Tot ce trebuie să știi despre azitromicină. Limitările și reacțiile adverse, explicate de medic
O alergie la azitromicină este, din fericire, rar întâlnită. Totuși, acest antibiotic nu ar trebui luat decât cu recomandarea precisă a medicului. Lista contraindicațiilor este una complexă, iar fără o dozare corectă, azitromicina poate face mai mult rău decât bine, ducând la distrugerea bacteriilor benefice.
În plus, azitromicina nu se ia „după ureche“ pentru că poate avea interacțiuni cu numeroase alte medicamente.
Claritromicină sau azitromicină
În cazul copiilor, acest antibiotic are efect limitat, fiind eficient doar în cazul anumitor tipuri de pneumonie. De asemenea, reacțiile alergice la azitromicină, în cazul copiilor, sunt mai frecvente decât cele la claritromicină, un antibiotic din aceeași clasă. Așadar, este posibil ca, atunci când trebuie să aleagă între claritromicină sau azitromicină pentru copii, medicul să prefere primul antibiotic.
Un prospect al antibioticului azitromicină oferă foarte multe informații despre acest medicament și trebuie consultat cu atenție înainte de administrare. Dr. Sorina Bălan, medic specialist medicină internă, ne-a oferit explicații suplimentare despre limitările acestui antibiotic și ce trebuie să avem în vedere atunci când urmăm un tratament cu azitromicină.
Smart Living: Ce este azitromicina și în tratamentul căror afecțiuni este folosit acest medicament?
Dr. Sorina Bălan: Azitromicina este un antibiotic din clasa macrolidelor (împreună cu eritromicina, claritromicina etc.). A primit aprobarea de punere pe piață din partea FDA (n.r. – agenția americană a medicamentelor – Food and Drug Administration) în 1991. Medicamentul împiedică dezvoltarea bacteriilor, având efect bactericid (adică omoară bacteriile) la doze mari. În plus, are și efect bacteriostatic (adică împiedică multiplicarea bacteriilor, lucrând împreună cu sistemul imunitar al pacientului pentru eliminarea infecției) la doze obișnuite.
După administrare, azitromicina se concentrează în sinusuri, amigdale, spută, plămâni, organe genitale feminine și prostată. De aceea, antibioticul este folosit pentru tratarea anumitor infecții bacteriene de tract respirator superior (sinuzite, amigdalite pultacee), dar și inferior (pneumonii bacteriene), infecții ale pielii, urechii (otite) sau infecții cu transmitere sexuală.
Accesează link-urile de mai jos pentru informații complete despre simptomele și riscurile infecțiilor cu transmitere sexuală precum:
Azitromicina, indicații limitate pentru copii
Smart Living: Se folosește și în cazul copiilor?
Dr. Sorina Bălan: Da, se poate folosi și la copii. De altfel, FDA recomandă azitromicina pentru o paletă largă de infecții pediatrice: de la otite medii acute și pneumonii, începând de la 6 luni, până la faringită – ca alternativă la tratamentul de primă intenție – la copiii de peste 2 ani. Totuși, ghidurile societăților de pediatrie atribuie azitromicinei un rol mult mai limitat în tratarea infecțiilor la copii.
Astfel, indicația de prescriere este doar pentru pneumonii cu germeni atipici și faringite bacteriene (ca alternativă, la pacienții cu alergie la penicilină). Azitromicina nu are niciun rol în tratamentul sinuzitelor la copii. Explicația este că bacteriile cel mai frecvent implicate dezvoltă ușor rezistență la azitromicină și există alternative mai eficiente.
Interacțiuni cu alte medicamente
Smart Living: Ce trebuie să avem în vedere atunci când urmăm un tratament cu azitromicină?
Dr. Sorina Bălan: Ca la orice tratament luat, trebuie avut în vedere că azitromicina poate interacționa cu anumite medicamente pe care pacientul le are deja prescrise. Astfel, crește riscul apariției reacțiilor adverse. Medicamentele cu care interacționează azitromicina sunt:
- nelfinavir (un antiviral folosit în tratamentul pacienților cu infecție HIV);
- unele anticoagulante orale (de tipul warfarinei) sau injectabile (enoxaparina – Clexane);
- albuterol (ingredient în spray-urile pentru afecțiuni respiratorii);
- amiodaron (utilizat pentru a trata și preveni o serie de aritmii cardiace);
- dabigatran (Pradaxa – un anticoagulant utilizat pentru a trata și preveni cheagurile de sânge și pentru a preveni accidentul vascular cerebral la persoanele cu fibrilație atrială);
- apixaban (Eliquis, un anticoagulant utilizat pentru tratarea și prevenirea cheagurilor de sânge și pentru prevenirea accidentului vascular cerebral la persoanele cu fibrilație atrială);
- digoxin (se folosește pentru tratarea fibrilației atriale, flutter-ului atrial și a insuficienței cardiace);
- colchicina (un medicament folosit în tratarea gutei);
- fenitoina (un medicament antiepilectic);
- unele antiinflamatoare nesteroidiene (lista completă poate fi consultată aici).
De asemenea, este important de știut că eficiența azitromicinei este scăzută în cazul administrării concomitente de antacide care conțin săruri de aluminiu sau magneziu (de tipul Gaviscon, Maalox). Cel mai bine este ca acestea să fie administrate la distanță de cel puțin două ore de azitromicină.
Risc de arsuri solare și de diaree severă
Un alt lucru important de menționat este recomandarea de a evita expunerea la soare, împreună cu folosirea de produse cu SPF mai mic sau egal cu 30, deoarece azitromicina poate determina fotosensibilitate și arsuri solare.
Ca la orice alt tratament antibiotic, există riscul apariției diareii severe asociate cu Clostridium difficile, cu manifestări mult mai intense (scaune multiple apoase, uneori cu sânge, chiar și la distanță de tratament), decât cele obișnuite după un astfel de tratament.
Citește aici care sunt manifestările și posibilele complicații ale infecției cu Clostridium.
O alergie la acest antibiotic este posibilă, dar rar întâlnită
Smart Living: Cât de întâlnită este o alergie la azitromicină?
Dr. Sorina Bălan: Ca orice medicament, și azitromicina poate determina reacții adverse, dar de obicei acestea sunt minore. În studiile clinice, doar 0,7% din participanți au renunțat complet la tratament din cauza lor. Cele mai frecvente sunt: greață, vărsături, diaree și dureri abdominale.
Frecvența reacțiilor alergice la administrarea de azitromicină este destul de mică pentru cele obișnuite (erupții cutanate ușoare – urticarie), cele grave fiind extrem de rare (de tipul șocului anafilactic, angioedemului, cu dificultăți de respirație, senzație de limbă umflată sau erupții cutanate cu formare de vezicule și descuamare, sindrom Stevens-Johnson). Există însă și protocoale de desensibilizare pentru pacienții care necesită neapărat tratament cu azitromicină (sau alt macrolid). Este important de știut că azitromicina s-a dovedit a fi mai alergenică decât claritromicina în cazul copiilor.
Accesează link-urile de mai jos pentru a afla informațiile esențiale despre formele de manifestare ale celor mai comune alergii și ce soluții au:
Smart Living: Ce indicații și contraindicații are azitromicina?
Dr. Sorina Bălan: Azitromicina este medicamentul de elecție pentru tratamentul anumitor infecții:
- conjunctivite,
- uretrite și cervicite produse de Chlamydia trachomatis și Ureaplasma urealyticum,
- șancrul (ulcerație la nivel genital) produs de infecția cu Haemophilus ducreyi (infecție cu transmitere sexuală),
- infecția cu Mycobacterium avium (ca parte a unui regim mai complex),
- tusea convulsivă (Bordetella pertussis),
- pneumonii atipice produse de Chlamydophila pneumonia și de Mycoplasma pneumoniae (ca și celelalte două antibiotice macrolide).
De asemenea, singură sau în asociere cu rifampicina, este utilizată împotriva Legionella pneumophila (care determină o pneumonie atipică severă).
La capitolul contraindicații, azitromicina trebuie evitată sau administrată cu precauție în caz de:
- boli hepatice, cum sunt hepatitele acute și ciroza hepatică,
- insuficiență renală,
- tulburări de ritm cardiac (aritmii) cu tratament antiaritmic,
- insuficiență cardiacă,
- sindrom de QT lung,
- niveluri scăzute de potasiu în sânge (hipopotasemie),
- miastenia gravis (agravează simptomele).
Și, bineînțeles, este contraindicată celor care au manifestat reacții alergice la o administrare anterioară.
Întregul prospect al antibioticului azitromicină poate fi consultat aici.
Azitromicina, informații în plus față de prospect
Smart Living: Ce riscuri presupune administrarea „după ureche“ a acestui antibiotic și nu la recomandarea unui medic?
Dr. Sorina Bălan: Date fiind administrarea în doză unică pe zi și durata scurtă a tratamentului, azitromicina este unul dintre preparatele luate fără prescripție destul de des, mai ales în ultima perioadă, în contextul actual (n.r. – în perioada pandemiei de COVID-19). Dar, este important ca acest tip de medicament să fie luat doar la recomandarea medicului, întrucât nu orice antibiotic este potrivit pentru orice infecție, spectrul și susceptibilitatea bacteriei responsabile fiind decisive în alegerea unuia sau altuia.
În plus, trebuie avut în vedere că antibioticele, implicit azitromicina, nu sunt agenți antivirali, adică nu au eficacitate în cazul infecțiilor virale. Astfel, luată fără o recomandare de la medic, fără o indicație stabilită de ghidurile de practică, fără o dozare corectă, azitromicina, ca și celelalte antibiotice, duce la distrugerea florei saprofite (bacteriile „bune“), cu apariția unui dezechilibru în populațiile bacteriene care colonizează, în mod normal, toate mucoasele organismului și, în final, cu selectarea unor bacterii rezistente, mult mai greu de omorât (binecunoscuta rezistență la antibiotice).
De asemenea, așa cum am menționat anterior, există riscul unor interacțiuni cu bolile de fond ale pacientului sau cu tratamentele cronice urmate, care impun ajustarea dozei sau alegerea unei alte variante de antibiotic, greu de apreciat pentru persoanele fără pregătire medicală.