Vitamina E: beneficii, precauții și doze recomandate

Vitamina E este un antioxidant prin excelență. Doze recomandate și cele mai importante surse alimentare

Vitamina E oferă beneficii importante pentru protejarea celulelor de efectele nocive ale radicalilor liberi. Se găsește, în mod natural, în multe alimente. Este însă disponibilă și ca supliment alimentar.

Vitamina E este o vitamină liposolubilă care se găsește în opt forme (alfa-, beta-, gamma- și delta-tocoferol și alfa-, beta-, gamma- și delta-tocotrienol), cu niveluri diferite de activitate biologică. Alfatocoferol este forma cea mai activă.

„Vitamina E are o activitate antioxidantă puternică, prin protejarea celulelor de efectele detrimentale ale radicalilor liberi. Aceștia se combină cu oxigenul, formând speciile reactive de oxigen (reactive oxygen species – ROS) care alterează celulele.“

Dr. Anca Hâncu, medic generalist, doctor în științe medicale, nutriție, reprezentant pentru România al Organizației Europene de medicina stilului de viață

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt molecule cu un electron fără pereche, ceea ce le conferă instabilitate. Acești electroni neîmperecheați reacționează rapid cu oxigenul și formează ROS.

Radicalii liberi distrug celulele și pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și cancerului, potrivit unui articol de specialitate din publicația „Nutrition Today“.

Nutriționistul Anca Hâncu subliniază că sursele endogene (n.r. – din interiorul organismului) apar la metabolizarea alimentelor. Sursele exogene (din exterior) de radicali liberi provin de la poluare, expunerea la fumat sau radiații ultraviolete.

„Prin limitarea producției radicalilor liberi, dar posibil și prin alte mecanisme, vitamina E poate ajuta, preveni sau întârzia apariția bolilor asociate creșterii nivelului de radicali liberi. Nivelul de alfatocoferol recomandat zilnic este 22,4 de unități internaționale (IU) la adult, în forma naturală, varianta sintetică din suplimente fiind de 33,3 IU.“

Dr. Anca Hâncu, medic generalist

Vitamina E beneficii

Antioxidanții au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi donându-le electronul care le lipsește pentru a-i stabiliza. Datorită rolului antioxidant, beneficiile vitaminei E includ, potrivit medicului nutriționist:

  • încetinirea declinului cognitiv asociat bolii Alzheimer;
  • ameliorarea răspunsului la eritropoietină pentru cei aflați în hemodializă;
  • reducerea durerii în artrita reumatoidă;
  • prevenirea demenței;
  • atenuarea dismenoreei (sindrom dureros care însoțește menstruația);
  • creșterea forței musculare la vârstnici;
  • atenuarea simptomatologiei Parkinsoniene.

Mayo Clinic descrie și o serie de beneficii pe care vitamina E le-ar avea pentru atenuarea simptomelor bolii numite ficat gras non-alcoolic. Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că administrarea orală a vitaminei E în acest scop, timp de doi ani, este asociată cu apariția rezistenței la insulină.

Vitamina E capsule: beneficii și precauții

Majoritatea dintre noi obțin o cantitate suficientă de vitamina E din hrană, în cadrul unei diete echilibrate. Pentru cei diagnosticați cu forme ușoare până la moderate de boală Alzheimer, unele cercetări sugerează că terapia cu vitamina E ar putea ajuta la încetinirea progresiei bolii.

Cu toate acestea, administrarea de suplimente cu vitamina E ar putea crește riscul de cancer de prostată. Utilizarea suplimentelor poate prezenta alte riscuri grave, în special la doze mari și dacă ai alte probleme de sănătate sau ai avut un infarct sau un accident vascular cerebral.

Omega 3 cu vitamina E beneficii

Omega 3 și vitamina E sunt două substanțe nutritive esențiale cu beneficii demonstrate în boala coronariană. Un studiu care a evaluat efectele suplimentării cu Omega 3 simplu și în combinație cu vitamina E a scos la iveală că administrarea concomitentă a celor două elemente nutritive poate reduce, în mod benefic, insulina serică și rezistența la insulină în cazul pacienților cu boală coronariană.

Hiperinsulinemia rezultată din rezistența la insulină este un factor de predicție valoros în boala coronariană. Rezistența la insulină poate crește fibrinogenul din sânge și este strâns legată de hipertensiunea arterială la pacienții obezi și non-obezi. Prin urmare, poate crește vulnerabilitatea individuală la bolile cardiovasculare.

Doze recomandate de vitamina E

„Vitamina E se evaluează prin nivelul de alfatocoferol seric sau prin raportul alfatocoferol seric/lipide totale serice. Raportul scăzut sugerează nivel scăzut al acestei vitamine, evidențiat prin valoare mai mică de 5 micrograme/ml.“

Dr. Anca Hâncu, medic generalist
VârstăDoza necesară de vitamina E
0–6 luni4 mg
7-12 luni5 mg
1–3 ani6 mg
4-8 ani7 mg
9-13 ani11 mg
14+ ani15 mg
Sarcină15 mg
Alăptare19 mg
Necesarul de vitamina E nu diferă în funcție de sex

Deficitele de vitamina E sunt rare în lumea dezvoltată, apar doar în sindroamele de malabsorbție, conform medicului nutriționist.  

Dr. Anca Hâncu menționează că simptomatologia carenței este anemia hemolitică ușoară cu manifestări neurologice nespecifică.

Care sunt cele mai importante surse de vitamina E? Nucile, semințele și uleiurile vegetale sunt cele mai bune surse de alfatocoferol. Cantități semnificative se regăsesc însă și în legume cu frunze verzi și în cereale fortificate.

Lista alimentelor cu concentrație mare de vitamina E

Dintre sursele alimentare, nutriționistul menționează:

  • germeni de grâu (20,3 mg vitamina E la o lingură);
  • semințe de floarea-soarelui;
  • alune uscate prăjite;
  • ulei de floarea-soarelui;
  • unt de arahide (2 linguri conțin 2,9 mg);
  • arahide prăjite;
  • ulei de porumb;
  • spanac fiert;
  • avocado (2.07 mg la 100 g)
  • broccoli fiert (½ de cană are 1,2 mg);
  • ulei de soia;
  • kiwi (1,1 mg pe fruct);
  • mango;
  • roșia (0,7 mg pe roșie);
  • spanac crud (0,6 mg pe cană).

Majoritatea suplimentelor care conțin doar vitamina E furnizează ≥67 mg (100 UI de vitamină E naturală) din nutrienți. Aceste cantități sunt substanțial mai mari decât doza zilnică recomandată.

„Astfel, nu uitați în alimentația dumneavoastră și de aportul de vitamina E, care are beneficii mai ales în pregătirea vârstei a treia.“

Dr. Anca Hâncu, medic generalist

Posibile efecte secundare

În doze adecvate, vitamina E este, în general, considerată sigură. Rareori, administrarea pe cale orală a vitaminei E poate provoca:

Administrarea de doze mai mari de vitamina E poate crește riscul de reacții adverse. De asemenea, există îngrijorarea că persoanele cu o stare de sănătate precară care iau doze mari de vitamina E prezintă un risc crescut de deces.

Ar putea crește riscul de cancer de prostată

În trecut se credea că vitamina E are beneficii mai ales pentru bărbați, fiind un aliat important în prevenirea cancerului de prostată. Dar în ultimii ani s-a dovedit exact contrarul. Unele cercetări sugerează că utilizarea orală a vitaminei E ar putea crește riscul de cancer de prostată.

Alte studii sugerează că utilizarea vitaminei E ar putea crește riscul de deces la persoanele cu antecedente severe de boli de inimă, cum ar fi infarct sau accident vascular cerebral. Discută cu medicul înainte de a lua vitamina E dacă suferi de:

  • deficit de vitamina K;
  • retinită pigmentară (o afecțiune a ochilor în care retina este deteriorată);
  • tulburări de coagulare;
  • diabet;
  • cancer de cap și gât;
  • boală de ficat;
  • dacă ai suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Suplimentele cu vitamina E ar putea crește riscul de sângerare. Dacă intenționezi să te operezi, nu mai lua vitamina E cu două săptămâni înainte. De asemenea, discută cu medicul despre utilizarea vitaminei E dacă ești pe cale să beneficiezi de o angioplastie (o procedură pentru a deschide arterele blocate și a restabili fluxul normal de sânge în mușchiul inimii) sau dacă deja ai fost supus unei astfel de intervenții.

Interacțiuni cu alte medicamente

Utilizarea anumitor medicamente îți poate afecta nivelul de vitamina E sau administrarea vitaminei E poate afecta asimilarea unor tratamente. Interacțiunile posibile includ:

  • agenți alchilanți și antibiotice antitumorale. Există îngrijorarea că dozele mari de vitamina E ar putea afecta utilizarea acestor medicamente chimioterapice.
  • anticoagulante și medicamente antiplachetare, ierburi și suplimente. Utilizarea vitaminei E împreună cu aceste medicamente, ierburi și suplimente pentru fluidizarea sângelui ar putea crește riscul de sângerare.
  • substraturi ale citocromului P450 3A4 (CYP3A4). Ai grijă când iei vitamina E și alte medicamente afectate de aceste enzime, cum ar fi omeprazol.
  • statine și niacină (vitamina B3). Administrarea vitaminei E împreună cu statine sau niacină, care ar putea aduce beneficii persoanelor cu colesterol ridicat, ar putea reduce efectul niacinei;
  • vitamina K. Administrarea de vitamina E cu vitamina K poate reduce asimilarea vitaminei K.

Vitamina E uleioasă pentru ten

Este nevoie de precauție la administrarea vitaminei E pe piele. Trebuie testată mai întâi pe porțiuni mici, ascunse de piele, deoarece este asociată cu un risc important de dermatită de contact FOTO: Shutterstock

Unul dintre multiplele beneficii pentru care vitamina E uleioasă este intens promovată îl reprezintă vindecarea mai rapidă a leziunilor și reducerea cicatricelor. Într-adevăr, există câteva studii care susțin această teorie, însă marea majoritate a cercetărilor în domeniu au demonstrat că vitamina E uleioasă nu stimulează vindecarea mai rapidă a leziunilor de niciun fel și nu are beneficii reale pentru ten. Cu atât mai puțin pentru acnee.

De altfel, un studiu a relevat că dacă aplici vitamina E uleioasă pe ten poți fie să nu obții nicio îmbunătățire, fie, mai rău, să înrăutățești aspectul cicatricelor. Mai mult, aproximativ o treime din participanți au dezvoltat dermatită de contact.

În plus, vitamina E uleioasă, fiind o vitamină liposolubilă, se poate acumula în straturile pielii. Pentru a preveni această acumulare,care duce la blocarea porilor și la dezechilibrarea uleiurilor naturale ale tenului, nu folosi tratamente cu vitamina E uleioasă mai des de două ori pe săptămână.

Vitamina E uleioasă pentru hiperpigmentare

Petele închise la culoare de pe piele, cauzate de o acumulare excesivă de melanină, poartă numele de melasmă. Se crede că vitamina E uleioasă ar fi benefică pentru un ten cu pete hiperpigmentare.

Totuși, studiile arată că hiperpigmentarea poate fi doar ușor atenuată prin folosirea e vitamina E uleioasă. Pentru rezultate reale, vitamina E trebuie combinată cu vitamina C.

Vitamina E uleioasă pentru ten îmbătrânit

Vitamina E în general poate îmbunătăți circulația sanguină. Acesta ar putea fi motivul pentru care simțim că, după aplicarea de vitamina E uleioasă, tenul pare mai ferm.

De altfel, această teorie este susținută și de studii. O analiză din 2013 a demonstrat că vitamina E uleioasă și alte ingrediente bogate în antioxidanți sunt un tratament acceptat științific pentru întârzierea apariției ridurilor, în mod special a celor cauzate de expunerea la radiații ultraviolete – fotoîmbătrânire.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare