibile”, mai spune Florentina Palada.

Dincolo de modul de lucru, însăși teoria psihoterapei rogersiene susține că psihoterapeutul este, în sine, cel mai complex instrument de lucru, cu tot ceea ce el a devenit până în acel moment, cu ce este capabil să înțeleagă și să trăiască împreună cu persoana din fața sa. „Este o întâlnire umană de o mare profunzime și frumusețe”, adaugă Florentina Palada.

La ce să te aștepți

Indiferent că este vorba despre ședințe individuale sau întâlniri de grup, în psihoterapia centrată pe persoană, psihoterapeutul asigură în mod constant și pe o perioadă lungă de timp condițiile optime de empatie, atenție pozitivă necondiționată și congruență. Astfel, procesul de autocunoaștere se declanșează și, după o perioadă, persoana ajunge să se raporteze la sine și la experiențele proprii cu mai multă acceptare.

„Clientul este cel care aduce în discuție ceea ce este pentru el mai important, uneori experiențe din prezent, alteori se fac legăturile cu istoria personală și, în timp, învață să simtă ceea ce are de adus. Este un proces non-directiv. Psihoterapeutul nu dă teme, nu are obiective clar definite, nu aplică tehnici, deoarece crede în dezvoltarea capacității persoanei de autodeterminare și creștere și urmează ritmul persoanei, o însoțește unde are nevoie să fie însoțită în acel moment și schimbarea la nivel profund a personalității se bazează tocmai pe acest mod de lucru.”

Florentina Palada, psihoterapeut și membru fondator al ARPCP

Oferindu-i clientului șansa de a se accepta, acesta reușește să mute locul evaluării de la exterior – unde se află atitudinile de tipul: ce va spune x dacă fac asta…voi fi respins dacă spun asta… – în interior – unde se află atutudinile de tipul: aceasta este opinia lui x la adresa mea, dar eu am de spus acest lucru și o să o fac deoarece are un sens pentru mine să o fac… sau: da, este posibil să întâmpin respingere, dar pot să trăiesc cu asta și în loc să ma las limitat de această temere, aleg să ma confrunt, mă simt pregătit pentru asta și voi vedea cum mă voi descurca cu consecințele.

Deși este o terapie non-directivă, în anumite momente ale terapiei se pot folosi și anumite instrumente, cum ar fi lucrul cu scaunul gol, o tehnică în care scaunul ocupă un spaţiu bine definit care va fi ocupat de un interlocutor imaginar căruia persoana aflată în terapie doreşte să i se adreseze.

„Instrumentele specifice abordării sunt Focusingul, tehnică descrisă de Eugene Gendlin, fost student al lui Rogers, precum și Interviul motivațional, instrument descris de William Miller, și el fost student al lui Rogers, ambele având la bază principiile psihoterapiei centrate pe persoană”, spune Florentina Palada, care adaugă că materialul adus în terapie prin folosirea oricărui instrument este prelucrat și integrat în același mod non-directiv.

Cât durează și ce frecvență e recomandată

În general, psihoterapia centrată pe persoană este una de lungă durată, având în vedere că înțelegerea modului intern de funcționare ia timp. Însă, în realitate, persoana stă în terapie cât are sens pentru ea. Frecvența recomandată pentru psihoterapia individuală este de o ședință pe săptamână.

La grupuri, situația e diferită, atât ca durată, cât și ca frecvență. „Grupurile închise au durate limitate în timp și pot ține câteva luni. Grupul de dezvoltare personală din cadrul procesului de formare în psihoterapia centrată pe persoană (n.r. – destinată celor care vor să devină psihoterapeuți) ține doi ani, de exemplu. Iar la Encounter chiar vii de câte ori dorești, acest grup nu este structurat ca durată, dar simți cât ai nevoie”, spune psihoterapeutul Florentina Palada.

„Nevoia oamenilor de a se cunoaște este constantă, așa încât e posibil să descoperi că este un proces de care ai nevoie à la longue. Și aici aș vrea să nu vorbim în termeni de dependență, ci de mod de a fi și de a trăi. Ai perioade în viață când simți să faci asta mai mult și perioade când nu. Este ok așa cum simți tu că este ok pentru tine.”

Florentina Palada, psihoterapeut și membru fondator al ARPCP

Pentru terapia individuală, tarifele sunt, în general, între 180 și 250 de lei per ședință. Pentru grupuri, tarifele variază, dar, de exemplu, la ultima întâlnire Encounter, tariful a fost de 250 de lei pentru 8 ore.

Există însă și situații în care poți merge gratuit la psihoterapeut. Află de aici ce trebuie să faci pentru asta.

Cui i se potrivește psihoterapia centrată pe persoană

Psihoterapia centrată pe persoană se potrivește oricui vrea să se înțeleagă mai bine, să înțeleagă cum a fost influențată dezvoltarea sa de către condițiile de viată din copilărie, oricui vrea să învețe să se asculte, să își atingă potențialul și să devină cine simte că este și nu a reușit încă să o facă. Practic, oricui își dorește să aibă o viață în acord cu sine.

Dincolo de asta, psihoterapia centrată pe persoană e eficientă în multe tulburări psihice. În cazul acesta, tulburările psihice reprezintă tabloul la care persoana a ajuns cu funcționarea sa în prezent.

„Acest tablou are în spate o poveste, o dinamică și, pe măsură ce acestea sunt conștientizate și persoana se reconectează la experiențele sale interne, și tabloul manifestărilor exterioare încadrabile într-un diagnostic se va modifica”, spune psihoterapeutul Florentina Palada.

Dacă vrei să afli mai multe despre psihoterapia centrată pe persoană, poți citi cărțile recomandate de psihologul și psihoterapeutul Florentina Palada:

  • A deveni o persoană. Perspectiva unui psihoterapeut, de Carl Rogers;
  • Terapia centrată pe client. Practica ei actuală, implicaţii și teorie, de Carl Rogers;
  • Consilierea centrată pe persoană în acțiune, de Dave Mearns, Brian Thorne;
  • Corpul tău știe răspunsul, de David I. Rome.

Între timp, citește aici despre alte tipuri de psihoterapie:

Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Psihanaliza

Psihoterapia integrativă

Psihoterapia integrativă a traumei

Analiza tranzacțională

Psihoterapia adleriană

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare