Tratament arsuri solare. Pași de urmat în cazul adulților și copiilor

În cât timp trec arsurile solare? Cele mai eficiente remedii, în funcție de gravitatea arsurii

Dacă arsurile ușoare și moderate trec în câteva zile, cu creme speciale, analgezice sau chiar cu iaurt, în cazul arsurilor severe, putem ajunge de la plajă direct la spital. Un tratament corect pentru arsuri solare serioase poate preveni unele complicații, cum este suprainfecția bacteriană.

„Arsura solară este un răspuns acut, tranzitoriu și inflamator al pielii la expunerea intempestivă la radiațiile ultraviolete (UV). Atât UVA, cât și UVB pot cauza arsuri solare, dar cel mai frecvent incriminate sunt UVB.“

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatovenerolog, doctor în științe medicale

Modificările de la nivelul pielii variază în funcție de intensitatea expunerii. Edemul (umflătura) și eritemul (roșeața) sunt printre primele manifestări care apar la debutul arsurii. Ulterior, apar durerea, bulele sau veziculele pline cu lichid, precum și manifestări sistemice: cefalee (dureri de cap), greață, vărsături, oboseală. Toate pot merge până la deshidratare.

Arsura solară ușoară se rezolvă, de obicei, de la sine, rapid: în câteva zile de la încetarea expunerii.

Un tratament corect pentru arsuri solare include antiinflamatoare

„Managementul arsurilor implică un tratament simptomatic al pielii inflamate, rehidratare cu lichide și controlul durerii. Analgezicele, antihistaminicele și antiinflamatoarele nesteriodiene sunt eficiente pentru controlul atât al inflamației cutanate, cât și al durerii asociate.“

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatovenerolog

Gelurile răcoritoare cu aloe vera și emolientele blânde lichide pot fi folosite pe pielea intactă, fără vezicule, în funcție de toleranță. Corticosterozii topici de potență slabă pot fi utilizați pentru beneficiile lor în reducerea simptomatologiei, potrivit medicului dermatolog.

Pași de urmat dacă ai suferit o arsură solară ușoară sau moderată

  • Evită re-expunerea la soare.
  • Aplică, în functie de toleranță, loțiuni de tipul „after sun“. Este bine să le aplici pe pielea încă umedă, după duș.
  • Rehidratează-te. Arsurile atrag apa la suprafața pielii, deshidratând restul corpului. Este important să bei mai multă apă decât de obicei sau să apelezi chiar la săruri de rehidratare pe parcursul întregii vindecări a arsurii.
  • Ia analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene.

Se recomandă evitarea cremelor grase aplicate pe pielea afectată, precum și spargerea veziculelor sau a bulelor, dacă acestea s-au constituit.

Remedii naturiste pentru arsuri solare

Disconfortul cu care adesea se confruntă pacienții cu arsură solară ușoară poate fi ameliorat și prin remedii naturiste, la îndemâna oricărei persoane.

Potivit medicului dermatolog, pot fi eficiente:

  • dușurile reci – conferă, cel puțin pentru moment, senzația de răcorire;
  • compresele reci cu apă răcită cu cuburi de gheață (fără a aplica gheață direct pe pielea arsă de soare);
  • compresele cu iaurt direct de la frigider – tot pentru efectul răcoritor;
  • gelurile de aloe vera pot ajuta la accelerarea vindecării pielii în cazul arsurilor ușoare.

Castraveții, un remediu de încredere pentru arsuri solare

„Castraveții sunt și ei utilizați pentru rolul de antioxidanți și pentru efectul analgezic local. Uleiurile de lavandă și de mentă au efect calmant asupra pielii, dar să nu uităm că cel mai bun tratament este prevenția și să fim responsabili cu pielea noastră.“

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatovenerolog

Când e cazul să mergem la medic

tratament-arsuri-solare-pasi-de-urmat-in-cazul-adultilor-si-copiilor arsura moderata
Arsură medie, fără vezicule
tratament-arsuri-solare-pasi-de-urmat-in-cazul-adultilor-si-copiilor arsura severa
Arsură severă, cu vezicule

În stadiile avansate, când roșeața pielii este însoțită de vezicule, acestea nu se sparg. Necesitatea adresării în unitățile medicale va fi evaluată în condițiile spargerii lor. În această situație, există un risc crescut de suprainfecție bacteriană.

Medicul dermatolog atrage atenția că și febra, durerea de cap, voma, deshidratarea sunt manifestări care necesită asistență medicală și îngrijiri personalizate.

În cât timp trec arsurile solare

„Arsurile solare ușoare trec în câteva zile (3-5 zile), până epiderma se repară. Arsurile moderate, mai dureroase, pot dura până la 7-10 zile. Iar cele severe necesită mai mult timp de recuperare, în funcție de gravitatea semnelor și a simptomatologiei, uneori mergând până la internare cu reechilibrare hidroelectrolitică, antibioterapie și terapie parenterală (n.r. – pe cale injectabilă).”

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatovenerolog

În urma arsurilor solare, pielea poate începe să se decojească. Acesta este un semn că organismul încearcă să scape de celulele deteriorate. Nu încerca niciodată să decojești pielea; las-o să se desprindă în mod natural.

Arsurile solare la copii: febra peste 38,3 grade C, semn de urgență medicală

Pielea tânără se vindecă mai repede decât pielea vârstnică, dar este, de asemenea, mai puțin capabilă să se protejeze de leziuni, inclusiv de cele provocate de soare.

Bebelușii cu vârsta sub 6 luni nu trebuie expuși niciodată la soare. Bebelușii mai mari de 6 luni ar trebui protejați de soare. Principala măsură de protecție este să nu fie expuși deloc la soare în intervalul 10.00-16.00. E indicat să poarte ochelari de soare care blochează UV, pentru a le proteja ochii. Dacă, totuși, cel mic a suferit o arsură solară, urmează aceste recomandări:

  • Îmbăiază-l cu apă curată și călduță pentru a-i răci pielea.
  • În cazului unui copil mai mic de 1 an, arsurile solare reprezintă o urgență medicală. Adresează-te imediat medicului!
  • Pentru un copil cu vârsta de 1 an sau mai mult, adresează-te medicului dacă există dureri severe, vezicule, letargie sau febră peste 38,3 grade Celsius.
  • Arsurile solare pot provoca deshidratare. Dă-i copilului apă sau săruri de rehidratare pentru a înlocui fluidele corporale pierdute. Contactează medicul dacă cel mic nu urinează în mod regulat, pentru că poate fi o situație de urgență.
  • Aplică o loțiune ușoară, hidratantă pentru a calma pielea, dar fără să o masezi. Poți folosi o cremă cu calamină (conține, de obicei, un amestec de oxid de zinc și oxid feric), dar nu una cu antihistaminic adăugat. Există și astfel de creme mentolate, cu efect suplimentar de răcorire.
  • Nu aplica alcool.
  • Nu utiliza creme care conține hidrocortizon sau benzocaină, cu excepția cazului în care acestea au fost recomandate de medicul pediatru.
  • Nu mai expune deloc copilul la soare până când arsurile solare nu se vindecă în totalitate.
  • Aplică întotdeauna, la fiecare ieșire din casă, o cremă de protecție solară destinată copiilor, cu factor de protecție 50+.

Cât de periculoase sunt arsurile solare: riscul de cancer de piele se dublează după 5 arsuri solare

„Este mai bine să previi decât să tratezi! Se recomandă evitarea expunerii la soare între 10:00 și 16:00, când razele UV, în special cele de tip B, sunt puternice. Pielea trebuie acoperită folosind protecție mecanică, cu pălării cu boruri largi, ochelari de soare, îmbrăcăminte adecvată, creme SPF în functie de fototipul persoanei (cele 6 fototipuri cutanate Fitzpatrick). Buzele au și ele nevoie de protecție solară“, atrage atenția dermatologul Pavelina Andrei.

Arsurile solare te afectează în mai multe moduri. Pericolul depășește cu mult orice durere, roșeață și disconfort pe termen scurt, deoarece după dispariția arsurilor solare, rămân daune de durată.

Arsurile solare accelerează îmbătrânirea pielii și reprezintă o cauză principală în majoritatea cazurilor de carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase și melanom malign, cea mai letală formă de cancer de piele.

„Susceptibilitatea la arsuri solare este înaltă printre persoanele cu fenotip precum păr blond sau roșcat, piele deschisă la culoare, ochi albaștri sau verzi. Expunerea la radiații UV după administrarea de medicamente sensibilizante sau topice senzibilizante, precum furocumarinicele din plante, crește riscul arsurilor solare“, atrage atenția dermatologul.

În funcție de timpul și durata expunerii la radiațiile UV, crește riscul fotocarcinogenezei, precum și fotoîmbătrânirea cutanată necorelată cu vârsta cronologică. Potrivit medicilor dermatologi, o singură arsură solară cu vezicule în copilărie sau în adolescență dublează riscul de cancer cutanat mai târziu în viață. Iar 5 arsuri solare de-a lungul întregii vieți au aceeași consecință nefastă.

Atenție! Poți suferi arsuri solare și în zilele înnorate: protejează-te chiar și atunci când soarele nu strălucește. Până la 80% din razele UV pot pătrunde prin nori.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare