Profesoară de yoga despre tehnicile de meditație: „Fiecare tip de meditație are reguli. Dacă nu sunt respectate, devine o practică periculoasă”
Q&A despre tehnici de meditație. Meditația este o practică yoga la care se ajunge treptat, nu din prima și nu singur. Mai întâi, ai nevoie de ghidarea unui profesor, pentru că dacă este practicată aleatoriu poate deveni periculoasă.
Veronica Leya Swamini, profesoară de yoga, tehnician nutriționist și fondatoare Nirvana Yoga România, ne-a explicat ce înseamnă meditația mai concret, ce beneficii poate aduce și cum trebuie practicată corect.
Ce este, mai exact meditația și cum a apărut?
Veronica Leya Swamini: Meditația este abilitatea de a rămâne cu atenția în momentul prezent, de a fi cufundat 100% în acțiunea pe care o faci. Meditația ca tehnică a apărut prin revelații acum mii de ani, ca tehnică de penitență, pentru a ajuta fiecare suflet să se descopere pe sine în relație cu Dumnezeu.
Meditația este cea mai puternică metodă de transformare spirituală. Ar trebui practicată doar cu ghidarea unui Maestru, pentru a primi ghidarea potrivită, la momentul potrivit.
Care sunt beneficiile meditației: fizice, mentale, emoționale și spirituale?
Veronica Leya Swamini: La studio primim multe cereri de a învăța meditația de la persoane care vor să se relaxeze mental. Însă, adevărul este că meditația nu se practică din prima. Este tehnica din yoga la care se ajunge practicând inițial alte tipuri de practici.
Guru Madhavacharyan, fondatorul sistemului Nirvana Yoga, explică clar că ”atunci când meditatorul este prezent, nu este meditație; când meditatorul nu este prezent, atunci este meditație”. Adică, fiind concentrat în a face tehnica de meditație, nu te mai conștientizezi pe tine însuți meditând.
Ești una cu procesul. Ca să ajungi la acest nivel de practică, nivel în care primești beneficiile meditației, trebuie să treci prin alte tipuri de tehnici care să îți tonifice corpul – postura de meditație nu este ușor de susținut inițial- și să purifice parte din gândurile negative, ca să nu fie dificil tare procesul de meditație.
Odată ce reusești să meditezi cu adevărat, ai experiența stărilor de fără gânduri, simți fluxul de energie în corpul energetic, nu îți mai simți corpul fizic. Ai, practic, toate experiențele spirituale care să te ajute să te conștientizezi ca energie.
Există vreo legătură între meditație și creativitate sau inteligență?
Veronica Leya Swamini: Prin procesul de meditație se purifică acumulările de energie negativă, pe care le-am stocat în interior și care acționează ca obstacole pentru a primi și a înțelege mesajul corect. În fiecare din noi există un suflet, sau viață – așa cum o numește știința, fără de care corpul fizic nu poate face nicio acțiune.
Tehnici de meditație. Prin meditație îndepărtăm blocaje
Nu există dubiu că în fiecare corp uman, animal sau plantă există un suflet. Acest suflet este energie pură, parte din energia divină. Energia divină sau Dumnezeu este inteligența supremă, sursa creativității universale și de fiecare dată, în fiecare moment, atunci când avem nevoie, acest mesaj este transmis sufletului: cum să rezolvăm o problemă, cum să găsim soluția optimă.
Problema este că, din cauza energiei negative stocate la nivel mintal, nu putem înțelege acest mesaj pozitiv, creativ, inteligent. Prin meditație, indepărtăm aceste blocaje, astfel încât să putem potența aceste calități intrinseci ale sufletului.
Cum și când se practică meditația?
Veronica Leya Swamini: În Nirvana Yoga avem tipuri diferite de meditatie:
- Areiki – tehnica de vindecare cu energie și meditatie;
- Yoga Nidra Kriya – tehnica de relaxare și meditație;
- Meditația Amasana – meditație concentrată pe respirație, etc.
Fiecare tip de meditație are reguli de practică legate de diferite aspecte care au impact asupra fluxului de energie primit: momentul zilei, pauza de la ultima masă sau momentul când am făcut duș.
Pot învăța singur/ă să meditez sau am nevoie de un profesor ca să mă ghideze?
Veronica Leya Swamini: Meditația este o tehnică extrem de periculoasă dacă este practicată aleatoriu. Și aici mă refer la multe tehnici care sunt considerate meditații, care însă se bazează pe imaginație și autosugestie, creând mai multă negativitate în interior prin tot felul de adevăruri false și explicații greșite.
Meditația trebuie, în primul rând, să fie corectă ca tehnică și să nu includă mintea. Prin meditație încercăm să purificăm mintea, nu să construim prin ea tot felul de scenarii. O practică de meditație trebuie învățată doar cu profesori care au avut ei înșiși această creștere spirituală prin practici autentice de meditație și vindecare.
Care sunt cele mai bune tehnici de meditație?
Veronica Leya Swamini: Meditația se sugerează ca practică în funcție de nivelul energetic al persoanei respective. Nivelul energetic este dat de minte, adică de acumularea de energie pozitivă și negativă în urma experiențelor pe care le-am avut.
Cu cât am acumulat mai multă energie negativă, cu atât nivelul energetic este mai scăzut. Cu cât am acumulat mai multă energie pozitivă, cu atât nivelul energetic este mai ridicat. Și asta se simte și se vede în modul în care vorbim, în care reacționăm, în viața pe care am construit-o, în relațiile noastre.
În mod normal, Terapia Areiki este un tip de meditație cu care pot începe majoritatea oamenilor. Fluxul de energie este imens, schimbările vin repede și ne învață cum să ne concentrăm în interior.
Puterea de concentrare crește prin practică
După un timp de practică, de câteva luni, putem încerca și Meditația Amasana, meditația care se face în postura cunoscută cu picioarele încrucișate și în care ne concentrăm pe senzațiile pe care respirația le lasă în nări.
Cum mă pot relaxa și concentra asupra meditației, fără să fiu distras/ă de gânduri sau de zgomote din exterior?
Veronica Leya Swamini: Stresul gândurilor și cel al zgomotelor exterioare vine pe fondul unui stres interior, al tensiunii, a emoțiilor blocate în interior. Atunci când ajungem la un nivel avansat de practică, reușim să devenim fini observatori și ai minții, implicit al gândurilor și al zgomotelor exterioare.
În prima fază, procesul de meditație este, de fapt, un proces de pregătire pentru meditație. Nu încercăm să controlăm gândurile deoarece acest lucru nu este posibil. Nici nu putem goli mintea, deoarece în interior sunt stocate foarte multe gânduri și nu au unde să se ducă.
Prin practică însă se întâmpla 2 lucruri:
- Se purifică treptat gândurile și
- crește puterea noastră de concentrare și implicit abilitatea de a rămâne în momentul prezent. Astfel, viața noastră se transforma în meditație, reușind să ne observăm tot timpul și sa observăm și ceea ce se întâmplă în exterior. Când ajungem la acest nivel, nu ne mai deranjează nimic, suntem detașați complet și în același timp 100% capabili să facem acțiunea corectă la momentul potrivit.
De ce e atât de important ritmul respirației, atunci când medităm?
Veronica Leya Swamini: Ritmul respirației ar trebui să fie cel natural. Niciodată nu intervenim să controlăm respirația în meditație. Observăm respirația doar. Dar cred că întrebarea este de fapt diferită. De ce este respirația importantă și ce impact are asupra wellbeing-ului nostru (n.r. stării de bine)?
Tehnici de meditație. Se începe cu sesiuni scurte
O minte încărcată de gânduri negative, de emoții necontrolate va rezulta întotdeauna într-o respirație superficială, defectuoasă. Prin meditație reușim să calmăm mintea, să o pozitivizăm și astfel se schimbă modul în care respirăm: profund, prelung, rar. Și acest mod de a respira ne asigură, la rândul său, o minte calmă, relaxată.
Care este durata optimă a meditației și cât de des ar trebui practicată?
Veronica Leya Swamini: Dacă recomandăm meditația Amasana unei persoane, atunci primele clase vor fi cu siguranță la studio. Ca să ne asigurăm că tehnica a fost înțeleasă și să putem să oferim ghidarea de bază. Am recomanda începerea practicii cu sesiuni scurte, de 30 de minute și apoi cu feedbackul practicanților am crește timpul practicii treptat. Meditația este un proces 100% personalizat, am merge strict pe ghidare 1 la 1.
Cum îmi dau seama dacă tehnica mea de meditație este corectă?
Veronica Leya Swamini: Prin practică simți beneficii. După 1-2 luni de practică zilnică, poți observa schimbarea în acțiune.
Mai conștient, mai prezent, mai răbdător. Poate dacă aveai anumite tipuri de obiceiuri negative sau reacții negative în anumite situații, te observi gândind și acționând diferit. Este cel mai minunat sentiment din lume. Dar nu te agăți de el pentru că este datoria ta să fii om, să fii la capacitatea ta maximă.
„Visatul cu ochii deschiși” poate fi considerat meditație?
Veronica Leya Swamini: Nu. Aceea este o formă de a crea negativitate în interior. Nu are legătură cu realitatea și poate crea așteptări nerealiste și suferința. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să avem obiective, dar acelea sunt diferite, nu-i așa?
Care sunt cele mai întâlnite concepții greșite referitoare la meditație?
Veronica Leya Swamini: Că în meditație trebuie să îți golești mintea – asta se întâmplă automat prin purificarea energetică, niciodată prin minte. Că în meditație îți controlezi gândurile – imposibil, dar este adevărat că prin procesul de meditație ajungi să îți controlezi mintea. Că meditația poate calma anxietatea (dacă este practicată meditația într-o perioadă anxioasă, va spori aceste stări, deoarece vor ieși în conștient și mai multe gânduri).