Chlamydia netratată poate duce la infertilitate și la alte complicații

Infecția cu Chlamydia netratată sau tratată incorect poate duce la infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Boala, provocată de bacteria Chlamydia trachomatis, nu are simptome în stadiile incipiente, însă continuă să evolueze și să cauzeze probleme de sănătate, în lipsa tratamentului.

Deși în practica medicală specialiștii ginecologi întâlnesc frecvent infecțiile cu Chlamydia, acestea sunt insuficient raportate. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în cursul anului 2018, la nivel național, au fost declarate nouă cazuri de infecție genitală cu Chlamydia trachomatis, incidența fiind de 0,015 la suta de mii de locuitori. Din cele nouă cazuri, șapte s-au înregistrat la persoane de sex masculin și numai două cazuri în rândul persoanelor de sex feminin. Vârsta pacienților este între 17 și 60 de ani, cu cel mai mare număr de cazuri înregistrat la grupele de vârstă de 25-29 ani.

„Infecția este cauzată de o bacterie ce se transmite pe cale sexuală. Este una dintre infecțiile comune specifice vârstei de 18-35 de ani și este responsabilă de infertilitate în foarte multe dintre cazuri.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Infecția se transmite ușor

Sexul fără prezervativ, inclusiv cel anal, și cel oral neprotejat sunt principalele moduri în care se poate transmite o infecție cu Chlamydia. Și în lipsa penetrării poți lua bacteria, doar prin atingerea organelor genitale.

Nou-născuții pot dobândi infecția în timpul nașterii, dacă mama este infectată. De aceea, majoritatea analizelor prenatale includ un test de Chlamydia.

Infecția cu Chlamydia se poate dezvolta și la nivelul ochilor, însă în cazuri mai rare.

Chiar dacă o persoană a fost infectată și s-a tratat corect, riscul de reinfectare rămâne atunci când intră în contact cu cineva bolnav.

Simptome

„Nu rare sunt cazurile când infecția cu Chlamydia nu are niciun fel de simptome. Atunci când acestea apar, se manifestă prin secreții vaginale abundente, sângerări intermenstruale, usturime în timpul urinării, durere în timpul actului sexual.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Simptomele infecției cu Chlamydia la bărbați

Majoritatea bărbaților nu au deloc simptome. Dacă acestea apar, de obicei, se manifestă la 1-3 săptămâni după transmitere.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale Chlamydiei la bărbați includ:

  • senzație de arsură în timpul urinării,
  • secreție galbenă sau verzuie din penis,
  • durere la nivelul abdomenului inferior,
  • durere de testicule.

De asemenea, este posibil ca infecția cu Chlamydia să fie localizată în anus. În acest caz, principalele simptome sunt secreții, durere și sângerări din această zonă. Sexul oral cu cineva care are infecția crește riscul de a dezvolta Chlamydia în gât. Simptomele pot include dureri în gât, tuse sau febră.

Simptomele infecției cu Chlamydia la femei

Chlamydiei i se mai spune și „infecția tăcută”. Asta pentru că este posibil ca persoanele infectate să nu prezinte deloc simptome.

În unele cazuri, manifestările apar și acestea includ:

  • dureri la contact sexual (dispareunie),
  • scurgeri vaginale,
  • senzație de arsură în timpul urinării,
  • durere la nivelul abdomenului inferior,
  • inflamație a colului uterin (cervicită),
  • sângerări intermenstruale.

La unele femei, infecția se poate răspândi în trompele uterine, ceea ce poate provoca o afecțiune numită boală inflamatorie pelvină.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine sunt:

  • febră,
  • dureri pelvine severe,
  • greaţă,
  • sângerări vaginale anormale intermenstruale.

Chlamydia poate infecta și rectul. Este posibil ca femeile să nu prezinte simptome dacă au o infecție cu chlamydia în rect. Cu toate acestea, dacă apar simptome ale unei infecții rectale, acestea pot include dureri rectale, secreții sau sângerări.

În plus, la fel ca în cazul bărbaților, și femeile pot dezvolta o infecție a gâtului dacă fac sex oral cu cineva infectat. Deși este posibil ca infecția să fie asimptomatică, în unele situații pot apărea tuse, febră și dureri în gât.

Antibiotice în doză unică, tratament pentru Chlamydia

„Chlamydia se depistează prin analiza secreției vaginale. Tratamentul este relativ simplu, pentru că, fiind o bacterie, infecția se tratează cu antibiotice. Tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri. Printre complicații se numără boala inflamatorie pelvină și infertilitatea.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Azitromicina este un antibiotic prescris, de obicei, într-o singură doză. Doxiciclina este un antibiotic care trebuie administrat de două ori pe zi timp de aproximativ o săptămână. Dar dozele precise pentru fiecare caz în parte trebuie stabilite de medicul curant.

Se pot administra și alte antibiotice. Indiferent de antibioticul prescris, instrucțiunile de dozare trebuie urmate cu atenție pentru a te asigura că infecția dispare complet. De la începerea tratamentului până la vindecare poate dura până la două săptămâni, chiar și în cazul medicamentelor în doză unică.

În timpul tratamentului, este important să nu faci sex. Este încă posibil să transmiți și să contractezi Chlamydia dacă ești expus din nou.

Deși Chlamydia este o infecție vindecabilă, este totuși important să te protejezi și să-i previi reapariția.

Nu există remedii naturiste care să trateze infecția cu Chlamydia

Chlamydia este cauzată de o infecție bacteriană. Singurul tratament demonstrat științific pentru acest tip de infecție este cel cu antibiotice.

Există însă pe piață unele tratamente alternative care, într-adevăr, pot ajuta la reducerea simptomelor. Dar cauza, adică infecția, rămâne netratată. Trebuie amintit că o infecție cu Chlamydia care nu beneficiază de tratament corect cu antibiotice poate duce la complicații importante pe termen lung.

Complicații ale Chlamydiei în cazul femeilor

Unele femei dezvoltă boală inflamatorie pelvină, o infecție care poate afecta uterul, colul uterin și ovarele. Aceasta este o boală dureroasă care necesită adesea internare.

Chlamydia netratată poate provoca infertilitate, deoarece poate duce la leziuni și blocaje ale trompelor uterine.

Complicații ale Chlamydiei în cazul bărbaților

Din cauza Chlamydiei netratate, bărbații pot dezvolta epididimită, adică o inflamație dureroasă a testiculelor.

Infecția se poate răspândi și la nivelul prostatei, provocând febră, durere în timpul contactului sexual și dureri în zona lombară. O altă posibilă complicație este uretrita chlamydiană masculină.

Majoritatea persoanelor care primesc tratament rapid nu au probleme medicale pe termen lung.

Chlamydia în gât

Bolile cu transmitere sexuală pot fi, de asemenea, transmise și contractate în timpul sexului oral. Contactul cu gura, buzele sau limba poate fi suficient pentru a transmite Chlamydia.

Dacă contractezi Chlamydia prin sex oral, este posibil să nu ai deloc simptome. La fel ca infecțiile vaginale sau anale, simptomele nu apar întotdeauna.

Dacă simptomele sunt prezente în cazul infecției cu Chlamydia, acestea pot include:

  • durere de gât,
  • senzația de gât uscat,
  • febră,
  • tuse.

Chlamydia în ochi

Infecția cu Chlamydia este cel mai frecventă în zona genitală, dar poate apărea și la nivelul ochilor, prin contactul direct sau indirect cu bacteria.

De exemplu, infecția poate ajunge de la organele genitale la ochi dacă îți atingi ochii fără să te speli pe mâini.

Dacă ai o infecție oculară cu Chlamydia, cunoscută și sub numele de conjunctivită chlamydiană, pot apărea următoarele simptome:

  • roşeaţă,
  • ochi umflați,
  • mâncărime,
  • iritații,
  • mucus sau scurgeri,
  • sensibilitate la lumină (fotofobie).

Dacă nu este tratată, Chlamydia la ochi poate duce la orbire. Este ușor de tratat, iar intervenția timpurie va ajuta la vindecarea infecției și la prevenirea complicațiilor.

Prevenirea infecției cu Chlamydia

Cea mai sigură modalitate prin care o persoană activă sexual poate evita contractarea Chlamydiei este folosirea prezervativului în timpul actului sexual.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare