Alegerea unui psihoterapeut poate fi dificilă. Pentru că există foarte multe tipuri de terapie, iar informațiile despre ele pot fi uneori greu de obținut, am demarat o serie de articole despre principalele tipuri de psihoterapie disponibile în România. Pentru a afla mai multe despre ce este, cum funcționează și cui i se potrivește psihoterapia adleriană, am stat de vorbă cu psihoterapeutul Anda Păcurar.
Terapia adleriană este așa-zisa psihoterapie individuală, dezvoltată de psihiatrul austriac Alfred Adler, care a fost contemporan cu Sigmund Freud, întemeietorul psihanalizei. Deși inițial făcea parte din cercul psihanalitic al lui Freud, Adler s-a îndepărtat de teoria freudiană pentru a pune bazele propriei teorii a psihologiei.
Psihoterapia adleriană este o terapie psihodinamică, orientată spre obiective și pozitivă, care se concentrează pe importanța depășirii sentimentelor de inferioritate și a dobândirii unui sentiment de apartenență – în comunitate și în societate – pentru a obține dezvoltarea individuală și fericirea. Altfel spus, are scopul de a crește interesul social al persoanei și curajul de a fi imperfect.
Ce este psihoterapia adleriană
Psihoterapia adleriană are o abordare analitică, psihodinamică și profundă care tratează persoana ca un întreg. Anda Păcurar, psihotarapeut adlerian, vorbește despre principiile de bază ale acestei terapii:
- Holism – psihoterapia adleriană vede persoana în întregul ei, dincolo de simptom sau de anumite părți ale sale.
- Unicitate – fiecare persoană este unică, prin urmare abordarea psihoterapeutică este și ea unică, indiferent de diagnostic sau de eticheta primită.
- Teleologie – se bazează pe ideea conform căreia comportamentul omului este îndreptat către un scop, de multe ori neconștientizat, astfel încât interesul psihoterapeutului este nu numai legat de ceea ce are persoana care vine în cabinet, ci și de ce face cu ceea ce are.
- Spirit comunitar – teoria adleriană consideră că fiecare dintre noi se naște cu un potențial social, că multe dintre problemele oamenilor sunt sociale și că, deci, rezolvarea lor este tot socială. Când apare o problemă, există tendința de a ne aliena, de a ne înstrăina, prin urmare e nevoie de curaj pentru a fi în societate.
- Subiectiviate – un alt principiu este acela că percepțiile pe care le avem asupra lumii sunt subiective, deci pentru a ajuta persoana trebuie să vezi cu ochii ei, să auzi cu urechile ei și să simți cu inima ei.
Aceste principii îi permit terapeutului cu formare în psihoterapia adleriană să își însușească o modalitate de gândire. Pornind de la această filosofie, el poate integra ulterior diferite tehnici, inclusiv din alte modalități terapeutice care se potrivesc principiilor sale. „O teorie face mai mult decât o sută de tehnici. Psihologia adleriană a stat la baza multor modalități dezvoltate în timp cum ar fi teoria cognitiv-comportamentală, cea sistemică, cea pozitivă”, mai spune Anda Păcurar.
La ce să te aștepți
În psihoterapia adleriană, se consideră că persoana care intră în terapie nu face acest lucru pentru că are probleme, întrucât problemele de rezolvat sunt aceleași pentru noi toți și sunt sub forma unor sarcini – sarcina muncii, a iubirii, a prieteniei, a sinelui și a spiritualității – ci intră în terapie pentru că, până la acel moment, a avut parte de soluții greșite.
„Clientul se poate aștepta la o discuție față în față între doi experți: terapeutul fiind expert în psihologie, iar clientul expert în viața lui. Temele pot face parte din terapie, dar nu obligatoriu, pentru că baza terapiei este procesarea emoțiilor și a experiențelor în vederea conștientizării comportamentului și scopului.”
Anda Păcurar, psihoterapeut adlerian
Terapeutul adlerian induce un proces terapeutic care are patru componente: formarea relației terapeutice, investigarea, insight-ul – care se referă la confruntarea cu scopul neconștientizat al comportamentului persoanei – și reorientarea, adică găsirea unei alte soluții.
„Adlerienii văd simptomele ca pe soluții creative la rezolvarea sarcinilor vieții și, astfel, procesul nu este cu orice preț îndreptat spre înlăturarea simptomului, ci spre identificarea logicii private, a stilului vieții, adică a personalității, care produce simptomul”, mai spune Anda Păcurar.
Pentru a înțelege cum s-a format personalitatea, psihoterapeutul adlerian folosește un inventar al stilului vieții, cu întrebări despre copilărie. Scopul nu este de a afla dacă s-a întâmplat ceva anume în trecut, ci ce anume a făcut persoana care vine în terapie cu ceea ce s-a întâmplat în trecut.
„La final, conturăm un sumar al stilului vieții, care este mai mult despre prezent și viitor decât despre trecut. În această etapă, persoana poate regăsi legile proprii de mișcare, ideile ce pot interfera cu dezvoltarea, adică strategii care au fost utile în copilărie, dar care acum pot încurca, pot fi greșite, și punctele forte, pe care, dacă nu și le cunoaște, nu le poate folosi”, explică Anda Păcurar.
Cât durează și ce frecvență e recomandată
În aparență, psihoterapia adleriană este cunoscută ca fiind una de scurtă durată. În realitate, lucrurile nu sunt chiar așa, pentru că este o terapie care se pliază pe nevoile clientului. Decizia asupra duratei psihoterapiei nu este impusă de terapeut.
Prin urmare, deși unul dintre principiile acestui tip de psihoterapie este de a fi utilă cât mai rapid, dacă clientul își dorește o terapie mai lungă, acest lucru este posibil.
„Principiul de bază este de a fi de ajutor clientului în cel mai scurt timp posibil. Poate începe ca o terapie de scurtă durată și se poate transforma într-una de lungă durată sau invers. Pot exista inclusiv intervenții de o singură ședință – unde, totuși, nu vorbim de psihoterapie, ci de educație sau consiliere. Oricum, psihoeducația este parte din terapie”, spune Anda Păcurar.
Tot clientul este cel care alege și frecvența ședințelor. Ceea ce este important totuși este să se păstreze ritmicitatea, mai ales la începutul terapiei, astfel încât relația terapeutică să se poată forma. „Apoi, o relație odată începută, nu se termină, așa că ședințele pot fi mai rare sau la cerere sau reluate după câțiva ani”, mai spune psihoterapeutul adlerian.
Pentru terapia individuală, tarifele sunt, în general, între 150 și 300 de lei per ședință.
Există însă și situații în care poți merge gratuit la psihoterapeut. Află de aici ce trebuie să faci pentru asta.
Cui i se potrivește psihoterapia adleriană
Orice persoană care își dorește să funcționeze mai bine în propria viață, în sensul în care să ducă o viață conștientizată și în care să nu repete aceleași dinamici dezavantajoase, poate începe o psihoterapie adleriană.
„Terapia adleriană se bazează pe principii filosofice, umaniste, pozitive, este o psihologie a utilului și, prin aceasta, se adresează oricărui tip de client. Desigur, abordarea persoanei poate fi diferită în funcție de patologie sau dinamica în care se află, dar adlerienii vor vedea întotdeauna întregul și nu simptomul sau diagnosticul.”
Anda Păcurar, psihoterapeut adlerian
Psihoterapia adleriană poate fi utilă pentru persoanele care se confruntă cu stimă de sine scăzută, singurătate sau gândire negativă. Prin afirmarea individului și reconstruirea relațiilor sociale, oamenii sunt capabili să câștige încredere și împuternicire, care le permit ulterior să-și urmărească obiectivele și să facă alegeri mai sănătoase.
În terapia adleriană pot intra și persoane care au probleme legate de adaptare, anxietate, depresie, tulburări de alimentație, tulburări de personalitate, abuz de substanțe sau schizofrenie. Dar, chiar și aici, abordarea este una diferită.
De exemplu, spune Anda Păcurar, delirul unui pacient cu schizofrenie este văzut ca o exprimare metaforică și creativă a scopului său. „Este o creație unică a persoanei. Chiar și cei care au un delir similar urmăresc scopuri diferite”, mai spune Anda.
Teoria adleriană poate fi folosită la copii, adolescenți și adulți de orice vârstă. De asemenea, în abordarea adleriană se practică și terapie de grup. „Există grupuri de parenting, de cupluri, de indivizi cu probleme omogene sau eterogene. Terapia de grup este foarte eficientă pentru că relația este mult mai dinamică, confruntativă și respectă nevoia socială a ființei umane”, spune Anda Păcurar.
Dacă vrei să afli mai multe despre psihoterapia adleriană, poți citi cărțile recomandate de psihoterapeutul Anda Păcurar:
- Cum să crești copii fericiți, de Rudolf Dreikurs;
- Forța creatoare – cum se formează personalitatea copiilor, de Betty-Lou Bettner;
- Provocările căsătoriei, de Rudolf Dreikurs.
Între timp, citește aici despre alte tipuri de psihoterapie:
Psihoterapia cognitiv-comportamentală