Urticarie: tipuri, simptome și metode de tratament eficiente

Urticarie acută sau cronică? Cum faci diferența și ce tratamente se recomandă

De urticarie suferă aproximativ 20% din populație, cel puțin o dată în viață. Este una dintre cele mai frecvente probleme dermatologice și afectează, cel mai frecvent, copiii.

Uneori, tot ce trebuie să facem ca să evităm un episod de urticarie e să evităm factorii declanșatori care pot fi: unele alimente, soarele, frigul, anumite materiale. Pot fi necesare însă și medicamente specifice plus un regim alimentar.

„Urticaria reprezintă o reacție alergică a organismului ce poate fi produsă de diferiți triggeri. Cei mai cunoscuți declanșatori sunt alimentele, medicamentele, unele focare infecțioase, înțepăturile de insectă sau alți factori fizici externi.“

Dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog la Dr. Leventer Centre

Urticarie cronică versus urticarie acută

În ceea ce privește tipurile de urticarie, aceastea pot fi împărțite în funcție de durata lor, potrivit medicului dermatolog Anita Barcan:

  • urticaria acută este, de departe, cea mai comună formă și cea mai frecventă în cazul copiilor. Manifestările pe piele apar, se estompează, apoi reapar. Urticaria acută se poate remite în mai puțin de 24 de ore sau în cel mult șase săptămâni.
  • urticaria cronică are o durată de peste 6 săptămâni. Peste jumătate din pacienții cu urticarie cronică prezintă o atenuare a simptomelor sau dispariția completă a leziunilor într-un interval de un an.

De asemenea, urticaria poate fi clasificată și în funcție de factorul declanșator. Principalele tipuri de urticarie sunt:

  • urticaria la presiune (declanşată de un stimul presor – precum hainele strâmte, statul în picioare, mersul pe jos);
  • urticaria la vibrații (care se dezvoltă după stimulare repetată a fricțiunii sau vibrației cutanate, care, în unele cazuri, este însoțită de eritem facial, cefalee sau senzație de gust metalic);
  • urticaria la frig ( declanșată de expunerea la temperaturi scăzute, de băuturile și alimentele reci);
  • urticaria la cald/colinergică (declanșată de emoții, efort fizic, consumul unor alimente calde sau condimentate, duș/băi cu apă fierbinte);
  • urticaria solară (declanșată de expunerea la soare);
  • urticaria aquagenică (indusă de apă și apare dupa contactul cu apa, indiferent de temperatura acesteia);
  • urticaria adrenergică (un tip rar de urticarie indusă de stres);
  • urticaria de contact (apare la contactul cutanat cu o anumită substanță);
  • urticaria idiopatică (când nu există un factor declanșator cunoscut).

Specialistul în dermatologie atrage atenția că este extrem de important să se identifice tipul urticariei în vederea unui tratament adecvat.

Cum recunoști simptomele de urticarie (poze)

Manifestările clinice ale urticariei constau în apariția unor umflături roșii ale pielii numite papule sau plăci eritemato-edematoase.

Acestea apar brusc și pot să dispară într-un interval mai mic de 24 de ore, cu posibilitatea reapariției după o anumită perioadă, în locuri diferite. Totodată, pot fi acompaniate de simptomatologie precum: mâncărime, usturime, înțepături, senzație de arsură.

  • Urticarie de la căldură

  • Urticarie manifestată prin apariția unor plăci eritemato-edematoase

  • Urticarie manifestată prin apariția unor papule

„Aceste tipuri de leziuni pe piele apar în urma edemului localizat în derm, secundar vasodilatației și creșterii permeabilității vasculare, apărute în urma activării mastocitelor care duc la eliberarea unor mediatori inflamatori.“

Dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog

Nu se descrie în literatură o predispoziție genetică în ceea ce privește urticaria acută sau cronică. Aproximativ 20% din populație dezvoltă cel puțin un episod de urticarie pe parcursul vieții.

Cel mai frecvent sunt afectați copiii, potrivit medicului dermatolog.

Urticarie la copii din cauza anumitor alimente

Urticaria acută este una dintre cele mai comune 20 de afecțiuni dermatologice, iar copiii sunt afectați cel mai frecvent.

„În comparație cu alte grupe de vârstă, la acești pacienți, alergiile alimentare joacă un rol important. Alimentele adesea incriminate sunt: laptele de vacă, ouăle, produsele din soia și ovăzul.“

Dr. Anita Barcan, medic specialist dermatolog

Din punct de vedere clinic, diagnosticul este unul ușor, impedimentul reprezentându-l identificarea factorului declanșator, potrivit dermatologului. Adesea, în cazul formelor izolate de urticarie acută, factorul trigger rămâne neidentificat.

În schimb, în cazul formei cronice, medicul recomandă efectuarea unor investigații multiple în vederea identificării unei infecții, boli autoimune, altor boli sistemice, teste prick, teste de provocare sau chiar biopsie cutanată.

Urticaria cronică poate fi un simptom al unei probleme de sănătate mai serioase, cum ar fi:

În caz de urticarie poate fi nevoie de tratament cu antihistaminice sau de regim alimentar

Există multiple scheme de tratament în funcție de etiologie. În cazul urticariei acute, sistarea contactului cu agentul cauzator poate fi suficientă.

Regim alimentar în caz de urticarie. „Pe lângă evitarea posibililor factori trigger se recomandă o dietă cu conținut scăzut de pseudoalergeni sau dietă oligoalergenică (n.r. – care cuprinde foarte puține alimente de bază, cu scopul de a identifica o eventuală cauză alimentară a reacțiilor alergice sau a urticariei)“, recomandă medicul dermatolog.

Tratament pentru urticarie cu antihistaminice. În ceea ce privește medicația, dr. Barcan recomandă antihistaminicele de primă intenție, urmate de corticoterapie, imunosupresoare sau anticorpi monoclonali.

Clorocalcin, recomandat în unele cazuri de urticarie.  Preparatele cu calciu sunt utilizate, în mod obișnuit, în unele țări europene ca remediu popular pentru reacțiile alergice cutanate, cum ar fi mâncărime, eritem și pustule, precum și pentru mușcăturile de insecte. Cu toate acestea, preparatele cu calciu nu inhibă reacțiile alergice, potrivit unui studiu din 2017.

Tratament naturist pentru atenuarea simptomelor de urticarie

„Nu există studii clinice în ceea ce privește acest tip de tratament în caz de urticarie“, atrage atenția dr. Anita Barcan.

Aloe vera, antiinflamator natural

Chiar dacă nu pot constitui un tratament în sine, unele remedii naturiste pot ajuta la atenuarea simptomelor de urticarie. Aloe vera, de exemplu, este o plantă folosită în multe probleme ale pielii, în special pentru rolul său antiinflamator.

Totuși, este necesară precauție atunci când utilizați aloe pe piele, pentru că poate provoca dermatită de contact, deci este important să faceți un test înainte de tratamentul propriu-zis. Aplicați o cantitate mică de produs pe o zonă neafectată a pielii (de exemplu, pe interiorul antebrațului). Dacă nu apare nicio reacție în decurs de 24 de ore, planta de aloe poate fi folosită în siguranță pentru tratarea urticariei.

Hamamelisul reduce iritația pielii

Taninurile naturale din compoziția hamamelisului pot ajuta la reducerea iritației cutanate. Iată cum poți folosi hamamelisul:

  • adăugă între 5 și 10 grame de coajă de hamamelis la o cană cu apă;
  • toarnă amestecul într-o oală;
  • se aduce amestecul la fierbere și apoi se ia de pe foc;
  • se strecoară amestecul;
  • lasă amestecul să se răcească înainte de aplicare;
  • poți aplica amestecul pe piele sub formă de mască de câteva ori, în fiecare zi;
  • Ține amestecul pe zonele afectate timp de aproximativ 20 de minute, apoi clătește cu apă călduță.

Cum poți ține sub control simptomele urticariei

  • Aplică comprese reci sau comprese umede pe zonele afectate.
  • Evită să iriți în vreun fel zona aplicând creme parfumate sau parfumuri.
  • Evită să folosești apă fierbinte pe zonele afectate, fiindcă urticaria se poate agrava.
  • Încearcă să lucrezi și să dormi într-o cameră răcoroasă.
  • Poartă haine ușoare, din bumbac.
  • Evită mediile cu umiditate ridicată și hainele strâmte dacă ai avut recent un episod de urticarie.

Când e cazul să mergi urgent la medic

Dacă ai urticarie însoțită de oricare dintre următoarele simptome, mergi urgent la medic:

  • ameţeală,
  • respirație șuierătoare,
  • respirație dificilă,
  • senzația de apăsare în piept,
  • umflarea limbii, a buzelor sau a feței.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare