În mod normal, atunci când infecția este depistată rapid, cazurile de gonoree se vindecă ușor, în timp scurt, fără complicații. De multe ori, însă, lipsa simptomelor specifice face ca depistarea bolii să se facă tardiv, după instalarea complicațiilor. În plus, apariția tulpinilor rezistente la antibiotice crește dificultatea tratamentului.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în 2018, în România au fost raportate doar 46 de cazuri de gonoree, 43 dintre ele fiind descoperite în rândul bărbaților. Totuși, la nivel internațional, gonoreea este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, așa că este posibil ca la noi în țară, cazurile să fie raportate insuficient.
„Gonoreea este o infecție produsă de o bacterie, Neisseria gonorrhoeae, ce se transmite, în principal, pe cale sexuală. Aceasta este «silențioasă», fiindcă nu prezintă simptome în primele luni de la infectare. De aceea, controlul medical regulat este esențial.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Infecția cu Neisseria gonorrhoeae țintește zonele calde și umede ale corpului, printre care:
- uretra,
- vaginul,
- anusul,
- organele de reproducere feminine (trompele uterine, colul uterin și uterul),
- ochii și gâtul, în cazuri mai rare.
Gonoreea se transmite de la o persoană la alta prin sex oral, anal sau vaginal neprotejat. Cele mai bune metode de protecție împotriva transmiterii sunt abstinența sexuală și utilizarea corectă a prezervativului.
„Transmiterea se poate face și prin contactul cu obiecte contaminate (lenjerie intimă, jucării sexuale, prosoape, toalete neigienizate corespunzător)“, completează dr. Vythoulkas.
Unele persoane nu prezintă simptome de gonoree, doar complicații
Simptomele apar, de obicei, în decurs de 2 până la 14 zile de la infectare. Însă, unele persoane care se infectează cu gonoree nu dezvoltă niciodată simptome sesizabile, doar dezvoltă complicațiile date de infecție.
Este important de știut că o persoană cu gonoree care nu prezintă simptome, numită și purtător asimptomatic, poate răspândi în continuare infecția. Este mai probabil ca o persoană să transmită gonoreea altor parteneri atunci când nu prezintă simptome ușor de observat.
Simptome de gonoree la bărbați
Este posibil ca bărbații să nu dezvolte simptome timp de câteva săptămâni,, iar unii bărbați nu prezintă deloc simptome.
De obicei, manifestările încep să apară la o săptămână după transmitere. Primul simptom sesizabil la bărbați este o senzație de arsură sau durere în timpul urinării.
Pe măsură ce boala progresează, pot apărea alte simptome:
- frecvență mai mare sau nevoia urgentă de a urina;
- scurgerea unei secreții purulente (albă, galbenă, bej sau verzuie) din penis;
- umflături sau roșeață la vârful penisului;
- umflături sau dureri la nivelul testiculelor;
- o durere în gât persistentă.
Afecțiunea poate rămâne în organism câteva săptămâni după ce simptomele au fost tratate. Durerea se poate răspândi și în rect.
Simptome de gonoree la femei
Multe femei nu prezintă niciun simptom evident al gonoreei. Când dezvoltă simptome, acestea tind să fie ușoare sau similare cu ale altor afecțiuni, ceea ce face boala mai dificil de depistat.
Simptomele gonoreei pot fi asemănătoare cu cele ale candidozei vaginale sau ale infecțiilor bacteriene.
Alte simptome includ:
- durere sau senzație de arsură în timpul urinării,
- nevoia de a urina mai frecvent,
- menstruații mai abundente,
- durere în gât,
- durere ascuțită la nivelul abdomenului inferior,
- febră.
Teste pentru diagnosticarea gonoreei
Gonoreea poate fi diagnosticată ușor, cu analize specifice. Examenul de secreții este principala investigație care depistează infecția.
În farmacie există teste rapide pentru depistarea acasă a mai multor infecții cu transmitere sexuală, însă nu și pentru gonoree. Se poate achiziționa un test rapid pentru gonoree de la farmacii online. Însă aceste tipuri de teste sunt destinate specialiștilor, doar pentru uz profesional.
Crește riscul de infertilitate și de sarcină extrauterină
Femeile prezintă un risc mai mare de complicații pe termen lung din cauza gonoreei. Netratate, bacteriile pot urca de-a lungul aparatului reproducător și pot afecta trompele uterine, uterul și ovarele.
Această afecțiune este cunoscută sub numele de boală inflamatorie pelvină (BIP) și poate provoca dureri severe și cronice și leziuni ale organelor de reproducere. BIP poate fi cauzată și de alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi Chlamydia.
După o perioadă îndelungată de infecție cu Neisseria gonorroeae, femeile se pot confrunta cu blocarea sau cicatrizarea trompelor uterine. Această complicație poate împiedica obținerea unei sarcini sau poate provoca o sarcină extrauterină.
În cazul în care o femeie însărcinată suferă de gonoree, ea îi poate transmite infecția și nou-născutului, în timpul nașterii.
Bărbații pot prezenta țesut cicatricial la nivelul uretrei. Gonoreea poate provoca, de asemenea, dezvoltarea unui abces dureros în interiorul penisului. Această complicație poate duce la infertilitate.
Dacă nu este tratată la timp sau dacă tratamentul este ineficient, gonoreea se poate răspândi în sânge. În consecință, pot apărea artrită, leziuni ale valvelor inimii sau inflamații ale membranelor care protejează creierului și măduva spinării (meninge). Acestea sunt afecțiuni rare, dar grave.
Nu orice caz de gonoree beneficiază de tratament clasic
Antibioticele moderne pot vindeca majoritatea infecțiilor cu gonoree. Infecția este tratată, de obicei, cu două antibiotice simultan: o doză unică de antibiotic administrat injectabil (ceftriaxonă) și un antibiotic administrat pe cale orală (azitromicină).
În ultimii ani, apariția tot mai frecventă a tulpinilor de gonoree rezistente la antibiotice reprezintă o provocare pentru lumea medicală. Aceste cazuri pot necesita un tratament mai extins, cu o cură de 7 zile de antibiotic oral sau terapie duală cu două antibiotice diferite, de obicei, timp de 7 zile. Este esențială testarea corectă pentru depistarea precisă a tipului de infecție și a antibioticelor la care răspunde (antibiogramă).
Oamenii de știință lucrează în prezent la dezvoltarea unor vaccinuri care să prevină transmiterea gonoreei.
După ce ai primit diagnosticul de gonoree, este esențial să eviți orice contact sexual până după terminarea tratamentului. Ambii parteneri trebuie să se trateze simultan, altfel există riscul de reinfectare. După 1-2 săptămâni de la finalizarea tratamentului, sunt necesare o nouă vizită la medic și o nouă testare, ca să te asiguri că infecția a dispărut.
Dacă rezultatele revin negative și partenerul tău sexual este, de asemenea, vindecat, îți poți relua activitatea sexuală.
Prezervativul, pe locul al doilea în topul metodelor de prevenție
Cel mai sigur mod de a preveni gonoreea sau alte boli cu transmitere sexuală este abstinența. Pe locul al doilea în topul celor mai eficiente măsuri de prevenție se situează prezervativul.
Trebuie subliniat că ai un risc mai mare de gonoree dacă ai avut deja sau ai și alte boli cu transmitere sexuală. De asemenea, riscul e mai crescut dacă ai mai mulți parteneri sexuali sau un partener nou.