Cum se tratează anemia? Operație, suplimente, transfuzii

Cum se tratează corect anemia? Ce mănânci, ce vitamine iei, când este nevoie de intervenții complicate

  Cum se tratează anemia? Tratamentul, în cazul anemiei depinde de tipul de anemie, cauza și severitatea afecțiunii. Poate include schimbări în alimentație, administrarea suplimentelor, medicamente, anumite proceduri sau intervenții chirurgicale.

  Scopul tratamentului este de a crește cantitatea de oxigen transportată de sânge. Acest obiectiv este posibil prin creșterea numărului de globule roșii și / sau a nivelului de hemoglobină. (Hemoglobina este proteina bogată în fier din globulele roșii care transportă oxigen în tot organismul.)

  Un alt obiectiv este de a trata cauza care a dus la declanșarea anemiei.

  „Tratamentul depinde de tipul de anemie, dar nu este diferit între grupele de vârstă (cu excepția anemiei aplastice, în care transplantul de celule stem nu este de obicei efectuat peste o anumită vârstă),” precizează prof. dr. Sabine Eichinger, specialist în medicină internă și hemato-oncologie în cadrul spitalului Wiener Privatklinik.

  Prof. dr. Sabine Eichinger ne recomandă să includem în dietă alimente care conțin acid folic, fier și B12.

  Schimbarea dietei și suplimentele alimentare

  Nivelurile scăzute de vitamine sau fier din organism pot fi de vină pentru apariția unor tipuri de anemie. Deficitele de vitamine și fier ar putea fi rezultatul unei diete dezechilibrate sau al anumitor afecțiuni.

  „În general, ar trebui să avem o dietă sănătoasă, cu legume pentru acid folic și vitamina B12 și, ocazional, carne pentru fier și vitamina B12,” adaugă prof. Sabine Eichinger.

  Pentru a corecta deficitul de vitamine sau de fier, medicul poate recomanda schimbarea obiceiurilor alimentare sau administrarea unor suplimente de vitamine sau fier. Suplimentele recomandate, de obicei, în anemie sunt vitamina B12 și acidul folic (folat). Vitamina C este administrată, de asemenea, uneori pentru a ajuta organismul să absoarbă fierul. Le detaliem pe fiecare în parte.

  Persoanele anemice au culoarea pielii mai deschisă din cauza numărului mic de globule roșii

  Fier

  Corpul tău are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină. Organismul poate absorbi mai ușor fierul din carne decât din legume sau din alte alimente. Pentru a trata anemia, medicul poate recomanda consumul unei cantități mai mari de carne – în special carne roșie (precum carne de vită sau ficat), dar și pui, curcan, carne de porc, pește și crustacee.

  Sursele vegetale de fier cuprind:

  • Spanacul și alte legume cu frunze de culoare verde închis;
  • Tofu;
  • Mazăre, linte, fasole, boabe de soia, și năut;
  • Fructe uscate, cum ar fi prunele, stafidele și caisele;
  • Suc de prune;
  • Cereale și pâine fortificate cu fier.

  Este indicat chiar să verificați etichetele alimentelor pe care le cumpărați ca să vedeți ce cantitate de fier conțin. De obicei, scrie cât la sută din cantitatea zilnică de fier recomandată conține acel produs.

  De asemenea, fierul este disponibil și sub formă de supliment. De obicei, este combinat cu multivitamine și alte minerale care ajută corpul să absoarbă fierul.

  Medicii pot recomanda suplimente de fier pentru sugarii prematuri, sugarii și copiii mici care beau mult lapte de vacă și sugarii care sunt hrăniți doar cu lapte matern sau cu o formulă care nu este fortificată cu fier. Se întâmplă frecent ca bebelușii alăptați să aibă deficiență de fier.

  Cantitățile prea mari de fier pot fi dăunătoare, așa că e bine să luați suplimente de fier numai la indicațiile medicului.

  Vitamina B12

  Nivelurile scăzute de vitamina B12 pot duce la anemie pernicioasă. Acest tip de anemie este adesea tratat cu suplimente de vitamina B12.

  Surse alimentare de vitamina B12 includ:

  • Cereale pentru micul dejun cu adaos de vitamina B12;
  • Carne precum carne de vită, ficat, păsări de curte și pește;
  • Ouă și produse lactate (cum ar fi lapte, iaurt și brânză);
  • Alimente îmbogățite cu vitamina B12, cum ar fi băuturi pe bază de soia și burgeri vegetarieni.

  Acid folic

  Acidul folic (folat) este o formă de vitamina B care se găsește în anumite alimente. Corpul tău are nevoie de acid folic pentru a produce și menține celulele noi. Acidul folic este, de asemenea, foarte important pentru femeile însărcinate. În cazul lor, previne anemia și favorizează creșterea sănătoasă a fătului.

  Alimentele care sunt surse foarte bune de acid folic: broccoli, salata verde, ficat, avocado, spanac și citrice

  Surse de acid folic:

  • Pâine, paste și orez cu adaos de acid folic;
  • Spanac și alte legume cu frunze de culoare verde închis;
  • Mazăre și fasole uscată;
  • Ficat de vită;
  • Ouă;
  • Banane, portocale, suc de portocale și alte fructe și sucuri de fructe.

  Vitamina C

  Vitamina C e importantă în tratarea anemiei deoarece ajută organismul să absoarbă fierul. Surse bune de vitamina C sunt legumele și fructele, în special citricele (portocale, grapefruits, mandarine, lămâi). Fructele, legumele și sucurile proaspete și congelate au, de obicei, mai multă vitamina C decât cele la conservă.

  Dacă urmați un tratament medicamentos, întrebați medicul sau farmacistul dacă puteți mânca grapefruit sau puteți bea suc de grapefruit. Acest fruct poate interfera cu unele medicamente, potențându-le sau diminuându-le efectul.

  Alte fructe bogate în vitamina C  sunt: kiwi, căpșuni și pepene galben.

  Legumele bogate în vitamina C sunt: broccoli, ardei gras, varză de Bruxelles, roșii, varză, cartofi și legume verzi așa cum e spanacul.

  Cum se tratează anemia? Cu medicamente

  Tot în cazul anemiei mai pot fi folosite și medicamente care ajută organismul să creeze mai multe globule roșii sau care tratează o cauză a anemiei. Unele dintre aceste medicamente pot fi:

  • Antibiotice pentru tratarea infecțiilor;
  • Hormoni pentru tratarea sângerărilor menstruale abundente în cazul adolescentelor și femeilor adulte;
  • O versiune sintetică de eritropoietină care stimulează organismul să producă mai multe globule roșii. Acest hormon are unele riscuri, așa că pacientul împreună cu medicul vor decide dacă beneficiile acestui tratament depășesc riscurile;
  • Medicamente care previn distrugerea globulelor roșii de către propriul sistem imunitar;
  • Terapie cu agenți chelatori (ke-LAY-shun) pentru intoxicații cu plumb. Terapia de chelare este utilizată, mai ales, la copii. Copiii cu anemie prin deficit de fier au un risc crescut de intoxicație cu plumb.

  Dacă anemia este severă, medicul poate recomanda o procedură medicală precum transfuzii de sânge sau transplanturi de celule stem și de măduvă osoasă.

  Cum se tratează anemia? Cu transfuzii de sânge

  Transfuzia de sânge este o procedură sigură, obișnuită, care presupune administrarea intravenoasă a sângelui provenit de la un donator compatibil. Mai exact:

  • grupa 0 este compatibilă cu grupele A, B, AB şi 0 (donator universal);
  • grupa A este compatibilă cu grupele sanguine A şi AB;
  • grupa B este compatibilă cu grupele B şi AB;
  • grupa sanguină AB poate primi sânge de la orice grupă (primitor universal).

  Transplant de celule stem

  Un transplant de celule stem din sânge și măduvă înlocuiește celulele stem defecte cu unele sănătoase de la o altă persoană (un donator). Celulele stem sunt produse de măduva osoasă. Acestea se dezvoltă în globule roșii și albe din sânge și în trombocite.

  În timpul transplantului, care este ca o transfuzie de sânge, pacientul primește celule stem donate intravenos. Odată ce celulele stem ajung în organism, acestea călătoresc în măduvă și încep să creeze noi celule sanguine.

  Cum se tratează anemia?Intervenția chirurgicală

  În cazul sângerărilor severe care pun în viața în pericol este nevoie de operație.  De exemplu, este posibil ca pacientul cu anemie să fie supus unei intervenții chirurgicale pentru a opri sângerarea sângerarea provocată de un ulcer stomacal sau de un cancer de colon.

  O altă situație în care poate fi recomandată intervenția chirurgicală pentru tratarea anemiei, e cea în care organismul distruge globulele roșii într-un ritm accelerat. În acest caz este nevoie de îndepărtarea chirurgicală a splinei, adică organul care distruge globulele roșii uzate. O splină mărită sau bolnavă poate elimina mai multe globule roșii decât ar fi normal, provocând anemie.

  O afecțiune specială care se poate manifesta cu anemie este o boală hematologică numită talasemie, care este extrem de întâlnită mai ales în zona de sud a României. Mai multe informații găsiți în acest articol.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare