4 simptome de cancer colorectal la tineri. Apar cu doi ani înainte

Simptomele cancerului de colon la tineri pot apărea cu doi ani înainte de dezvoltarea bolii

În cazul persoanelor mai tinere de 50 de ani, există 4 simptome importante care necesită investigații amănunțite, pentru a depista din timp cancerul colorectal. Acestea apar cu aproximativ doi ani înaintea unui diagnostic de certitudine. Anemia este unul dintre ele.

Durerile abdominale, diareea, anemia prin deficit de fier și sângerările anale sunt cele patru semnale de alarmă care ar putea oferi indicii cu privire la dezvoltarea cancerului colorectal la tineri. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în „Journal of rhe National Cancer Institute“ din SUA.

Aceste simptome și-ar putea face apariția cu doi ani înainte de a dezvolta cancer colorectal, au observat oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Washington.

În România, cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate prin cancer la bărbați și a treia în rândul femeilor, potrivit raportului OCDE – Profilul de țară privind cancerul – România 2023, citat de Hotnews.ro.

„Cancerul colorectal nu afectează numai vârstnicii. Vrem ca tinerii să fie conștienți și să ia măsuri dacă observă aceste patru semne și simptome extrem de evidente. Mai ales că persoanele sub 50 de ani sunt considerate ca având un risc mic și, deci, nu beneficiază de screening pentru cancerul colorectal.“

Profesor Yin Cao, investigator senior și profesor asociat de chirurgie în Divizia Științelor de Politici de Sănătate din SUA

Descoperirea este cu atât mai importantă, cu cât în ultimii ani s-a observat o creștere a numărului de cazuri de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani.

Citește aici tot ce e bine să știi despre cancerul de colon, de la medicul gastroenterolog Elena Ciupercă.

Sângerările anale și anemia prin deficit de fier, cele mai alarmante simptome

În Statele Unite, proporția persoanelor depistate cu cancer colorectal la vârste de sub 55 de ani a crescut de la 11% la 20% din 1995 până în 2019.

Acesta a fost motivul pentru care cercetătorii de la Universitatea de Medicină Washington din St. Louis au analizat datele a 5.000 de pacienți diagnosticați cu cancer colorectal cu debut precoce (sub 50 de ani). Ei au vrut să identifice eventualele simptome care apar înainte de dezvoltarea bolii oncologice la tineri, deoarece de obicei aceasta se diagnostichează în stadii avansate.

Oamenii de știință au descoperit că într-un interval cuprins între doi ani și trei luni înainte de diagnostic, pacienții tineri au raportat: dureri abdominale, sângerări anale, diaree și/sau anemie prin deficit de fier.

Cu cât o persoană a manifestat mai multe dintre aceste 4 simptome de cancer colorectal, cu atât a fost mai probabil diagnosticul ulterior. Astfel:

  • un singur simptom a dublat riscul de cancer colorectal;
  • două simptome au crescut riscul cu mai mult de 3,5 ori;
  • trei sau patru simptome au crescut riscul de 6,5 ori.

Aproximativ 19% din pacienți au prezentat primele simptome într-un interval de timp cuprins între doi ani și trei luni înainte de diagnostic. 50% au manifestat simptomele în intervalul de trei luni de dinaintea diagnosticului

Două dintre cele 4 simptome de cancer colorectal – sângerarea anală și anemia – impun intervenția endoscopică urgentă pentru a observa eventualele modificări cu risc crescut, a subliniat profesorul Yin Cao.

Află de aici când este nevoie de endoscopie și cum te pregătești pentru investigație.

Localizarea cancerului ar putea explica simptomele

Cele 4 simptome alarmante depind de localizarea cancerului colorectal, mai ales la tineri.

„Majoritatea cazurilor de cancer de colon în cazul tinerilor se localizează în partea stângă a colonului. Astfel, dacă modificările patologice apar în partea stângă, sângerările pot fi mai evidente, la fel și anemia, prin comparație cu cancerele care apar pe partea dreaptă a colonului“, a explicat prof. dr. Anton Bilchik, director de Program Hepatobiliar și Gastrointestinal în cadrul Institutului Oncologic Saint John, California, SUA.

Este esențial ca persoanele de până în 50 de ani care experimentează oricare dintre cele 4 simptome precoce de cancer colorectal să meargă la medic pentru investigații amănunțite.

„Făcând astfel, putem diagnostica precoce cancerul colorectal, ceea ce va scădea nevoia de tratamente agresive și va îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacienților.“

Profesor Yin Cao, investigator senior și profesor asociat de chirurgie în Divizia Științelor de Politici de Sănătate din SUA

Specialiștii semnalează că, totuși, cele 4 simptome pot semnala și alte tipuri de afecțiuni gastrointestinale, cum sunt bolile inflamatorii intestinale și sindromul de intestin iritabil.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare