Colagen, resveratrol, cânepă și omega 3: 4 aliați ai pielii după 30 de ani

4 aliați ai pielii după 30 de ani: colagen, resveratrol, cânepă și omega 3. De ce le recomandă medicul dermatolog

Banala apă, dar și substanțe care să mențină apa în piele și câțiva antioxidanți puternici. Acestea sunt, pe scurt, nevoile de bază ale pielii după vârsta de 30 de ani. Important este să le alegi și să le folosești corect.

Cum acționează colagenul, resveratrolul, semințele de cânepă și omega 3 împotriva semnelor de îmbătrânire și pentru a combate efectele stresului asupra pielii, explică în continuare medicul primar dermatolog Oana Firescu (Clătici). Recomandările medicului au fost oferite în cadrul podcastului Sănătatea în Focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu SmartLiving.ro.

Legătura dintre piele și stres

O vizită la dermatolog începe întotdeauna cu întrebări legate de nivelul de stres pe care îl resimți. De ce? „Pentru că toate bolile dermatologice sunt agravate sau chiar sunt declanșate de stres: de la acnee și psoriazis, până la căderea părului, toate au o componentă a stresului. Putem spune că nivelul de stres și aspectul și sănătatea pielii sunt în oglindă“, explică medicul dermatolog.

Echilibrul interior este esențial pentru o piele tânără și fără probleme cât mai mult timp. De altfel, s-a demonstrat că stresul psihologic poate afecta în mod negativ bariera de protecție a pielii – stratul superior al pielii, care păstrează nivelul de hidratare și protejează împotriva agenților patogeni. Atunci când această barieră nu mai este intactă, pielea se va irita sau pot să se declanșeze chiar afecțiuni precum eczema sau psoriazisul.

Efectele negative ale stresului se resimt și la nivelul părului. Există un tip de alopecie difuză, efluviu telogen, declanșată de stres. Mai exact, stresul psihologic ar inhiba faza de creștere a părului, potrivit unui studiu.

„Ar fi prea simplu să descriem doar o rutină de îngrijire strict locală, pentru că, într-adevăr, frumusețea și sănătatea pielii și a părului vin din interior.“

Oana Firescu (Clătici), medic primar dermatolog

Hidratare: cum să bei apă și ce substanțe o mențin în celulele pielii

Apa intră în compoziția celulelor, a spațiilor dintre celule și are, printre rolurile esențiale, pe acela de a menține bariera de protecție a pielii. O piele tânără și sănătoasă reține optim apa. Dar atunci când suntem deshidratați, pielea își pierde elasticitatea, devine flască, simțim că ne mănâncă și se descuamează.

„Spunem mereu că trebuie să bem doi litri de apă pe zi, dar important e să nu bem în cantități mari odată. Altfel, apa va fi eliminată de către rinichi. Bem, să zicem, un pahar de apă la un interval regulat pentru efecte benefice“, recomandă medicul Oana Firescu (Clătici).

Omega 3 pentru o piele hidratată și protejată de radiațiile ultraviolete

După 30 de ani, ne deshidratăm mai ușor, astfel că avem nevoie de ajutoare care să rețină apa în celulele pielii. Acizii grași omega 3 sunt un astfel de ajutor. Totuși, corpul nostru nu poate sintetiza omega 3, ci avem nevoie să-l asimilăm din alimentație sau din suplimente alimentare.

„Din pește, din oleaginoase, din nuci, din arahide și, de asemenea, din fructe de mare: de acolo vin cel mai mult acizii grași omega 3. Totuși, e dificil să consumăm atât de mult pește pentru a ne asigura necesarul de omega 3. Din fericire, există acum suplimentealimentare pe bază de omega 3, dar trebuie să fie atent alese. Peștele – ton, macrou, sardine – poate avea metale grele, iar suplimentele alimentare foarte bune sunt inclusiv purificate.“

Dr. Oana Firescu (Clătici), medic primar dermatolog

Ce fac, de fapt, acizii grași omega 3 la nivelul pielii? Ei bine, aceștia rămân între celulele pielii, îi asigură hidratarea optimă și, în plus, o protejează de acțiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt acele substanțe eliberate în corp ca o consecință stresului oxidativ, generat de funcționarea normală a celulelor, dar și de factori externi: poluare, fumat etc.

De exemplu, omega 3 contracarează efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, suplimentele fiind recomandate în mod special persoanelor care au fotosensibilitate, alergie la soare, acnee sau răni care se vindecă cu dificultate, potrivit medicului dermatolog. 

Semințele de cânepă: raportul optim de omega 3 și omega 6

Semințe decorticate de cânepă FOTO: Shutterstock

Cânepa este planta care conține cei mai mulți acizi grași esențiali. Mai exact, „are un raport de 3 la 1 între omega 3 și omega 6, aceștia fiind acizii omega cei mai importanți și cei mai benefici. Este raportul optim“, completează medicul dermatolog.

Fiind o sursă consistentă de omega 3, cânepa are printre beneficiile principale hidratarea și rolul de stimulare a vindecării în cazul unor probleme dificile ale pielii: psoriazis, dermatită seboreică, acnee. În plus, este și antiiflamatorie, antioxidantă, luptând cu radicalii liberi, antibacteriană și anticancerigenă.

Nivelul de colagen începe să scadă după 20 de ani

Colagenul este o proteină esențială care intră în compoziția sistemului muscular, osos, articular, dar este vital și pentru piele. Colagenul este, de fapt, proteina care menține fermitatea pielii.

„Veștile sunt proaste, în sensul în care colagenul din piele scade liniar după vârsta de 20 de ani cu 1%. Iar după menopauză, schimbările sunt dramatice: pierdem cam 30% în primii cinci ani. Și acesta este motivul pentru care colagenul, atunci când îl folosim pentru diverse dureri articulare, ne face bine și pielii.“

Dr. Oana Firescu (Clătici), medic primar dermatolog

Factorii care influențează producția de colagen de-a lungul vieții (pubertate, sarcină, menopauză, andropauză) sunt de două tipuri, potrivit unui articol din revista de specialitate „Plastic and Aesthetic Research“:

  • intrinseci: factori genetici, hormonali, de vârstă, de etnie;
  • extrinseci: expunerea cronică la radiații ultraviolete, poluare, fumat, consum de alcool, stres etc.

Totuși, un aport optim de colagen poate repara o parte din ceea ce au „stricat“ acești factori. Este important ca suplimentele cu colagen să fie bine alese, deoarece nu toate tipurile de colagen au eficiență maximă și pentru piele, și pentru articulații.

Ideal ar fi ca, pentru o asimilare optimă a colagenului, să-l asociem și cu vitamina C. Vitamina C este singurul antioxidant care face sinteză de colagen, subliniază specialista.

Resveratrolul combate inflamația și roșeața din cuperoză

Cunoscut mai mult ca fiind antioxidantul prezent în strugurii negri și în vinul roșu, resveratrolul are o listă lungă de beneficii. E bun pentru: activitatea inimii, activitatea creierului, inclusiv pentru tulburări cognitive, reglează tensiunea arterială, scade nivelul lipidelor din corp.

Pentru piele este benefic mai ales prin conținutul impresionant de antioxidanți. De altfel, combate și inflamația și roșeața provocate de cuperoză, potrivit medicului dermatolog.

Cea mai mare cantitate de resveratrol se găsește într-o plantă numită Polygonum cuspidatum. Este de origine japoneză, iar rădăcina nu poate fi folosită în stare proaspătă, de aceea este utilizată pentru obținerea unor suplimente alimentare.

Rutina zilnică de îngrijire a pielii

Toate aceste substanțe nutritive și hidratante pentru piele nu-și pot îndeplini scopul dacă nu le venim și noi în ajutor.

„Ideea este că noi trebuie să adoptăm un anumit stil de viață, și asta înseamnă și o rutină zilnică, care constă în: demachiere, tonifiere, hidratare. Dacă am știut să ne machiem dimineața, nu poate să nu existe timp pentru a ne demachia mai târziu. În plus, e bine să alegem cremele adecvate tipului de ten, pentru că nu suntem toți la fel. Iar atunci când avem un ten cu probleme, asta înseamnă piele uscată, piele cuperozică, piele acneică, e mult mai bine să mergem la medicul dermatolog.“

Dr. Oana Firescu (Clătici), medic primar dermatolog

Vă recomandăm să urmăriți și varianta integrală a podcastului educativ #SanatateaInFocus, dedicat legăturii dintre somn și imunitate, pe care o puteți găsi aici:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare