Infecția cu Clostridium difficile: simptome, tratament, complicații

Infecția cu Clostridium poate provoca probleme severe. Medic: „O posibilă complicație este mărirea colonului“

Infecția cu Clostridium apare atunci când există un dezechilibru al bacteriilor din intestine, produs adesea de un tratament cu antibiotice. Afecțiunea poate fi periculoasă, mai ales pentru persoanele care se infectează în urma unei intervenții chirurgicale.

Dr. Valentina Tcacenco, medic de medicină generală în cadrul Atena Medical Center, ne-a explicat cum se manifestă și cum poate fi tratată infecția cu Clostridium.

Ce este infecția cu Clostridium

SmartLiving: În ce condiții se instalează infecția cu Clostridium?

Dr. Valentina Tcacenco: Clostridium, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de Clostridioides difficile, este o bacterie care provoacă o infecție a intestinului gros (colon). Simptomele pot varia de la diaree până la o afectare a colonului care pune viața în pericol. Bacteria este adesea denumită C. difficile sau C. diff.

Infecția cu Clostridium apare de obicei după utilizarea antibioticelor și afectează cel mai frecvent adulții vârstnici din spitale sau din instituțiile de îngrijire pe termen lung.

Unele tulpini ale bacteriei pot provoca infecții grave și la populația generală, dar persoanele tinere sunt mai predispuse să se infecteze.

Purtătorii răspândesc infecția

SmartLiving: Ce simptome dă această infecție?

Dr. Valentina Tcacenco: Anumite persoane poartă bacteria C. dificile în intestin, însă nu se îmbolnăvesc niciodată. Acești indivizi sunt purtători și pot răspândi infecția.

Simptomele se dezvoltă, de obicei, în decurs de 5 până la 10 zile de la începerea unui tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, simptomele pot apărea imediat după prima zi de administrare sau chiar și trei luni mai târziu.

Cele mai frecvente semne și simptome ale infecției cu Clostridium ușoare până la moderate implică:

  • diaree apoasă de trei sau de mai multe ori pe zi timp de mai multe zile,
  • crampe abdominale ușoare,
  • sensibilitate.

În cazul persoanelor care au o infecție severă cu Clostridium, deshidratarea poate face necesară spitalizarea. C. difficile poate duce la inflamarea colonului și uneori poate provoca răni care pot sângera sau se pot suprainfecta.

Semnele și simptomele infecției severe includ:

  • diaree apoasă de 10 până la 15 ori pe zi,
  • crampe abdominale și durere, care pot fi severe,
  • ritm cardiac rapid,
  • deshidratare,
  • febră,
  • greață,
  • creșterea numărului de globule albe din sânge,
  • insuficiență renală,
  • pierderea poftei de mâncare,
  • umflarea abdomenului,
  • pierdere în greutate,
  • sânge sau puroi în scaun.

Infecția cu Clostridium severă și bruscă – o afecțiune mai rar întâlnită – poate provoca, de asemenea, inflamații intestinale care duc la extinderea colonului (numit și megacolon toxic) și sepsis.

SmartLiving: Cum se pune diagnosticul?

Dr. Valentina Tcacenco: Diagnosticul infecției cu Clostridium se bazează atât pe prezența diareei, cât și a altor simptome ale infecției.

Diagnosticarea poate fi realizată cu ajutorul recoltării probelor materiilor fecale, care identifică fie toxinele, fie tulpinile bacteriilor care produc toxine. Totodată, medicul poate recomanda examinarea colonului prin colonoscopie. Se pot face și o serie de teste imagistice, cum ar fi radiografia abdominală sau o tomografie computerizată (CT).

Testele imagistice pot detecta prezența unor complicații precum îngroșarea peretelui colonului, mărirea intestinului ori o perforație în căptușeala colonului.

Tratament cu antibiotice sau chirurgical

SmartLiving: Cum putem trata infecția cu Clostridium?

Dr. Valentina Tcacenco: Tratamentele sunt prescrise numai dacă o persoană prezintă simptome ale infecției. Persoanele purtătoare ale bacteriei, care nu prezintă simptome, pot evita tratamentul.

Pilonul principal pentru tratarea infecției cu Clostridium sunt antibioticele. În situații grave, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a îndepărta porțiunea bolnavă a colonului.

Dieta în infecția cu Clostridium

SmartLiving: E nevoie de regim alimentar?

Dr. Valentina Tcacenco: Pentru atenuarea simptomelor de infecție cu Clostridium se recomandă consumul de lichide, dar și o alimentație sănătoasă. Întrucât principalul simptom este diareea, dieta alimentară în infecția cu Clostridium trebuie să conțină alimente cu amidon care previn diareea. Așadar, alimentația în infecția cu Clostridium include:

  • cartofi,
  • tăieței,
  • orez,
  • grâu,
  • fulgi de ovăz.

Se recomandă evitarea produselor pe bază de lapte până la tratarea infecției.

Risc de hipotensiune, insuficiență renală și de rupere a colonului

SmartLiving: La ce complicații poate duce?

Dr. Valentina Tcacenco: Complicațiile infecției cu Clostridium includ deshidratarea cauzată de diareea severă. Acest lucru poate determina scăderea tensiunii arteriale. În unele cazuri, deshidratarea poate apărea atât de repede, încât funcția renală se deteriorează rapid, determinând apariția altei complicații, respectiv insuficiența renală.

O altă complicație posibilă determinată de infecția cu Clostridium este mărirea colonului (megacolonul toxic). Lăsat netratat, colonul se poate rupe. Bacteriile din colon pot intra apoi în cavitatea abdominală sau în sânge. Megacolonul toxic poate fi fatal și necesită intervenție chirurgicală de urgență.

Infecția cu Clostridium după operație

SmartLiving: Există categorii mai vulnerabile la infecția cu Clostridium?

Dr. Valentina Tcacenco: Persoanele care se recuperează după o intervenție chirurgicală au un risc mai mare să dezvolte complicații sau chiar să moară dacă sunt infectate cu Clostridium difficile.

Mai exact, pacienții care au contractat Clostridium difficile după o intervenție chirurgicală au fost de cinci ori mai predispuși să moară și de 12 ori mai predispuși să sufere o complicație la nivelul inimii, plămânilor, rinichilor sau sistemului nervos, potrivit descoperirilor publicate în revista medicală JAMA Surgery.

C. difficile este o bacterie severă și oportunistă care poate invada țesutul intestinal în cazul persoanelor ale căror bacterii intestinale au fost eliminate din cauza dozelor mari de antibiotice, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.

Infecția cu Clostridium la copii

Copiii pot fi purtători de Clostridium, iar infecția se instalează, în cele mai multe cazuri, în urma unui tratament cu antibiotice FOTO: Shutterstock

SmartLiving: Copiii sunt mai afectați? La ei se manifestă mai agresiv?

Dr. Valentina Tcacenco: Clostridium difficile se găsește adesea, în mod normal, în intestinul nou-născuților și al copiilor mici. Boala se declanșează atunci când bacteriile produc o toxină care dăunează mucoasei intestinului. Acest lucru se întâmplă, cel mai adesea, atunci când copilul ia antibiotice care ucid alte bacterii din intestin, permițând C. difficile să se înmulțească necontrolat. Perioada de incubație pentru această boală nu este cunoscută. Bacteriile pot trăi în intestin perioade lungi fără să provoace simptome.

La fel ca în cazul adulților, infecția cu Clostridium la copii provoacă:

  • diaree,
  • crampe stomacale,
  • sensibilitate,
  • febră,
  • sânge și mucus în scaun.

Pentru a stabili un diagnostic adecvat, scaunul copilului poate fi testat pentru a observa eventuala prezență a toxinelor produse de C. difficile.

În cazul unui diagnostic de infecție cu Clostridium la copii în timpul administrării de antibiotice, trebuie discutată cu medicul eventuala întrerupere a tratamentului. În formele ușoare, simptomele se pot atenua odată oprit tratamentul cu antibiotice.

Cu toate acestea, este posibil ca unii copii să aibă nevoie de anumite medicamente, cum ar fi metronidazolul sau vancomicina. Majoritatea copiilor își revin complet. Dacă apare o recidivă a bolii, care se întâmplă în 10% până la 20% dintre pacienți, se repetă același tratament.

Se poate preveni infecția sau se reduce riscul bolii prin spălarea corectă a mâinilor, precum și prin manipularea adecvată a scutecelor murdare și a altor deșeuri. De asemenea, utilizarea antibioticelor trebuie limitată doar la acele situații în care sunt absolut necesare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare