Iritații ale pielii: tipuri, cauze, imagini și soluții de la dermatolog

Iritații ale pielii cu sau fără mâncărimi, febră și alte simptome. Cum le identifici, ce le provoacă și ce soluții recomandă medicul dermatolog

O mulțime de factori pot da iritații ale pielii, printre care alergiile, infecțiile, bolile autoimune sau unele medicamente. Iritațiile se pot asocia cu înroșirea pielii, vezicule, mâncărimi, dureri sau alte simptome, în funcție de cauza de bază.

Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă la un moment dat cu o iritație la nivelul pielii. Termenul de iritații ale pielii este general, astfel că există o varietate de tipuri, forme, manifestări și de zone afectate. Unele dintre ele nu au nevoie de niciun tratament și trec în timp de la sine, altele pot fi atenuate acasă, cu remedii simple, iar unele pot fi indicii ale unor probleme mai serioase și trebuie investigate de medic.

Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de alergii, reacții la anumite substanțe sau medicamente, dar și de unele infecții cu bacterii, fungi, virusuri sau paraziți.

dr. elena popa, dermatolog

Dr. Elena Popa, medic specialist dermatovenerolog, ne-a explicat când e cazul să mergem la medic pentru tratament și cum să ne îngrijim pielea pentru a evita astfel de neplăceri.

Iritații ale pielii din perspectiva pacientului și a medicului

SmartLiving: Ce înseamnă și cum arată o iritație a pielii?

Dr. Elena Popa: Dacă folosim termenul de iritație, vom avea două percepții diferite. Pentru pacient, o iritație de piele este orice apare ca o piele roz-roșie, cu senzație de disconfort local, cu secreții sau, din contră, cu fisuri ale tegumentului.

Găsește aici un ghid al bolilor de piele: simptome, cauze, investigații medicale și tipuri de tratament.

Din punct de vedere al medicului dermatolog, iritația pielii este dată de dermatita iritativă de contact. Restul sunt dermatite (adică un termen general care definește o inflamație locală a pielii), care pot avea cauze multiple:

 • piele uscată,
 • alergii,
 • infecții fungice/parazitare/virale/bacteriene,
 • boli autoimune etc.

SmartLiving: Totuși, privind iritațiile pielii din perspectiva pacientului, de ce se irită pielea, cel mai frecvent?

Dr. Elena Popa: Pielea are un film hidro-lipidic protector – este foarte important pentru noi. El o protejează de mediul extern, dar și menține hidratarea naturală. Atunci când bariera protectoare a pielii se pierde sau este imperfectă, se creează o poartă de intrare pentru alergeni, virusuri, bacterii etc.

În același timp, atunci când luam anumite medicamente la care suntem alergici sau poate suferim de anumite probleme de sănătate, toate acestea se pot manifesta și la nivelul tegumentului cu acel aspect de piele aparent iritată.

SmartLiving: Cine e mai predispus să dezvolte iritații ale pielii?

Dr. Elena Popa: Persoanele cu pielea uscată, care nu folosesc creme hidratante, persoanele care iau contact prelungit (peste 10 minute) și în mod frecvent cu apa, cele care lucrează cu diversi agenți /soluții chimici/-e, cele care petrec mult timp într-un mediu cu mulți alergeni (praf, polen, mucegai) sau lucrează cu animale, dar și persoanele care petrec mult timp sub soare, în special la orele de vârf (10.00-17.00).

Află de aici cum se manifestă o alergie la pisici și de aici tot ce trebuie să știi despre alergia la câini.

SmartLiving: Cum facem diferența între diferitele tipuri de iritații ale pielii?

Dr. Elena Popa: Cele mai comune cauze de alergii sunt:

 • alimentare,
 • medicamentoase sau contactul cu ceva ce nu convine organismului (de exemplu, am schimbat locuința, am schimbat un detergent de haine etc.) – astfel orice am făcut/administrat nou se poate să ne fi provocat o reacție alergică la nivelul pielii.

Dacă am manipulat soluții/substanțe chimice și după avem o erupție exact în zona în care acestea ne-au atins – cel mai probabil este o dermatită iritativă de contact la substanțele respective.

Înțepăturile de insecte provoacă, de obicei, reacții pe locurile ușor accesibile și descoperite de haine (mâini și picioare, față).

Extra Info: Tipuri de iritații ale pielii și cum le identifici

Dermatita atopică

iritații ale pielii dermatită atopică
FOTO: Shutterstock

Una dintre cele mai frecvente probleme la nivelul pielii, care provoacă o erupție cutanată este dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă.

Dermatita atopică este o erupție cutanată continuă (cronică) ce determină îngroșarea, mâncărimea și uscarea pielii.

Cel mai adesea, erupțiile în dermatita atopică apar acolo unde pielea se pliază – cum ar fi interiorul genunchilor.

Dermatita atopică poate să apară la orice vârstă. Citește aici mai multe informații despre această problemă tot mai des întâlnită în ultimii ani.

Dermatita de contact

iritații ale pielii dermatită de contact
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Dermatita de contact este o erupție cutanată cauzată de contactul direct cu anumite substanțe. Poate fi cauzată și de o reacție alergică la anumite substanțe. Dermatita de contact iritantă (foto sus A) produce de obicei o erupție cutanată uscată, solzoasă, însoțită de mâncărimi. Multe substanțe, cum ar fi produsele de curățare, cele de machiaj sau substanțele chimice industriale, provoacă această afecțiune.

Dermatita alergică de contact (B) produce o erupție cutanată însoțită de mâncărimi puternice, aproape insuportabile, de umflături și uneori de vezicule. Agenții obișnuiți care cauzează alergii sunt latexul, nichelul și iedera otrăvitoare. Dermatita alergică de contact se dezvoltă după o expunere inițială la alergen.

Erupție cutanată provocată de medicamente

FOTO: Shutterstock

Erupțiile cutanate pot apărea ca efect secundar al unor medicamente sau ca o reacție alergică la acestea. Cel mai frecvent cauzează iritații pe piele antibioticele și diureticele.

Erupțiile de la medicamente pot apărea în decurs de o oră de la administrarea unui nou medicament. Sau se pot declanșa chiar și după câteva zile.

Iritația debutează adesea sub forma unor pete a căror culoare variază de la roz la violet. Petele se răspândesc și se îmbină. Dacă oprești administrarea medicamentului care a cauzat erupția cutanată, de obicei, iritația va dispărea în câteva zile sau săptămâni.

Rareori, o astfel de iritație face parte dintr-o reacție alergică mai gravă, care poate pune viața în pericol (șocul anafilactic).

Află de aici cum se manifestă o reacție alergică și cum îți dai seama când trebuie să mergi de urgență la spital.

Iritații pe piele de la căldură (miliaria)

FOTO: Shutterstock
iritații ale pielii miliaria
FOTO: Shutterstock

Erupția cutanată provocată de căldură (miliaria) apare atunci când fluxul de transpirație este obstrucționat, de obicei atunci când ne expunem la vremea caldă și umedă, dar și când suntem prea îmbrăcați.

Simptomele includ: pete roșii pe piele, mai ales în zona pliurilor pielii și unde se produce fricțiunea cu haine, și mâncărime. Există două tipuri de miliaria, ușor diferite ca aspect – miliaria rubra (A) și miliaria cristalină (B).

Află de aici mai multe informații și despre cauzele transpirației excesive.

Intertrigo

iritații ale pielii intertrigo
FOTO: Shutterstock

Intertrigo este o inflamație cauzată de frecarea pielii pe piele. Cel mai adesea, apare în zonele calde și umede ale corpului, cum ar fi zona inghinală, între pliurile pielii de pe abdomen, sub sâni, sub brațe sau între degetele de la picioare. Pielea afectată poate fi sensibilă sau dureroasă, iar cazurile severe pot duce la răni, piele crăpată sau sângerare.

Uneori, se poate dezvolta o infecție bacteriană sau fungică.

Lichenul plan poate da o iritație pe picioare

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Lichenul plan este o afecțiune inflamatorie care poate afecta pielea și mucoasele. Pe piele provoacă leziuni și mâncărimi, mai ales pe brațe, picioare și, uneori, pe scalp. Leziunile pot fi roșii, violete, cenușii sau maro, în funcție de culoarea pielii. În gură, vagin și alte zone acoperite de membrane mucoase, lichenul plan formează pete decolorate.

Afecțiunea se poate dezvolta treptat, în câteva săptămâni. După aceea, poate persista luni sau ani. Pielea afectată se vindecă adesea prin hiperpigmentare postinflamatoare, în special la persoanele cu pielea închisă la culoare.

Citește aici mai multe informații despre lichenul plan: din ce cauze apare, ce probleme de sănătate poate ascunde și cum se tratează.

Psoriazis

FOTO: Shutterstock
iritații ale pielii psoriazis genunchi
FOTO: Shutterstock

Psoriazisul provoacă leziuni (plăci) îngroșate, solzoase și de culoare albă și apare adesea pe partea inferioară a spatelui, pe tălpi, genunchi, față, coate (foto sus A) sau scalp (foto sus B). Erupția poate fi roșie sau violetă.

Afecțiunea cauzează pusee periodice. Declanșatorii obișnuiți la persoanele cu predispoziție genetică la psoriazis includ infecții, tăieturi sau arsuri, anumite medicamente și stresul.

Citește aici mai multe informații despre cum poți ține sub control psoriazisul și aici despre tratamentele moderne și experiența Rozalinei Lăpădatu, pacientă cu psoriazis și cea care a înființat Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) din România.

Rozaceea – piele iritată pe față

rozacee
Foto: Shutterstock

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii care provoacă înroșirea feței. În cele din urmă, poate duce la înroșirea persistentă a feței și la mici vase de sânge sparte pe nas și obraji. Unele persoane dezvoltă, de asemenea, umflături mici, asemănătoare acneei, pe nas, obraji, frunte și bărbie.

Aici găsești detalii despre mai multe cauze ale petelor pigmentare pe față. și metode eficiente de tratament.

Majoritatea persoanelor cu acnee rozacee se confruntă cu erupții ocazionale, de obicei ca răspuns la factorii care cresc fluxul de sânge la suprafața pielii. Declanșatorii variază de la persoană la persoană și includ:

 • alimentele picante,
 • băuturile calde,
 • exercițiile fizice,
 • produsele cosmetice,
 • temperaturile extreme,
 • băuturile alcoolice,
 • stresul emoțional,
 • vântul,
 • lumina soarelui.

Găsește aici detalii importante despre rozacee și cele mai eficiente tratamente.

Erupție cutanată cu mâncărime puternică

Iritații cu mâncărimi de piele, febră sau manifestări gastrointestinale

SmartLiving: Ce alte simptome pot însoți irițațiile?

Dr. Elena Popa: În general, pielea își schimbă culoarea și devine eritematoasă (adică de culoare roz-roșiatică). Totodată, aceasta se poate să fie caldă și edemațiată (umflată).

De asemenea, pot să apară vezicule (mici bubițe cu lichid) care ulterior se vor sparge și vor forma o crustă.

Dacă iritația persistă mult timp, pielea se îngroașă, se usucă și începe să se fisureze (uneori până la sânge).

Din punct de vedere al stării generale, în functie de cauză, putem resimți stare generală alterată, fatigabilitate (oboseală), febră (n.r. – poate indica o infecție virală sau bacteriană însoțită de iritații ale pielii, cum sunt erizipelul, impetigo, herpes simplex sau herpes zoster, dar și foliculita), durere în gât (n.r. – mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului“ poate provoca iritații ale pielii și durere în gât, plus febră) sau manifestări gastrointestinale (n.r. – eritemul nodos este cel mai frecvent semn la nivelul pielii al bolii Crohn sau al colitei ulcerative). Și, bineînțeles, să nu uităm de groaznica senzație de mâncărime.

Erizipelul poate provoca febră și iritații ale pielii. Citește aici mai multe detalii.

În cazul copiilor, mai ales al bebelușilor, iritațiile pielii sunt mult mai frecvente și mai variate. Găsește aici cele mai frecvente cauze și cum se tratează.

SmartLiving: Când e cazul să mergem la medicul dermatolog, în cazul iritațiilor?

Dr. Elena Popa: Trebuie să ne adresăm medicului dacă, în urma unui tratament cu produse fără prescripție medicală, efectuat corect, pe o perioadă de minimum 3 zile, nu vedem îmbunătățiri, dacă suspectăm o infecție (de exemplu, în cazul herpesului, tratamentul oral trebuie început în primele 72 ore pentru a fi eficient), dacă avem simptome asociate (febră, stare de oboseală marcată, lipsa poftei de mâncare etc.).

Cu ce se tratează pielea iritată 

SmartLiving: Cum putem să tratăm iritațiile?

Dr. Elena Popa: Primul gest este încercarea de a repara funcția de barieră cutanată:

 • spălăm zona respectivă doar cu produse blânde (evităm produsele pe bază de săpun, produsele parfumate);
 • evităm contactul prelungit cu apa (maximum 10 minute), iar temperatura acesteia trebuie să fie mereu moderată (călâie);
 • aplicăm, de 2-3 ori pe zi, un produs de îngrijire a pielii reparator (de exemplu, vaselină cosmetică simplă) lipsit de agenți iritanți (parfum, uleiuri esențiale, alcool de greutate moleculară mică).

SmartLiving: Ce putem face pentru a le preveni?

Dr. Elena Popa: Încercăm să limităm la minimum autoadministrarea orală a medicamentelor care nu ne-au fost prescrise de către medic și/sau care nu ne sunt absolut necesare.

Este important să facem controlul umidității camerei în care locuim/dormim. Dăm atenție somnului, care trebuie să fie calitativ și evităm stresul și anxietatea – lipsa de odihnă și stările de neliniște pot accentua senzația de mâncărime a pielii.

Din punct de vedere al îngrijirii personale, este esențial să menținem funcția de barieră cutanată. Așa cum am menționat anterior: dușul/baia să fie sub 10 minute, cu apă călâie,  folosim produse blânde de spălare (ex. creme, uleiuri, spume, geluri de duș fără săpun), imediat după baie/duș/spălatul pe mâini, pe pielea încă umedă, venim cu un produs hidratant, ideal care nu conține iritanți.

Ne protejăm pielea de expunerea, în mod direct, la soare (razele UV scad imunitatea locală a pielii) și folosim produse cu factor de protecție solară minimum 30+ cu spectru larg și rezistente la apă. Toate acestea zi de zi, pe toate zonele pielii neacoperite.

Află de ce criterii să ții cont când alegi o cremă de protecție solară.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare