Primele simptome de cataractă pot fi trecute cu vederea. Senzația de strălucire, unul dintre semnele timpurii
Ca să-ți faci o idee despre ce înseamnă cataracta, privește printr-o fereastră aburită! Așa vede o persoană care suferă de cataractă. Boala se dezvoltă lent și, la început, nu cauzează probleme mari de vedere, dar cu timpul scade acuitatea vizuală din ce în ce mai mult, provocând probleme la citit, condus – mai ales pe timp de noapte – și chiar în a recunoaște chipurile celor din jur.
La debut, cataracta poate fi tratată schimbând ochelarii de vedere, dar, după ce avansează, singurul tratament curativ e intervenția chirurgicală.
„Cataracta este o afecțiune oftalmologică frecventă, ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului.“
Dr. Teodora Roșoga, medic specialist oftalmolog, Centrul medical 10MED
Ce este cataracta?
Potrivit specialistei, cataracta apare în momentul în care proteinele din ochi formează aglomerări care împiedică cristalinul să trimită imagini clare către retină.
Cataracta congenitală sau dobândită
La majoritatea persoanelor, cataracta se instalează în jurul vârstei de 40 de ani, însă simptomele se fac simțite abia după vârstă de 60 de ani. Rareori, bebelușii se nasc cu cataractă din cauza unui defect congenital (cataractă congenitală).
„Persoanele predispuse la această afecțiune oftalmologică sunt cele care locuiesc într-o zonă extrem de poluată, consumă alcool sau tutun în exces, sunt obeze, au mai suferit de probleme oftalmologice ori se expun excesiv la soare.“
Dr. Teodora Roșoga, medic specialist oftalmolog
Cauzele cataractei includ:
- istoric familial (părinți, frați, surori sau alți membri ai familiei care au cataractă);
- unele probleme medicale, cum ar fi diabetul;
- fumatul;
- traumatismele de la nivelul ochilor, intervențiile chirurgicale la nivelul ochilor sau unele tratamente cu radiații în partea superioară a corpului;
- expunerea excesivă la soare, mai ales fără ochelari de soare care să protejeze ochii de razele ultraviolete (UV);
- utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, care pot provoca formarea timpurie a cataractei.
Majoritatea cazurilor de cataractă asociate îmbătrânirii se dezvoltă treptat. Alte tipuri de cataractă se pot dezvolta mai rapid, cum ar fi cele care apar la persoanele mai tinere sau la diabetici.
Cataractă simptome
Medicul oftalmolog precizează că, atunci când opacifierea se produce la nivelul nucleului central al cristalinului (cataractă nucleară), se poate dezvolta miopie, în stadii timpurii. Cataracta localizată sub capsula posterioară a cristalinului (cataracta subcapsulară posterioară) afectează vederea disproporțional, deoarece opacifierea apare la nivelul punctului de încrucișare a razelor de lumină.
„Aceste tipuri de cataractă reduc acuitatea vizuală mai mult atunci când pupila este contractată (de exemplu, la lumina puternică sau la citit). Acestea produc cel mai des senzație de strălucire, în special în cazul luminilor puternice sau al farurilor mașinilor noaptea, și pierderea contrastului.“
Dr. Teodora Roșoga, medic specialist oftalmolog
Cum poate fi tratată cataracta?
În momentul în care ochelarii de vedere nu mai ajută, singurul tratament eficient pentru cataractă este intervenția chirurgicală.
Majoritatea medicilor oftalmologi sugerează intervenția chirurgicală pentru corectarea cataractei atunci când afecțiunea începe să afecteze calitatea vieții sau să interfereze cu capacitatea pacientului de a efectua activități zilnice normale.
Operația de cataractă, șansa de recăpătare a vederii
Operația de cataractă se realizează în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că pacientul poate pleca acasă la câteva ore după realizarea intervenției. După procedură, pacientul poate resimți un disconfort pentru câteva zile. Vindecarea are loc, în general, în decurs de opt săptămâni.
Dacă sunt necesare intervenții chirurgicale la ambii ochi, medicul le va programa la distanță una de cealaltă. A doua operație se va efectua doar după ce pacientul s-a vindecat în urma primei proceduri. De asemenea, pacienții trebuie să urmeze cu strictețe anumite tratamente medicamentoase pentru evitarea unor posibile infecții postoperatorii.
Operație cataractă preț
„Prețul operației de cataractă diferă în funcție de tipul cristalinului artificial folosit. Pentru a descoperi care este cristalinul artificial potrivit pentru pacient, este necesar să efectuăm o consultație oftalmologică și un set de măsurători specifice. Costul unei operații de cataractă la noi variază între 2.000 și 5.500 de lei.“
Dr. Teodora Roșoga, medic specialist oftalmolog
Operația de cataractă se decontează sau, cel puțin, o parte din intervenție este suportată de asigurarea de sănătate. Orice persoană asigurată (indiferent de statut – angajați, pensionari) poate solicita Casei de Asigurări de Sănătate de care aparține o decizie de procurare a dispozitivului medical: lentilă intraoculară (cristalin).
Suma decontată, în prezent, de sistemul de asigurări de sănătate pentru cristalin este de numai 299,10 lei. Această sumă acoperă costurile celui mai ieftin cristalin de pe piață. Pentru un cristalin de calitate superioară, pacientul va trebui să suporte costurile. Prețul pentru un cristalin de calitate bună este în jur de 1.000 de lei.
Tratament cataractă fără operație sau tratament naturist cataractă?
Oricât ți-ai dori să eviți o intervenție chirurgicală, din păcate, acesta este singurul tratament curativ al cataractei. În stadiile incipiente ale bolii este suficientă modificarea ochelarilor de vedere, însă după ce opacifierea cristalinului avansează, operația de cataractă e neapărat necesară și devine o urgență dacă se complică cu alte afecțiuni, așa cum e glaucomul secundar.
Metode de prevenție
Există câteva strategii utile când vine vorba de prevenția problemelor oculare, inclusiv a cataractei:
- Mergi cu regularitate la oftalmolog. Astfel, poți depista cataracta și alte probleme oculare în stadii incipiente.
- Renunță la fumat: o decizie care aduce numai beneficii întregului organism și stării generale de sănătate.
- Tratează celelalte probleme de sănătate, cum e diabetul sau alte afecțiuni care pot crește riscul de cataractă.
- Adoptă o dietă sănătoasă care să includă suficiente fructe și legume. Un studiu amplu, citat de Mayo Clinic, a scos la iveală că o dietă sănătoasă bogată în vitamine și minerale a fost asociată cu un risc redus de a dezvolta cataractă.
- Poartă ochelari de soare: razele UV pot contribui la dezvoltarea cataractei.
- Redu consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de cataractă.