Legătura dintre stres și sănătatea pielii. Ce semne lasă grijile pe ten și la nivelul părului
Presiunile zilnice – muncă, școală, evenimente imprevizibile – se transformă în stres când nu le mai putem gestiona și intrăm într-un cerc vicios: stresul declanșează un tsunami în organism, cu efecte mai mult sau mai puțin vizibile. Un ochi avizat poate vedea urmele stresului pe piele și la nivelul părului. Explică dr. Iulia Roșu Panțuru, medic dermatolog.
În mod natural, corpul uman luptă constant împotriva factorilor pe care îi percepe ca amenințări. Dar uneori reacţionează exagerat la „ameninţări” care sunt inofensive. Sub influența stresului, Din păcate, această reacție exagerată poate apărea cu stres, ducând la modificări nedorite ale pielii.
Citește și acest articol al psihoterapeutei Iulia Barca: Stresul cronic începe din copilărie. Ce este stresul și ce rol joacă în viața noastră
Când mintea sau corpul devin tulburate (de o amenințare reală sau ireală), creierul nostru secretă hormoni care induc eliberarea de cortizol, un hormon de stres, din glandele suprarenale. Pielea noastră are receptori pentru acest hormon de stres. Activarea lor are ca rezultat diferite modificări ale pielii noastre, cum ar fi:
- Nivelul ridicat al inflamației
- Vindecarea greoaie a rănilor
- Mai multă producție de ulei și sebum
- Scăderea rezistenței la infecții
Stresul poate afecta pielea în moduri iremediabile
Legătura dintre stres și sănătatea pielii este detaliată și de American Academy of Dermatology Association. „Creierul și pielea sunt strâns legate și comunică între ele. Aceasta înseamnă că atunci când ne confruntăm cu stres cronic de la muncă, în relații sau pe fondul unor evenimente nefavorabile, pielea este atât o țintă pentru hormonii de stres, cât și o sursă a acestora. Pielea devine mai predispusă la mâncărime, inflamație, iritație și infecții. Atunci când înțelegi modul în care stresul îți afectează corpul, poți adopta mai eficient practici de reducere a stresului, cu scopul de a-ți îmbunătăți bunăstarea fizică, mentală și emoțională.”
Stresul cronic poate duce la modificări semnificative ale calității pielii. De la îmbătrânirea precoce, la agravarea puseelor de acnee, la uscăciune cutanată și până la erupții cutanate de tip dermatită seboreică sau atopică și psoriazis, expunerea corpului la stres cronic influențează nu doar aspectul și calitatea pielii, ci întreg organismul.
Există o listă lungă de afecțiuni dermatologice ce pot fi influențate de stres, iar ele se manifestă indiferent de vârstă și de sex. Din cauza stresului, organismul produce cortizol, hormonul stresului care stimulează glandele sebacee să producă mai mult ulei. Porii se dilată și în acest fel apare sau de agravează acneea, ne explică dr. Iulia Roșu Panțuru, medic dermatolog în cadrul Clinicii Medicum.
Recomandări specifice privind modul în care stresul afectează pielea, precum și soluții eficiente, aduce dr. Iulia Roșu Panțuru, medic dermatolog, la evenimentul #ReFericirea, organizat de SmartLiving.ro pe data de 13 aprilie 2024, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie, str. Ion Ghica nr. 4, în București. La același eveniment vei primi informații de specialitate de la experți în somnologie (dr. Oana Deleanu și psihoterapeuta Doina Zamfirescu), psihoterapie (Iulia Barca) și nutriție (dr. Ruxandra Pleșea). Ca să participi la eveniment, rezervă-ți un loc aici. Pentru mai multe detalii despre eveniment, speakeri, program și surprizele pregătite, accesează pagina de Facebook a conferinței.
Acneea, principalul semn al stresului pe piele
Stresul poate crește nivelurile de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, care poate stimula, de asemenea, glandele sebacee să producă mai mult sebum.
Stresul nu doar că duce la apariția și acutizarea unor probleme de sănătate, dar dacă nu este ținut sub control, poate îngreuna și capacitatea pielii de vindecare. Acest lucru poate face ca leziuni minore, cum ar fi punctele negre sau coșurile, să persiste mai mult și să se înmulțească. Stresul ne face, de multe ori, și să ducem deseori mâinile la față, iar astfel leziunile existente pot fi agravate, ceea ce duce la răspândirea bacteriilor pe piele, contribuind astfel la apariția și mai multor coșuri.
Alte afecțiuni dermatologice determinate de stres
Stresul poate declanșa sau agrava și psoriazisul – o afecțiune autoimună manifestată prin apariția unor scuame la nivelul pielii, care produc, de multe ori, durere. Cauza este o rată de proliferare a celulelor pielii de până la 10 ori mai rapidă față de rata normală. Acest fapt are loc sub acțiunea factorilor de inflamație eliberați de către limfocitele T. De asemenea, stresul poate fi responsabil pentru eczeme, urticarie, rozaceea. Toate aceste afecțiuni se manifestă la nivelul pielii și necesită tratamente îndelungate și costisitoare pentru a fi remediate, explică dr. Iulia Roșu Panțuru.
La fel de serioasă este și alopecia areata, care provoacă căderea părului în pete rotunde sau ovale pe scalp sau pe alte părți ale corpului.
Stresul și îmbătrânirea prematură
Fiecare om are în viață perioade mai stresante. De cele mai multe ori, acestea sunt alternate cu perioade mai ușoare. Dacă perioadele de stres sunt prea lungi și dacă acesta nu este gestionat cu ajutor de specialitate sau prin metode alternative – meditație, sprijin din partea celor din jur, sport – stresul poate deveni cronic. În acest caz, efectele sunt și mai dure asupra tenului, instalându-se îmbătrânirea precoce din cauza declanșării proceselor inflamatorii în organism.
Acestea pot deteriora colagenul și elastina, proteinele responsabile de menținerea elasticității și fermității pielii, ducând la apariția ridurilor și a altor semne ale îmbătrânirii, spune dr. Iulia Roșu. În plus, stresul cronic poate încetini procesul natural de regenerare a celulelor pielii. Așa apare pielea mai ternă, mai lipsită de strălucire și mai predispusă la apariția imperfecțiunilor.
În perioadele prelungite de stres, și sistemul imunitar are de suferit. De aici până la apariția infecțiilor și inflamațiilor și la nivelul pielii nu este decât un pas. Eczemele, psoriazisul și acneea într-o formă mai severă se pot instala.
Stresul și sănătatea părului
Unul dintre primele semne că stresul este o problemă reală în viața ța este că începe să îți cadă părul. Acest lucru se întâmplă pentru că se declanșează o reacție în organism care afectează ciclul de creștere a părului. Mai multe fire de păr intră în faza de repaus și cad mai repede decât ar fi normal. În plus, aspectul și sănătatea firului de păr are de suferit – este mai fragil și mai predispus la rupere.
Scalpul are și el de suferit atunci când stresul își face prea mult loc în viața și în corpul tău. Vei constata că apar mătreața, dermatita seboreică sau psoriazisul, care se manifestă prin iritație, mâncărime și descuamare a pielii capului.
În perioadele de stres, unele persoane pot avea obiceiuri alimentare nesănătoase sau pot avea o absorbție redusă a nutrienților esențiali. Acestea, la rândul lor, pot duce la deficiențe nutritive care pot afecta sănătatea părului și pot contribui la căderea acestuia.
Stresul afectează pielea încă din adolescență
Urmele stresului încep să fie vizibile pe ten chiar de la vârste mici. Totuși, contează și moștenirea genetică, stilul de viață, rutina de îngrijire a feței, dar și perioada de timp în care persoana este expusă la stres. În general, semnele stresului pe ten pot începe să devină vizibile în timpul adolescenței și pot persista pe tot parcursul vieții.
Adolescența este adesea perioada în care se întâmplă o serie de transformări la nivel hormonal. În plus, nivelul de stres poate fi ridicat din cauza presiunilor sociale, academice sau personale. Astfel, adolescenții pot experimenta schimbări la nivelul pielii. Vorbim despre apariția acneei sau a altor probleme dermatologice, care pot fi exacerbate de stres.
Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, factorii de stres pot fi mai diverși și mai complecși. În timp, expunerea prelungită la stres ne face să părem constant obosiți, strălucirea pielii dispare și își fac apariția sau se accentuează cearcănele și ridurile.
Citește și:
- Arăți bine, dar cum te simți? Legătura dintre dezechilibrele hormonale, carențele nutriționale și starea de spirit
- Nedreptatea la muncă este o sursă importantă de stres cronic. Cum o rezolvăm
- Totul despre ashwagandha, suplimentul momentului pentru eliberarea de stres și pentru somn neîntrerupt
- Ce putem face pentru a diminua stresul la muncă
- Legătura dintre stres și sănătatea cavității bucale. Cum păstrezi sănătatea orală
- Cei 4 factori care întrețin stresul cronic și cum ne ajutăm să nu fim copleșiți de el