Bei puțină apă? Riști pietre la rinichi, ce pot provoca cea mai puternică durere pe care ai simțit-o vreodată

  Litiaza renală sau pietrele la rinichi, așa cum este numită afecțiunea popular este frecvent întâlnită și, în majoritatea cazurilor, apare din cauză că nu bem destulă apă. Durerea produsă de migrarea unei pietre care împiedică scurgerea normală a urinei, este una dintre cele mai intense dureri ce pot fi experimentate. Fără un tratament adecvat, calculii renali degradează funcția rinichilor.

  Dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog la Ponderas Academic Hospital a explicat, în cadrul unui interviu, care sunt cauzele și simptomele litiazei renale dar și care sunt ultimele noutăți în materie de tratament.

  Dr. Cristian Iatagan recomandă un consum de apă între 2.5 și 3 litri pe zi și reducerea consumului de sare la 1-1,2 g/zi.

  SmartLiving: De ce se formează nisipul și pietrele la rinichi?

  Dr. Cristian Iatagan: Principalele cauze pentru formarea calculilor sunt reprezentate de:

  • regimul hidric inadecvat (cea mai frecventă cauză de litiază renală);
  • infecțiile urinare repetate;
  • tulburările metabolice și afecțiunile medicale preexistente (de exemplu boli inflamatorii intestinale – prin modificări care interferează cu modul în care este metabolizat calciul și alte minerale);
  • consumul de alimente bogate în oxalați (legumele verzi și ciocolată);
  • moștenirea genetică.

  SmartLiving: Care sunt factorii care deteriorează rinichii, deshidratarea ce rol are?

  Dr. Cristian Iatagan: Deshidratarea este principalul factor implicat în apariţia suferinţei renale, atât prin formarea de calculi, cât şi prin împiedicarea funcţionării acestora în condiţii optime. Alături de aceasta sunt modificările metabolice din cazul diferitelor sindroame tubulare renale, hipercalcemia, valorile crescute de acid uric (inclusiv guta), diferitele boli enzimatice, malformaţiile renale, anumite medicamente favorizează apariţia calculilor.

  SmartLiving: La cine apar cel mai frecvent calculii renali?

  Dr. Cristian Iatagan: Litiaza renală (calculii sau ”pietrele la rinichi”) reprezintă o suferință frecventă. Două din zece persoane vor forma un calcul la un moment dat, iar acestea vor forma de obicei maimulți de-a lungul vieții. Pacienții de sex masculin cu vârsta între 35 și 50 de ani sunt statistic cel mai frecvent afectați.

  SmartLiving: Cum se manifestă litiaza renală?

  Dr. Cristian Iatagan: Litiaza renală poate produce diverse simptome, cel mai des întâlnite fiind durerile lombare iradiate anterior, uneori atroce, urinări frecvente, prezența sângelui în urină, febră, frison.

  Deși în multe cazuri, calculii renali – în special cei milimetrici – nu dau dureri și se pot elimina spontan, colica renală, produsă de un calcul plecat din rinichi care împiedică scurgerea normală a urinei, este una dintre cele mai intense dureri ce pot fi experimentate.

  SmartLiving: Ce analize sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?

  Dr. Cristian Iatagan: Diagnosticul litiazei renale se face frecvent când pacientul se prezintă la medic pentru diverse simptome, cel mai des colici renale, dureri lombare iradiate anterior, urinări frecvente, prezența sângelui în urină, febră, frison. Medicul face un istoric al suferinței recente, examinează clinic pacientul, recomandă analize de sânge și urină – pentru a evalua funcția rinichilor și prezența infecției – și explorările imagistice necesare (ecografie, radiografie, computer-tomograf nativ sau cu substanță de contrast). Uneori, calculii rinichiului sunt descoperiți întâmplător prin efectuarea acestor explorări imagistice pentru alte suferințe.

  SmartLiving: La ce complicații se poate ajunge?

  Dr. Cristian Iatagan: Orice calcul renal (chiar asimptomatic) ar trebui tratat datorită posibilității de creștere în dimensiuni, posibilității de migrare cu împiedicarea scurgerii normale a urinei și apariția durerilor și favorizării infecțiilor urinare, cu degradarea progresivă a funcției rinichiului.

  SmartLiving: Cum se tratează litiaza renală? Care sunt ultimele noutăți în materie de tratamente?

  Dr. Cristian Iatagan: În cazul „microlitiazei”(pietrelor mici de până la 3-4mm), în absența suferinței renale și a infecției medicul vă va recomanda cel mai probabil un tratament medicamentos de expulzie, care să vă ajute să eliminați calculul pe cale naturală și să limiteze durerile asociate.

  De obicei, este vorba de un antiinflamator nesteroidian care se administrează oral sau ca supozitor; în cazul durerilor mari se poate trece la un opioid, care se poate administra și intravenos. La acestea se poate asocia un alfa-blocant, oral. În perioda tratamentului, pacientul crește aportul de lichide (nu în colică!) și urmărește eliminarea calculului pe care trebuie să îl trimită pentru analiza bichimică a compoziției. Anumiți calculi renali (de exemplu de acid uric) se pretează la o terapie medicamentoasă de lungă durată, de dizolvare prin modificarea pH-ului urinar.

  Modalitățile actuale de tratament activ sunt reprezentate în principal de ureteroscopia cu fragmentare laser a calculilor și de litotriția extracorporeală cu unde de șoc (ESWL).

  Litotriția extraorporeală cu unde de șoc (ESWL) se adresează pietrelor din rinichi de dimensiuni mai mari de 4mm, care nu blochează scurgerea normală a urinei și nu au produs infecție. Se face cu ajutorul unui aparat care produce aceste unde pulsatile, le transmite din exteriorul corpului pacientului prin tegument și le focalizează spre calcul. Acesta preia din energia transmisă și deseori se sparge în fragmente mai mici și mai ușor eliminabile.

  Avantaje: Necesită o minimă anestezie și se poate efectua în ambulator, fără spitalizare.

  Dezavantaje:

  Pot fi necesare mai multe ședințe pentru spargerea calculului;

  Nu se pot controla dimensiunile fragmentelor rezultate;

  Eliminarea acestora poate fi ușoară sau poate pune dificultăți, uneori necesitând completarea cu o procedură de ureteroscopie.

  Ureteroscopia se adresează calculilor renali sau celor migrați pe ureter; este o procedură chirurgicală minim invazivă, care nu necesită efectuarea vreunei incizii (”tăieturi”) la nivelul tegumentului și care se face uzual prin internare de 24 de ore. Se realizează prin introducerea unui endoscop miniaturizat (poate fi folosit și la copii) prin uretră cu care se avansează prin interiorul organismului prin vezică și uretere până în interiorul rinichilor; aici ureteroscopul flexibil permite inspectarea tuturor cavităților renale cu vizualizarea directă a pietrelor, spargerea lor cu o fibră laser și extragerea fragmentelor – pentru analiză.

  Avantaje: Se controlează direct spargerea calculului;
  De regulă, nu mai există probleme cu eliminarea fragementelor rezultate;
  Spargerea calculului se realizează uzual într-o singură etapă (peste 90% din cazuri).

  Dezavantaje:

  Necesită internare (de zi, 24 de ore) și anestezie, fiind o procedură chirurgicală minim-invazivă.

  SmartLiving: Ce măsuri de prevenție putem adopta, pentru a evita apariția nisipului sau a pietrelor la rinchi?

  Dr. Cristian Iatagan: Prevenţia apariţiei calculilor renali include o serie de măsuri generale precum şi  măsuri specifice, în funcţie de tipul litiazei. O hidratare optimă de 2,5-3 litri de lichide pe zi este benefică în majoritatea tipurilor de litiază. În ceea ce priveşte regimul alimentar, se recomandă o dietă echilibrată, bogată în vegetale şi fibre, cu un conţinut de calciu de 1-2 g/zi şi o limitare a consumului de sare la 1-1,2 g/zi.

  Combaterea obezităţii cu o activitate fizică adecvată şi compensarea pierderilor de lichide contribuie la reducerea riscului de apariţiei a litiazei renale.

  Modificarea pH-ul urinar prin dietă sau medicamentos poate fi posibil, asta în funcţie de tipul de litiază.

  La pacienţii cu litiază urinară cu risc crescut de recidivă se impune o evaluare metabolică complexă, cu instituirea unui tratament specific.

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare
  Urmărește-ne și pe Facebook