Cele mai eficiente tratamente care combat căderea părului la bărbați și la femei. Recomandările medicului dermatolog
Căderea părului e o problemă cu care se confruntă, cu precădere bărbații, dar nici femeile nu sunt scutite. Dacă în cazul domnilor, principala cauză a calviției este ereditatea, femeile își pierd părul, mai degrabă, din cauza schimbărilor hormonale din fiecare etapă a vieții.
Din fericire, există tratamente care pot preveni căderea părului. Așa că nu este o regulă că bărbații care au tați afectați de calviție vor avea aceeași soartă. Cu condiția să înceapă tratamentul preventiv din timp.
Cel mai folosit remediu antichelire, și pentru femei, și pentru bărbați este minoxidilul topic. Acesta funcționează însă doar atât timp cât este folosit.
Bărbații mai au o opțiune de tratament, dar efectele adverse nu sunt plăcute. Este vorba despre un tratament care blochează hormonul responsabil de căderea părului. Partea proastă e poate duce la scăderea libidoului și chiar la impotență.
Dr. Alexandra Zota, medic specialist dermatolog, de la Clinica Dr. Leventer Centre, ne-a explicat în detaliu ce putem face ca să ne păstrăm părul frumos și sănătos.
SmartLiving: Cât de des vă trec pragul pacienți nemulțumiți de podoaba capilară?
Dr. Alexandra Zota: Părul are un impact estetic important pentru fiecare din noi. De aceea, rărirea podoabei capilare este un motiv frecvent de îngrijorare care, de cele mai multe ori, conduce la o vizită la medicul dermatolog.
Multitudinea cauzelor care conduc la căderea părului, fie aceasta tranzitorie sau permanentă, fac ca problema să fie un motiv frecvent pentru vizita la medicul dermatolog. Există cel puțin o persoană pe săptămână care îmi trece pragul cabinetului îngrijorată de acest aspect.
Alopecie difuză versus alopecia areata
SmartLiving: Când e cazul să ne adresăm medicului în legătură cu căderea părului? Atunci când vedem pieptănul plin de păr sau abia când observăm goluri pe scalp?
Dr. Alexandra Zota: Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, o persoană pierde zilnic, în medie, între 50 și 100 de fire de păr, ca urmare a unui proces normal din cadrul ciclului de viață al foliculului pilos. În acest fel, firele de păr îmbătrânite sunt înlocuite cu altele noi, care vor crește din același folicul pilos.
Pierderea susținută a părului, ce depășește o perioadă de câteva luni, și într-o cantitate ce trece de pragul fiziologic, poate semnala o problemă de sănătate. Acesta este motivul pentru care se impune consultul dermatologic.
De cele mai multe ori, căderea părului este difuză, uniformă, de pe întreg scalpul. Semnalul de alarmă că e ceva în neregulă cu podoaba capilară se trage la spălarea părului sau la pieptănat.
Sunt însă și situații în care se produce o cădere a părului localizată, pe suprafețe mici ale scalpului, dar semnificativă. Vor apărea zone alopecice sub formă de goluri, acesta fiind un alt scenariu frecvent în care se impune un consult dermatologic. Acest tip de cădere a părului poartă numele de alopecia areata.
Căderea părului de cauze ereditare
SmartLiving: Fără îndoială, bărbații sunt cei care își pierd adesea părul. De ce se întâmplă asta, e vorba doar de genetică?
Dr. Alexandra Zota: Bărbații sunt cei mai afectați de forma ereditară a alopeciei, numită alopecia androgenică. Aceasta este responsabilă pentru peste 95% din cazurile de cădere a părului la bărbați.
Alopecia androgenică apare pe fondul unei sensibilități genetice a foliculului pilos la un metabolit activ al testosteronului, numit dihidrotestosteron. Acesta produce o alterare în ciclul de creștere a foliculului pilos, ce se va solda cu o subțiere progresivă a firelor de păr, până la dispariția acestora.
Până la 50% din bărbați sunt afectați de alopecie androgenică
SmartLiving: Cum poate fi recunoscută alopecia androgenică?
Dr. Alexandra Zota: Se poate recunoaște ușor prin patternul specific și reproductibil al lipsei de păr din zona bitemporală, vertex și frunte. Alopecia androgenică poate progresa spre o calviție aproapte totală (cu menținerea unei coroane de păr în zona occipito-temporală).
Căderea părului este progresivă, instalându-se, de obicei, după vârsta de 20 ani. Conform estimărilor, aproximativ 30%-50% din bărbați suferă de alopecia androgenetică până la vârsta de 50 de ani.
Cum se manifestă alopecia areata
SmartLiving: Ce alte cauze există pentru căderea părului?
Dr. Alexandra Zota: A doua cea mai frecventă cauză de cădere a părului la bărbați este alopecia areata sau pelada. Aceasta este de natură acută și localizată, sub forma unor zone alopecice rotund-ovalare. Uneori, pot progresa spre zone mai extinse de alopecie și chiar spre alopecie totală. Aceasta apare pe fondul unui atac autoimun asupra foliculilor piloși, fiind în majoritatea cazurilor recunoscut un trigger de natură psiho-emoțională în apariția ei.
Tratament împotriva căderii părului
SmartLiving: Orice bărbat al cărui tată și-a pierdut părul va avea aceeași soartă sau poate lua anumite măsuri preventive?
Dr. Alexandra Zota: În ultimii ani, medicina a făcut pași importanți în direcția restaurării chirurgicale a părului. Astfel, a trăi cu pierderea vizibilă a părului nu mai este un lucru inevitabil. Totuși, în privința terapiilor medicamentoase care pot combate căderea părului, lucrurile nu stau pe aceeași linie de progres.
În fapt, există două tratamente aprobate pentru a încetini progresia alopeciei androgenetice la bărbat:
- minoxidilul;
- finasterida.
Minoxidilul este primul medicament aprobat de FDA (n.r. – Food and Drug Administration, agenția pentru reglementarea și aprobarea medicamentelor și alimentelor, din SUA) pentru tratarea calviției masculine. Utilizat pe termen lung, acesta s-a dovedit a stimula creșterea părului, în același timp prevenindu-i căderea. Este disponibil sub formă de loțiune sau spumă, cu o concentrație de 2% sau 5%, cea din urmă fiind mai eficientă în cazul bărbaților.
Deși este un tratament bine tolerat și lipsit de reacții adverse, eficiența sa este gravată de limitarea efectului pozitiv doar pe perioada utilizării sale. În plus, el este eficient dacă tratamentul este instaurat în formele incipiente de alopecie. Utilizarea minoxidilului în formele avansate și tardive nu are niciun beneficiu.
Tratament pentru blocarea hormonului responsabil de căderea părului
SmartLiving: Despre finasteridă ce ne puteți spune?
Dr. Alexandra Zota: Finasterida este un medicament original folosit pentru tratamentul hiperplaziei de prostată, la care s-a constatat un efect secundar interesant în timpul tratamentului: acela al creșterii părului. Această observație a dus la aprobarea finasteridei ca al doilea agent pentru tratarea alopeciei androgenetice masculine.
Eficacitatea sa se datorează abilității de a bloca enzima responsabilă de conversia testosteronului în dihidrotestosteron, hormonul responsabil de căderea părului la bărbați.
Impotența, un posibil efect secundar al medicamentului antichelire
American Hair Loss Associaton recomandă Finasterida ca primă linie de atac pentru bărbații interesați de tratarea calviției. Totuși, la fel ca în cazul tuturor medicamentelor, pot apărea efecte secundare. În cazul finasteridei, pot apărea reacții adverse de tipul impotenței, scăderii libidoului, dificultăților de ejaculare.
Pe lângă utilizarea tratamentelor medicamentoase, pentru prevenirea căderii părului, mai pot fi de ajutor utilizarea de șampoane speciale, adoptarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață echilibrat.
Căderea părului la femei: cauze
SmartLiving: În cazul femeilor, de ce se fragilizează părul și cade?
Dr. Alexandra Zota: În cazul femeilor, pe lângă istoricul familial (ereditatea), joacă un rol important în căderea părului modificările hormonale specifice sarcinii și nașterii, menopauzei sau bolilor de tiroidă.
Alte cauze pentru căderea părului la femei sunt reprezentate de:
- anumite carențe (de fier, de acid folic, de vitamine din grupul B);
- dietele alimentare restricitive;
- stresul psiho-emoțional;
- administrarea anumitor medicamente (unele tratamente pentru cancer, artrită, depresie, afecțiuni cardiovasculare, gută, hipertensiune);
- unele boli autoimune;
- coafatul excesiv și unele coafuri precum prinsul în coadă strânsă sau coc, părul împletit strâns, codițele împletite.
Ca și în cazul bărbaților, dihidrotestosteronul este principalul inculpat în apariția alopeciei androgenetice feminine. Deși este prezent în cantități infime la femei, aceeași sensibilitate determinată genetic a foliculilor piloși la acest hormon va duce la miniaturizarea progresivă a firelor de păr până la dispariția acestora.
Soluții anti-căderea părului pentru femei și bărbați
Smartliving: Ce tratamente funcționează, cu adevărat, când vine vorba de alopecie atât la bărbați, cât și la femei?
Dr. Alexandra Zota: Pentru a stabili tratamentul optim pentru această afecțiune este necesar ca medicul dermatolog să stabilească tipul de alopecie și cauzele care au dus la apariția acesteia.
Dacă ne raportăm la alopecia androgenică, minoxidilul topic este cel mai utilizat medicament, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, având un profil de siguranță crescut prin prisma lipsei efectelor hormonale.
În privinta finasteridei, al doilea medicament aprobat pentru alopecia andorgenică la bărbați, utilizarea sa este limitată de efectele adverse sexuale care pot reprezenta un impediment important, mai ales pentru bărbații tineri.
La femei, finasterida este contraindicată. În cazuri selectate, pentru femeile cu alopecie există disponibile o serie de alte medicamente hormonale cu efect anti-androgenic precum:
- spironolactona,
- ciproteron acetat,
- cimetidine,
- anumite tipuri de anticoncepționale orale.
Totuși, trebuie menționat că niciunul dintre ele nu deține aprobare pentru această afecțiune.
La momentul actual există și o serie de proceduri adjuvante care pot îmbunătăți răspunsul la tratament, precum microneedling-ul, injectarea de substanțe cu vitamine, oligoelemente și factori de creștere. (N.r. – Microneedling-ul constă în înțeparea scalpului cu ace sterile de dimensiuni foarte mici, în scopul stimulării circulației și a regenerării la nivel local.)
Tratamente pentru alopecia areata
Pentru alopeciile care apar pe fondul unei probleme de sănătate sistemice, este necesară o investigare amănunțită a acestora pentru a ne adresa cauzei care a dus la căderea părului. Poate fi necesară astfel corectarea anumitor carențe nutriționale sau perturbări hormonale.
Pentru alopecia areata, opțiunile terapeutice sunt limitate și vizează tratamente imunosupresoare, precum injectarea locală la nivelul plăcii alopecice de soluții pe bază de corticosteroizi.
SmartLiving: Transplantul de păr este ultima soluție?
Dr. Alexandra Zota: Transplantul de păr este soluția finală pentru bărbații cu alopecie androgenică în cazul cărora au apărut zone alopecice definitive. În acest caz, pierderea părului a devenit ireversibilă din cauza atrofierii foliculilor piloși.
Cum se procedează? Părul din zona occipitală (n.r. – din zona cefei), care este rezistent la acțiunea dihidrotestosteronului, este implantat în zonele de calviție din regiunea fronto-temporală sau a vertexului.
Smartliving: Ce putem face să prevenim căderea părului?
Dr. Alexandra Zota: Majoritatea cazurilor de alopecie sunt ereditare și cu greu pot fi prevenite. Dar pentru restul cazurilor, există câteva măsuri pe care le putem adopta în scop preventiv și anume:
- evitarea coafatului și tratamentelor capilare excesive;
- evitarea coafurilor ce exercită tracțiune asupra rădăcinii firelor de păr (codițe împletite strâns, coadă de cal strânsă etc.);
- îngrijirea corectă a părului, utilizarea de produse blânde, adaptate tipului de păr;
- limitarea administrării de medicamente ce pot contribui la pierderea părului;
- adoptarea unui regim de viață sănătos și a unei diete echilibrate.
SmartLiving: Ce vitamine sunt benefice pentru păr?
Dr. Alexandra Zota: Vitaminele și oligoelemetele benefice pentru podoaba capilară sunt fierul, proteinele, zincul, seleniul, vitaminele din grupul B, vitamina C, vitamina D.
Ingrediente de evitat în produsele pentru păr
SmartLiving: Ce ar trebui să conțină și ce nu ar trebui să conțină produsele pentru îngrijirea părului?
Dr. Alexandra Zota: Multe dintre produsele de îngrijire a părului, în special cele care conferă o satisfacție instantanee în ceea ce privește aspectul frumos, neted și strălucitor, conțin diverse ingrediente toxice.
Dintre acestea, sulfații (sodium laureth sulfate și sodium lauryl sulphate) sunt agenții de curățare și spumare cei mai folosiți în șampoane, însă aceștia pot cauza diverse reacții alergice și, pe termen lung, pot fi absorbiți în organism. Alte ingrediente de evitat în produsele de îngrijire a părului sunt:
- parabenii,
- ftalații,
- formaldehida,
- siliconul,
- PEG (polietilen glycol),
- alcoolul,
- coloranții.
Șampon împotriva căderii părului. Ce ingrediente trebuie să conțină
Din categoria ingredientelor cu efect benefic conținute de produsele de îngrijire a părului fac parte:
- cafeina,
- biotina,
- arginina,
- factorii de creștere,
- uleiurile esențiale,
- extractul de saw palmetto (n.r. – palmier pitic).