Cele mai eficiente tratamente pentru rozacee. Poze și sfaturi de la medic

Cele mai eficiente tratamente pentru rozacee. Recomandări de la dermatolog

Fața înroșită, venele mici vizibile și coșurile sunt semne de rozacee, o boală a pielii destul de frecvent întâlnită. Deși nu are un remediu, există astăzi multe tratamente prin care poate fi ținută sub control. 

Confundată uneori cu acneea, rozaceea apare și dispare în câteva săptămâni sau luni, pentru ca apoi să revină cu aceleași manifestări deranjante și inestetice. Această afecțiune inflamatorie cronică afectează mai frecvent adulții cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani și, mai ales, pe cei cu tenul deschis la culoare.

„Femeile și bărbații sunt afectați în egală măsură, însă la femei, rozaceea tinde să apară de la o vârstă mai tânără, comparativ cu bărbații”, potrivit dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Clinica Dr. Leventer Centre. Specialistul ne explică în continuare cum apare rozaceea, care sunt factorii declanșatori și cum se tratează eficient această afecțiune dermatologică.

Cum arată rozaceea

Manifestările și simptomele rozaceei pot fi diferite de la o persoană la alta. Ele includ una sau mai multe dintre:

Roșeață a feței. Intensitatea variază de la o persoană la alta, dar inflamația afectează, de regulă, zona centrală a feței. Mai rar, ea poate cuprinde întreaga față.

Vinișoare roșii. Vasele mici de sânge se dilată și devin vizibile pe obraji și pe nas. Ele au aspectul unei pânze de păianjen. 

Coșuri. Unii dintre cei afectați de rozacee pot dezvolta papule și pustule pe nas, obraji și în jurul gurii, asemănătoare celor din acnee. De altfel, asemănarea cu acneea este atât de mare, încât rozaceea a fost numită multă vreme „acnee rozacee”. Mecanismul de apariție a acneei din rozacee este însă diferit, iar tratamentul este și el, în mare măsură, diferit.

Simptome neplăcute. Inflamația pielii poate crea senzație de usturime, mâncărime și/sau căldură la nivelul feței. Pielea afectată de rozacee este uscată și aspră. 

simptome rozacee
Rozaceea poate avea unul sau mai multe dintre simptomele prezentate în imaginile de mai sus Foto: Shutterstock

Probleme oculare. Mulți dintre cei care suferă de rozacee se confruntă și probleme oculare: ochi uscați, iritați (senzație de nisip în ochi, de corp străin), roșii, pleoape umflate. Rozaceea oculară poate afecta vederea. „Acest tip de rozacee poate să apară la persoane care au deja și modificări cutanate sau poate fi singura afectare în cadrul bolii. Se manifestă prin blefarite (inflamația marginilor pleoapelor) și conjunctivite repetate. Dacă nu este tratată, rozaceea oculară se poate complica cu keratite, o infecție care afectează vederea”, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer. 

Nas roșu, mărit în volum. În stadiile avansate ale rozaceei și mai frecvent la bărbați, nasul capătă o formă de „patlăgică” și poate crește în volum, aspect numit rinofimă. 

„Pentru că afectează fața, rozaceea atrage după sine și o afectare psihosocială pe care o resimt mulți pacienți”.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Clinica Dr. Leventer Centre

Tipuri de rozacee

În funcție de manifestările predominante, rozaceea se clasifică în 4 subtipuri:

  1. Rozaceea eritemato-telangiectazică

Caracteristică acestei forme, cea mai frecventă dintre toate, este înroșirea zonei centrale a feței și dilatarea vaselor mici de sânge care devin vizibile sub piele (denumite medical teleangiectazii).

  1. Rozaceea papulo-pustuloasă

Acest subtip de rozacee se manifestă prin aceeași roșeață a pielii, la care se adaugă un număr variabil de papule și pustule (coșuri cu puroi).

  1. Rozaceea fimatoasă

Caracteristică acestui tip de rozacee este mărirea în volum a nasului (rinofima) și îngroșarea pielii de pe obraji. 

  1. Rozaceea oculară

Când inflamația afectează ochii, cu unul sau mai multe dintre simptomele menționate anterior, vorbim despre rozaceea oculară. 

Cât de frecventă este rozaceea

Rozaceea are o incidență variabilă de la o populație la alta. În țările nord-europene, unde locuitorii au un ten deschis la culoare, este cel mai des întâlnită.

Rasa caucaziană, cu piele sensibilă la efectele radiațiilor ultraviolete (fototipurile 1 și 2) este mai afectată de această afecțiune inflamatorie cronică. În Germania, prevalența rozaceei este una dintre cele mai mari din lume. 12,3% din populația generală are această problemă dermatologică, potrivit unui studiu publicat în Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Prevalența globală a rozaceei în populația generală este de 5,46%, potrivit unei metaanalize care a inclus 41 de populații din Europa, Asia, Africa și America de Nord și de Sud. Ea afectează aproape în egală măsură femeile și bărbații, arată datele publicate în British Journal of Dermatology

În ultimii ani, din cauza utilizării pe față a cremelor care conțin cortizon, am observat o creștere a incidenței rozaceei postcortizonice”.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Clinica Dr. Leventer Centre

Ce declanșează rozaceea

Cauzele care declanșează rozaceea nu sunt foarte bine cunoscute. Există diverse teorii cu privire la mecanismele de apariție, majoritatea legate de factori genetici și de mediu. Se crede că această afecțiune inflamatorie apare pe fondul unei combinații între acești factori. Un lucru este cert: rozaceea nu apare pe fondul unei igiene deficitare. 

„Câteva dintre teoriile vehiculate sunt legate de modificările pe care le suferă patul vascular, întreruperea barierei cutanate, expunerea la radiații ultraviolete sau colonizarea pielii cu acarieni (Demodex folliculorum, Demodex brevis) care întrețin procesul inflamator din rozacee”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer. 

În trecut, se considera că bacteria Helicobacter pylori care infectează mucoasa stomacului și care este o cauză importantă de gastrită ar juca un rol în dezvoltarea rozaceei. „Nu există însă studii care să arate vreun beneficiu în ameliorarea rozaceei după tratarea infecției cu Helicobacter pylori”, completează specialistul. 

Mai multe studii au arătat că istoricul familial de rozacee are un rol important în apariția acestei afecțiuni. Unul dintre ele, realizat pe gemeni și publicat în revista de specialitate JAMA Dermatology, demonstrează că, în 46% dintre cazuri, mecanismul de apariție este genetic. Alte studii susțin această contribuție genetică în până la 50% dintre cazuri. 

Există mulți factori care pot agrava sau chiar declanșa un puseu de rozacee:

  • Băuturile fierbinți și alimentele condimentate;
  • Vinul roșu și alte băuturi alcoolice;
  • Temperaturile extreme;
  • Razele ultraviolete și vântul;
  • Emoțiile;
  • Exercițiile fizice;
  • Medicamentele vasodilatatoare, inclusiv unele tratamente antihipertensive;
  • Unele produse cosmetice. 

„Le recomand pacienților care suferă de rozacee să nu utilizeze produse de îngrijire iritante, ce conțin alcool, și să evite produsele cosmetice parfumate sau machiajele rezistente la apă”, mai spune dr. Mihaela Leventer. 

Cum se diagnostichează rozaceea

Nu există un test specific pentru această afecțiune cutanată. Diagnosticul se bazează pe aspectul clinic specific observat de specialistul dermatolog.

Rozaceea este confundată adesea cu acneea vulgară, dar și cu alte boli dermatologice. Uneori, poate fi necesară o biopsie de la nivelul pielii pentru diferențierea de alte afecțiuni, precum:

Tratamente pentru rozacee

Această afecțiune cutanată nu poate fi vindecată, dar există mai multe tratamente care pot ține sub control simptomele neplăcute. Severitatea bolii este cea care „dictează” tratamentul în rozacee. El ar trebui personalizat împreună cu specialistul dermatolog, luându-se în calcul și alte criterii, cum sunt factorii declanșatori, bolile asociate, dar și implicațiile pe care boala le are asupra calității vieții. În funcție de toate acestea, în paralel cu măsurile de prevenție, se prescriu tratamente aplicate local (topice), tratamente sistemice, laser sau tratament chirurgical. Le detaliem, punctual:

Creme și geluri

În formele ușoare și moderate de rozacee se prescriu tratamente locale. Antibioticul topic metronidazol, cremele cu acid azelaic și cele cu ivermectină sunt tratamente de primă linie pentru rozaceea papulo-pustuloasă. Acestea tratează coșurile specifice rozaceei, dar efectele nu sunt vizibile mai devreme de 2-6 săptămâni de aplicări. 

Pentru calmarea roșeței faciale, sunt indicate creme și geluri care conțin brimonidină sau oximetazolină. Aceste substanțe reduc dilatația vaselor mici de sânge și au un efect imediat, dar temporar. Pentru a menține rezultatele, aceste creme se aplică în mod regulat.

Antibiotice orale

Când coșurile sunt extinse și inestetice, se recomandă doze mici de antibiotice administrate pe cale orală. Cel mai adesea, se prescrie doxiciclină, dar și tetraciclină, azitromicină sau eritromicină. 

Tratamente orale antiacneice

În formele severe de rozacee, când acneea nu răspunde la alte tratamente, se prescriu medicamente orale antiacnee pe bază de isotretinoină (cu denumirea comercială Accutane). Acestea pot trata leziunile acneice, dar sunt contraindicate în timpul sarcinii.

Tratamente laser 

Vasele de sânge dilatate care au aspectul unor linii roșii, precum și petele roșii pot fi estompate cu ajutorul laserelor vasculare sau IPL (lumină intens pulsată). „În clinica noastră utilizăm frecvent laserul IPL, PDL și Nd:YAG în tratamentul rozaceei eritemato-teleangiectazice. Ele ajută la închiderea câmpului vascular de la nivelul feței, astfel încât, după 3-4 ședințe, roșeața dispare. Laserul nu tratează însă cauza apariție vaselor dilatate. Din acest motiv, roșeața poate să reapară”, potrivit medicului dermatolog Mihaela Leventer. 

Cum se tratează rinofima, nasul mărit în volum

În tratamentul rozaceei, o mare provocare o reprezintă rinofima – nasul roșu, mărit în volum. Soluția cea mai eficientă în aceste cazuri este cea chirurgicală, cu un laser ablativ, care îndepărtează epidermei (primul strat al pielii) și porțiuni superficiale ale dermului (stratul mijlociu al pielii). Tratamentul se face în anestezie locală și vindecarea durează, în medie, o lună, potrivit medicului Mihaela Leventer. 

Cum prevenim rozaceea

Evitați factorii declanșatori

Împreună cu tratamentele recomandate de medicul dermatolog, un rol important îl are și identificarea factorilor declanșatori sau agravanți ai rozaceei. Băuturile fierbinți, alcoolul, expunerea la soare și băile calde ar trebui evitate pentru a ține sub control inflamația pielii. 

Folosiți loțiuni cu protecție solară

Foarte importantă este și protecția solară. Persoanele cu rozacee ar trebui să aplice zilnic o cremă de protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și a celor UVB. Factorul de protecție solară trebuie să fie de minimum 30. Crema se aplică peste tratamentele topice prescrise de medicul dermatolog și înaintea produselor cosmetice. 

Protejați-vă de vânt

În zilele foarte reci și în cele cu vânt, pielea feței ar trebui acoperită cu o eșarfă sau cu o mască precjum cele de schi. 

Nu agresați pielea

Curățarea tenului afectat de rozacee se face întotdeauna cu manevre blânde, fără a freca sau apăsa pielea. Evitați pe cât posibil atingerea frecventă a feței. Utilizați produse de curățare fără săpun și fără alcool, cu pH neutru, pentru ten sensibil. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare