Când se ia magneziu, seara sau dimineața? Doza e extrem de importantă

Când și cum se ia magneziul? Și deficitul, și supradoza au efecte devastatoare

Când se ia magneziu, seara sau dimineața? În primul rând, suplimentele de magneziu ar trebui administrate doar la sfatul medicului, pentru că supradoza poate avea efecte nocive. Cât despre momentul ideal din zi când ar trebui luat, ei bine, efectul său este de relaxare. Așa că e lesne de înțeles de ce ar trebui administrat seara. Însă nu se ia niciodată împreună cu alte minerale, cum ar fi calciul.

Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din organismul uman, fiind implicat în sute de procese și reacții chimice. Este un element nutritiv esențial care ajută la construirea unor proteine extrem de importante, inclusiv a celor din ADN-ul uman.

„Magneziul face parte din compoziția a peste 300 de enzime implicate în metabolismul uman. Are un rol important în metabolismul glicogenului. De asemenea, are rol în a asigura permeabilitatea membranară și excitabiliatea neuromusculară, alături de calciu, vitamina K și sodiu. Acționează la nivelul sistemului nervos central, fiind prescris pentru combaterea stresului. Are rol în combaterea spasmului vascular. Împreună cu calciul și fosforul, intră în structura sistemului osos“, precizează medicul nutriționist Iren Alexoi.

Când se ia magneziu, seara sau dimineața?

Sursele alimentare de magneziu includ leguminoasele, nucile, semințele și legumele cu frunze verzi. Cantități mai mici se găsesc în carne și în pește.

Studiile arată că aproape 50% din locuitorii țărilor occidentale din Europa și Statele Unite nu obțin suficient magneziu din alimentație. E important de știut că un nivel scăzut de magneziu în organism este asociat cu o serie de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și maladia Alzheimer.

„Atunci când nivelul de magneziu e scăzut, apar spasme musculare și arteriale, anxietate, insomnie, depresie, dureri și spasme abdominale, aritmii, hipertensiune arterială, dureri în piept, tasări ale corpilor vertebrali, probleme de calcificare“, enumeră medicul nutriționist.

Cine este predispus la lipsa de magneziu

Persoanele cele mai predispuse la lipsa de magneziu sunt, potrivit nutriționistului:

 • cele care suferă de sindrom de malabsorbție,
 • bolnavilor de ciroză hepatică,
 • alcoolicii,
 • persoanele cu hipertiroidism,
 • cele care au diete bogate în grăsimi
 • cele care fac exces de fibre, calciu sau fosfor,
 • persoanele care țin un regim alcalin – acesta poate scădea absorbția magneziului,
 • persoanele care consumă în mod frecvent alimente rafinate, pentru că magneziul se pierde în timpul preparării.

Deși suplimentele de magneziu sunt, în general, considerate sigure, trebuie să vă adresați medicului înainte de a le lua – mai ales dacă suferiți de o afecțiune.

E indicat să se ceară sfatul specialistului care va stabili doza și frecvența suplimentelor. Dat fiind că magneziul induce relaxare, potrivit este să se administreze seara. Să nu se însoțească de alte suplimente care conțin calciu sau fosfați, care pot scădea absorbția magneziului.“

Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist

Când se ia magneziu? În caz de stres și crampe menstruale

Cât despre perioada de timp în care e nevoie să luăm suplimente de magneziu, medicul spune că există mai multe variante. Unii specialiști recomandă administrarea în fiecare seară, până la reducerea simptomatologiei, alte cure se fac o lună cu o lună pauză.

„Înainte de a apela la suplimente, e de preferat să se ceară sfatul unui specialist. Recomandată este și verificarea magneziemiei – concentrația magneziului în sânge“, completează dr. Iren Alexoi.

Medicul mai recomandă celor care vor să ia suplimente de magneziu să facă și testarea pentru calciu, fosfor, potasiu. Specialistul ar putea recomanda suplimentarea cu magneziu în caz de stres, activitate sportivă intensă, anxietate, hipertensiune arterială, crampe menstruale, boli ale tiroidei, colesterol crescut etc.

Citiți aici un articol amplu despre cele mai importante beneficii pe care le aduc alimentele și suplimentele cu magneziu

Efecte secundare

Suplimentele de magneziu pot fi nesigure pentru persoanele care iau anumite diuretice, medicamente pentru inimă sau antibiotice.

Majoritatea persoanelor care iau suplimente de magneziu nu prezintă efecte secundare, dar pot apărea probleme legate de digestie, cum ar fi diaree, greață și vărsături – în special în cazul dozelor mari.

Este important să rețineți că persoanele cu probleme renale prezintă un risc mai mare de a avea efecte adverse după administrarea magneziului.

Cât magneziu ar trebui să luați?

Doza zilnică recomandată pentru a fi asimilată din alimentație ar fi de 400-420 mg pentru bărbați și 320-360 mg pentru femei. Dar mai ales în contextul unei diete bogate în produse ultraprocesate, e foarte dificil să vă asigurați acest necesar doar prin alimentație.

Dacă meniul zilnic nu este suficient de bogat în magneziu și dacă aveți aprobarea medicului, puteți începe să luați suplimente.

Dozele recomandate de suplimente de magneziu sunt de 200-400 mg pe zi, în funcție de producător. Asta înseamnă că un supliment vă poate oferi 100% sau mai mult din aportul zilnic de referință.

Biroul pentru Suplimente Alimentare al Institutului de Medicină din Statele Unite a stabilit o limită superioară tolerabilă de 350 mg de suplimente de magneziu pe zi – sub care este puțin probabil să experimentați efecte secundare digestive.

Dacă aveți deficiențe, este posibil să aveți nevoie de o doză mai mare, dar trebuie să vă adresați medicului înainte de a lua doze mari de magneziu care depășesc doza zilnică recomandată.

Ce tip de suplimente ar trebui să alegeți?

Suplimentele de magneziu vin într-o varietate de forme. Există cercetări care arată că unele pot fi asimilate mai ușor în organism decât altele. Sunt și studii care nu au găsit nicio diferență între diferitele formule în care se găsește magneziul.

Totuși, iată câteva exemple de suplimente de magneziu care par a fi mai ușor de asimilat:

 • Citrat de magneziu;
 • Lactat de magneziu;
 • Aspartat de magneziu;
 • Clorură de magneziu;
 • Malat de magneziu;
 • Taurat de magneziu.

Cu toate acestea, sunt și alți factori care pot influența absorbția de magneziu, cum ar fi genetica și existența unui deficit.

Ce se întâmplă în cazul unei supradoze de magneziu

Potrivit Biroului pentru Suplimente Alimentare, din SUA, simptomele supradozajului de magneziu pot include:

 • diaree,
 • greață și vărsături,
 • letargie,
 • slăbiciune musculară,
 • tensiune arterială scăzută,
 • retenție de urină,
 • insuficiență respiratorie,
 • stop cardiac.

Medicul poate administra gluconat de calciu intravenos pentru a ajuta la atenuarea efectelor provocate de excesul de magneziu. Poate fi administrat furosemid pentru diureză și excreție de magneziu dacă funcția renală este intactă.

Este posibil să fie necesară utilizarea dializei pentru a elimina magneziul din organism, dacă hipermagneziemia este severă sau funcția renală este slabă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare