Eczema: tipuri, factori declanșatori și tratament eficient

Eczema provoacă mâncărimi severe și usucă pielea. Ce tratamente funcționează

Eczema este o afecțiune comună a pielii. Apare adesea la bebeluși și la copii mici, în special, pe față. Dar eczema afectează și adulții și poate fi de mai multe tipuri, iar un tratament corect implică atât eliminarea pe cât posibil a factorilor declanșatori, cât și medicamente și unguente.

De multe ori, cuvântul „eczemă“ este folosit ca sinonim pentru dermatită atopică, acesta fiind cel mai întâlnit tip de eczemă. Sintagma „teren atopic“ definește o gamă de afecțiuni care implică sistemul imunitar: dermatita atopică, astmul și rinita alergică. „Dermatită“ înseamnă inflamarea de la nivelul pielii.

Anumite alimente, cum sunt nucile și lactatele, pot conduce la apariția manifestărilor la nivelul pielii. Dar sunt și factori de mediu declanșatori: fum, polen, anumiți detergenți, parfumuri.

Eczema nu este contagioasă. În unele cazuri, simptomele eczemei dispar pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, în alte cazuri, însă, puseele reapar și la vârsta adultă.

„Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică. Produce prurit (mâncărime) și asociază manifestări respiratorii, așa cum sunt rinitele alergice. Pielea uscată și mâncărimile severe sunt caracteristicile comune ale dermatitei atopice.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatovenerolog

Prezentarea clinică diferă în funcție de vârsta pacientului și de hiperrectivitatea cutanată la diverși factori alergeni, factori de mediu, detergenți, infecții, stres. 

Cum arată eczema atopică (poze)

Eczema atopică la adulți

eczema-tipuri-factori-declansatori-si-tratament-eficient. dermatita atopica pe maini
Uneori, pielea se usucă atât de tare încât crapă și apare senzația de durere și de usturime FOTO: Shutterstock

Cel mai frecvent tip cronic de eczemă este dermatita atopică sau eczema atopică. Se manifestă printr-o erupție roșiatică, pielea este uscată și se asociază cu mâncărime severă.

Eczema atopică la bebeluși

La bebelușii cu vârste de până la 1 an, eczema atopică apare mai ales pe față, pe scalp și în spatele urechilor, dar se poate manifesta și pe coate și genunchi FOTO: Shutterstock
După vârsta de 1 an, leziunile specifice eczemei tind să apară cu precădere în pliurile coatelor și genunchilor, pe încheieturile mâinilor și pe glezne FOTO: Shutterstock

Alte tipuri de eczemă includ:

Eczema de contact

eczema-tipuri-factori-declansatori-si-tratament-eficient eczema atopica
Eczema poate să apară la contactul cu anumite metale FOTO: Shutterstock

Dermatita de contact sau eczema de contact este cauzată de anumiți factori iritanți. Se produc arsuri, mâncărimi și roșeață. Inflamația dispare atunci când iritantul este îndepărtat.

Dermatita dishidrotică sau dishidroza

eczema-tipuri-factori-declansatori-si-tratament-eficient dermatita dishidrotica
Veziculele din dermatita dishidrotică apar în general în sezonul de alergii sau în condiții de stres. Leziunile persistă timp de 2-4 săptămâni
FOTO: Shutterstock

Dermatita dishidrotică afectează degetele, palmele și tălpile. Se manifestă prin apariția unor vezicule, uneori pline cu lichid, și mâncărime. Afecțiunea este mai frecventă la femei.

Eczema numulară

Eczema numulară apare de obicei pe pielea lezată în urma unei arsuri, zgârieturi sau mușcături de insectă FOTO: Shutterstock
Leziunile circulare provocate de eczema numulară pot persista pe piele până la câteva luni FOTO: Shutterstock

Dermatita numulară sau discoidă provoacă pete uscate și rotunde de piele, cu precădere în lunile de iarnă. De obicei, apar eczeme pe picioare. Acest tip de eczemă este mai frecventă la bărbați.

Eczema herpeticum este contagioasă

Cele mai predispuse la eczema herpeticum sunt persoanele care suferă de dermatită atopică și sunt infectate simultan
cu virusul Herpes simplex 1 sau 2 FOTO: Shuttertock

Eczema herpeticum este provocată de o infecție virală diseminată caracterizată prin apariția febrei și a grupurilor de vezicule însoțite de mâncărime sau leziuni perforate. Majoritatea cazurilor de eczema herpeticum apar din cauza infecției cu Herpes simplex de tip 1 sau 2.

Care sunt simptomele eczemei

Principalele manifestări ale eczemei sunt uscarea, iritarea, inflamația și uneori descuamarea pielii, toate însoțite de mâncărime severă. Poate să aibă episoade de acutizare, apoi să se atenueze și apoi, din nou să se acutizeze.

Eczema poate afecta orice zonă de piele, dar apare, de obicei, pe față (în special pe obraji), pe scalp, pe picioare, pe mâini, mai ales pe interiorul coatelor, și în spatele genunchilor.

În afară de eczema herpeticum, nicio formă de eczemă nu este contagioasă. În unele cazuri, devine mai puțin severă odată cu înaintarea în vârstă.

Alte simptome includ:

  • pete roșii sau cenușii-maronii,
  • mici vezicule din care se scurge lichid atunci când se rup,
  • cruste de culoare gălbuie,
  • piele îngroșată, solzoasă.

De ce apare eczema: materialele aspre, transpirația și scăderea umidității, printre factorii declanșatori

Cauza eczemelor nu este pe deplin înțeleasă. O ipoteză ar fi că este declanșată de un sistem imunitar hiperactiv care răspunde agresiv atunci când este expus unor factori iritanți.

Eczema este uneori cauzată de o reacție anormală a sistemului imunitar la proteinele proprii ale organismului. În mod normal, sistemul imunitar ignoră proteinele organismului și le atacă doar pe cele ale agenților infecțioși, cum sunt bacteriile și virusurile.

În cazul eczemei, sistemul imunitar își pierde capacitatea de a face diferența dintre cele două, ceea ce duce la creșterea nivelului de inflamație din corp.

Declanșatorii obișnuiți ai eczemelor includ:

  • substanțe chimice care se găsesc în detergenți;
  • materiale aspre care zgârie pielea;
  • țesături sintetice;
  • temperatura crescută a corpului;
  • transpiraţie;
  • schimbări de temperatură;
  • scăderea bruscă a umidității;
  • stres;
  • alergii la mâncare;
  • părul de animale;
  • infecții ale căilor respiratorii superioare.

Factorii de risc

Există mai mulți factori care pot crește riscul de a dezvolta eczeme. Eczema este mai frecventă la copiii care suferă de astm sau rinită alergică (febra fânului) sau la adulții care dezvoltă aceste afecțiuni mai târziu, de obicei, înainte de vârsta de 30 de ani. Persoanele care au în familie rude cu eczeme prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea.

Cum este diagnosticată eczema

Nu există un test specific care să poată fi utilizat pentru diagnosticarea eczemelor. Medicul inspectează leziunile și poate suspecta acest diagnostic pe baza simptomelor.

Testarea cutanată patch (o metodă care evaluează dacă o anumită substanță determină o inflamație alergică la nivelul pielii) poate identifica anumiți alergeni care declanșează simptome, cum ar fi alergiile cutanate asociate cu dermatita de contact.

Testarea patch este nedureroasă și se efectuează în cabinetul medicului alergolog. Constă în aplicarea pe piele, la nivelul spatelui, a unor mici plasturi care conțin substantele posibil implicate în producerea acestui tip de reacție alergică. Plasturii sunt lăsați pe piele timp de 48 de ore, apoi vor fi îndepărtați, moment în care se va face o primă citire a rezultatelor, urmată de mai multe citiri la 3, 4 și 7 zile.

Dacă ești alergic la una sau mai multe substanțe, zona respectivă va deveni roșie și inflamată. Dacă este identificată o substanță alergenă și se stabilește că aceasta este cauza eczemei, evitarea contactului cu aceasta ar trebui să îmbunătățească, pe termen lung, dermatita.

Eczema poate dispărea în timp, cu sau fără tratament

Eczema afectează mai ales bebelușii și copiii mici, iar în cele mai multe cazuri, episoadele acute dispar în timp, cu sau fără tratament.

Totuși, este necesar un tratament atunci când eczema se manifestă cu leziuni cutanate care afectează calitatea vieții. Medicul dermatolog sau alergolog te poate ajuta să găsești tratamentul corect pentru eczemă. Uneori, s-ar putea să fie necesară combinarea mai multor tratamente.

Medicamente

Antihistaminicele fără prescripție medicală pot atenua mâncărimea. Acestea acționează blocând histamina, substanța care declanșează reacții alergice. Exemplele includ:

  • cetirizina,
  • difenhidramina,
  • fexofenadina,
  • loratadina.

Creme

Eczema poate beneficia și de tratament sub formă de cremă sau de unguent. Este vorba în special despre cremele cu cortizon (steroid), care pot atenua mâncărimea și descuamarea pielii. Dar acestea pot avea efecte secundare la utilizarea pe termen lung, care includ:

  • subțierea pielii,
  • iritație,
  • decolorare.

Steroizii mai puțin puternici, cum ar fi hidrocortizonul, sunt disponibili fără prescripție medicală. Dacă organismul nu răspunde la steroizi cu potență scăzută, steroizi puternici pot fi prescriși de medic.

În cazurile severe, medicul poate prescrie corticosteroizi orali. Aceștia pot provoca reacții adverse severe, inclusiv demineralizarea osoasă. Dacă eczema s-a infectat, medicul poate prescrie antibiotice locale sau orale.

Imunosupresoare

Imunosupresoarele sunt medicamente eliberate pe bază de rețetă care împiedică sistemul imunitar să reacționeze excesiv. Efectele secundare includ un risc sporit de a dezvolta cancer, infecții, hipertensiune arterială și boli de rinichi.

Alte tratamente

Terapia cu lumină sau fototerapia utilizează lumina ultravioletă sau lămpile solare pentru a ajuta la prevenirea răspunsului exagerat al sistemului imunitar. Necesită mai multe ședințe și poate ajuta la reducerea sau chiar la vindecarea eczemelor. De asemenea, poate preveni suprainfectarea bacteriană a leziunilor provocate de eczemă.

Modificări ale stilului de viață

Stresul poate declanșa sau exacerba simptomele eczemei. Modalitățile de reducere a stresului includ:

Eczema, tratament naturist

Eczema se poate atenua și cu ajutorul unui tratament naturist care te ajută să te relaxezi sau care acționează chiar asupra simptomelor. Iată ce remedii pot avea efect:

  • Uleiul de floarea-soarelui. Există studii care demonstrează efectul protector al uleiului de floarea-soarelui asupra stratului superior al pielii, care rămâne hidratat și imun la invazia bacteriilor. De asemenea, reduce inflamația și mâncărimile. Se poate aplica direct pe piele de preferat după baie, când pielea este încă umedă.
  • Uleiul de cocos – are proprietăți antibacteriene, prevenind infecția leziunilor date de eczemă și, în plus, menține pielea hidratată. Alege variantele presate la rece, fără chimicale sau alte parfumuri adăugate.
  • Acupunctura. Există dovezi că atât acupunctura, cât și presopunctura ar putea fi utile pentru a reduce mâncărimile provocate de eczemă. Totuși, e nevoie de mai multe studii pentru ca medicii să recomande acest tip de tratament.

Uleiul de luminiță de seară și crema de gălbenele ar putea fi utile în tratamentul eczemei, dar nu există studii concludente privind această utilizare. Consultă medicul înainte de a le folosi, pentru că, în unele situații, pot face mai mult rău decât bine.

Baie cu bicarbonat pentru eczeme

Bicarbonatul de sodiu poate fi util pentru atenuarea simptomelor eczemei. Pe lângă proprietățile calmante pe care le are asupra pielii, bicarbonatul de sodiu are și proprietăți antibacteriene.

Rețetă:

Asociația Națională a Eczemei din SUA recomandă să adaugi un sfert de ceașcă de bicarbonat de sodiu într-o cadă plină cu apă caldă, nu fierbinte, și să stai în cadă timp de 10 până la 15 minute.

După baie, șterge ușor pielea cu un prosop moale. Apoi aplică o cremă hidratantă pe tot corpul, de preferat o cremă dedicată pielii cu tendință atopică.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare