Nimeni nu este cu adevărat alergic la soare, dar există mai multe tipuri de reacții adverse pe care le putem manifesta în timpul expunerii la lumina solară. În general, termenul de alergie la soare se referă la o reacție a sistemului imunitar la lumina soarelui, la urticaria solară sau prurigo actinic.
Denumirea medicală a uneia dintre cele mai comune afecțiuni considerate alergie la soare este erupție polimorfă la lumină. Cele mai comune zone ale corpului unde se manifestă includ decolteul, dosul palmelor, suprafața exterioară a brațelor și gambele. În cazuri rare, reacția cutanată poate fi mai severă, producând urticarie sau vezicule mici care se pot răspândi chiar și pe zonele pielii acoperite de haine.
Erupția polimorfă la lumină reprezintă aproximativ 70% din totalul erupțiilor cutanate sub influența radiațiilor solare, potrivit unui studiu citat de Harvard Health. Însă tot ca o „alergie la soare“ pot să se manifeste și: urticaria solară, prurigo actinic și reacțiile fotoalergice (radiațiile UV pot modifica structura chimică a produselor cosmetice pe care le aplicăm pe piele, iar unele persoane dezvoltă alergii la aceste noi substanțe).
De ce apar reacții alergice la lumina soarelui
„Alergia la soare este caracterizată printr-un răspuns inflamator acut, întârziat și tranzitoriu al pielii, după expunerea bruscă la radiații ultraviolete provenite de la soare.“
Dr. Vali Anton, medic generalist și specialist în dermato-venerologie, la Enayati Medical City
Alergiile la soare sunt declanșate de modificările care apar pe pielea expusă la soare. Nu este clar de ce organismul dezvoltă această reacție. Cu toate acestea, sistemul imunitar recunoaște unele componente ale pielii modificate de soare ca fiind „străine”, iar organismul își activează apărarea imunitară împotriva lor.
Tipuri de alergie la soare
În afară de erupția polimorfă la lumină, care este cea mai frecventă formă de erupție cutanată sub influența razelor solare, alte tipuri de erupții încadrate generic în categoria alergie la soare includ:
- Prurigo actinic – această formă moștenită de alergie la soare apare, de regulă, la persoanele de origine amerindiană din America de Nord, de Sud și Centrală. Simptomele sale sunt, de obicei, mai intense decât cele ale alergiei clasice și deseori debutează mai devreme, în timpul copilăriei sau adolescenței. Printre manifestări se remarcă papulele și nodulii care apar pe zonele expuse la soare și care sunt însoțiți de mâncărimi ale pielii. Mai multe generații ale aceleiași familii pot avea istoric medical.
- Erupție fotoalergică – în cazul acestei forme de alergie la soare, o reacție a pielii este declanșată de efectul luminii solare asupra unei substanțe chimice care a fost aplicată pe piele (adesea un ingredient din crema cu protecție solară, parfumuri, cosmetice sau unguente cu antibiotice) sau ingerată dintr-un medicament (adesea un medicament pe bază de rețetă). Medicamentele obișnuite care pot provoca o erupție fotoalergică includ: antibiotice (în special tetracicline, fluorochinolone și sulfonamide), analgezice, ibuprofen și naproxen de sodiu și diuretice pentru hipertensiune arterială și boli de inimă.
- Urticaria solară – această formă de alergie la soare, întâlnită mai rar, produce urticarie (pete mari și roșii, similare arsurilor solare, pe zonele expuse, cu mâncărime puternică). Reacțiile de acest tip apar, de regulă, la 30 de minute de la expunerea la soare, dar erupțiile se evidențiază și la 2 ore de la expunere.
Cum se manifestă alergia la soare
„Alergia la soare se manifestă prin erupția de macule, papule, plăci, leziuni eczematoase, eritem, edem, prurit, uneori și durere.”
Dr. Vali Anton, medic generalist și specialist în dermato-venerologie
Însă, simptomele variază, în funcție de tipul specific de alergie la soare.
Erupție polimorfă la lumină
Erupția polimorfă la lumină produce, de obicei, o erupție cutanată cu mâncărime sau arsură la câteva ore sau chiar zile de la prima expunere majoră la soare, de obicei primăvara târziu sau la începutul verii.
Erupția apare pe porțiunile care în sezonul rece sunt acoperite, de obicei: gât, decolteu, brațe și gambe. În plus, pot exista una până la două ore de frisoane, dureri de cap, greață și stare generală de rău (o senzație generală de rău).
În cazuri rare, poate erupe sub formă de plăci roșii, vezicule mici pline de lichid sau zone mici de sângerare sub piele.
Prurigo actinic
Simptomele sunt similare cu cele ale erupției polimorfe la lumină, dar de obicei sunt concentrate pe față, în special în jurul buzelor.
Erupție fotoalergică
Aceasta provoacă, adesea, fie o erupție roșie cu mâncărime, fie vezicule mici. În unele cazuri, erupția cutanată se extinde și pe pielea acoperită de îmbrăcăminte. Deoarece erupția fotoalergică este o formă de reacție de hipersensibilitate întârziată, este posibil ca simptomele să nu debuteze decât la una sau două zile după expunerea la soare.
Urticaria solară
În acest caz apar reacția apare pe pielea expusă în câteva minute de la expunerea la lumina soarelui.
Cine e mai predispus să dezvolte alergii la soare
Medicul precizează că cei mai predispuși sunt copiii cu pielea deschisă la culoare, pielea fiind extrem de sensibilă, dar și în egală măsură persoanele adulte cu fototip deschis al pielii, tip Fitzpatrick I și II.
Alergia la soare poate apărea la orice vârstă, sensibilitatea crescută fiind întâlnită la persoanele cu pielea foarte deschisă – păr blond, ochi albaștri, pistrui.
„Stabilirea diagnosticului nu presupune, în mod deosebit, teste. O corectă anamneză și examinarea clinică detaliată a pacientului de către medicul dermatolog pot pune cu certitudine diagnosticul de alergie sau de arsură solară.”
Dr. Vali Anton, medic generalist și specialist în dermato-venerologie
Cum se diferențiază alergia la soare de alergia la căldură?
„Alergia“ la căldură apare atunci când porii sunt înfundați și transpirația nu se poate elimina. Poate apărea fără expunere la lumina soarelui.
De exemplu, pe vreme caldă și umedă, erupția cauzată de căldură poate apărea pe orice zonă a corpului care transpiră, în special în pliurile pielii. Zonele care pot fi mai expuse riscului de erupție cutanată termică includ:
- sub sâni,
- în zona inghinală,
- la axilă,
- pe interiorul coapselor.
Alergia la soare, pe de altă parte, apare doar ca urmare a expunerii la lumina soarelui.
Alergia la căldură poate apărea în orice anotimp. Bebelușii pot avea erupții cutanate provocate de căldură dacă sunt înfășați.
Află și cum se manifestă alergia la frig.
Alergie la soare: tratament
Studiile au arătat că alergiile induse de expunerea neadecvată la soare dispar de la sine în aproximativ 10 zile, însă medicul dermatolog recomandă clar evitarea expunerii la soare, antihistaminice, local loțiuni/creme Aftersun, aplicare de apă termală, comprese reci, acestea putând atenua disconfortul cauzat de erupția cutanată.
Pentru a preveni o alergie solară este foarte importantă pregătirea pielii. O abordare corectă este ca expunerea la soare să fie treptată, în interval orar adecvat (7.00-10.00 dimineața/ apoi după ora 17.00) și folosind creme de protecție solară cu factor ridicat.
Cremă cu SPF pentru alergie la soare
„Un rol extrem de important îl are și crema cu factor de protecție, care trebuie să aibă grad mare, în funcție de fototip de la 30+ și mai mult 50+ la persoanele cu pielea deschisă la culoare (blonde cu ochi albaștri), SPF-ul fiind reaplicat la interval de maximum 2 ore sau mai devreme dacă nu este rezistent la apă.“
Dr. Vali Anton, medic generalist și specialist în dermato-venerologie
O persoană care se cunoaște cu istoric medical de pusee frecvente cu alergie la soare trebuie să evite soarele pe cât posibil, să se acopere cu haine adecvate, cu mânecă lungă, să stea sub umbrelă, să evite orele cu radiații UV crescute și neapărat să utilizeze cremă cu factor de protecție solară.
„Crema cu protecție solară adecvată trebuie să nu lipsească nimănui, de la mic la mare și indiferent de tipul de piele mai deshis, mediu sau închis, oricare dintre noi poate suferi de o alergie solară.“
Dr. Vali Anton, medic generalist și specialist în dermato-venerologie
Dacă ținem cont de recomandările medicului dermatolog cu privire la orele de expunere, la hidratarea corectă, la utilizarea corectă a SPF-ului, pot fi prevenite reacțiile de tipul alergiei la soare!
La ce complicații poate duce o alergie la soare
Expunerea îndelungată la radiații ultraviolete, în cazul persoanelor cu urticarie solară, poate duce la eritem, edem, senzație de înțepături, prurit (mâncărime), erupție de vezicule, bule (bășici cu lichid), pacientul poate asocia senzație de somnolență, să devină apatic, stare febrilă (peste 38 grade Celsius), poate resimți frisoane, greață sau chiar episoade de vărsătură, deshidratare acestea toate fiind deja complicații tardive ale alergiei solare pentru care se recomandă consult de urgență!