Lichen plan: simptome și ce alte afecțiuni poate ascunde

Lichenul plan nu e transmisibil, dar poate ascunde boli contagioase, cum este hepatita C

Un lichen plan poate provoca inflamație și iritații la nivelul pielii, scalpului, unghiilor și mucoaselor. Lichenul plan nu este contagios, dar apariția leziunilor specifice poate semnala faptul că suferi de alte afecțiuni mai serioase.

Pe piele, lichenul plan apare, de obicei, sub formă de umflături violacee, plate, care provoacă mâncărimi și se dezvoltă în câteva săptămâni.

În cavitatea bucală, la nivelul organelor genitale și în alte zone acoperite de membrane mucoase, lichenul plan formează pete albe dantelate și uneori răni dureroase.

Majoritatea celor afectați pot ține sub control afecțiunea, la domiciliu, fără să fie nevoie de îngrijiri medicale. Dacă provoacă durere sau mâncărime semnificativă, este posibil să fie nevoie de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. Lichenul plan nu este contagios, dar poate ascunde afecțiuni contagioase, așa cum este hepatita C.

Găsește aici cele mai importante informații despre principalele boli de piele, însoțite de imagini.

„Clinicienii au găsit o asociere înaltă pentru lichen plan la pacienții cu virusul hepatitei de tip C (VHC). Această asociere este confirmată și de studii. Există, de asemenea, și raportări despre exacerbarea lichenului în timpul tratamentului cu interferon pentru VHC cronicizat, cu remitere la stoparea tratamentului.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale.

Erupțiile lichenoide în urma medicamentelor sunt și ele regăsite printre factorii care duc la apariția lichenului. Printre acestea se numără, potrivit medicului dermatolog, sărurile de aur, diureticele tiazidice, beta blocantele, penicilaminele (agenți chelatori utilizați în tratamentul artritei reumatoide, printre altele).

„Lichenul plan este o afecțiune inflamatorie cronică de cauză necunoscută, care afectează adulții de vârstă medie. Leziunile sunt vizibile la nivelul pielii, cavității bucale, organelor genitale, scalpului și unghiilor.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog

Cum arată un lichen plan bucal, unghial sau cutanat

Leziunile specifice lichenului plan se dezvoltă timp de câteva săptămâni FOTO: Shutterstock
lichen plan antebraț
Adeseori, lichenul plan afectează încheieturile mâinilor FOTO: Shutterstock
Lichen plan pe unghii
Lichen plan la nivelul unghiilor
Lichen plan pe scalp
lichen plan pe limbă
Lichen plan bucal

Semnele și simptomele lichenului plan variază în funcție de zonele afectate:

  • leziuni violacee, plate, cel mai adesea pe antebraț, încheieturi sau glezne, trunchi și, uneori, pe organele genitale.
  • mâncărime;
  • vezicule care se rup și formează cruste;
  • pete albe dantelate în gură, pe buze sau pe limbă – în caz de lichen plan bucal;
  • leziuni dureroase în gură sau în vagin;
  • pierderea părului;
  • schimbarea culorii scalpului
  • deteriorarea sau căderea unghiilor.

Citește aici ce alte cauze mai poate avea căderea părului și ce tratamente eficiente există.

„Lichenul plan se caracterizează prin debutul unor papule (mici umflături) la încheietura mâinii, dar și pe restul corpului, de culoare violacee, poligonale și intens pruriginoase (asociază mâncărime), lucioase și care pot avea pe suprafață mici striuri albicioase, ca o rețea.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog

În cavitatea bucală, leziunile sunt pe interiorul obrajilor și se manifestă cu eroziuni și ulcerații care se pot infecta și duce la deficit nutrițional, conform medicului dermatolog.  

Alte semne de lichen plan:

  • unghiile sunt distrofice, apare onicoliza (separarea unghiei de patul unghial) și frecvent apar linii la nivelul unghiei (pterigium unghial);
  • la nivel vulvar apar striuri dantelate, eroziuni sau ulcerații cu afectarea organelor genitale, apariția zonelor cicatriceale cu resorbția labiilor mici și stenoza introitului vaginal (n.r. – îngustarea deschiderii vaginului). Acestea duc la dispareunie (durere în timpul sexului);
  • la bărbat apar papule lichenoide în formă de inel, cu localizare la nivel penian.

Găsește aici cele mai importante informații despre sănătatea sexuală la femei și la bărbați.

Un răspuns imun anormal poate fi cauza unui lichen plan

„Etiologia este necunoscută, dar se cunoaște că este implicat un răspuns mediat imun ce implică activitatea celulelor de tip T direct împotriva celulelor de la nivelul pielii care sunt percepute ca antigen țintă. Triggerul în acest proces autoimun poate fi reprezentat de virusul hepatitic C, predispoziția genetică, unele medicamente, traumatisme la nivel tegumentar (fenomen Koebner).”

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog

Lichenul plan poate fi declanșat de:

Citește aici care sunt schimbările în ceea ce privește vaccinarea antigripală în sezonul gripal 2021-2022.

E nevoie de biopsie pentru confirmarea diagnosticului

„Examenul clinic stabilește suspiciunea de lichen plan, urmând ca biopsia să confirme prin examen histopatologic susținerea diagnosticului.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog

Alte teste necesare:

  • Testarea pentru hepatita C. Este posibil să fie necesar un test de sânge pentru a confirma sau infirma prezența virusului hepatitei C, care este un potențial declanșator al lichenului plan.
  • Teste alergice. Pot fi necesare teste pentru a afla dacă ai o alergie la o substanță care poate declanșa lichenul plan.
  • Pot fi necesare și alte teste dacă medicul suspectează că ai oricare dintre diferitele variații ale lichenului plan, cum ar fi tipul care afectează esofagul, organele genitale, urechile sau gura.

Lichen plan: tratament cu creme sau medicamente sistemice

În cele mai multe cazuri, leziunile de lichen plan dispar de la sine în câteva luni sau după aproximativ un an și jumătate. Dacă sunt afectate mucoasele, leziunile sunt mai rezistente la tratament și au un risc crescut de reapariție.

Indiferent de tratamentul pe care-l vei urma, este important să mergi la medic cel puțin o dată pe an pentru monitorizare.

Dr. Pavelina Andrei precizează că tratamentul inițial este: 

  • topic cu creme pentru lichen plan: dermatocorticosteroizi pentru controlul pruritului și al papulelor;
  • topic cu inhibitori de calcineurină;
  • infiltrații cu corticosteroizi;
  • retinoizi topici.

„A doua linie de tratament în controlul afecțiunii presupune asocierea unei terapii topice cu tratament sistemic, precum: corticoizi sistemici, azatioprina, acitretin, antihistaminic sistemic, metotrexat, PUVA terapie (n.r. – tratament combinat cu radiații ultraviolete și un medicament) și excluderea unor metale, dacă există lichen plan gingival de la dantură (plombe).“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog

Măsuri care pot atenua simptomele

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, există anumite măsuri care pot ajuta la reducerea mâncărimii și a disconfortului cauzat de lichenul plan. Acestea includ:

  • aplicarea de comprese reci pe zonele afectate;
  • folosirea unei creme sau a unui unguent pe bază de hidrocortizon, care conține cel puțin 1% hidrocortizon (dacă nu utilizezi deja un corticosteroid topic prescris de medic);
  • evită zgârierieturile și leziunile pielii.

Pentru lichenul plan oral, sunt necesare o bună igienă orală și vizite regulate la medicul stomatolog. Poți ajuta la reducerea durerii provocate de aftele bucale evitând:

Dacă te confrunți cu lichen plan la nivel bucal, e bine să ții și un oarecare regim alimentar, mai exact să eviți consumul de alimente și băuturi picante sau acide.

Tratamente naturiste pentru lichen plan

Câteva studii clinice de mici dimensiuni au scos la iveală că gelul de aloe vera poate fi benefic în tratarea lichenului plan de la nivelul cavității bucale și al vulvei.

Sunt indicate și terapii alternative care ajută la reducerea stresului, deoarece stresul poate agrava semnele și simptomele lichenului plan.

Discută cu medicul înainte de a încerca orice tratament alternativ pentru lichenul plan. Unele medicamente alternative sau suplimente cu vitamine duc la reacții adverse grave atunci când sunt combinate cu medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Care sunt complicațiile lichenului plan

Lichenul plan poate fi dificil de tratat dacă se dezvoltă la nivelul vaginului sau al vulvei. Acesta poate provoca durere, cicatrici și disconfort în timpul contactului intim.

Dezvoltarea lichenului plan poate crește riscul de carcinom cu celule scuamoase, a doua cea mai comună formă de cancer de piele. Creșterea riscului nu este majoră, dar ar trebui să te adresezi medicului dermatolog pentru consultații de rutină.

Simptomele carcinomului cu celule scuamoase includ:

  • o formațiune dezvoltată la nivelul pielii – pe măsură ce aceasta crește, se poate dezvolta în relief și poate forma cruste;
  • leziune inflamată pe o cicatrice veche, cu posibile ulcerații;
  • leziune roșiatică ce nu se vindecă;
  • o leziune roșiatică ce se dezvoltă treptat.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare