Cum poți preveni apariția alergiilor. Gesturi mici prin care care putem evita probleme mari

Prevenirea alergiilor: gesturi mici prin care care putem evita probleme mari

Alergia este numită și ”boala omului modern”, incidența crește de la an la an, iar la baza ei stă un cumul de factori greu de controlat în totalitate. Totuși, există o serie de măsuri pe care le putem lua pentru a scădea semnificativ riscurile apariției alergiilor în cazul nostru sau al copiilor noștri. Prevenția trebuie să înceapă cât mai devreme, în mod ideal încă din timpul sarcinii.

În cazul alergiilor, zicala conform căreia să previi este mult mai ușor decât să tratezi este cât se poate de adevărată. Nu există medicamente care să trateze alergiile, iar desensibilizarea (administrarea treptată a alergenului sub supraveghere medicală) cu succes este posibilă doar pentru anumiți alergeni, în anumite condiții și fără garanția că afecțiunea va dispărea 100%. Prin urmare, o atitudine de prevenție ne poate scuti de neplăcerile și riscurile pe care le presupune viața cu alergii.

În cadrul proiectului educativ Sănătatea în Focus, realizat de Secom, în parteneriat cu Smart Living, dr. Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică, ne arată care sunt factorii care favorizează apariția alergiilor și măsurile pe care le putem lua pentru a evita acest lucru. Pe de o parte, există aspecte favorizante pe care nu le putem influența, cum sunt genetica, poluarea sau schimbarea climei din cauza încălzirii globale.

Pe de altă parte, există și măsuri care stau în puterea noastră, precum: diversificarea corectă a bebelușilor, alăptarea, administrarea probioticelor și a Vitaminei D, evitarea expunerii la factori poluanți, evitarea excesului de antibiotic, evitarea produselor de îngrijire și curățenie care conțin alergeni etc.

Ce este și cum ne poate ajuta prevenția primară

”Medicina preventivă ar trebui să fie temelia strategiilor în bolile alergice, iar prevenția primară, adică înainte de apariția sensibilizării alergice, este cea pe care ne-am dori-o cu toții, dar care este foarte greu de realizat”, spune dr. Nicolae. Este vorba, mai exact, despre gravide, care au nevoie de consiliere din partea ginecologului și a alergologului în cazul în care în familiile celor doi viitori părinți există istoric de alergii.

Ulterior, alimentația mamei trebuie să fie una echilibrată, iar dacă cel mic suferă de alergie mama nu trebuie să țină diete ultrarestrictive, decât dacă, la rândul ei, este alergică. ”Altfel, ea poate să aibă o dietă echilibrată, să mănânce alimente naturale, multe fructe, pește, brânzeturi. De asemenea, atunci când alăptează, este foarte important să își facă un jurnal alimentar și să vadă ce tipuri de alimente i-ar putea pricinui vreun disconfort sugarului”.

Tot ca măsură preventivă, dr Nicolae numește și alăptarea, cel puțin până la 6 luni. ”Administrarea de Vitamina D și administrarea unui probiotic în prima parte a vieții este foarte importantă ca prevenție a dezvoltării alergiilor cutanate, a alergiilor respiratorii și a alergiilor alimentare”, completează ea.

Alergenii trebuie introduși în alimentație la vârste mici

În ceea ce îi privește pe bebeluși, medicul spune că este important să fie identificați la timp copiii care suferă de dermatită atopică și să fie monitorizați pentru a vedea dacă nu au dezvoltat alergii alimentare, mai ales la lapte, ou, arahide, nucifere. Într-o astfel de situație, toate alimentele cu potențial alergen trebuie introduse cu monitorizarea medicului. S-a observat în ultimii ani că introducerea alergenilor la vârste mari și foarte mari a coincis cu o explozie a cazurilor de copii alergici.

Prin urmare, medicii recomandă acum ca alergenii să fie incluși în alimentație încă de la debutul diversificării, treptat, respectând vârsta copilului, în așa fel încât până la un an sau un an și două luni să fie incluși în alimentație principalii alergeni. În cazul copiilor cu astfel de probleme, diversificarea trebuie monitoriztă cu atenție de medic.

De ce sunt importante probioticele și Vitamina D

Faptul că omul modern, implicit copiii, petrec foarte mult timp în casă, iar expunerea la soare este limitată, generează deficit de Vitamina D, care îi afectează pe cei care au teren alergic. ”Deficitul de vitamina D va avea impact asupra evoluției celor care au programată atopia, respectiv vor face mult mai des afecțiuni respiratorii și, în mod special, astm, și foarte mulți vor avea agravări ale dermatitelor atopice”, precizează dr. Nicolae.

Ea a observat că pacienții alergici asociază atît deficit de Vitamina D, cât și disbioză intestinală, adică dezechilibru microbian care afectează tractul digestiv.

”Din acest motiv, putem să asociem vitamine, în mod special Vitamina D, uneori Vitamina C, probiotice, cu precădere cele care și-au demonstrat utilitatea atât în prevenția bolilor alergice. Aici discutăm de administrarea lor în ultima lună de sarcină a mamei și în primele luni de viață ale sugarilor, dar și pe parcurs, ori de câte ori este nevoie. Exită categorii de părinți care, uneori, nu vor să administreze copilului pe termen lung medicație, fie că este ea doar antihistaminică, și atunci preferă o altfel de medicație, iar dacă este vorba despre remedii verificate, certificate, ar fi și păcat să nu le permitem să capete și un astfel de tratament. Discutăm despre uleiul din ficat de cod, acizii grași polinesaturați Omega 3, deci lucruri care și-au demonstrat realmente utilitatea și, pe care, desigur, le administrăm și noi ori de câte ori este cazul”, precizează medicul. 

Nu în ultimul rând, profilaxia este legată și de alimentație, de mediul în care trăim și de produsele pe care le folosim. Mâncarea naturală, curată, diversificată reduce riscul de apariție a alergiilor alimentare. La fel de important este și mediul în care trăim și ne desfășurăm activitatea. ”Pe cât posibil, trebuie să eviți expunerea la un mediu poluat, la parfumuri și la tot felul de substanțe pe care le utilizăm în mediul nostru habitual la curățenie. Să ne întoarcem la simplitate!”, este sfatul pe care îl dă dr. Adriana Nicolae.

Despre cele mai bune metode de prevenire a alergiilor, vă invităm să urmăriți și sfaturile alergologului Adriana Nicolae de mai jos:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare