Teste alergologice: când sunt necesare, ce presupun și cât costă

Cele mai relevante teste pentru alergii. „În familiile în care există unul sau mai mulți membri cu alergie, ar trebui ca toți să fie testați“

Există mai multe tipuri de teste alergologice, cutanate, de provocare sau din sânge, în funcție de tipul de alergie suspectată. Uneori e nevoie ca testarea să fie făcută sub strictă supraveghere medicală, de preferat în spital cu secție ATI.

Sistemul imunitar produce anticorpi pentru a combate agresorii, cum ar fi bacteriile și virusurile. La o persoană care are alergii, sistemul imunitar confundă substanțe inofensive cu ceva dăunător și începe să producă anticorpi pentru combaterea acestora. Așa apar simptome alergice, cum ar fi mâncărime, rinoree (nasul curge), erupții cutanate, strănut sau dificultăți de respirație.

Reacțiile alergice pot apărea la substanțe din mediu cum ar fi mucegaiul, polenul și părul de animale. Altele – la înțepăturile de albine sau latex. De asemenea, anumite alimente sau medicamente pot provoca reacții alergice.

Găsește aici cele mai importante informații despre alergii: tipuri de alergii, simptome în funcție de factorul declanșator, cauze, complicații, cum le previi și cum le tratezi eficient.

Simptome care impun teste alergologice

Poți suspecta o alergie la factorii de mediu, cum ar fi praful, polenul sau părul de animale dacă ai următoarele simptome de rinită alergică:

  • dureri de cap;
  • mâncărime a ochilor și lăcrimare;
  • congestie nazală, strănut sau rinoree;
  • dificultăți de respirație, respirație șuierătoare sau tuse cronică;
  • durere în gât.

Află de aici care sunt diferențele dintre rinita alergică și rinita vasomotorie.

Simptomele alergiei alimentare și alergiei la medicamente apar imediat sau în decurs de 30 de minute de la ingerarea alimentelor/medicamentelor, dar pot apărea până la două ore după ingestie. Persoanele cu alergii alimentare pot prezenta:

Persoanele alergice la latex, parfumuri sau metale precum nichelul pot dezvolta dermatită de contact. Această reacție alergică afectează pielea. Ai putea avea:

  • Senzație de arsură pe piele sau vezicule;
  • Urticarie și umflături;
  • Erupții cutanate sau mâncărimi ale pielii.

Citește aici, pe larg, cum se manifestă o reacție alergică, în funcție de factorul declanșator, și cum îți dai seama când trebuie să mergi de urgență la spital.

Test de alergie preventiv

Cum genetica pare să aibă un rol important în dezvoltarea alergiilor, dacă ai în familie persoane cu alergii, este foarte probabil să devii, la rândul tău, alergic, așa că e indicat să te testezi preventiv.


„În general, în cazul alergiei trebuie luate măsuri specifice de profilaxia expunerii la alergen. Aceste măsuri de profilaxie pot preveni declanșarea sau agravarea unei boli alergice. În această situație, în familiile în care există unul sau mai mulți membri cunoscuți cu alergie, ar trebui ca toți membrii să fie testați pentru a depista alergia din timp.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

De asemenea, se recomandă teste pentru alergii persoanelor care suferă de astm. Testul potrivit poate identifica factorii care agravează simptomele astmului și care pot provoca o criză de astm.

Este posibil să ai nevoie de teste alergologice și dacă ai avut o reacție alergică severă numită șoc anafilactic.

Tipuri de teste pentru alergii: IgE, prick, intradermic

Pentru a stabili cu certitudine cauza unei alergii, trebuie făcute teste specifice. Cele mai importante sunt cele care pun în evidență sensibilizarea pacientului la unul sau mai mulți alergeni.

„Există două posibilități. Se poate face testare cutanată și se urmărește dacă pielea reacționează la vreun alergen (există truse speciale cu extracte alergenice standardizate) sau se pot face analize din sânge (IgE specifice).”

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Testul prick

Acest test se efectuează în cabinetul specialistului în alergologie astfel încât să poată observa orice reacție.

Se efectuează printr-o ușoară înțepare a pielii cu un tip special de ace sterile, numite lanțete. Vârful acestora abia pătrunde prin suprafața pielii, trecând printr-o picătură de extract alergenic, fără a provoca sângerare.

Probabil vei fi testat pentru mai mulți alergeni în același timp. Vei fi, de asemenea, înțepat în piele cu o soluție de control care nu conține alergeni. Medicul poate numerota fiecare înțepătură pentru a identifica la ce apare alergia. În aproximativ 15 până la 20 de minute, locul înțepăturii poate deveni roșu sau umflat. Această reacție confirmă o alergie la acea substanță. Aceste efecte neplăcute dispar în general la 30 de minute după test.

Testarea cutanată intradermică

Acest test se efectuează tot în cabinetul medicului, astfel încât să poată observa orice reacție.

Posibilii alergeni pot fi injectați sub pielea antebrațului sau brațului. În cazul unei reacții pozitive, vor apărea umflături roșii și mâncărime.

Testul intradermic este considerat mai sensibil pentru detectarea unei alergii decât un test prick, ceea ce înseamnă că poate fi mai precis la afișarea unui rezultat pozitiv atunci când există o alergie. Dar poate avea, de asemenea, mai multe rezultate fals pozitive decât testul prick.

Ambele teste cutanate au un rol important în testarea alergică. Medicul îți va explica ce metodă de testare este cea mai potrivită pentru tine.

Analize de sânge

Unele persoane nu pot face teste cutanate, fie din cauza unei afecțiuni preexistente a pielii, fie din cauza vârstei. De exemplu, în cazul copiilor mici, medicul va evita testele prick și pe cele cutanate, fiind preferate cele din sânge. Sângele va fi prelevat fie la cabinetul medicului, fie la laborator și apoi trimis spre testare.

Sângele este apoi examinat pentru a găsi anticorpi împotriva alergenilor obișnuiți, cum ar fi părul de pisică, părul de câine, acarieni, praf. Rezultatele durează mai mult, dar nu există riscul unei reacții alergice în timpul testării. După stabilirea diagnosticului, medicul alergolog va recomanda tratamentul cel mai eficient.

Teste de alergie pentru copii

Trebuie menționat că testele alergologice pot fi făcute la orice vârstă, chiar și la copiii sub un an. De obicei, dacă nu sunt probleme evidente, testele este bine să fie făcute doar după vârsta de 4 ani, după ce sistemul imunitar este bine dezvoltat.

„Atunci când un copil are probleme care ne fac să ne gândim la o alergie (răceli repetate, dermatită atopică, obstrucție nazală permanentă) testele trebuie făcute indiferent de vârstă. În cazul copiilor, mai ales la vârstă mică, sunt recomandate testele efectuate din sânge.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Știai că dermatita atopică poate să apară la orice vârstă? Află de aici care sunt cele mai bune tratamente.

Medicul subliniază că alergia apare pe un anumit teren asupra căruia acționează diferiți factori declanșatori:

Citește aici un dosar amplu despre nivelul de poluare din România, cum știi că te afectează poluarea și cum te poți proteja pe tine și familia ta.

„În familiile în care există unul sau mai mulți membri cunoscuți cu alergie trebuie luate măsuri de a evita toți acești factori. Copiii născuți într-o astfel de familie trebuie întotdeuna testați pentru a depista alergia din timp.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Test de alergii alimentare

În cazul alergiilor alimentare, sunt recomandate analize in vitro din sânge – IgE specifice pentru alergiile imediate și LTT (test de transformare limfoblastică) pentru alergiile întârziate, mediate celular – și analize in vivo efectuate pe piele (teste cutanate) – prick test pentru alergiile imediate și patch test pentru alergiile întârziate.

Pestele patch se realizează prin aplicarea pe piele a unor plasturi care conțin aproximativ 20-30 de extracte de substanțe care pot genera reacții alergice. Plasturii respectivi se poartă timp de 48 de ore, interval în care trebuie să eviți să faci baie sau activități care generează transpirație abundentă. Dacă pielea este iritată în zona plasturelui, acesta poate fi semn de alergie.

„Cele mai relevante teste sunt cele de provocare. Acestea constau în administrarea unui aliment, în condiții stricte de supraveghere medicală, pentru a constata ce reacții provoacă acesta pacientului suspectat de alergie alimentară.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Află de aici cele mai importante informații despre intoleranțele alimentare și cum se deosebesc de alergiile alimentare.

Teste de alergie la medicamente

Pentru a depista o eventuală alergie la medicamente, se pot face aceleași categorii de teste. Testele in vitro, care nu reprezintă niciun risc pentru pacient, sunt de trei tipuri. În ordinea relevanței, medicul alergolog menționează:

  • BDT – testul de degranulare a bazofilelor,
  • LTT –testul de transformare limfoblastică,
  • IgE specifice.

„Trebuie menționat că aceste teste se efectuează individual pentru diferitele medicamente și nu există un test singular care să spună dacă pacientul este alergic și la ce medicament. Testele in vivo sunt la fel ca și în cazul alimentelor: prick test, patch test și teste de provocare.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Alergologul atrage atenția că testele in vivo pot presupune riscuri pentru pacient, în special testul de provocare și, din acest motiv, recomandarea este să fie efectuate sub strictă supraveghere medicală, de preferat în spital cu secție ATI.

Teste alergologice: preț și pregătire

„Testele efectuate din sânge nu presupun nicio pregătire prealabilă. În schimb, pentru testele efectuate pe piele sau pentru testele de provocare este necesar ca pacientul să nu fie sub tratament cu antihistaminice sau corticosteroizi cu câteva zile înainte.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Cât costă un test alergologic: prețurile aproximative ale testelor alergologice sunt de 300 de lei pentru un pachet de 20 de alergeni respiratori, 350 lei pentru un panel de 20 de alergeni alimentari și 300 de lei testarea copiilor la 27 de alergeni. Totuși, acestea sunt prețuri medii, care pot varia în funcție de clinică sau de laborator.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare