Holter tensiune: când și cui se recomandă și ce avantaje are

Holterul pentru tensiune: când și cui se recomandă

  Holterul pentru tensiune este un dispozitiv care măsoară tensiunea arterială continuu pentru o perioadă de 24 de ore. În acest timp, activitățile se desfășoară în mod normal și nu se întrerupe tratamentul hipertensiv, acolo unde e cazul.

  Rezultatele măsurătorii pot arăta tipul de hipertensiune arterială de care suferă o persoană, pentru a putea stabili tratamentul optim mult mai bine decât prin alte metode de urmărire a tensiunii.

  Dr. Liudmila Frunză atrage atenția că valoarea tensiunii variază, pe parcursul zilei

  „Monitorizarea holter a tensiunii arteriale reprezintă înregistarea valorilor tensiunii arteriale în ambulator cu ajutorul unui dispozitiv numit holter tensional (Holter TA), pe o anumită perioadă de timp, de regulă pe o durată standard de 24 de ore, și prin care se obține un profil tensional real al unui pacient,” ne-a explicat dr. Liudmila Frunză, medic specialist cardiolog la ARES.

  Când se recomandă holter tensiune

  Uneori, în cabinetul medical, pot fi găsite valori ale tensiunii arteriale crescute la un control de rutină, iar medicul nu poate ști dacă nivelul ridicat al tensiunii este dat de faptul că pacientul este în cabinet (așa-numita “hipertensiune de halat alb”), sau dacă valorile sale tensionale sunt, în mod frecvent și persistent, crescute (chiar și în condiții de relaxare), potrivit cardiologului.

  Ghidul de hipertensiune arterială recomandă ca în cazul în care se identifică o tensiune arterială de 140/90 mmHg sau mai mult, pacientul să fie supus unei verificări ale tensiunii arteriale acasă și în timpul activităților de zi cu zi.

  Valorile normale ale tensiunii arteriale

  Medicul cardiolog Liudmila Frunză precizează că valorile tensiunii arteriale variază în cursul unei zile, în funcție de activitatea fizică sau starea de repaus, stres sau consumul de sare. 

  Există mai multe modele de holtere pentru monitorizare tensiuni, acesta este unul dintre ele

  Tensiunea arterială (TA), măsurată în ambulator este,  în medie, mai scăzuta decât valorile TA în cabinetul medical şi pragul de diagnosticare pentru hipertensiune arterială este, potrivit cardiologului:

  • ≥130/80 mmHg ca medie pe 24 de ore,
  • ≥135/85 mmHg pentru media din timpul zilei,
  •  ≥120/70 pentru media pe timpul nopţii.

  Holter tensiune. Recomandările specialistului

  „Holterul tensional este recomandat pentru a putea stabili diagnosticul de  hipertensiune arterială, mai ales la cei cu valori ale tensiunii arteriale de graniță ori ale tensiunii arteriale mascate, pentru evaluarea răspunsului la tratamentul medicamentos sau în cazul suspiciunii de hipertensiune “de halat alb” (înregistrarea unor valori mai mari ale tensiunii arteriale în cabinetul medicului decât acasă),” adaugă dr. Frunză.

  Hipertensiune arterială de halat alb: unele persoane care nu iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale (medicamente antihipertensive) au valori crescute ale TA atunci când este măsurată în cabinetul unui medic sau în alte instituții medicale. Aceasta este cunoscută sub numele de „hipertensiune arterială de halat alb” și poate duce la diagnosticarea greșită a pacienților a căror TA este de fapt normală. Hipertensiunea de halat alb a fost observată la 15% -30% dintre pacienții cu valori crescute ale TA. Când monitorizarea este făcută în ambulatoriu, adică în afara cabinetului medical, valorile tensiunii arteriale se situează în limita normală;

  Hipertensiune mascată: această afecțiune apare atunci când valoarea TA este normală în cabinetul medicului, dar este crescută atunci când pacientul este acasă. Poate să apară la până la 20% dintre persoanele care urmează un tratament pentru hipertensiune;

  Hipertensiune arterială susținută: aceasta se referă la valorile TA care sunt crescute indiferent dacă pacientul se află în cabinetul medicului sau acasă. Această afecțiune a fost legată de un risc crescut al bolilor de inimă și de rinichi.

  Cât trebuie purtat holterul TA

  „Monitorizarea constă în purtarea unui dispozitiv cu manșetă (similar tensiometrului clasic) și nu necesită imobilizare la pat sau spitalizare, ceea ce înseamnă că pacientul își poate continua activitatea lui zilnică,” a precizat cardiologul Ares.

  Nu necesită o pregătire specială a pacientului și se poate efectua în orice perioadă, iar dacă pacientul este deja sub tratament antihipertensiv, acesta nu trebuie să fie întrerupt înainte de această investigație, conform specialistului cardiolog.

  Este de preferat ca monitorizarea să se efectueze într-o zi obișnuită, fără a fi limitată activitatea fizică. 

  ”Oferă măsurători multiple pe parcursul unei zile sau chiar perioade mai lungi, monitorizare în timpul somnului, ceea ce este relevant din punct de vedere clinic, deoarece variabilitatea TA de zi cu zi ar putea avea o valoare prognostică independentă,” a adăugat dr. Liudmila Frunză.

  Holter tensiune, alte utilizări

  Monitorizarea în ambulatoriu a TA este utilizată din ce în ce mai mult pentru a determina cât de bine unele medicamente antihipertensive pot controla TA crescută. În unele cazuri, medicamentele antihipertensive nu controlează TA efectiv pe tot parcursul zilei și nopții.

  Poate fi necesar ca medicul să ajusteze doza prescrisă sau timpul în care se administrează medicamentul, în funcție de tiparele tensiunii. În alte cazuri, pot fi necesare mai multe medicamente pentru stabilizarea tensiunii arteriale.

  Monitorizarea ambulatorie poate ajuta, de asemenea, la prezicerea probabilității bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare legate de hipertensiune.

  Monitorizarea ambulatorie a TA poate fi potrivită și în alte situații, cum ar fi:

  • La femeile însărcinate cu hipertensiune,
  • La pacienți cu valori arteriale la graniță,
  • Dificultate de a controla TA cu medicamente,
  • Modificări ale tensiunii care apar din cauza altor medicamente,
  • Episoade de leșin sau hipotensiune arterială (tensiunea este scăzută).

  Holter tensiune, avantaje

  Monitorizarea în ambulatoriu poate exclude hipertensiunea de halat alb, astfel încât pacienții să nu primească prescripții inutile pentru medicamente care scad tesniunea. De asemenea, poate detecta hipertensiunea mascată, astfel încât pacienții primesc medicamentele necesare pentru tensiunea arterială crescută.

  Incidența accidentului vascular cerebral, a bolilor de inimă și a afectării organelor cauzate de hipertensiunea arterială poate fi scăzută. Monitorizarea ambulatorie poate fi, de asemenea, utilă în evaluarea răspunsului unui pacient la tratamentele antihipertensive cu acțiune îndelungată.

  Dezavantajele holterului pentru monitorizarea tensiunii

  Este posibil ca pacientul să resimtă un anumit disconfort din cauza monitorizării TA, timp de 24 de ore. Presiunea cauzată de umflarea repetată a manșetei poate provoca dureri la nivelul brațului. Citirile TA din timpul nopții pot interfera cu somnul.

  Manșeta poate, de asemenea, irita pielea și poate provoca o erupție ușoară pe braț, care de obicei dispare de la sine.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare