Transpirația excesivă ziua sau noaptea: cauze și tratamente eficiente

De ce transpirăm când nu e cald. Cauzele transpirației excesive și tratamentele recomandate de medic

Transpirația excesivă sau hiperhidroza, așa cum este numită în termeni medicali, poate apărea în situații neobișnuite, cum ar fi vremea rece, sau în lipsa oricărui factor declanșator comun. Poate fi cauzată și de anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul sau unele probleme de tiroidă.

Pe lângă perturbarea activităților zilnice normale, transpirația abundentă poate provoca anxietate socială și jenă. Totuși, există metode de tratament care reduc mult disconfortul.

Unul dintre tratamentele eficiente pentru transpirația excesivă îl reprezintă injecțiile cu toxină botulinică. Acestea inhibă secreția glandelor sudoripare.


„Putem să catalogăm ca transpirație excesivă momentele în care transpirăm spontan, fără a avea factori declanșatori, fără a avea factori de stres. Pur și simplu, transpiri fără să ai un motiv anume.“

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică

Cum faci diferența între transpirație normală și transpirație excesivă

Majoritatea oamenilor transpiră atunci când:

  • fac exerciții fizice sau depun efort,
  • sunt într-un mediu cu temperaturi ridicate,
  • sunt anxioși sau stresați.

Transpirația excesivă depășește cu mult transpirația normală, poate afecta întregul corp sau doar o anumită parte și apare spontan, în condiții neobișnuite.

Transpirația excesivă a palmelor și transpirația excesivă a picioarelor creează disconfort social

„Zonele cele mai predispuse acestei probleme sunt axilele, palmele și tălpile. Sunt pacienți cărora transpirația excesivă le creează un disconfort social. Nu pot da mâna cu nimeni pentru că au mâna umedă tot timpul. Am paciente care vara nu pot purta sandale pentru că le alunecă efectiv piciorul în față.“

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică

Tipul de hiperhidroză care afectează de obicei mâinile, picioarele, axilele sau fața provoacă cel puțin un episod pe săptămână, în timpul orelor de veghe, ziua. Transpirația apare, de regulă, pe ambele părți ale corpului.

Transpirația excesivă noaptea, un motiv să mergi la medic

Uneori, transpirația nocturnă poate fi un semn al unei afecțiuni grave. Cum o definim? Este îngrijorătoare transpirația excesivă noaptea care se repetă mai multe nopți la rând, care îți udă pijamalele și lenjeria și care este însoțită de alte simptome, cum ar fi:

  • febră,
  • scădere în greutate,
  • o durere localizată,
  • tuse,
  • diaree etc.

Nu orice transpirație excesivă nocturnă trebuie să fie un semnal de alarmă. Ocazional, un somn cu vise intense, temperatura crescută din cameră, prea multe haine și lenjeria sintetică pot fi cauze ale transpirației excesive nocturne.

Transpirația excesivă: cauze fiziologice

Transpirația este mecanismul organismului de a se răci. Sistemul nervos declanșează automat activitatea glandelor sudoripare atunci când temperatura corpului crește. De asemenea, transpirația apare în mod normal atunci când experimentezi emoții puternice, în special în palme.

„Transpirația excesivă apare din cauza unui număr crescut de glande sebacee și sudoripare.“

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică

Cea mai frecventă formă de hiperhidroză se numește hiperhidroză focală primară. În cazul acestui tip de transpirație excesivă, nervii responsabili de semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi, chiar dacă nu au fost declanșați de activitate fizică sau de creșterea temperaturii. Stresul sau nervozitatea agravează problema. Afectează, de obicei palmele și tălpile, uneori fața.

Nu există o cauză medicală pentru acest tip de hiperhidroză. Poate avea o componentă ereditară, pentru că uneori se transmite în familie.

Află de aici cele mai bune modalități să te eliberezi de stres.

Boli cu transpirație excesivă

Hiperhidroza secundară este mai rară și se declanșează din cauza unei alte probleme medicale. În general, acest tip de transpirație excesivă afectează întregul corp. Printre afecțiunile care pot cauza transpirație abundentă se numără:

Citește aici care sunt semnele de alarmă ale infecției cu HIV.

Transpirația excesivă poate fi și o consecință a tulburărilor hormonale la menopauză.

Anumite medicamente pot duce, de asemenea, la transpirație abundentă, la fel ca sevrajul dependenților de opioide.

Programează-te la un consult medical dacă:

  • transpirația abundentă îți perturbă rutina zilnică;
  • transpirația provoacă suferință emoțională sau retragere socială;
  • începi brusc să transpiri mai mult decât de obicei;
  • experimentezi transpirații nocturne aparent fără niciun motiv.

Transpirația excesivă la bebeluși și la copii

Majoritatea cazurilor de hiperhidroză primară debutează în copilărie, așa că și copiii pot experimenta o astfel de problemă. De obicei, e cauzată de hiperactivitatea glandelor sudoripare.

Unele dintre semnele transpirației anormale la copii sunt:

  • transpirație abundentă pe brațe și pe față chiar și atunci când temperatura ambientală nu este prea crescută și umiditatea nu este crescută;
  • palmele transpirate interferează cu joaca și școala (de multe ori, copilul nu poate ține un pix în mână pentru că îi alunecă din cauza transpirației – hiperhidroză palmară);
  • transpirația este atât de abundentă încât hainele pot fi stoarse;
  • transpirația se agravează semnificativ în situații stresante și când temperatura ambientală e crescută.

Febra, anxietatea sau activitatea fizică intensă sunt cauze normale ale hiperhidrozei. Cu toate acestea, hiperhidroza generalizată este adesea cauzată, la fel ca în cazul adulților, de anumite afecțiuni:

  • infecții,
  • diabet,
  • insuficiență cardiacă congestivă,
  • hipertensiune,
  • hipertiroidism.

În cazul bebelușilor, transpirația excesivă este normală atunci când sunt îmbrăcați prea gros și, uneori, în timpul somnului. Fazele de somn profund pot provoca transpirație excesivă mai ales la cap.

În general, cauzele hiperhidrozei la bebeluși pot fi comune cu ale adulților. Însă, în afară de cele enumerate, bebelușii pot transpira excesiv și pe fondul unor tulburări genetice. De aceea, e extrem de important să mergi la medicul pediatru pentru un diagnostic și un tratament corect, dacă observi că bebelușul transpiră anormal de mult.

Tratament eficient pentru hiperhidroză

„Singura modalitate de a trata eficient transpirația excesivă este tratamentul cu toxină botulinică. Știu că, într-adevăr, pe piață sunt o mulțime de antiperspirante, deodorante, cu talc și fără, dar ele sunt doar de moment și de suprafață.“

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică

Tratamentul cu botox pentru hiperhidroză are efect pe termen lung

Potrivit medicului, botoxul inhibă secreția glandelor sudoripare. Ele sunt într-un număr crescut și, cu cât sunt mai multe, cu atât secretă mai multă transpirație. Botoxul este un relaxant. În momentul în care este injectat în stratul în care se află aceste glande, se obține relaxarea glandei sudoripare, care nu mai este stimulată și nu mai produce atât de multă transpirație.

Acest tratament este recomandat persoanelor de peste 18 ani, când procesul de creștere s-a încheiat și organismul este la maturitatea finală, subliniază medicul.

Toxina botulinică se injectează în cantităţi mici, intradermic, la nivelul glandelor sudoripare care determină transpiraţia excesivă FOTO: Arhiva personală dr. Daniela Diveică

Toxină botulinică pentru hiperhidroză: preț și durată

„Efectul toxinei botulinice este, ca și perioadă maximă de remanență, undeva spre 6 luni. Dar, dacă tu, ca pacient, ești fumător, faci foarte mult sport, vei stimula aceste glande să fie mai active și să elimine mai repede substanța injectată. Dar perioada de remanență maximă este undeva între 3 și 6 luni.“

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică

Este aceeași substanță care se injectează și pentru atenuarea ridurilor de pe frunte, doar că are altă concentrație și se injectează diferit față de botoxul pentru față. Injectarea de toxină botulinică în palme (hiperhidroză palmară) sau în tălpi (hiperhidroză plantară) poate fi mai dureroasă decât cea în axile.

În cazul de față, se injectează în stratul în care sunt glandele sudoripare, iar când discutăm despre față, toxina se injectează intramuscular. Numărul de injectări poate fi destul de mare pentru transpirația excesivă, de aceea, și prețul este pe măsură.

„Spre exemplu, pentru două axile intră destul de multă substanță, pentru că trebuie acoperită, de regulă, toată zona cu păr din axilă și un pic pe lângă, pe unde sunt glandele sudoripare. Prețul pentru tratamentul cu toxină botulinică al transpirației excesive ar fi de aproximativ 500 de euro.“

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică

Pastile pentru transpirație excesivă

Medicamente care blochează nervii. Există tratamente orale ce blochează substanțele chimice care permit comunicarea între anumiți nervi. În cazul unor persoane, aceste pastile sunt eficiente pentru transpirația excesivă. Posibilele efecte secundare includ senzația de gură uscată, vederea încețoșată și probleme ale vezicii urinare.

Antidepresive. Unele medicamente utilizate pentru depresie pot, de asemenea, să reducă transpirația. În plus, ele pot ajuta la scăderea anxietății care agravează hiperhidroza.

Alte tratamente pentru hiperhidroză

  • Antiperspirante eliberate pe bază de rețetă. Acestea conțin clorură de aluminiu (Drysol, Xerac Ac) și pot provoca iritații ale pielii și ale ochilor. De obicei, se aplică pe pielea afectată înainte de a merge la culcare. Apoi speli zona tratată, la trezire, având grijă să nu îți intre în ochi. Dacă apar iritații, o cremă cu hidrocortizon poate fi de ajutor.
  • Iontoforeza. Se folosește un dispozitiv care eliberează curenți electrici de intensitate mică în timp ce mâinile sau picioarele sunt în apă. La axile rezultatele iontoforezei sunt mai reduse. Procedura blochează temporar activitatea glandelor sudoripare. Prețul unei ședințe este de aproximativ 100 de lei și e nevoie de mai multe ședințe pentru eficiență maximă.
  • Îndepărtarea chirurgicală a glandelor sudoripare. Dacă transpirația excesivă afectează doar axilele, îndepărtarea glandelor sudoripare din acea zonă poate fi o opțiune de tratament.
  • Chirurgie nervoasă (simpatectomie). În timpul acestei proceduri, chirurgul taie, arde sau prinde nervii spinali care controlează transpirația. În unele cazuri, această procedură declanșează transpirație excesivă în alte zone ale corpului (transpirație compensatorie). Chirurgia nu este, în general, o opțiune pentru transpirația izolată a capului și a gâtului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare