Aer uscat în cameră: ce probleme poate provoca și ce soluții ai

Care este umiditatea optimă în casă și ce probleme creează aerul prea uscat

Un aer uscat în cameră, în special în spațiile cu aer condiționat, poate afecta sănătatea în mai multe moduri. De la ochi și sinusuri iritate până la afecțiuni respiratorii și ale pielii, supraexpunerea la aer uscat poate provoca o varietate de simptome. De asemenea, poate agrava unele afecțiuni.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA recomandă să păstrezi în locuință sau în spațiul de lucru un nivel de umiditate între 30% și 50%. Când aerul din încăpere e mai uscat, crește riscul apariției mai multor tipuri de probleme de sănătate.

Cât trebuie să fie umiditatea în casă


„Umiditatea optimă a aerului variază, în funcție de sezon. În sezonul cald, umiditatea ideală nu trebuie să depășească 50%, iar în sezonul rece – 40%. Putem spune, ca o medie, că umiditatea ideală este undeva în jur de 45%.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie


Astm, bronșită și alte afecțiuni respiratorii provocate de aerul uscat în cameră

Simptomele astmului pot fi agravate de aerul rece și uscat. Când te afli într-un mediu cu umiditate foarte scăzută, lichidul care hidratează tuburile bronșice se poate evapora rapid, lăsând căile respiratorii vulnerabile la iritații.

Pe lângă astm, simptomele bronșitei, sinuzitei și ale altor boli respiratorii se pot agrava, de asemenea, dacă petreci prea mult timp într-un mediu cu aer prea uscat.

„În cazul unui aer prea uscat în cameră poate apărea o uscăciune a mucoaselor, inclusiv cea nazală, cu efecte nefavorabile în cazul rinitei cronice, mai ales în cea nonalergică.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Citește aici cum poți face diferența între rinita alergică și cea nonalergică, vasomotorie.

Ochi iritați

Dacă lucrezi într-o încăpere unde aerul condiționat menține un nivel scăzut de umiditate, aerul uscat poate afecta filmul lacrimal care are rolul de a proteja corneea. Ochii vor deveni mai vulnerabili la diverse tipuri de iritanți.

Află de aici de ce expresia „te-a tras curentul“ este un mit, dar mediul în care trăim are influență asupra sănătății ochilor.

Piele uscată și dermatită

Potrivit cercetărilor, aerul uscat din interior, în special în spațiile cu aer condiționat, poate duce la uscarea și asprirea pielii. De asemenea, poate agrava simptomele eczemei.

Aerul prea uscat poate reduce, de asemenea, elasticitatea pielii. În plus, poate afecta și funcția de barieră a pielii. Ca urmare, atunci când intri în contact cu alergeni sau iritanți, pielea poate fi mai vulnerabilă.

Dacă ai deja o afecțiune precum dermatita atopică, aerul uscat ar putea agrava problema.

Găsește aici cele mai importante informații despre bolile de piele, însoțite de fotografii.

Sângerări nazale

Sângerările nazale pot fi provocate de aerul uscat. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente în lunile de iarnă, când aerul e mai uscat și mai rece.

Nivel crescut de stres

Conform cercetărilor, atunci când petreci mult timp în camere cu aer foarte uscat, nivelul de stres poate crește. În cadrul unui studiu din 2020, cercetătorii au monitorizat ritmul cardiac și nivelul de stres al lucrătorilor din patru clădiri separate, cu niveluri diferite de umiditate a aerului. Cercetătorii au descoperit că persoanele care lucrau în clădirile cu aer mai uscat aveau un ritm cardiac crescut, ceea ce indica un răspuns ridicat la stres. Aceiași participanți au raportat, de asemenea, probleme cu somnul.

Citește aici recomandările psihologului pentru a diminua stresul la locul de muncă.

Risc crescut de infecții

Dovezile clinice indică faptul că expunerea îndelungată la aer uscat poate crește riscul de a face gripă, răceli sau chiar pneumonie. Un studiu din 2016 a dezvăluit o creștere a numărului de decese cauzate de gripă și pneumonie, în urma unor perioade friguroase. Autorii studiului au indicat că expunerea constantă la aer uscat și încălzit în cameră poate favoriza contractarea și multiplicarea virusurilor.

Aerul uscat poate afecta, de asemenea, capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor virale, prin slăbirea și reducerea mucusului nazal, parte a apărării naturale a organismului împotriva acestor germeni.

Citește aici care sunt semnele că ai putea avea o imunitate scăzută. Imunolog: „Dacă o răceală se prelungește mai mult de o săptămână, există o problemă“

Remedii pentru hidratare optimă dacă aerul în cameră este prea uscat

Dacă aerul din interiorul locuinței sau biroului este neobișnuit de uscat, iată ce poți face ca să te protejezi:

 • Folosește un umidificator;
 • Fă dușuri mai scurte, cu apă călduță, nu fierbinte, pentru a evita uscarea suplimentară a pielii;
 • Hidratează-te, aplicând crema pe pielea încă umedă după baie;
 • Folosește un spray nazal hidratant;
 • Nu uita de balsamul de buze pentru a preveni uscarea și crăparea lor;
 • Bea suficientă apă, în fiecare zi.

Găsește aici 10 informații esențiale despre deshidratare, de la medicul de medicină internă.

Cum alegi un umidificator de cameră

Umidificatoarele sunt dispozitive care eliberează vapori de apă sau abur pentru a crește nivelul de umiditate din aer. Tipurile de umidificatoare includ:

 • Umidificatoare centrale. Acestea sunt încorporate în sistemele de încălzire și în aparatele de aer condiționat. Sunt concepute pentru a umidifica întreaga locuință.
 • Umidificatoare cu ultrasunete. Acestea produc vapori prin vibrații ultrasonice.
 • Umidificatoare cu rotor. Aceste umidificatoare produc vapori reci cu ajutorul unui disc rotativ.
 • Umidificatoare prin evaporare. Evaporatoarele folosesc un ventilator pentru a sufla aer.
 • Umidificatoare cu vaporizare. Vaporizatoarele cu abur folosesc electricitatea pentru a crea abur rece. Evită acest tip de umidificator dacă ai copii. Apa fierbinte din interiorul dispozitivului poate provoca arsuri dacă este vărsată.

Umidificator cu higrometru

Cel mai bun mod prin care poți să măsori nivelul de umiditate dintr-o încăpere este cu un higrometru. Acest dispozitiv arată ca un termometru și măsoară nivelul de umiditate din aer.

Higrometrele pot fi achiziționate de la magazinele de electronice. Când cumperi un umidificator, e de preferat să alegi unul cu higrometru încorporat, care menține nivelul de umiditate într-un interval sănătos.

Umidificator cu abur cald sau rece?

Umidificatoarele cu abur rece pot atenua tusea și congestia nazală cauzate de o viroză respiratorie. Unele studii, citate de Mayo Clinic, au demonstrat că umidificatoarele cu abur cald nu sunt de ajutor în caz de gripă sau răceală.

Un alt aspect important în ceea ce privește alegerea umidificatoarelor este că cele cu abur rece pot dispersa în aer mai multe particule nedorite, cum sunt bacteriile sau sporii de mucegai, dacă nu sunt igienizate zilnic.

Legătura dintre umidificatoare, astm și alergii

Dacă în familia ta cineva suferă de astm sau de alergii, e indicat să te consulți cu medicul curant înainte de a începe să folosești un umidificator.

Umiditatea crescută poate ușura respirația în cazul copiilor și adulților care au astm sau alergii, în special, în timpul unei infecții respiratorii, cum ar fi o viroză. Totuși, vaporii creați de un umidificator care nu a fost corect igienizat, dar și nivelul crescut de alergeni din locuință pot fi de vină pentru declanșarea sau agravarea simptomelor acestor afecțiuni.

Află de aici cum poți preveni apariția alergiilor. Gesturi mici prin care care putem evita probleme mari.

Pericolele unui umidificator neigienizat

Un aspect foarte important este ca rezervoarele și filtrele umidificatoarelor să fie schimbate sau igienizate periodic, în caz contrar, pot duce la dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Umidificatoarele murdare pot cauza probleme în special persoanelor cu astm și alergii.

Dar, chiar și în cazul persoanelor sănătoase, umidificatoarele murdare au potențialul de a declanșa simptome asemănătoare gripei sau chiar infecții pulmonare atunci când vaporii contaminați și aburul cu microorganisme sunt eliberate în aer.

Ce să faci când umiditatea în casă e prea mare

Așa cum aerul uscat poate crea probleme de sănătate, la fel se întâmplă și în cazul în care umiditatea în cameră e prea mare. Nivelul crescut de umiditate poate îngreuna respirația și poate intensifica simptomele alergiilor. De exemplu, alergenii obișnuiți, inclusiv acarienii din praful de casă și mucegaiul, se dezvoltă în medii umede.

Află de aici de ce alergia la praf este dificil de controlat și poate declanșa astmul.

Dezumidificatoare și aparate de aer condiționat

Așadar, când observi că nivelul de umiditate crește prea mult, este o idee bună să iei măsuri. Iată ce poți face:

 • Pornește aerul condiționat pentru ca umiditatea din încăperi să ajungă la un nivel confortabil și sănătos;
 • Folosește un dezumidificator: aceste dispozitive captează excesul de umiditate, uscând aerul. Dezumidificatoarele funcționează după același principiu ca aparatele de aer condiționat, doar că nu au efect de răcire.

Atenție la bolile provocate de aerul condiționat! Iată aici recomandările medicului pentru limitarea efectelor nedorite.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare