Holter tensiune: când și cui se recomandă și ce avantaje are

Holterul pentru tensiune: când și cui se recomandă

Holterul pentru tensiune este un dispozitiv care măsoară tensiunea arterială continuu pentru o perioadă de 24 de ore. În acest timp, activitățile se desfășoară în mod normal și nu se întrerupe tratamentul hipertensiv, acolo unde e cazul.

Rezultatele măsurătorii pot arăta tipul de hipertensiune arterială de care suferă o persoană, pentru a putea stabili tratamentul optim mult mai bine decât prin alte metode de urmărire a tensiunii.

Dr. Liudmila Frunză atrage atenția că valoarea tensiunii variază, pe parcursul zilei

„Monitorizarea holter a tensiunii arteriale reprezintă înregistarea valorilor tensiunii arteriale în ambulator cu ajutorul unui dispozitiv numit holter tensional (Holter TA), pe o anumită perioadă de timp, de regulă pe o durată standard de 24 de ore, și prin care se obține un profil tensional real al unui pacient.”

Dr. Liudmila Frunză, medic specialist cardiolog la ARES

Când se recomandă holter pentru tensiune

Uneori, în cabinetul medical, pot fi găsite valori ale tensiunii arteriale crescute la un control de rutină, iar medicul nu poate ști dacă nivelul ridicat al tensiunii este dat de faptul că pacientul este în cabinet (așa-numita “hipertensiune de halat alb”), sau dacă valorile sale tensionale sunt, în mod frecvent și persistent, crescute (chiar și în condiții de relaxare), potrivit cardiologului.

Citește și despre ce înseamnă tensiunea arterială mică: valorile care te anunță că poți să suferi de hipotensiune

Ghidul de hipertensiune arterială recomandă ca în cazul în care se identifică o tensiune arterială de 140/90 mmHg sau mai mult, pacientul să fie supus unei verificări ale tensiunii arteriale acasă și în timpul activităților de zi cu zi.

Valorile normale ale tensiunii arteriale

Medicul cardiolog Liudmila Frunză precizează că valorile tensiunii arteriale variază în cursul unei zile, în funcție de activitatea fizică sau starea de repaus, stres sau consumul de sare. 

Există mai multe tipuri de holtere de tensiune. Acesta este unul dintre ele

Tensiunea arterială (TA), măsurată în ambulator este,  în medie, mai scăzuta decât valorile TA în cabinetul medical şi pragul de diagnosticare pentru hipertensiune arterială este, potrivit cardiologului:

  • ≥130/80 mmHg ca medie pe 24 de ore,
  • ≥135/85 mmHg pentru media din timpul zilei,
  •  ≥120/70 pentru media pe timpul nopţii.

Holter TA: ce înseamnă și când e recomandat

„Holterul tensional este recomandat pentru a putea stabili diagnosticul de hipertensiune arterială, mai ales la cei cu valori ale tensiunii arteriale de graniță ori ale tensiunii arteriale mascate, pentru evaluarea răspunsului la tratamentul medicamentos sau în cazul suspiciunii de hipertensiune “de halat alb” (înregistrarea unor valori mai mari ale tensiunii arteriale în cabinetul medicului decât acasă).”

Dr. Liudmila Frunză, medic specialist cardiolog
  • Hipertensiune arterială de halat alb: unele persoane care nu iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale (medicamente antihipertensive) au valori crescute ale TA atunci când este măsurată în cabinetul unui medic sau în alte instituții medicale. Aceasta este cunoscută sub numele de „hipertensiune arterială de halat alb” și poate duce la diagnosticarea greșită a pacienților a căror TA este de fapt normală. Hipertensiunea de halat alb a fost observată la 15% -30% dintre pacienții cu valori crescute ale TA. Când monitorizarea este făcută în ambulatoriu, adică în afara cabinetului medical, valorile tensiunii arteriale se situează în limita normală;
  • Hipertensiune mascată: această afecțiune apare atunci când valoarea TA este normală în cabinetul medicului, dar este crescută atunci când pacientul este acasă. Poate să apară la până la 20% dintre persoanele care urmează un tratament pentru hipertensiune;
  • Hipertensiune arterială susținută: aceasta se referă la valorile TA care sunt crescute indiferent dacă pacientul se află în cabinetul medicului sau acasă. Această afecțiune a fost legată de un risc crescut al bolilor de inimă și de rinichi.

Știai că retenția de apă poate fi semnul unei boli de inimă sau de rinichi. Află mai multe informații din acest material

Cât trebuie purtat holterul TA

Holterul de tensiune trebuie purtat de regulă pe o durată standard de 24 de ore, timp în care obține un profil tensional real al unui pacient.

„Monitorizarea constă în purtarea unui dispozitiv cu manșetă (similar tensiometrului clasic) și nu necesită imobilizare la pat sau spitalizare, ceea ce înseamnă că pacientul își poate continua activitatea lui zilnică.”

Dr. Liudmila Frunză, medic specialist cardiolog

Nu necesită o pregătire specială a pacientului și se poate efectua în orice perioadă, iar dacă pacientul este deja sub tratament antihipertensiv, acesta nu trebuie să fie întrerupt înainte de această investigație, conform specialistului cardiolog.

Este de preferat ca monitorizarea să se efectueze într-o zi obișnuită, fără a fi limitată activitatea fizică. 

”Oferă măsurători multiple pe parcursul unei zile sau chiar perioade mai lungi, monitorizare în timpul somnului, ceea ce este relevant din punct de vedere clinic, deoarece variabilitatea TA de zi cu zi ar putea avea o valoare prognostică independentă.”

Dr. Liudmila Frunză, medic specialist cardiolog

Montare holter tensiune arterială pentru hipertensivii sub tratament

Monitorizarea în ambulatoriu a TA este utilizată din ce în ce mai mult pentru a determina cât de bine unele medicamente antihipertensive pot controla TA crescută. În unele cazuri, medicamentele antihipertensive nu controlează TA efectiv pe tot parcursul zilei și nopții.

Poate fi necesar ca medicul să ajusteze doza prescrisă sau timpul în care se administrează medicamentul, în funcție de tiparele tensiunii. În alte cazuri, pot fi necesare mai multe medicamente pentru stabilizarea tensiunii arteriale.

Monitorizarea ambulatorie poate ajuta, de asemenea, la prezicerea probabilității bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare legate de hipertensiune.

Aparat monitorizare tensiune 24 ore, alte utilizări

Monitorizarea ambulatorie a TA poate fi potrivită și în alte situații, cum ar fi:

  • La femeile însărcinate cu hipertensiune,
  • La pacienți cu valori arteriale la graniță,
  • Dificultate de a controla TA cu medicamente,
  • Modificări ale tensiunii care apar din cauza altor medicamente,
  • Episoade de leșin sau hipotensiune arterială (tensiunea este scăzută).

Află ce simți când faci infarct și ce ai de făcut. Femeile au simptome de infarct diferite

Holter tensiune, avantaje

Monitorizarea în ambulatoriu poate exclude hipertensiunea de halat alb, astfel încât pacienții să nu primească prescripții inutile pentru medicamente care scad tesniunea. De asemenea, poate detecta hipertensiunea mascată, astfel încât pacienții primesc medicamentele necesare pentru tensiunea arterială crescută.

Incidența accidentului vascular cerebral, a bolilor de inimă și a afectării organelor cauzate de hipertensiunea arterială poate fi scăzută. Monitorizarea ambulatorie poate fi, de asemenea, utilă în evaluarea răspunsului unui pacient la tratamentele antihipertensive cu acțiune îndelungată.

Dezavantajele holterului pentru monitorizarea tensiunii

Este posibil ca pacientul să resimtă un anumit disconfort din cauza monitorizării TA, timp de 24 de ore. Presiunea cauzată de umflarea repetată a manșetei poate provoca dureri la nivelul brațului. Citirile TA din timpul nopții pot interfera cu somnul.

Manșeta poate, de asemenea, irita pielea și poate provoca o erupție ușoară pe braț, care de obicei dispare de la sine.

Hipertensiune: tratament

Pentru interpretare holter tensiune dar și pentru un eventual tratament, trebuie să discuți cu medicul cardiolog. El poate recomanda unele schimbări ale stilului de viață, cum ar fi:

  • Adoptarea unei diete sănătoase cu un aport redus de sare,
  • Activitate fizică regulată,
  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase sau pierderea în greutate dacă ești supraponderal sau obez,
  • Limitarea consumului de alcool.

Însă, uneori, aceste schimbări nu sunt suficiente. Dacă dieta și exercițiile fizice nu dau rezultate, e necesar tratamentul medicamentos.

Medicamentele folosite pentru a trata hipertensiunea arterială includ:

  • Diuretice: sunt medicamente care ajută rinichii să elimine sodiul și apa din organism. Aceste medicamente sunt adesea primele medicamente recomndate în tratamentul hipertesiunii arteriale;
  • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA): aceste medicamente – cum ar fi lisinopril, benazepril, captopril și altele – ajută la relaxarea vaselor de sânge prin blocarea formării unei substanțe chimice naturale care îngustează vasele de sânge;
  • Blocanții receptorilor de angiotensină II (ARA): aceste medicamente relaxează vasele de sânge blocând acțiunea, substanței chimice naturale care îngustează vasele de sânge. În această clasă de medicamente intră candesartan, losartan și altele;
  • Blocante ale canalelor de calciu. Aceste medicamente – inclusiv amlodipina, diltiazem și altele – ajută la relaxarea mușchilor vaselor sanguine. Unele încetinesc ritmul cardiac. Blocanții canalelor de calciu pot fi mai eficiente în cazul persoanelor în vârstă.

Atenție! Nu consuma nimic ce conține grapefruit dacă urmezi un tratament cu blocante ale canalelor de calciu. Grapefruitul crește nivelul sanguin al anumitor blocanți ai canalelor de calciu.

Află mai multe informații și despre beneficiile consumului de grapefruit, în cazul persoanelor care nu urmează niciun tratament medicamentos

Alte tipuri de medicamente indicate pentru hipertensiune

Dacă medicamentele menționate nu reușesc să controleze eficient nivelul tensiunii arteriale, medicul poate prescrie și alte tratamente:

  • Alfa-blocante: aceste medicamente reduc semnalele nervoase către vasele de sânge, reducând efectele substanțelor chimice naturale care îngustează vasele de sânge. Alfa-blocantele includ doxazosin, prazosin și altele;
  • Blocante alfa-beta: acestea blochează semnalele nervoase către vasele de sânge și încetinesc bătăile inimii pentru a reduce cantitatea de sânge pompată. Blocanții alfa-beta includ carvedilolul și labetalolul;
  • Beta-blocante. Aceste medicamente reduc activitatea inimii și lărgesc vasele de sânge, determinând inima să bată mai încet și cu mai puțină forță. Beta-blocantele includ acebutolol, atenolol și altele;
  • Antagoniştii de aldosteron: aceste medicamente sunt, de asemenea, considerate diuretice. Exemple sunt spironolactona și eplerenona. Rolul lor este de a bloca efectul unei substanțe chimice naturale care poate duce la acumularea de sare și lichide, ceea ce poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Ele pot fi utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale rezistente;
  • Inhibitori de renină: aliskiren este un medicament care încetinește producția de renină, o enzimă produsă de rinichi ce determină creșterea tensiunii;
  • Vasodilatatoare: aceste medicamente includ hidralazina și minoxidilul. Ele acționează direct asupra mușchilor din pereții arterelor, prevenind îngustarea arterelor;
  • Agenți cu acțiune centrală: aceste medicamente împiedică creierul să transmită semnalul de a crește ritmul cardiac și de a îngusta vasele de sânge. Exemplele includ clonidina, guanfacina și metildopa.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare