Semne de cancer pulmonar puțin cunoscute, dar susținute științific

5 semne ale cancerului pulmonar puțin cunoscute, dar susținute științific. Modificarea degetelor de la mâini e unul dintre ele

Tusea persistentă este unul dintre simptomele comune la care ne gândim atunci când vorbim despre cancerul pulmonar, dar această manifestare nu este neapărat semnul unei boli oncologice. Însă cancerul pulmonar poate da semne care adeseori sunt ignorate, mai ales în contextul în care pacientul nu tușește.

Tusea care nu mai trece, acesta este principalul simptom pe care-l asociem cancerului pulmonar, însă există cazuri de cancer pulmonar în care tusea persistentă nu se regăsește printre simptome. În schimb, altele sunt manifestările care ar trebui să ne dea de gândit nouă și pe care medicii ar trebui să le investigheze, sub suspiciunea unui cancer pulmonar, potrivit Roy Castle Lung Cancer Foundation.

1. Răgușeala

Deși nu se regăsește pe primele locuri în lista simptomelor care pot anunța un cancer pulmonar, răgușeala este totuși unul dintre semnele care trebuie să ducă cu gândul și la o tumoare la plămâni.

Dacă răgușeala persistă de mai mult timp (mai mult de trei săptămâni), e bine să mergi la medic să faci investigații amănunțite, inclusiv o radiografie sau un CT pulmonar. Cu atât mai mult dacă simți că răgușeala este însoțită de senzația că-ți pierzi vocea sau că vocea ta și-a pierdut din intensitate.

În cadrul unei statistici britanice, coordonată de Coaliția Globală a Cancerului Pulmonar, a demonstrat că doar 1% din respondenți au asociat răgușeala cu simptomele cancerului pulmonar.

Potrivit Fundației Cancerului Pulmonar Roy Castle, răgușeala a fost singurul simptom manifestat de saxofonistul Andrew Libby. „Am fost la un ORL-ist care a observat că una dintre coardele vocale era paralizată. Mi s-a spus că asta înseamnă, de fapt, că mi se întâmplă ceva mai sinistru, pentru că ceva apasă pe un nerv la acest nivel. Diagnosticul acesta precoce a fost extrem de important, pentru că, dacă ignoram răgușeala, tumora ar fi continuat să crească. Este esențial ca, dacă ai orice simptom, să mergi la medic și să investighezi toate posibilele cauze, oricât de frică ți-ar fi de rezultat. Dacă ignori manifestările, va fi doar din ce în ce mai rău“, spune Libby, citat de Fundația Roy Castle.

După intervenția de îndepărtare a lobului pulmonar afectat de cancer, Libby a revenit în rolul de saxofonist.

Un alt caz similar este cel semnalat de publicația americană Today, în 2022: un tânăr de 30 de ani super-sănătos, diagnosticat cu cancer pulmonar după ce singurele sale simptome au fost răgușeala și durerea de spate.

2. Fața umflată

O manifestare pusă de cele mai multe ori pe seama retenției de apă sau a alergiilor, edemul facial (fața umflată) poate fi un simptom adesea ignorat al cancerului de plămân.

Umflarea feței, în contextul cancerului pulmonar, poate fi rezultatul obstrucției venei cave superioare. Dacă tumoarea este situată sau s-a extins în apropierea acestei vene, blocajul respectiv face ca fluxul sângelui să fie blocat sau încetinit. Acest blocaj duce la umflarea feței sau a gâtului.

De altfel, edemul facial este enumerat ca fiind unul dintre simptomele cancerului pulmonar, potrivit Cancer Research UK.

3. Pierderea în greutate

Chiar dacă pierderea aparent inexplicabilă în greutate duce adeseori cu gândul și la suspiciunea de cancer, de multe ori, acest simptom este pus pe seama altor probleme de sănătate sau a stilului de viață extrem de aglomerat.

Dacă pierderea în greutate este însoțită și de apetit extrem de scăzut și oboseală persistentă, dar și de dificultăți la înghițire, atunci este nevoie cât mai repede de consult medical de specialitate și de investigații pentru identificarea posibilelor cauze.

4. Modificarea aspectului degetelor și unghiilor de la mâini – degetele hipocratice

Cancerul pulmonar este o cauză comună pentru degetele care par că se lățesc către vârfuri, cu unghii încurbate, o manifestare denumită medical „degete hipocratice“. Această modificare a degetelor poate fi explicată fie printr-o afecțiune a inimii, fie printr-o boală pulmonară, cel mai adesea cancer pulmonar.

Potrivit Fundației Roy Castle, degetele hipocratice sunt unul dintre simptome în 35% din cazurile de cancer pulmonar cu celule mari și în 4% din cazurile de cancer pulmonar cu celule mici.

Mai concret, vârfurile degetelor par inflamate, iar unghiile se lățesc și se curbează. Cauza o reprezintă acumularea excesivă de lichid în țesuturile degetelor.

Putem verifica singuri dacă avem degete hipocratice: apropiem una de alta unghiile de la aceleași degete de la cele două mâini. Dacă nu vedem o fereastră de lumină formată între bazele celor două unghii, atunci avem degete hipocratice și am putea suferi de probleme respiratorii serioase FOTO: Shutterstock

5. Infecții respiratorii repetate

Dificultățile de respirație, tusea sunt puse de multe ori pe seama infecțiilor respiratorii repetate. Dar, la rândul lor, infecțiile respiratorii care se repetă și coboară spre plămâni pot fi un indicator al cancerului pulmonar.

O infecție a bronhiilor sau a plămânilor poate fi ceva normal în lunile reci ale anului. Unele sunt ușoare și trec de la sine sau, dacă se suprainfectează bacterian, cu antibiotice recomandate de medic. Altele pot fi severe și pot chiar să pună în pericol viața.

În mod normal, o bronșită sau o pneumonie nu ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare, atât timp cât răspunde la tratament. Dar dacă pare că nu mai trece, se agravează sau se atenuează apoi revine, este esențial să mergi la medic pentru investigații amănunțite.

Fundația Roy Castle prezintă cazul unei tinere aparent sănătoase care răcea chiar și vara, iar infecțiile ei respiratorii coborau mereu spre plămâni. Ruthra era o femeie activă, care avea grijă de propria sănătate, iar infecțiile respiratorii repetate au îngrijorat-o și au trimis-o la medic. Investigațiile realizate au relevat că Ruthra suferea de cancer pulmonar în stadiu incipient. Ea recomandă tuturor celor care au suspiciuni să recurgă la o radiografie sau la un CT care pot scoate la iveală eventualele probleme pulmonare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare