Cum alegi crema de protecție solară: „Un produs mai scump nu este neapărat și mai eficient”
Când alegem o cremă de protecție solară, trebuie să ținem neapărat cont de tipul nostru de piele. În plus „odată ce am ales un produs pentru fotoprotecție potrivit, trebuie să îl și folosim, de fiecare dată când ieșim din casă, indiferent de anotimp”, recomandă dermatologii.
La ce să fim atenți ca să alegem creme de protecție solară, ne-a explicat medicul dermatolog Fabiola Copaci, în interviul de mai jos.
SmartLiving.ro: Cum alegem crema pentru protecţie solară potrivită tipului nostru de piele. Ce factor de protecție ar trebui să aibă dacă avem tenul deschis la culoare, de exemplu?
Dr. Fabiola Copaci: Frecvent, atunci când cumpărăm un produs cu factor de protecţie solară (FPS) ne orientăm doar în funcţie de gradul de protecţie al acestuia.
Este însă foarte important când vrem să alegem o cremă de protecţie solară, să ţinem cont de tipul şi culoarea ţesutului cutanat pe care îl avem.
Astfel, un ten sensibil, deschis la culoare, care se arde uşor şi se bronzează uneori necesită aplicarea unei creme cu protecţie ridicată, adică cu un FPS de 30 sau 50. Pentru tenul normal de culoare medie care se bronzează uşor şi se arde uneori este utilă aplicarea unui produs cu FPS de 20-25, ȋn timp ce tenul închis necesită aplicarea de produse cu FPS 15.
Tenul acneic sau gras beneficiază de creme ecran solar “non comedogenice” adică de creme care nu blochează porii. Persoanele care însă au un ten uscat trebuie să utilizeze creme-ecran ce conţin şi agenţi de hidratare precum acidul hialuronic sau ceramidele.
SmartLiving.ro: De la ce vârstă ar trebui să începem să aplicăm creme de protecție solară?
Dr. Fabiola Copaci: Cremele ecran solar ajută la prevenţia arsurilor solare, a cancerului cutanat şi previn îmbătrânirea prematură provocată de expunerea la radiaţii ultraviolete.
Aceste radiaţii sunt de trei tipuri: UVA, UVB şi UVC. Dintre acestea UVA sunt cunoscute ca fiind resposabile de îmbătrânirea prematură, în timp ce arsurile solare sunt provocate de UVB; UVC sunt absorbite complet de stratul de ozon.
Creme de protecție solară foarte bune și la prețuri mici
Astfel, o cremă eficientă trebuie să fie cu spectru larg (atât pentru UVA cât şi pentru UVB).
În ceea ce priveşte prevenţia apariţiei cancerului cutanat este necesară aplicarea cremelor încă din copilărie (de la vârsta de 6 luni) deoarece arsurile solare din această perioadă cresc riscul apariţiei unui neoplasm cutanat în viaţa adultă.
SmartLiving.ro: La ce alte criterii trebuie să fim atenţi atunci când vrem o cremă care să ne protejeze eficient? Preţul mai mare ȋnseamnă şi calitate?
Dr. Fabiola Copaci: Pentru a fi protejaţi cât mai eficient de soare trebuie să alegem produse aflate în termen de valabilitate, ce conţin filtre pentru întreg spectrul solar, să fie adaptate tipului nostru de ten şi să fie “water resistant” (rezistente la apă) atunci când mergem la mare sau desfăşurăm activităţi ce presupun o transpiraţie excesivă.
În ceea ce priveşte utilizarea unei creme scumpe aceasta ne poate încânta cu un parfum deosebit sau cu o textură mai plăcută, dar ea nu este neapărat şi mai eficientă decât utilizarea unui produs mai ieftin.
SmartLiving.ro: Dacă folosim creme pentru protecţie solară ne putem expune oricând, fără griji?
Dr. Fabiola Copaci: Studiile arată ca energia solară pe care organismul nostru o primeşte în decurs de 15 minute de expunere la ora 13 este similară cu cea primită în decurs de o oră la ora 9.
Astfel, chiar dacă utilizăm corect cremele-ecran, ar trebui să evităm expunerea ȋn intervalul orar 10-16, când radiaţiile solare ating cote maxime.
SmartLiving.ro: De obicei, folosim crema de protecție solară atunci când mergem la plajă. Ar fi indicat să o aplicăm şi cu alte ocazii?
Dr. Fabiola Copaci: Radiaţiile ultraviolete nu sunt prezente doar în anotimpul însorit sau în cazul expunerii directe la soare. Ele sunt prezente pe tot parcursul anului, dar şi atunci când stăm la umbră, sub umbrele sau este înnorat. Din acest motiv este necesară aplicarea lor pe parcursul întregii zile tot anul.
SmartLiving.ro: Suntem 100% protejaţi de cancerul de piele dacă folosim când şi cum trebuie cremele de protecţie?
Dr. Fabiola Copaci: Din nefericire, nu există produse ecran solar care să ne ofere protecţie totală chiar dacă le utilizăm pe cele cu FPS ridicat. Utilizarea lor reprezintă doar una din numeroasele măsuri pe care trebuie să le luăm atunci când dorim să ne protejăm eficient de cancerul indus de ultraviolete.
Astfel, trebuie evitată expunerea în intervalul orar 10-16, trebuie să utilizăm pălării şi ochelari de soare iar cremele FPS trebuie să fie cu spectru larg, aplicate la fiecare 2 ore şi în cantitate suficientă.
Creme de protecție solară. Cum se folosesc corect
Experții de la Harvard recomandă ca toată lumea să folosească o cremă de protecție solară cu factor de protecție (SPF) de minimum 30, la fiecare ieșire în aer liber.
Un SPF 30 blochează aproximativ 97% din razele ultraviolete (UVB).
Chiar dacă orice persoană, indiferent de culoarea pielii, trebuie să folosească produse de protecție solară, acest obicei este cu atât mai important pentru cei cu pielea deschisă la culoare care sunt mai expuși riscului de a dezvolta cancer de piele. Academia Americană de Pediatrie recomandă evitarea utilizării cremelor de protecție solară la copiii mai mici de șase luni, în schimb, subliniază că expunerea la soare, în cazul lor, trebuie să fie minima și să fie protejați cu îmbrăcăminte adecvată.
„Vă recomandăm să aplicați crema de protecție solară cu ajutorul regulii linguriței și a paharului: o linguriță de cremă este suficientă pentru față și piele și un pahar mic este destul pentru a acoperi zonele expuse ale corpului,” notează experții de la Harvard.
Crema de protecție solară trebuie să fie aplicată cu 15- 30 de minute înainte de expunerea la soare, iar reaplicarea se face la fiecare două ore sau de fiecare după ce intrăm în apă sau transpirăm, chiar dacă pe etichetă scrie că produsul respective e rezistent la apă.
De asemenea, e indicat să purtați întotdeauna îmbrăcăminte de protecție adecvată, cum ar fi pălări, bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi atunci când este posibil.
Stați cât mai mult la umbra, purtați ochelari de soare pentru a vă proteja ochii și evitați solarul. Nu uitați să beți suficientă apă.