Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală. Această afecțiune provoacă răni herpetice, adică niște vezicule dureroase (umflături umplute cu lichid).
Aproximativ 16% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani se confruntă cu herpes genital, potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor, din SUA (CDC).
„Herpesul genital este o infecție produsă de virusul Herpex simplex, care provoacă leziuni foarte dureroase în zona genitală, dar nu conduce la dureri în zona pelviană sau la infertilitate. Există două tipuri de virus Herpes simplex: tipul 1 (de la nas, gură) și tipul 2 (genital).“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Cauzele herpesului genital
Există două tipuri de virus Herpes simplex care cauzează herpes genital:
- HSV-1, care cauzează, de obicei, apariția unor răni;
- HSV-2, care cauzează, de obicei, apariția herpesului genital.
Virusurile intră în organism prin membranele mucoase. Membranele mucoase sunt straturile subțiri de țesut care acoperă zonele deschise ale corpului. Ele sunt situate la nivelul nasului, gurii și al organelor genitale.
Citește și despre herpesul oral: cum se transmite și care sunt cele mai bune tratamente
Odată ce virusurile au pătruns în organism, se inoculează în celule și apoi se localizează în celulele nervoase ale pelvisului. Virusurile tind să se înmulțească și să se adapteze foarte ușor la mediul în care pătrund, ceea ce face dificilă tratarea lor.
HSV-1 și HSV-2 pot fi găsite în fluidele corporale ale persoanelor infectate, adică în:
- salivă,
- material seminal,
- secreții vaginale.
Cum recunoști simptomele herpesului genital
Apariția veziculelor este cunoscută sub numele de focar. Un prim focar va apărea încă din primele două zile de la contractarea virusului sau până la 30 de zile după aceea.
Simptome de herpes genital la bărbați
Simptomele generale, în cazul bărbaților, includ apariția veziculelor pe:
- penis,
- scrot,
- fese (sau în jurul anusului).
Simptome de herpes genital la femei
Simptomele generale, în cazul femeilor, includ apariția veziculelor în jurul sau în apropierea:
- vaginului,
- anusului,
- feselor.
Citește și ce spune culoarea secreției vaginale despre sănătatea sexuală
Simptomele generale comune pentru femei și bărbați includ următoarele manifestări:
- apariția de vezicule în gură și pe buze, pe față și în orice alt loc care a intrat în contact cu zonele infectate;
- în zona infectată încep, adesea, să apară mâncărimi sau furnicături, înainte de a apărea efectiv veziculele;
- veziculele se pot transforma în răni deschise din care se scurge lichid;
- rănile pot forma coajă în decurs de o săptămână de la apariție;
- ganglionii limfatici se pot mări (ganglionii limfatici au un rol important în combaterea infecțiilor și inflamațiilor din organism);
- este posibil să apară dureri de cap, dureri în tot corpul și febră.
Simptomele generale pentru un nou-născut infectat cu herpes (contractat prin naștere vaginală) pot include ulcerații pe față, corp și organe genitale.
Bebelușii care se nasc cu herpes genital pot dezvolta complicații și simptome foarte severe, printre care:
- orbire,
- leziuni ale creierului,
- moarte.
Este foarte important să îți anunți medicul ginecolog în cazul în care ai contractat herpes genital și ești însărcinată. Există anumite măsuri de precauție care pot fi puse în aplicare în cazul gravidelor cu herpes genital. Pentru a preveni transmiterea virusului către bebeluș, poate fi recomandată nașterea prin cezariană.
Herpesul genital poate fi confundat cu alte afecțiuni. Cum se pune diagnosticul
Medicul poate diagnostica, în mod normal, herpesul genital printr-o examinare vizuală a rănilor herpetice. Deși nu sunt întotdeauna necesare, poate solicita teste de laborator pentru a confirma diagnosticul.
E bine de știut că analizele de sânge pot ajuta la diagnosticarea virusului Herpes simplex înainte de apariția focarelor. Așa că e indicat să mergi la medic și să soliciți aceste analize, dacă crezi că ai contractat herpesul genital de la cineva infectat, chiar și în lipsa simptomelor.
Herpesul genital poate fi confundat cu: dermatita de contact, candidoza vaginală (poate provoca și mâncărimi, și leziuni, în unele cazuri), vaginoza bacteriană (mâncărimi), tricomoniaza (mâncărimi, senzație de arsură și iritarea zonei genitale) sau sifilisul.
Herpes genital: tratament
Tratamentul poate reduce focarele, dar nu poate vindeca infecțiile cu virusurile Herpes simplex, subliniază dr. Andreas Vythoulkas.
Există tratamente de întreținere, dar acestea nu duc la vindecare completă, persoana infectată fiind purtătoare a acestui virus întreaga viață, iar în anumite condiții (stres, imunitate scăzută, expunerea prelungită la frig etc.), infecția se manifestă la nivelul zonei genitale prin apariția unor vezicule dureroase, pline cu lichid incolor, care se sparg și se vindecă spontan în 7-10 zile. Lichidul acestor bășici este foarte infectant și, din această cauză, se recomandă evitarea contactului sexual în timpul erupției și tratament cu antivirale.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Medicamente pentru herpes genital
Medicamentele antivirale pot ajuta la accelerarea timpului de vindecare a rănilor și la reducerea durerii. Pot fi luate de la primele semne ale unui focar (furnicături, mâncărime și alte simptome) pentru a ajuta la reducerea simptomelor.
Persoanele care au deja vezicule pot primi, de asemenea, medicamente pentru a face mai puțin probabilă reapariția acestora. Se pot folosi și un unguent sau o cremă pentru herpes genital cu oxid de zinc. Aceste produse au efect dezinfectant și antiinflamator reducând mâncărimea și roșeața.
Măsuri de igienă
Folosește săpunuri și geluri de duș blânde cu pielea. Păstrează locuința curată și uscată. Poartă haine largi din bumbac pentru a evita orice disconfort.
Află și care sunt cele mai eficiente tratamente petru candidoză
Tratament pentru herpes genital la femei însărcinate
Este normal să fii îngrijorată în legătură cu sănătatea bebelușului tău, atunci când ai orice tip de infecție cu transmitere sexuală. Herpesul genital poate fi transmis bebelușului dacă ai un focar activ în timpul nașterii vaginale.
Este important să îi spui medicului ginecolog că ai herpes genital imediat ce afli că ești însărcinată. Poți discuta cu acesta în legătură cu opțiuni sigure de tratament, dar și despre cum poți evita eventuale complicații, așa cum sunt avortul spontan sau nașterea prematură.
Ca să fii sigură că nu transmiți virusul bebelușului, poți opta pentru nașterea prin cezariană.
Cum poți să previi transmiterea herpesului genital
Din păcate, în prezent, nu există un tratament care să vindece infecțiile cu virusuri herpetice. Cercetătorii lucrează la un viitor remediu sau vaccin.
Ce trebuie să știi e că poți evita să te infectezi cu virusurile herpetice. Singura metodă 100% eficientă de prevenție a herpesului genital și a altor infecții cu transmitere sexuală este abstinența.
Folosirea prezervativului de fiecare dată când ai contact sexual ajută, de asemenea, la prevenția acestor afecțiuni.
Chiar dacă nu există tratament curativ, afecțiunea poate fi ținută sub control prin tratament medicamentos. Boala rămâne în stare latentă în organism până când se declanșează un focar. Focarele pot apărea atunci când ești stresat, bolnav sau obosit.