Tratament imunitate: recomandări de la specialistul în imunologie

Tratament pentru imunitate. Cât de bune sunt vitaminele, remediile din plante și acupunctura. Explică medicul specialist în imunologie

Tratament imunitate. Sistemul imunitar funcționează cel mai bine atunci când ne aflăm în echilibru, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psiho-emoțional.

Ca să menținem această balanță perfectă, putem apela la alimente sănătoase bogate în nutrienți, la suplimente de vitamine, la remedii din plante și chiar la acupunctură.

„Pentru a susține sistemul imunitar, în această perioadă, este bine să avem un regim alimentar sărac în grăsimi animale saturate, bogat în grăsimi nesaturate –tip Omega 3 – care se găsesc în semințe sau pește,” ne sfătuiește dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie.

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie, recomandă suplimente de Seleniu, Zinc și Vitamina D

Tot pentru susținerea sistemului imunitar, medicul ne recomandă să suplimentăm aportul alimentar cu oligoelemente. De asemenea, e foarte important să eliminăm sau măcar să reducem toxicele majore: alcoolul și fumatul. 

„Tot pentru susținerea sistemului imunitar, la pacienții clinicii, recomand o combinație de mai multe plante: artemisia annua, rhodiola, prunella vulgaris, aloe, struguri negrii,” adaugă specialistul în imunologie.

Tratament imunitate. Ce vitamine ne ajută?

Cât despre vitaminele esențiale bunei funcționări ale sistemului imunitar, dr. Rareș Simu susține că ne putem baza pe trei tipuri de vitamine: vitamina C, vitamina E și nu în ultimul rând vitamina D. Toate aceste vitamine au efecte anti-inflamatoare la nivelul căilor respiratorii, efecte  de echilibrare a sistemului imunitar inclusiv prin proprietățile antioxidante.

„Mai mult, vitamina D este foarte importantă pentru echilibrul psiho-emoțional, ori la ora actuală este dovedită legătura foarte strânsă între buna funcționare a sistemului nervos și cea a sistemului imunitar,” punctează medicul imunolog.

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în echilibrarea emoțională și în prevenirea depresiei. În cadrul unui studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu depresie care au primit suplimente de vitamina D au experimentat o îmbunătățire a simptomelor.

În plus, cercetările demonstrează că vitamina D poate juca un rol în:

De unde ne putem lua necesarul de vitamine

În mod normal, alimentația poate asigura necesarul de vitamine și minerale. Atunci când ne confruntăm cu anumite afecțiuni, trebuie suplimentate aceste vitamine și minerale cu alte surse.

„O situație particulară o reprezintă aportul de vitamina D. Singurele surse alimentare sunt reprezentate de consumarea organelor animale de depozit ale vitaminei D- ficatul și rinichii. Consumul acestora este foarte redus în rândul populației și atunci singura alternativă este expunerea directă a tegumentului la soare. Necesarul zilnic de vitamina D este asigurat de o expunere la soare de cel puțin 30 de minute a întregului corp”.

dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Sigur că, de multe ori, expunerea la soare suficientă nu este posibilă și atunci apare deficitul de vitamina D. În această situație este necesară corectarea acestei deficiențe prin aport de suplimente cu vitamina D.

„O paranteză – administrarea de vitamina D nu ar trebui să aibă legătură cu literele alfabetului, adică se administrează doar în lunile cu R, ci doar cu perioada în care corpul poate fi expus direct la soare în întregime, fără să fie acoperit de haine,” atrage atenția medicul.  

Cum îți dai seama că ai lipsă de vitamin D

Simptomele unei deficiențe de vitamina D la adulți includ:

  • oboseală, dureri și o stare general proastă;
  • dureri osoase și/sau musculare severe, slăbiciune;
  • fracturi de stres (mici fisuri în os, ce apar ca urmare a efortului fizic excesiv), în special la nivelul picioarelor, pelvisului și șoldurilor.

Medicii pot diagnostica o deficiență de vitamina D prin efectuarea unui simplu test de sânge. Dacă ați fost diagnosticat cu deficiență de vitamina D, medicul vă va recomanda probabil să luați suplimente zilnice de vitamina D. Dacă aveți o deficiență severă, veți avea nevoie de o doză mare de vitamina D, zilnică.

De câtă vitamina D ai nevoie

Institutul de Științe Alimentare și Agricole din SUA raportează noi recomandări bazate pe unități internaționale (UI) pe zi. UI-urile reprezintă un tip standard de măsură pentru medicamente și vitamine. UI-urile îi ajută pe experți să determine doza, toxicitatea recomandate pentru fiecare persoană.

Recomandările de UI nu sunt aceleași pentru toate suplimente, ci diferă în funcție de câtă subtanță e nevoie pentru a produce un efect în interiorul organismului. Pentru vitamin D, dozele recomandate sunt următoarele:

  • copii și adolescenți: 600 UI
  • adulți până la 70 de ani: 600 UI
  • adulți peste 70 de ani: 800 UI
  • femei însărcinate sau care alăptează: 600 UI

Tratament imunitate cu remedii din plante

Remediile din plante se folosesc de mii de ani în medicina tradițională din Asia pentru buna funcționare a sistemului imunitar. De obicei, aceste plante se folosesc în combinații. „Întotdeauna când se utilizează remediile din plante trebuie avute în vedere și posibilele efecte adverse și utilizarea dozelor corecte, pentru a evita supradozarea,” precizează dr. Rareș Simu care ne dezvăluie lista plantelor bune pentru imunitate.

Printre cele mai utile plante se numără glycyrrhiza glabra, artemisia annua, noni, rhodiola, aloe vera, nigella sativa, prunella vulgaris, cinnamoum zeylanicum, syzycium aromaticum, inula racemosa, zingiber officinale, curcuma longa.

”Tot aici aș menționa, atât pentru efectele antiinflamatoare cât și pentru cele de detoxificare  și curățare a sistemului imun, propolisul, lăptișorul de matcă și shilajitul, chiar dacă nu sunt în categoria plantelor,” adaugă specialistul în imunologie clinică și alergologie.

Tratament imunitate. Acupunctura și homeopatie, un real ajutor

Acupunctura reprezintă, de asemenea, o metodă prin care se poate întări, curăța și detoxifica sistemul imun. Această metodă trebuie realizată de către un specialist care stimulează meridianele energetice și punctele energetice care sunt în directa legătură cu imunitatea.

Nu în ultimul rând, medicul subliniază aportul terapeutic deosebit pe care îl poate avea homeopatia. Se pot lua în considerare două tipuri de abordare pentru sistemul imun. Atunci când nu există o afecțiune specifică, declanșată, se poate recomanda un remediu constituțional, care se adresează întregului organism- mental, emoțional și fizic.

În acest fel se echilibrează foarte bine inclusiv sistemul imunitar în așa fel încât acestea să facă față cu brio unor posibile îmbolnăviri. A doua abordare constă în administrarea unor remedii la pacienții cu anumite suferințe imunitare, in funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare