Ce să eviți înainte să dormi ca să ai un somn odihnitor

Ce să eviți înainte să dormi ca să ai un somn odihnitor. Sfaturi de la specialistul în somnologie

Ce să eviți înainte să dormi? Majoritatea lucrurilor pe care le facem cu toții. Adică, să nu mâncăm prea mult, să nu consumăm cafea sau alte stimulente și să nu muncim… Iar asta include și să răspundem sau să trimitem mailuri de pe telefon după ce ne-am așezat în pat.

Somnul e esențial pentru sănătatea întregului organism însă, din păcate, multe persoane nu reușesc să își asigure cele minimum 7 ore de somn necesare, pe noapte. Fie le e greu să adoarmă, fie se trezesc de multe ori pe parcursul nopții, problemele de somn sunt chinuitoare și necesită, în multe situații, ajutorul unui specialist. Atenție! În unele cazuri, insomnia poate fi semnul unei boli cronice, așa că dacă persistă, e necesar să mergeți la medic.

Dr. Ioan Bulescu, specialist în somnologie, ne recomandă să mergem la medic dacă problemele cu somnul persistă

Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL – competență în Somnologie, la Clinica Medicum, explică mai jos, ce să facem și ce să nu facem, ca să avem un somn odihnitor.

Smartliving: De ce este atât de important să avem un somn odihnitor în fiecare noapte?

Dr. Ioan Bulescu: Somnul este o funcție esențială care permite organismului să se regenereze, astfel încât, în timpul zilei să fim activi și sănătoși. Un somn sănătos este necesar pentru toate funcțiile organismului și pentru menținerea unei stări cât mai bune de sănătate. Un adult sănătos are nevoie, în medie, de 7-9 ore de somn în fiecare noapte pentru a putea funcționa corect.

Lipsa somnului sau lipsa somnului de calitate pot duce la probleme de concentrare, de memorie sau chiar de gândire. Pe termen mediu și lung, somnul insuficient (sau ineficient) poate fi asociat cu modificări cardiovasculare, metabolice sau neurologice.

Smartliving: Care ați spune că sunt orele ideale de somn?

Dr. Ioan Bulescu: Cei mai mulți oameni au un program de somn bazat pe somnul din timpul nopții. Această adaptare este realizată de ritmul circadian, care realizează echilibrul dintre starea de somn și starea de veghe.

Mergeți la medic dacă problemele de somn persistă!

Există de asemenea oameni care au un program de somn diferit, fie din cauza programului de lucru, fie din cauza stilului de viață. În principiu, deși majoritatea oamenilor dorm în timpul nopții, nu putem stabili cu exactitate care sunt orele ideale de somn. Astfel, ar fi mai bine pentru fiecare să încerce să își creeze propriul program de somn, care să se potrivească cel mai bine stilului de viață.

Smartliving: Mulți dintre noi avem probleme în a adormi sau a menține un somn fără întreruperi, pe tot parcursul nopții. Care sunt motivele acestor probleme?

Dr. Ioan Bulescu: Calitatea somnului este un factor important în menținerea unui stil sănătos de viață. Tulburările de somn care fie nu ne lasă să adormim, fie ne trezesc de multe ori în timpul nopții pot face parte din grupul de tulburări asociate insomniei. Există multe cauze care determină episoade de insomnie, sau chiar insomnie cronică.

De multe ori aceste episoade sunt tranzitorii, determinate de modificări acute ale regimului de viață (lucru în exces, lucru de acasă) sau de perioade stresante din viață. Totuși, pot exista tulburări asociate unor boli cronice, iar atunci când problemele de somn persistă trebuie consultat un specialist.

Ce să eviți înainte să dormi

Smartliving: Ce greșeli credeți că fac, de obicei, cei care au probleme cu somnul?

Dr. Ioan Bulescu: Mulți din cei care suferă de o tulburare de somn nu o conștientizează de la început. De multe ori, ajung să consulte un specialist după ce s-au chinuit perioade îndelungate cu lipsa somnului, sau lipsa somnului de calitate.

Nu putem spune că cei care au probleme cu somnul fac neapărat ceva greșit. În ultima vreme, datorită stresului cotidian și modificărilor stilului de viață au apărut mai frecvent tulburările de somn de tipul insomniilor, în diferite forme. Cei mai mulți care au astfel de modificări se luptă cu aceste probleme și se stresează excesiv din cauza lor, lucru care poate să agraveze în sine aceste tulburări.

Ce să eviți înainte să dormi

Smartliving: Care sunt obiceiurile pe care ar trebui să le evităm înainte de culcare?

Dr. Ioan Bulescu: Unele obiceiuri pe care le avem înainte de somn pot fi nocive. În principiu, înainte de somn ar trebui să încercăm să evităm orice e stimulent, de la consumul de cofeină până la munca până adormim. De asemenea, ar trebui să evităm consumul de alcool și mâncarea în exces chiar înainte de somn.

Consumul de alcool, deși relaxant, poate agrava problemele de respirație în timpul somnului (sforăit, apnee în somn). Mâncarea în exces chiar înainte de somn poate sta la baza refluxului gastro-esofagian și a problemelor care vin cu acesta.

Încheiați lucrul cu cel puțin o oră înainte de somn

Smartliving: Ce ar trebui să facem înainte să mergem la somn, există o rețetă care să ne ajute să avem un somn neîntrerupt?

Dr. Ioan Bulescu: Ca să ne asigurăm că avem un somn cât mai bun ar trebui să ne asigurăm, în primul rând, că avem cele mai bune condiții în camera de somn, adică să avem o temperatură undeva în jur de 22 grade Celsius, să nu fie în jurul nostru dispozitive care să emită lumină sau zgomote, iar salteaua și așternuturile să fie cât mai confortabile.

Pentru a ne putea odihni bine, ar trebui să încercăm să separăm programul de somn de programul de lucru.

Astfel, cel mai bine ar fi ca, cel puțin cu o oră înainte de a ne culca, să încheiem lucrul și să încercăm să facem ceva plăcut sau relaxant.

Smartliving: Am tot auzit vorbindu-se despre o igienă a somnului. Ce înseamna, de fapt, acest concept?

Dr. Ioan Bulescu: Igiena somnului se referă la toate activitățile pe care le facem în perioada dinaintea somnului (ultimele ore dinainte de a ne culca), dar chiar și unele activități din timpul zilei care ar putea influența felul în care dormim.

Noțiunile de igiena somnului sunt bazale, însă de multe ori sunt ignorate din cauza stilului sau regimului de viață.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare