Sinuzită la debut poți avea dacă prezinți simptome ca: dureri de cap, nas înfundat și secreții nazale. Totuși, infecția sinusurilor poate avea și alte manifestări.
Sinuzita este, de obicei, cauzată de un virus și persistă adesea chiar și după dispariția simptomelor zgomotoase de la nivelul căilor respiratorii superioare. În unele cazuri, bacteriile sau, și mai rar, ciupercile pot provoca o infecție sinusală.
Alte afecțiuni, precum alergiile, polipii nazali și infecțiile dentare, pot contribui, de asemenea, la apariția simptomelor sinuzitei.
Sinuzita poate fi cronică sau acută. Sinuzita acută durează doar o perioadă scurtă de timp, mai puțin de patru săptămâni, potrivit Academiei Americane de Otorinolaringologie. O infecție acută apare, de obicei, în cadrul unei răceli sau al altor boli respiratorii.
Infecțiile cronice ale sinusurilor durează mai mult de douăsprezece săptămâni sau continuă să reapară.
Dureri la nivelul feței și congestia nasului
Când vorbim de simptomele sinuzitei, specialiștii precizează că principalele semnale de alarmă includ durerea la nivelul feței, secreția și congestia nazală.
„Dacă e vorba de o sinuzită acută, triada clasică de simptome o reprezintă durerea, rinoreea, obstrucția nazală. La care se pot adăuga presiune și senzație de plenitudine facială, precum și hiposmie, adică scăderea mirosului.“
Dr. Silviu Oprescu, medic specialist ORL
Multe simptome date de sinuzită sunt comune atât pentru formele acute de boală, cât și pentru cele cronice.
Durere sub formă de presiune sâcâitoare
Durerea este un simptom frecvent al sinuzitei. Există mai multe sinusuri: în spatele ochilor, nasului, obrajilor și frunții. Oricare dintre acestea pot deveni dureroase atunci când ai o infecție sinusală.
Din cauza inflamației, durerile în sinuzită se resimt sub forma unei presiuni sâcâitoare. Este posibil ca durerea să fie localizată pe frunte, pe ambele părți ale nasului, pe maxilarele și dinții superiori sau între ochi.
Sindromul picăturii postnazale
Când ai sinuzită, poate fi necesar să-ți sufli des nasul din cauza secrețiilor nazale, care pot fi tulburi, verzui sau galbene. Acestea provin din sinusurile infectate și se scurg în pasajele nazale.
Aceste secreții se pot scurge și în gât, caz în care este posibil să simțiți gâdilături, mâncărimi sau chiar dureri în gât. Vorbim aici de sindromul picăturii postnazale care poate provoca tuse, în special noaptea și dimineața. Apar senzațiile de gât încărcat, de scurgere de mucus din spatele nasului în gât și necesitatea de a expectora.
Sinusurile inflamate pot provoca și congestie nazală. Din această cauză, probabil că simțurile mirosului și gustului se vor diminua. Vocea poate începe să sune „înfundat“.
Dureri de cap sinusale
Presiunea neîncetată și inflamația sinusurilor pot cauza și dureri de cap. Durerea sinusală poate provoca, de asemenea, dureri de urechi, dureri dentare și dureri la nivelul maxilarelor și obrajilor.
Durerile de cap provocate de sinuzită sunt adesea cele mai intense dimineața, deoarece secrețiile s-au adunat pe parcursul nopții și nu au putut fi eliminate. Durerea de cap se poate agrava și atunci când presiunea barometrică se schimbă brusc.
Durere în gât și voce răgușită
Sindromul picăturii postnazale se poate solda și cu iritație și durere în gât. Începe cu o gâdilătura sâcâitoare, dar se poate agrava. Dacă infecția durează câteva săptămâni sau mai mult, mucusul poate irita și inflama gâtul.
Sindromul picăturii postnazale provoacă și:
- tuse cronică persistentă și supărătoare, care poate fi mai gravă atunci când mergi la culcare sau dimineața, după ce te ridici din pat;
- usturime și durere în gât;
- nevoia de a înghiți frecvent în gol, ceea ce duce la balonare;
- răgușeală, atât din cauza acestor secreții care irită laringele, cât și din cauza efortului agresiv de a expectora;
- tulburări de respirație până la senzația de sufocare;
- înfundarea nasului, a urechilor;
- presiune la nivelul sinusurilor;
- dificultăți de înghițire.
Când să te adresezi medicului pentru sinuzită
Mergi cât mai curând la medic dacă ai febră, îți curge nasul, ai nasul înfundat sau prezinți durere facială, simptome care durează mai mult de zece zile sau reapar.
Febra nu este un simptom tipic al sinuzitei cronice sau acute, dar este posibil să apară.
Poate fi necesară endoscopia nazală
În timpul consultului, medicul îți poate atinge ușor sinusurile frontale pentru a evalua gradul de durere și sensibilitate.
De asemenea, poți fi direcționat la un medic specializat în otorinolaringologie – ORL. Acesta observă cavitatea nazală să vadă dacă există semne de polipi și inflamații. De asemenea, poate lua probe de mucus pentru a identifica infecția.
Alte teste pe care medicul le poate utiliza pentru a diagnostica sinuzita acută includ:
- endoscopie nazală pentru a observa interiorul sinusurilor și cavităților nazale;
- teste imagistice: CT sau IRM,
- teste de alergie,
- analize de sânge pentru alte posibile cauze ale sinuzitei.
Tratamentul depinde de factorul declanșator
Deoarece majoritatea cazurilor de sinuzită frontală acută sunt cauzate de o infecție virală, medicul îți poate recomanda administrarea unui spray nazal sau descongestionant pentru a reduce inflamația, pentru a ajuta la drenarea mucusului și pentru a reduce presiunea din sinusurile frontale.
De asemenea, ți se poate recomanda să iei un medicament analgezic pentru a trata simptomele cauzate de sinuzita frontală acută. Copiilor nu trebuie să li se administreze aspirină. Poate provoca o afecțiune mortală cunoscută sub numele de sindrom Reye (hepatită fulminantă si edem cerebral). Antihistaminicele sunt, de asemenea, utilizate frecvent în tratamentul sinuzitei, dar utilizarea excesivă poate dăuna.
Intervenția chirurgicală în sinuzită
Dacă simptomele nu se atenuează în șapte până la 10 zile, cauza sinuzitei poate fi bacteriană. Este posibil ca medicul să-ți prescrie antibiotice pentru a trata infecția bacteriană.
Intervenția chirurgicală poate fi necesară în cazul deviației de sept care cauzează sinuzită frontală acută.
Cele mai multe simptome acute ale sinuzitei încep să dispară în câteva zile de la tratament. Cu toate acestea, trebuie să iei întotdeauna toate medicamentele prescrise, conform rețetei. Este posibil să dureze câteva săptămâni înainte ca problema să dispară complet.
Persistența unor simptome date de sinuzită timp de 12 săptămâni sau mai mult înseamnă că este vorba despre o formă cronică. Aceasta poate fi mai dificil de tratat cu medicamente și necesită adesea o intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți drenajul sinusal.