Alegerea unui psihoterapeut poate fi dificilă. Pentru că există foarte multe tipuri de terapie, iar informațiile despre ele pot fi uneori greu de obținut, am demarat o serie de articole despre principalele tipuri de psihoterapie disponibile în România. Pentru a afla mai multe despre ce este, cum funcționează și cui i se potrivește psihoterapia analitică jungiană, am stat de vorbă cu Cristian Staicu, psihoterapeut analist.
Psihoterapia analitică este o formă de psihoterapie care se bazează pe teoriile psihiatrului elvețian Carl Gustav Jung, fondatorul acesteia. Mai este cunoscută și cu denumirea de analiză jungiană.
Este o formă de psihoterapie analitică și aprofundată, bazată pe vorbire, care își propune să reunească părțile conștiente și inconștiente ale minții, pentru a ajuta o persoană să se simtă echilibrată și întreagă.
„Cel ce privește în afară visează. Cel ce se uită înăuntru se trezește“, spunea Jung, referindu-se la faptul că cei care privesc în afară visează la ceea ce vor să devină, iar cei care privesc înăuntrul lor realizează că sunt deja compleți.
Scopul analizei jungiene este ceea ce Jung a numit individuarea, care se referă la atingerea unui grad mai mare de conștiință cu privire la totalitatea experiențelor psihologice, interpersonale și culturale ale persoanei.
Totodată, demersul analitic tinde spre întărirea, flexibilizarea și dezvoltarea Eului pentru a-i facilita acestuia intrarea în relație cu Sinele și spre a-i acorda acces către natura sa creativă cu care să poată crește asumat în prezent.
EXTRA INFO
Carl Jung distinge trei niveluri ale psihicului: conștientul (Eul persoanei), inconștientul personal (Umbra – conținuturi psihice devenite inconștiente) și inconștientul colectiv (unde sunt depozitate arhetipurile, printre care se află și Sinele, considerat cel mai important și cel mai greu de înțeles dintre arhetipuri). Sinele este un arhetip care reprezintă inconștientul și conștientul unificate ale unui individ. Jung a reprezentat adesea Sinele ca un cerc, pătrat sau ca o mandală.
Dacă vrei să citești și despre alți termeni specifici psihoterapiei analitice, consultă pagina Asociației Române de Psihologie Analitică (ARPA).
Ce este psihoterapia analitică sau jungiană
Principiile psihoterapiei analitice sau jungiene se concentrează pe explorarea inconștientului și a ceea ce inconștientul transmite, într-o formă simbolică, către conștient. Altfel spus, își propune să înțeleagă ceea ce aduce inconștientul, ca să dezvolte o imagine completă a realității.
„Psihoterapia jungiană este o formă de psihoterapie care se concentrează pe explorarea dinamicii vieții interioare și pe relaționarea cu realul din jur, oameni, situații, condiții în care funcționează individul”, spune Cristian Staicu, psihoterapeut analist.
În psihoterapia analitică jungiană, clientul explorează, cu ajutorul terapeutului, atât în conștient, cât și în inconștient, cu scopul de a extinde câmpul conștiinței. „Aici ne putem imagina un fascicul de lumină sau o lanternă care luminează mai tare și cu câteva grade în plus în laterale”, exemplifică psihoterapeutul analist.
Una dintre tehnicile cele mai cunoscute în psihoterapia analitică este analiza viselor. Visul este considerat o formă de comunicare din inconștient către conștient și vine în compensarea atitudinii acestuia. Mesajele aduse de vis pot fi interpretate și folosite ca informații care indică felul în care o persoană poate ajunge la echilibru. „Eul vede o parte, iar visele și uneori reveriile poartă simbolul celeilate părți, neglijate, a simbolurilor personale”, spune Cristian Staicu.
La ce să te aștepți
Psihoterapia analitică este una în care, deși se pot purta discuții despre trecut, accentul principal este pus pe prezent și pe viitor. Scopul ei este de a găsi noi perspective și modalități prin care clientul să se raporteze la sine, la realitatea în care trăiește și la lumea din jurul său.
„Persoana care intră într-o astfel de terapie ar trebui să se aștepte la o experiență de explorare a propriilor gânduri, emoțiilor și a comportamentelor, precum și la înțelegerea modului în care acestea sunt legate de viața sa concretă. Experiența este una profundă și poate implica explorarea trecutului și a vieții emoționale, cu accent pe descoperirea sensului personal și redescoperirea bucuriei vieții.”
Cristian Staicu, psihoterapeut analist
În psihoterapia analitică, psihoterapeutul lucrează în colaborare cu clientul, ca un ghid. Îl ajută să se înțeleagă pe sine și să nu îi fie teamă de emoții și solitudine, să exploreze și să înțeleagă propriile simboluri și mituri personale.
„Metoda de lucru poate include discuții profunde, analiza viselor, interpretarea simbolurilor, interpretarea imaginilor care apar în viața psihică în desene, construcții și mișcări”, detaliază psihoterapeutul Cristian Staicu.
Chiar dacă psihoterapia analitică are propriile metode, analiștii jungieni pot folosi, în cabinet, și alte abordări terapeutice, pe care le integrează în mod intenționat în procesul terapeutic, în funcție de nevoile clientului.
Psihoterapia jungiană este, în general, o terapie individuală, dar unii analiști jungieni oferă și sesiuni de cuplu sau de grup, în care persoanele implicate primesc un spațiu de siguranță, unde pot crea legături de încredere pentru a împărtăși experiențe.
Cât durează și ce frecvență e recomandată
În psihoterapia analitică, frecvența recomandată a ședințelor este de minimum o dată pe săptămână, dar poate varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane care intră în terapie. Prin urmare, se pot stabili și mai multe ședințe pe săptămână.
Nu există recomandări legate de durata analizei jungiene. Cristian Staicu spune că durata terapiei poate varia de la caz la caz, de la câteva luni la mai mulți ani.
Tarifele pentru o ședință individuală de psihoterapie analitică variază în funcție de regiune și de experiența terapeutului și pot fi între 150 și 250 de lei pe ședință.
Cui i se potrivește psihoterapia analitică jungiană
Analiza jungiană se potrivește atât persoanelor care vor să se cunoască mai bine, cât și celor care întâmpină diferite tipuri de dificultăți. „Este o abordare terapeutică personală și profundă, care poate fi benefică pentru oricine se află în momente de derută sau în impas existențial ori pentru o înțelegere a sensului personal”, spune Cristian Staicu.
„Acest tip de psihoterapie poate fi potrivit pentru oricine dorește să-și înțeleagă mai bine propria natură umană și să-și găsească un sens mai profund în viață. Totodată, psihoterapia analitică poate fi benefică pentru cei care au probleme precum depresia, anxietatea, fobii, tulburări borderline și alte probleme de personalitate sau condiții mai dramatice din viața psihică.”
Cristian Staicu, psihoterapeut analist
Alte situații care pot fi explorate și pentru care se pot găsi soluții în procesul terapeutic realizat de un analist jungian sunt durerea, doliul, tulburarea obsesiv-compulsivă, problemele legate de relații, de stima de sine sau lipsa unui sens în viață.
Dacă vrei să afli mai multe despre psihoterapia analitică jungiană, poți citi cărțile recomandate de Cristian Staicu:
- „Omul și simbolurile sale“, de Carl Gustav Jung;
- „Amintiri, vise, reflecții“, de Carl Gustav Jung;
- „Arhetipurile și inconștientul colectiv“, de Carl Gustav Jung.
Între timp, citește aici despre alte tipuri de psihoterapie:
Psihoterapia cognitiv-comportamentală
Psihoterapia integrativă a traumei