Fierul este un element chimic care se găsește în corpul uman și este unul dintre cele mai importante minerale. Este o componentă a multor proteine și enzime, inclusiv a hemoglobinei și a mioglobinei. În plus, fierul are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și nervos uman și are proprietăți antioxidante. În plus, în ciuda rolului important jucat de fier, organismul nu este capabil să îl producă singur. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie furnizat prin alimentație, iar dacă acest lucru este dificil, trebuie luate suplimente alimentare adecvate.
Deficiența de fier în rândul sportivilor
Nivelul de fier din corpul uman trebuie monitorizat în special de către persoanele care sunt active din punct de vedere fizic. Interesant este că, deși se spune că sportul înseamnă sănătate, în cazul fierului, în timpul activității fizice sporite se produce o leșiere crescută a fierului din organism. Obținerea unei cantități suficiente din acesta în alimentație, se poate dovedi a fi o sarcină destul de dificilă.
Acest lucru se datorează faptului că fierul este excretat din corpul uman prin transpirație, piele, sânge, urină, prin sistemul digestiv etc. În cazul femeilor, fierul este deosebit de important în cazul în care există perioade menstruale abundente, care pot duce la deficiențe severe de fier. În cazul sportivilor, situația poate fi agravată. O problemă suplimentară este faptul că, în timpul sportului, există o descompunere mai rapidă a globulelor roșii din sânge.
Alimentele ca sursă valoroasă de fier sunt foarte importante, dar pot fi insuficiente în cazul sportivilor. Merită să vă procurați suplimentele alimentare potrivite pentru a asigura cantitatea adecvată de fier în fața activității fizice. Astfel de produse pot fi găsite în oferta magazinului ALLNUTRITION (https://allnutrition.ro/Fier-k1073.html).
Care sunt simptomele deficienței de fier?
Carențele de fier sunt foarte periculoase pentru organismul uman. Ele pot provoca multe schimbări grave și pot duce la boli periculoase. De asemenea, este îngrijorător faptul că sportivii identifică adesea deficiența de fier cu „suprasolicitarea”, care poate avea simptome similare. Cu toate acestea, merită să verificați nivelul de fier din organism într-o astfel de situație pentru a fi siguri că nu aveți o deficiență de fier. Ce ar putea indica o deficiență de fier în propriul organism?
- Oboseală,
- Neputință,
- Dificultăți de respirație,
- Paloare,
- dureri de cap,
- palpitații ale inimii,
- Pierderea poftei de mâncare sau apetit ciudat – de exemplu, dorința de a mânca iarbă, zăpadă, gheață etc.
- Fragilitate a părului și a unghiilor,
- Scăderea rezistenței fizice,
- Zgomote în urechi,
- Crăpături la colțurile gurii.
Ceea ce este important, însă, este că atunci când nivelul de fier din organism scade, simptomele nu apar neapărat deloc. Este atunci mult mai greu de detectat, iar persistența prelungită poate duce la anemie. Atunci simptomele sunt mult mai pronunțate și mai ușor de depistat.