Cum au ajuns bolile cardiovasculare, specifice bătrânilor, să îi afecteze pe tineri

Bolile cardiovasculare, specifice bătrânilor, au ajuns să îi afecteze pe tineri. Ce putem controla

Stilul de viață dezechilibrat, viciile și lipsa analizelor făcute la timp pot reduce semnificativ calitatea vieții încă de la 30, 40 de ani, când încep să apară bolile cardiovasculare.

În ultimii ani, medicii constată că, din ce în ce mai multe afecțiuni considerate a fi apanajul bătrâneții, apar la vârste tinere și foarte tinere. Infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sunt doar câteva dintre diagnosticele severe cu care se confruntă din ce în ce mai mulți tineri. În lipsa prevenției și a controlului, problemele se agravează semnificativ în timp.

Dacă până anii trecuți medicii recomandau consultul cardiologic de rutină după vârsta de 50 de ani, acum, aceasta este vârsta la care nu apar primele probleme cardiovasculare, ci primele complicații severe ale unor boli care nu au fost prevenite la timp.

Ce putem și ce nu putem controla

În cadrul Sănătatea în Focus, un proiect educativ realizat de Secom în parteneriat cu Smart Living, medicul cardiolog Alice Munteanu atrage atenția asupra faptului că bolile cardiovasculare sunt direct asociate cu factori de risc ce pot fi controlați: creșterea în greutate, alimentația bogată în glucide sau în zaharuri concentrate, alimentația tip fast food, consumul excesiv de grăsimi și de alimente bogate în grăsimi saturate, fumatul, lipsa controlului medical.

Pe de altă parte, spune medicul, există și factori de risc ce nu pot fi influențați, precum vârsta, sexul, rasa și moștenirea genetică, însă riscul afecțiunilor cardiovasculare scade semnificativ dacă stilul de viață este unul sănătos.

Schimbări alimentare pentru menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge

Iată sfaturile medicului privind alimentația pentru cei ce vor să prevină îmbolnăvirea: ”Trebuie să mâncăm zilnic trei mese principale și două gustări, niciodată cu trei ore înainte de culcare. Acest lucru este important inclusiv pentru inimă, pentru că atunci când digestia este greoaie, crește debitul cardiac. Să nu facem exces de grăsimi, de prăjeli, și nici de carne, ouă, brânză, lapte- consumate la aceeași masă. Boala arterială și boala cardiacă înseamnă întotdeauna și afectare de rinichi, iar proteinele în cantitate mare pot duce la insuficiență renală”.

Medicul recomandă asocierea unei salate la fiecare masă, evitarea sosurilor greoaie și limitarea alcoolului la maximum 40 de ml de vin pe zi. De asemenea, o mare atenție trebuie acordată cantității de sare consumată zilnic. ”În România, se consumă 12 gr de sare pe zi, iar un pacient cu probleme cardiace trebuie să consume 4 grame pe zi. Asta înseamnă maximum o linguriță rasă la tot ce gătim și tot ce mâncăm în ziua respectivă”, precizează medicul.

Când se impune scăderea în greutate

Colesterolul ridicat este una dintre problemele frecvente ale românilor și se asociază cu riscul crescut de a dezvolta bolicardiovasculare. Pentru a-l ține în frâu și a nu ajunge la medicație, tot dieta este soluția. ”E nevoie de regim și de scădere în greutate, pentru că în felul acesta scade atât colesterolul, cât și alte niveluri de grăsimi, cum sunt trigliceridele. Această scădere o facem prin regim și evitarea grăsimilor saturate, precum unt, smântână, carne grasă, inclusiv piele de pui”, precizează medicul.

Dr. Alice Munteanu atrage atenția asupra unui alt inamic al tinerilor: sedentarismul. Ea spune că mișcarea este recomandată inclusiv celor care au deja afecțiuni cardiovasculare, cu acceptul medicului și în urma unui control specific. Plimbările în aer liber și sportul timp de 30 de minute zilnic ar trebui să facă parte din rutina oricărei persoană, ca măsură de prevenție și de susținere a imunității.

Suplimente alimentare pentru buna funcționare a inimii

Medicul spune că recomandă pacienților ei, pe lângă tratamentul alopat, produse naturale și suplimente alimentare atât pentru imunitate, cât și pentru susținerea sistemului cardiovascular. ”Pentru imunitate, recomand vitamine ca C, D, Zinc, precum și Quercitină, o plantă care s-a dovedit nemaipoment de bună inclusiv împotriva Covid. Pentru boala cardiovasculară, sunt foarte bune Coenzima Q 10, respectiv Omega 3. În cazul pacienților cu insuficiență cardiacă, respectiv al celor care au suferit un infarct, Coenzima Q 10, Carnitina, Resveratrolul s-au dovedit eficiente pentru contracția miocardică, pentru că determină creșterea funcției de pompă a inimii”.

Pe lângă dietă și mișcare, controalele de rutină făcute la timp, urmate de cele de specialitate dacă e cazul, pot preveni boli cardiovasculare severe. Medicul recomandă consult obligatoriu la cardiolog la 30 de ani și chiar mai devreme în cazul în care în istoricul familial există cazuri de boli cardiovasculare. De asemenea, spune medicul, după 40 de ani, toată lumea, indiferent de istoricul familial, ar trebui să facă o electrocardiogramă pe an, un control al tensiunii arteriale și un set de analize de rutină, din care să nu lipsească bateria hepatică, cea renală, colesterolul și glicemia.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare