Exces de vitamina C: simptome și efecte

Vitamina C în exces poate fi periculoasă? Ce simptome și efecte are

Deși carența e mai periculoasă, un exces de vitamina C poate avea, de asemenea, simptome neplăcute, iar în timp, dozele prea mari pot crea probleme de sănătate. Un exemplu îl reprezintă pietrele la rinichi.

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este esențială pentru funcționarea normală a organismului. Printre beneficiile sale multiple se numără: susține sistemul imunitar, menține sănătatea pielii și a oaselor și, foarte important, îmbunătățește absorbția fierului din alimentele de origine vegetală. Însă este bine de știut că excesul de vitamina C poate avea și efecte adverse.


„Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți care pot proteja împotriva daunelor cauzate de moleculele nocive numite radicali liberi și de substanțele chimice toxice și poluanții precum fumul de țigară. Radicalii liberi se pot acumula și pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și artrita.“

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, psihoterapeut, trainer și autor de carte

Beneficiile vitaminei C

Printre cele mai importante beneficii ale vitaminei C se numără susținerea sistemului imunitar, prevenirea bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor oculare și chiar a apariției ridurilor. Un studiu publicat în Seminars in Preventive and Alternative Medicine, care a revizuit peste 100 de studii pe o perioadă de 10 ani, a evidențiat o listă tot mai mare a potențialelor avantaje ale vitaminei C.

„Vitamina C a fost folosită în scop medicinal încă din secolul al XVIII-lea, în mod special pentru a trata sau pentru a preveni scorbutul și alte boli asociate cu deficiența de vitamina C.“

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice

Deficitul de vitamina C este asociat cu multe boli în general puse pe seama stresului. Este primul nutrient care se epuizează la persoanele care consumă prea mult alcool, fumează sau suferă de obezitate.

Ajută în tratarea răcelilor

Deși vitamina C nu reprezintă un tratament miraculous pentru răceală, anumite cercetări sugerează că poate contribui la prevenirea complicațiilor severe. Există dovezi că administrarea vitaminei C în caz de răceală sau gripă poate scădea riscul dezvoltării pneumoniei sau a altor probleme pulmonare.

Contribuie la prevenția accidentului vascular cerebral

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a scos la iveală că persoanele cu cele mai mari concentrații de vitamina C în sânge au avut un risc de accident vascular cerebral cu 42% mai redus decât cele cu concentrații scăzute. Deși motivele exacte nu sunt pe deplin înțelese, este evident că persoanele care consumă o cantitate semnificativă de fructe și legume proaspete prezintă niveluri mai ridicate de vitamina C în sânge alături de bogăția de vitamine, minerale și antioxidanți regăsiți în alimentele de origine vegetală.

Proprietăți anti-îmbătrânire

Un studiu recent, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a investigat legătura dintre aportul de nutrienți și sănătatea pielii la 4.025 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani. Rezultatele au indicat că un consum mai ridicat de vitamina C a fost asociat cu o probabilitate mai mică de a dezvolta riduri, un risc mai mic de aspect deshidratat și îmbătrânit al pielii. În plus, unele cercetări au demonstrat că tratamentele locale cu vitamina C pot reduce semnificativ ridurile. 

Alte studii au sugerat că vitamina C poate juca un rol și în:

  • Combarea cancerului: o dietă bogată în fructe și legume proaspete poate reduce riscul multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cel colorectal și de plămâni. Totuși, nu este clar dacă acest efect protector este legat de conținutul de vitamina C din alimente. Administrarea suplimentelor orale de vitamina C nu pare să ofere același beneficiu.
  • Boli oculare: administrarea suplimentelor orale de vitamina C în combinație cu alte vitamine și minerale pare să prevină agravarea degenerescenței maculare legate de vârstă. Unele studii sugerează, de asemenea, că persoanele care consumă alimente bogate în vitamina C au un risc mai mic de a dezvolta cataractă. Alte studii au demonstrat că administrarea unor suplimente care conțin vitamina C, dar și vitamina E, zinc, cupru, luteină și zeaxantină încetinește pierderea vederii cauzate de vârstă, potrivit publicației americane The New York Times.

Scade riscul de boala Parkinson, împreună cu vitamina E

Alimentele cu un conținut bogat în vitaminele C și E ar putea oferi protecție împotriva declanșării bolii Parkinson mai târziu în viață, a demonstrat un studiu suedez. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii suedezi au urmărit, timp de 18 ani, o cohortă de aproximativ 44.000 de persoane. De interes special în monitorizarea lor au fost nivelurile de vitamina C și E din alimentație, dar și betacarotenul și o măsurătoare numită NEAC – care ia în considerare toți antioxidanții din alimente și interacțiunea dintre ei. Până la finalizarea cercetării, au fost diagnosticate 465 de cazuri de boală Parkinson. După ce au eliminat particularitățile date de vârstă, sex, indice de masă corporală, educație, fumat, consum de alcool și alte caracteristici, specialiștii au constatat că treimea de participanți cu cel mai mare consum de vitamine C și E au avut un risc cu 32% de a dezvolta boala Parkinson, comparativ cu grupul cu cel mai mic consum de vitamine C și E.

Care este doza zilnică de vitamina C recomandată

Necesarul zilnic de vitamina C variază în funcție de vârstă, sex și starea fiziologică. Recomandările generale sunt:

  • adulți: 65-90 mg pe zi,
  • femei însărcinate: 85 mg pe zi,
  • femei care alăptează: 120 mg pe zi,
  • copii: 15-75 mg pe zi, în funcție de vârstă.

„În general, o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, poate furniza această cantitate fără necesitatea suplimentelor alimentare, cu excepția perioadei de iarrnă, atunci când nu consumăm întotdeauna suficiente fructe și legume în stare proaspătă. Atunci când necesarul de vitamina C nu poate fi acoperit doar prin aport alimentar, trebuie apelat la suplimente.”

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice

Medicul precizează că vitamina C rămâne doar câteva ore în sânge, așadar se recomandă divizarea dozei în 200 mg/priză pe parcursul întregii zile. Este indicat ca vitamina C să se administreze în prima parte a zilei, nu mai târziu de ora 18.00. Vitamina C poate interfera ușor cu somnul atunci când este administrată seara, de aceea nu se recomandă administrarea ei în această perioadă a zilei.

Este important să-i spui medicului atunci când iei suplimente cu vitamina C, mai ales înainte de efectuarea unor investigații medicale. Nivelurile crescute de vitamina C ar putea afecta rezultatul unor teste, cum sunt hemoragiile oculte din materiile fecale și testul de toleranță la glucoză.

Vitamina C în exces poate fi toxică?

Deși vitamina C este solubilă în apă și excesul este, de obicei, eliminat prin urină, consumul unor doze foarte mari poate cauza probleme. De exemplu, pot apărea dureri de cap, crampe abdominale și aciditate gastrică crescută.

În cazurile mai rare și mai severe, supradozarea cu vitamina C poate avea consecințe toxice. Deși este rar, consumul excesiv de vitamina C poate provoca formarea de pietre la rinichi sau poate interfera cu absorbția altor nutrienți esențiali, cum ar fi cuprul și zincul. De asemenea, un nivel prea ridicat de vitamina C în organism poate afecta nivelurile de acid uric, ceea ce crește riscul de gută.

În cazul adulților, limita tolerată de vitamina C este de 2.000 mg/zi. În cazul copiilor, doza maximă admisă de vitamina C diferă, în funcție de vârstă, potrivit medicului:

  • cei cu vârste de 1-3 ani pot consuma până la 400 mg/zi;
  • cei de 4-8 ani pot consuma până la 650 mg/zi;
  • cei de 9-13 ani pot consuma cel mult 1.200 mg/zi. 

În cazul persoanelor cu hemocromatoză (o afecțiune genetică ce determină absorbția excesivă de fier), vitamina C în cantități mari poate agrava acumularea de fier, ducând la toxicitate.

În plus, dozele foarte mari pot interfera cu metabolismul altor nutrienți și pot afecta echilibrul electrolitic al organismului.

Administrarea pe termen lung a unor doze mari de vitamina C (peste 2.000 mg) crește riscul unor efecte secundare semnificative, potrivit Mayo Clinic.

Ce simptome poate avea excesul

Consumul excesiv de vitamina C poate provoca diverse simptome neplăcute, potrivit Mayo Clinic, precum:

  • diareea, greața, crampele abdominale și balonarea,
  • arsurile gastrice,
  • oboseala și starea de somnolență sau, uneori, insomnia,
  • durerile de cap,
  • înroșirea pielii.

Deficitul de vitamina C e mai periculos decât excesul

„Vitamina C este un micronutrient care face parte din categoria vitaminelor hidrosolubile, alături de complexul de vitamine B. Acest lucru înseamnă că vitamina C se dizolvă în mediu apos și nu formează depozite în organism, excesul fiind eliminat prin urină. Totuși, o doză ridicată, de peste 1.000 mg pe zi, poate însemna că intestinele nu vor putea absorbi toată cantitatea de vitamina C. Astfel, pot să apară diareea și disconfortul gastrointestinal.”

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice

Medicul subliniază totuși că deficitul de vitamina C este mai periculos decât excesul, deoarece în cazul unui aport deficitar de vitamina C, pot apărea următoarele manifestări:

  • inflamația și sângerarea gingiilor, chiar pierderea dinților în caz de scorbut (boala produsă de pierderea colagenului din țesuturile conjunctive);
  • căderea părului;
  • vindecare întârziată a rănilor;
  • echimoze (vânătăi);
  • oboseală;
  • anemie (din cauza absorbției scăzute a fierului);
  • purpura (pete roșii pe piele, cauzate de ruperea vaselor mici de sânge).

Ce sa faci dacă ai luat prea multă vitamina C

Dacă suspectezi că ai consumat o doză prea mare de vitamina C și prezinți simptomele menționate, este important să:

  • reduci imediat aportul: oprește consumul de suplimente de vitamina C și evită alimentele foarte bogate în această vitamină până când simptomele dispar;
  • te hidratezi corespunzător: consumul de apă ajută la eliminarea excesului de vitamina C din organism.

Alimente bogate în vitamina C

Salata tabbouleh, cu mult pătrunjel proaspăt și cu roșii, este o sursă bună de vitamina C FOTO: Shutterstock

„Vitamina C se găsește în mod natural în anumite alimente, în special în legume și fructe proaspete și de asemenea este disponibilă sub formă de supliment alimentar. Vitamina C mai este adăugată industrial în anumite produse alimentare, pentru a le spori valoarea nutritivă.”

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice

Pentru a asigura un aport adecvat de vitamina C, este recomandat să incluzi în dietă alimentele enumerate mai jos. E important de știut că, prin tratament termic, legumele și fructele își pierd o parte din vitamina C.

Un pahar de 240 mililitri de suc de portocale sau aproximativ 70 de grame de ardei roșu ar fi suficiente pentru a satisface doza zilnică recomandată de vitamina C. Pentru a ajunge la cele 500 de miligrame (mg), poți apela la următoarele alimente și băuturi):

  • O porție de pepene galben de aproximativ 150 de grame conține 59 mg de vitamina C
  • Suc de portocale, 1 ceașcă (aproximativ 240 de mililitri): 97 mg
  • Broccoli, fiert, 1 porție (aproximativ 156 de grame): 74 mg
  • Varză roșie, 1/2 porție (aproximativ 45 de grame): 40 mg
  • Ardei verde, 1/2 porție (aproximativ 75 de grame): 60 mg
  • Ardei roșu, 1/2 porție (aproximativ 75 de grame): 95 mg
  • Kiwi, 1 mediu: 70 mg
  • Suc de roșii, 1 ceașcă (aproximativ 240 de mililitri): 45 mg
  • Pătrunjel (100 mg): 133 mg

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare