Dishidroza: de ce apare și cum poate fi ținută sub control

Cum arată și cum ții sub control eczema dishidrotică

Dishidroza sau eczema dishidrotică este o afecțiune a pielii care provoacă apariția unor vezicule mici, pline de lichid, pe palme și pe părțile laterale ale degetelor. Uneori, sunt afectate și degetele de la picioare.

Veziculele durează, în general, trei săptămâni și provoacă mâncărimi intense. După ce se usucă, pot să apară cruste pe piele. De obicei, veziculele reapar, uneori chiar înainte ca pielea să se vindece complet.

Tratamentul pentru dishidroză include, cel mai adesea, creme sau unguente pe care le aplici pe pielea afectată. În cazuri severe, medicul poate recomanda pastile sau injecții cu corticosteroizi.


„Dishidroza este o afecțiune pruriginoasă (denumită și pomfolix) cu o erupție veziculară, în special, pe lateralul degetelor sau integral, la mâini și la picioare. În 70%-80% din cazuri, doar pe mâini apare erupția simetrică, dar în cazuri severe, se poate extinde și la nivelul picioarelor.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale

Cum se manifestă eczema dishidrotică

eczema dishidrotică pe talpă
Eczema dishidrotică poate se poate manifesta și pe tălpi FOTO: Shutterstock

Dermatologul menționează că, din cauza mâncărimilor intense, pot apărea cruste hematice și fisuri cu impetiginizare secundară (infecție a pielii, cauzată de stafilococul auriu sau de streptococul de grup A). Stresul și trecerile de la un sezon la altul pot fi factori declanșatori.

Află și cum faci diferența între urticaria acută sau cronică și ce tratamente se recomandă.

Primele simptome ale unei eczeme dishidrotice pot fi o senzație de arsură și mâncărime, fără semne pe piele. Apoi se pot dezvolta vezicule minuscule, ce provoacă mâncărime, cel mai adesea:

  • pe palme – dishidroza palmară,
  • pe părțile laterale ale degetelor,
  • pe tălpi și degetele de la picioare.

În cazurile severe, veziculele se pot extinde pe dosul palmelor, pe brațe și pe picioare.

Aceste vezicule minuscule se pot uni și pot forma zone mai mari care provoacă mâncărimi intense, sunt roșii și umflate. Dacă pielea se infectează, veziculele pot deveni dureroase și se pot infecta.

În mod normal, eczema dishidrotică se vindecă de la sine în 3 până la 4 săptămâni, dar pe măsură ce veziculele se vindecă, acestea pot face ca pielea să devină foarte uscată și să se cojească. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare pot dezvolta pete întunecate după vindecarea veziculelor.

Dishidroza palmară 

dishidroza palmară
Dishidroza palmară provoacă vezicule mici ce dau mâncărime FOTO: Shutterstock
dishidroza uscată pe deget
Pe măsură ce veziculele se vindecă, pielea devine foarte uscată și se exfoliază FOTO: Shutterstock

Din ce cauze apare dishidroza

Cauza exactă a dishidrozei nu este cunoscută. Poate fi asociată cu o tulburare similară a pielii numită dermatită atopică, precum și cu unele alergii, cum ar fi rinita alergică.

„Printre cauzele dishidrozei se numără istoricul de atopie, expunerea la alergeni (în special metale), dermatofiți, hiperhidroză (cauzată și de stres).“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale

Factorii de risc includ:

  • Stresul: dishidroza pare să fie mai frecventă în perioadele în care ești supus stresului emoțional sau fizic.
  • Expunerea la anumite metale: acestea includ cobaltul și nichelul – de obicei într-un cadru industrial.
  • Pielea sensibilă: persoanele care dezvoltă erupții cutanate după contactul cu anumiți iritanți sunt mai predispuse să se confrunte cu dishidroza.
  • Dermatita atopică: unele persoane cu dermatită atopică pot dezvolta și eczeme dishidrotice.

Eczema dishidrotică e rară la copii

Eczema sau dermatita atopică este mai frecventă la copii și sugari decât la adulți. Aproximativ 10% până la 20% din copii au o formă de eczemă. Dar mulți scapă de dermatita atopică sau eczemă până la vârsta adultă.

În schimb, eczema dishidrotică este rară în cazul copiilor și se întâlnește mai ales la adulți.

Tratamentul dishidrozei: evită uscăciunea pielii

Potrivit medicului dermatolog, managementul afecțiunii implică:

  • depistarea factorului declanșator și evitarea acestuia pentru exacerbare și pentru recurență;
  • tratamentul inflamației și măsuri de reducere a iritației de la nivelul pielii;
  • utilizarea săpunurilor de copii sau pe bază de glicerină pentru evitarea agravării patologiei, evitarea uscăciunii cutanate, emoliere cutanată;
  • folosirea mănușilor de bumbac pentru treburile casnice;
  • aplicarea de topice pe bază de corticosteroizi local pentru controlul inflamației și al pruritului asociat cu antihistaminice sistemice, în funcție de severitatea afecțiunii și de recomandarea medicului;
  • controlul și tratmentul suprainfecției, după caz;
  • PUVA (administrarea orală de psoralen urmată de expunerea la o lampă fluorescentă) – terapia pentru cazurile neresponsive la tratament;
  • injecții cu toxină botulinică dacă eczema dishidrotică pare să fie declanșată de transpirația excesivă.

Află ce tratamente funcționează în cazul eczemei.

Dishidroza – tratament naturist 

dishidroza hamamelis
Produsele pe bază de hamamelis pot accelera vindecarea eczemei dishidrotice FOTO: Shutterstock

Chiar dacă remediile naturiste nu sunt la fel de eficiente precum tratamentele recomandat de medic, ele pot ajuta la atenuarea simptomelor, cu condiția să fie urmate tot la recomandarea unui specialist.

  • Poți începe cu aplicarea unor comprese reci, pe zonele afectate, la fiecare 15 minute.
  • Apelează la tehnici de relaxare. Eczema dishidrotică poate fi declanșată de stres, așa că utilizarea tehnicilor de relaxare, precum meditația sau yoga, poate ajuta la atenuarea simptomelor.
  • Îndepărtează inelele și bijuteriile de fiecare dată când te speli pe mâini. Dacă observi că un anumit produs de îngrijire personală, cum ar fi un săpun nou, pare să fi fost cauza veziculelor, încetează să-l folosești timp de câteva săptămâni și vezi dacă inflamația și mâncărimea se diminuează.
  • Hidratează bine zona afectată cu creme fără parfum.
  • Aplică pe zonele afectate produse pe bază de hamamelis pentru a accelera vindecarea.
  • Menține-ți unghiile cât mai scurte, ca să nu te rănești sau zgârii atunci când te scarpini. Astfel vei evita infecțiile.

Atenție la alimentație!

Nichelul și cobaltul sunt elemente naturale care pot fi găsite în multe alimente, cum ar fi:

  • nuci braziliene,
  • semințe de in,
  • năut,
  • cereale,
  • ceai verde,
  • fructe uscate.

Dacă medicul suspectează că eczema dishidrotică este provocată de o alergie la nichel sau la cobalt, îți poate recomanda să eviți alimentele enumerate.

Complicațiile eczemei dishidrotice

Principala complicație a eczemei dishidrotice o reprezintă, de obicei, disconfortul creat de mâncărimea severă și durerea. Acest disconfort poate deveni uneori atât de sever, în timpul unei erupții, încât te poate împiedica să-ți folosești mâinile sau să mergi, dacă tălpile și degetele de la picioare sunt afectate.

Există, de asemenea, riscul să dezvolți infecții bacteriene în aceste zone din cauza rănilor provocate prin scărpinat. Tot din cauza scărpinatului poți rămâne cu pete pe piele sau cicatrici.

În plus, somnul poate fi întrerupt dacă mâncărimea și durerea sunt severe.

Prevenția

Cum cauza dishidrozei este, în general, necunoscută, nu există nicio modalitate dovedită de a preveni această afecțiune. Tot ce poți face e să încerci să ții sub control stresul și să eviți expunerea la cobalt și nichel. De asemenea, e indicat să te speli pe mâini cu produse dermatocosmetice pentru piele sensibilă și apă călduță, să îți hidratezi pielea și să folosești mănuși pentru treburile casnice.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare