Tricomoniaza netratată crește riscul de cancer de col uterin și de prostată

Tricomoniaza netratată crește riscul de cancer de col uterin și de prostată. Cum o depistăm

Tricomoniaza este o infecție cu transmitere sexuală extrem de frecventă. Cu tratamentul potrivit, poți scăpa de tricomoniază într-o săptămână. Însă, dacă este neglijată, poate favoriza pătrunderea în organism a virusului imunodeficienței umane (HIV) și crește riscul de cancer de col uterin.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tricomoniaza se află în topul celor mai frecvente boli cu transmitere sexuală, fiind descoperite anual 156 de milioane de cazuri, în întreaga lume.

„Tricomoniaza este produsă de protozoarul Trichomonas vaginalis și este o infecție destul de frecventă. Transmiterea se face pe cale sexuală, dar și prin folosirea unor obiecte infectate (prosoape, lenjerie intimă etc.).”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Simptomele tricomoniazei pot să apară la o lună de la infectare

În cele mai multe cazuri, boala este asimptomatică. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), doar 30% dintre cei infectați raportează simptome. Un studiu a scos la iveală că 85% din femeile cu tricomoniază nu au prezentat simptome.

„Infecția cu Trichomonas poate să nu prezinte niciun fel de simptom pentru o perioadă de timp de la infectare. Când apar, simptomele constau în secreții vaginale anormale, urât mirositoare, dureri în timpul urinării și în timpul contactului sexual și dureri abdominale.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Simptomele pot să apară în zilele 5-28 de la infectare și includ, în cazul femeilor:

  • scurgeri vaginale albe, gri, galbene sau verzi, de obicei, cu miros neplăcut;
  • sângerări vaginale intermenstruale;
  • arsuri sau mâncărimi genitale;
  • roșeață sau umflături genitale;
  • urinare frecventă;
  • durere în timpul urinării sau a actului sexual.

Cele mai frecvente simptome de tricomoniază în cazul bărbaților pot include:

  • scurgeri din uretră;
  • arsuri în timpul urinării sau după ejaculare;
  • urinare frecventă.

De ce apare tricomoniaza

Tricomoniaza este cauzată de un organism unicelular (protozoar), numit Trichomonas vaginalis. Parazitul se transmite prin contact genital, în timpul actului sexual sau prin folosirea unor obiecte intime comune (prosoape, jucării sexuale, lenjerie intimă).

La femei provoacă infecții la nivelul vulvei, vaginului și colului uterin. La bărbați, infecția se dezvoltă numai în uretră.

Tricomoniaza nu se transmite prin simplul contact fizic, cum ar fi îmbrățișările, săruturile, folosirea în comun a veselei sau a toaletei.

Factori de risc

Tricomoniaza este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală.

Infecția este mai frecventă la femei decât la bărbați, iar 2,3 milioane de femei o dobândesc între 14 și 49 de ani.

Cea mai mare rată de infecție a fost depistată, în cadrul unui studiu, la femei trecute de 50 de ani. Explicația ar fi că, în lipsa simptomelor, femeile din această categorie de vârstă nu au fost niciodată testate pentru depistarea infecției cu Trichomonas vaginalis. Prin urmare, nu au beneficiat nici de tratament.

Riscul transmiterii poate crește din cauza următorilor factori:

  • parteneri sexuali multipli,
  • existența altor boli cu transmitere sexuală,
  • tricomoniază diagnosticată în trecut,
  • practicarea sexului fără prezervativ.

Cum se diagnostichează tricomoniaza

Trichomonas vaginalis este un protozoar care se transmite prin contact genital, în timpul actului sexual sau prin folosirea unor obiecte intime comune (prosoape, jucării sexuale, lenjerie intimă) FOTO: Shutterstock

Atunci când apar, simptomele tricomoniazei sunt similare cu cele ale altor infecții cu transmitere sexuală. De aceea, nu poate fi stabilit un diagnostic doar pe baza simptomelor.

Diagnosticul tricomoniazei se stabilește în urma examenului de secreție vaginală la femei și pe baza unei probe de urină în cazul bărbaților.

La examinarea microscopică, parazitul este recunoscut grație mobilității sale. Se realizează, de asemenea, examenul microscopic pe frotiuri colorate și culturi pe medii speciale.

Tratament antiparazitar pentru ambii parteneri cu tricomoniază

„Tricomoniaza se tratează cu medicamente specifice și ambii parteneri trebuie să ia tratament simultan.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Tricomoniaza poate fi vindecată cu o singură cură de medicamente antiparazitare administrate oral, în decurs de o săptămână. Medicamentele recomandate, de obicei, sunt metronidazol sau tinidazol.

Reguli în timpul tratamentului și după

  • Nu consuma alcool în primele 24 de ore după administrarea metronidazolului sau în primele 72 de ore după administrarea tinidazolului. În caz contrar, pot apărea greață și vărsături severe;
  • E necesar ca și partenerii sexuali ai persoanei infectate să fie testați și să primească tratament, chiar dacă nu prezintă simptome;
  • E importantă evitarea contactului sexual în timpul tratamentului și la o săptămână după oprirea tratamentului;
  • Poți contracta, din nou, tricomoniază după tratament, dacă partenerul tău nu a fost tratat. Folosește prezervativul dacă ai un partener nou;
  • Simptomele trebuie să dispară după o săptămână. Dacă simptomele continuă să persiste mai mult timp, discută cu medicul. Există cazuri de tricomononiază rezistentă la medicamente;
  • Solicită medicului un test de urmărire pentru tricomoniază la cel puțin 3 luni după tratament.

Una din 5 persoane se reinfectează în decurs de 3 luni de la efectuarea tratamentului din cauza nerespectării acestor recomandări.

Posibile complicații ale tricomoniazei

Tricomoniaza poate facilita contractarea altor boli cu transmitere sexuală. Inflamația genitală cauzată de tricomoniază poate crește riscul de HIV. De asemenea, poți transmite mai ușor HIV dacă ai tricomoniază.

Alte afecțiuni, cum ar fi gonoreea, chlamydia și vaginoza bacteriană, apar adesea împreună cu tricomoniaza. Aceste infecții netratate pot duce la apariția bolii inflamatorii pelvine. Complicațiile bolii inflamatorii pelvine includ:

  • blocarea trompelor uterine din cauza țesutului cicatricial,
  • infertilitate,
  • dureri abdominale sau pelvine cronice.

Pe lângă toate acestea, tricomoniaza face parte din categoria infecțiilor cu risc oncogenic înalt, infecția cronică putând duce la apariția cancerului de col uterin, potrivit unei metaanalize publicate în „European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology“.

Tricomoniaza la bărbați predispune la cancer de prostată

În cazul bărbaților, este foarte important să beneficieze și ei de același tratament ca partenerele lor atunci când acestea sunt depistate cu tricomoniază. Dacă nu este tratată corect, infecția crește riscul unor probleme de sănătate mai grave.

Mai multe studii cumulate într-o metaanaliză din 2019 au demonstrat că bărbații infectați cu Trichomonas vaginalis au un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată.

Tricomoniaza și sarcina

Tricomoniaza poate provoca complicații în cazul femeilor însărcinate. Pot exista riscuri mai mari de a naște prematur sau de a aduce pe lume un copil cu o greutate mică la naștere.

Deși cazurile sunt rare, boala se poate transmite copilului în timpul nașterii.

Tricomoniaza poate fi tratată, în siguranță, în timpul sarcinii. Nu au fost observate efecte adverse la femeile însărcinate în cazul medicamentelor folosite.

Femeile însărcinate care au contractat tricomoniază sau orice altă boală cu transmitere sexuală ar trebui să discute cu medicul cât mai curând posibil pentru a preveni posibilele complicații.

Cum poate fi prevenită tricomoniaza

Cea mai eficientă metodă de prevenție a tricomoniazei și a altor infecții cu transmitere sexuală, în general, este abstinența.

De asemenea, folosirea prezervativului la fiecare contact sexual poate reduce riscul de infectare.

Totuși, sunt situații în care tricomoniaza a fost contractată în urma folosirii în comun a prosoapelor, a lenjeriei intime umede și, rareori, după folosirea băilor comune sau a piscinelor care nu au fost corect igienizate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare