Igrasia poate declanșa astmul. Ce categorii de vârstă sunt mai afectate

Igrasia poate declanșa astmul și alte boli respiratorii. Ce categorii de vârstă sunt cele mai afectate și cum se previn problemele

Igrasia și sănătatea nu fac casă bună împreună. Igrasia poate declanșa probleme respiratorii ca astmul sau infecțiile și le poate agrava pe cele existente. Cei mai sensibili sunt copiii sub 7 ani și vârstnicii peste 64 de ani.

Chiar dacă e dificil să prevenim apariția igrasiei, anumite trucuri dar și produse din comerț ne pot fi de mare folos.

Dr. Simona Maria Țîrcă, medic alergolog, ne-a explicat ce probleme poate provoca igrasia și care sunt simptomele acestora.

Smartliving: Ce efecte are igrasia asupra sănătății adulților? Dar a copiilor, e mai periculoasă în cazul lor?

Dr. Simona Maria Țîrcă: Igrasia este un factor de risc pentru sănătate, ce poate duce la apariția simptomelor tractului respirator, infecții respiratorii, rinită alergică, astm si pneumonită cu hipersensibilitate la cei sensibili.  

Igrasia și sănătatea

Organizatia Mondiala a Sănătății este îngrijorată de această situație, deoarece umezeala excesivă și mucegaiul sunt o amenințare pentru sănătate. În ambele cazuri, atât adulții, cât și copiii, prezintă predispoziție la apariția simptomelor cauzate de prezența mucegaiurilor.

Anumite grupuri de persoane sunt mai sensibile, iar un procent semnificativ din acestea sunt vulnerabile, aici facem referire la copiii sub 7 ani și vârstnicii de peste 64 ani care petrec mai mult timp în casă și sunt mai predispuși la apariția simptomelor.

Smartliving: Cât de frecvente sunt problemele de sănătate cauzate de igrasia din locuințe?

Dr. Simona Maria Țîrcă: În Europa, se estimează că 10–50% (în funcție de țară) din mediile interioare în care îsi desfășoară activitatea aduții si copiii sunt umede.

Smartliving: Care sunt simptomele unei probleme cauzate de igrasie în cazul adulților și al copiilor?

Dr. Simona Maria Țîrcă: Atât adulții, cât și copiii care sunt expuși la igrasie pot inhala fragmente sau spori de mucegai ce conduc la inflamarea căilor respiratorii, provocând congestie nazală, respirație șuierătoare, apăsare toracică, tuse și iritații ale gâtului.

Smartliving: Cum și de ce apare alergia la igrasie?

Dr. Simona Maria Țîrcă: Mucegaiurile trăiesc atât în mediul interior (baie, bucătărie sau subsol), cât și în exterior (bușteni putreziți și frunze căzute, în grămezi de compost și pe ierburi), dar se pot dezvolta si pe plante sau suprafețele umede, astfel încât reacțiile alergice pot apărea tot anul.

Doar câteva zeci de tipuri de mucegai provoacă reacții alergice. Spre deosebire de polen, mucegaiurile nu mor odată cu primul îngheț. „Semințele”, numite spori, sunt principalii responsabili pentru apariția alergiilor. Aceștia călătoresc prin aer, unii spori se răspândesc pe vreme uscată, cu vânt, alții se răspândesc pe ceața sau rouă când umiditatea este ridicată.

Igrasia și sănătatea

O alergie care apare pe parcursul mai multor sezoane este primul semnal că există riscul evident al unei alergii la sporii mucegaiului. Sporii mucegaiului ajung în nas și la plămâni și pot declanșa astmul.

Smartliving: Cine e mai predispus să dezvolte alergie la igrasie și cât de gravă e această problemă de sănătate?

Dr. Simona Maria Țîrcă: La unele persoane, inhalarea sporilor provoacă reacții alergice. La copii care pot fi sensibili genetic la dezvoltarea astmului există o legătură potențială a expunerii precoce a mucegaiului la dezvoltarea astmului. Persoanele cu alergii pot fi mai sensibile la mucegaiuri, iar cele cu supresie imună sau bolile pulmonare subiacente cronice (de exemplu, astm, boala pulmonara obstructiva cronica) sunt mai sensibile la infecții fungice si pot prezenta agravarea simptomelor respiratorii.

Smartliving: Care sunt simptomele alergiei la igrasie?

Dr. Simona Maria Țîrcă: Simptomele alergiei la mucegai sunt asemănătoare cu simptomele altor alergii, cum ar fi:

  • strănutul,
  • mâncărimea nasului sau ochilor,
  • rinoree apoasă (nasul curgător),
  • congestia nazală (înfundarea nasului)
  • pielea uscată.

Uneori, reacția alergică se întâmplă imediat, alteori poate provoca simptome întârziate, ceea ce duce la congestie nazală sau agravarea astmului, în timp. În momentul când se observă că simptomele se agravează, atunci cand se intră într-o cameră umedă sau mucegăită poate însemna că aveți alergie la mucegai.

Smartliving: Cum se diagnostichează această problemă?

Dr. Simona Maria Țîrcă: Pentru a diagnostica o alergie la mucegai sau fungi, medicul va face o evaluare medicala completă și se pot realiza teste ale pielii sau analize de sânge IgE specifice alergenului.

teste-cutanate-pentru-alergii
Testele cutanate pentru alergii sunt folosite pe scară largă și în clinici din România

Smartliving: Care este tratamentul?

Dr. Simona Maria Țîrcă: În funcție de cât de grave sunt simptomele se poate recurge la mai multe categorii de medicamente. Cea mai importantă recomandare este evitarea alergenilor, astfel se pot preveni simptomele de alergie și va limita nevoia de medicamente.

Aceasta includ eliminarea sursei de alergeni din casa ta și din alte locuri în care petreci timp. Alte opțiuni sunt administrarea de medicamente și / sau imunoterapia.

Există mai multe medicamente:

  • spălarea nasului zilnic cu o soluție salină nazală,
  • spray-uri nazale cu corticosteroizi care reduc obstrucția și mâncărimea,
  • pastile sau soluție lichidă cu antihistaminicele care pot calma strănutul, mâncărimea, rinoreea seroasă și urticaria,
  • decongestionantele nazale diminuează obstrucția (umflarea) nazală, dar nu trebuie utilizate mai mult de trei zile la rând,
  • corticosteroizii orali pot fi administrați doar la recomandarea medicului.

Igrasia și sănătatea: protecție și prevenție

Controlul nivelului de umiditate este cheia pentru a împiedica mucegaiul să se dezvolte în  locuință. De asemenea, este important să mențineți casa curată și bine ventilată.

Cauzele umidității crescute din casă:

  • respirația oamenilor și a animalelor de companie,
  • utilizarea apei pentru spălat și gătit,
  • umezeala din aer, de exemplu, în zilele ploioase sau umede,
  • scurgeri de apă,
  • clădirile cu ferestre și uși bine izolate.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) recomandă un nivel de umiditate sub 60%.

Igrasia și sănătatea: reduceți umiditatea

Riscul apariției umidității și mucegaiului poate fi redus astfel:

  • acționând rapid dacă apar scurgeri de apă,
  • folosind un dezumidificator pentru a reduce umiditatea din interior,
  • lăsând ferestrele deschise atunci când este posibil, pentru a permite circulația aerului,
  • folosind hota pentru a îndepărta umiditatea prudusă în timpul gătitului,
  • evitarea activităților interioare care produc umezeală, cum ar fi uscarea hainelor sau utilizarea încălzitoarelor cu kerosen,
  • asigurându-vă că toate hainele sau altfel de țesături sunt bine uscate înainte de a le depozita,
  • golind și aerisind sertarele și dulapurile rareori utilizate, din când în când,
  • făcând frecvent curățenie, astfel încât mucegaiul și praful să nu se poată acumula pe suprafețe,
  • folosind produse de curățat baia care distrug mucegaiul,
  • evitând folosirea covoarelor/mochetelor în băi și subsoluri,
  • menținând în stare bună clădirile, a instalațiile, jgheaburile și canalele de scurgere.

Nu este întotdeauna posibil să împiedicați mucegaiul să apară în locuință, dar îl piteți îndepărta atunci când îl observați.

Pentru curățarea sau îndepărtarea mucegaiului:

  • Ștergeți suprafețele dure cu un produs comercial adecvat, săpun și apă sau cu o soluție de albire puternic diluată. Uscați întotdeauna suprafețele după utilizare pentru a preveni reapariția mucegaiului;
  • Spălați sau ștergeți suprafețele poroase și verificați în mod regulat dacă mucegaiul a revenit, deoarece se poate infiltra în aceste materiale. Dacă mucegaiul continuă să reapară, luați în considerare eliminarea acestor articole;
  • Întrebați la magazine despre vopselele antifungice și alte produse care pot ajuta la prevenirea dezvoltării mucegaiului;
  • Apelați un profesionist pentru a curăța de mucegai suprafețe mai mari.
  • Mergeți la medic dacă credeți că mucegaiul vă cauzează o problemă de sănătate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare