Chiar dacă ai avut o copilărie nefericită, poți fi un adult împlinit! Cum ajută atașamentul securizant
Stilul de atașament rezultă din natura relației avute cu părinții în copilărie sau cu cei care ne-au îngrijit. Din zona de anxietate, bazate pe frică și neîncredere, pe lipsă de siguranță și disconfort emoțional, se nasc stilurile de atașament evitant și dependent. Atașamentul securizant apare din echilibru emoțional și capacitatea de a cultiva relații hrănitoare cu cei din jur. Cum ne apropiem de acest stil la maturitate, dacă avem o bază anxioasă?
Premisele unui stil de atașament securizant
Modul în care abordezi relațiile ca adult are foarte mult de-a face cu relația ta din copilărie cu părinții tăi sau cu îngrijitorii tăi. Acest fenomen, cunoscut sub numele de teoria atașamentului, a fost inventat de psihologul britanic John Bowlby. Cum funcționează? În calitate de sugari/copii, suntem dependenți de părinții noștri sau de îngrijitorii noștri principali (bunici, bone etc). Avem nevoie de ei pentru supraviețuire, așa că nu avem altă opțiune decât să ne atașăm de ei și să avem încredere că vor avea grijă de noi.
În cele mai multe cazuri, părinții vor face tot posibilul pentru a ne satisface nevoile și pentru a ne oferi un mediu cald și încurajator. Dacă sunt disponibili și răspund nevoilor noastre, suntem capabili să construim o relație sigură și stabilă cu ei și, în consecință, un stil de atașament securizant.
Citește și articolul: „Momentul adevărului: știi ce tip de atașament ai?”
Totuși, dacă nu sunt, sau dacă percepem că nevoile noastre nu sunt satisfăcute, este posibil să dezvoltăm unul dintre cele trei stiluri de atașament catalogate drept nesigure. Există patru tipuri diferite de stiluri de atașament, cel mai sănătos fiind atașamentul securizant.
Persoanele cu un stil de atașament securizant au de obicei relații de succes și fericite. Pentru a dezvolta un stil de atașament sigur, copiii mici trebuie de obicei să aibă o legătură sănătoasă cu cel puțin un îngrijitor principal pentru a avea o dezvoltare socială și emoțională echilibrate.
Cum se manifestă la copii un stil de atașament securizant
Iată ce înseamnă să ai un stil de atașament sigur, ce îl determină să se dezvolte și cum îl poți educa mai târziu în viață.
Stilul de atașament sigur poate apărea în multe feluri atât în copilărie, cât și la vârsta adultă.
În copilărie, atașamentul securizant este vizibil la copiii care:
- Își exprimă suferința atunci când sunt separați de părinte, dar pot fi calmați;
- Arată ușurare sau bucurie atunci când se reîntâlnesc cu un părinte;
- Permit îngrijitorului să-i consoleze dacă sunt în suferință, cum ar fi dacă sunt speriați sau nervoși;
- Exploră mediul și își asumă riscuri, simțindu-se încrezători că îngrijitorii lor vor fi acolo pentru a-i ajuta.
Aceste trăsături sănătoase se transmit din copilărie la vârsta adultă și vă permit să vă simțiți încrezători în exprimarea voastră și mai sigur în relațiile voastre. Oamenii care au dezvoltat acest tip de atașament sunt mulțumiți de sine, sociali, calzii și poți ușor să creezi o conexiune cu ei. Sunt conștienți și capabili să-și exprime sentimentele. De asemenea, au tendința de a construi relații profunde, semnificative și de lungă durată.
Cum își dezvoltă copiii un stil de atașament securizant
Când se naște un copil, el se așteaptă automat ca îngrijitorii lui să îi satisfacă nevoile. Copilul folosește indicii fizice (cum ar fi plânsul) pentru a-i anunța pe cei care îl îngrijesc că ceva nu este în regulă și are încredere că se vor ocupa de problemă. Părinții care reușesc să crească copii cu un stil de atașament sigur pur și simplu nu încalcă această încredere. Desigur, acest lucru nu este întotdeauna atât de simplu pe cât pare.
Există cinci condiții cheie de luat în considerare, ca părinte, dacă ești devotat creșterii unui copil cu un stil de atașament sigur.
- Copilul are nevoie să se simtă în siguranță
În primul rând, ca părinte, vrei copilul tău să se simtă protejat, să se simtă în siguranță. Pentru sugar și copil mic, siguranță înseamnă apropiere de mamă, deoarece aceasta este sursa de hrană, căldură și protecție. Pericolul înseamnă despărțire de ea, dincolo de zona de confort.
Mama armonizată este extrem de protectoare, dar nu copleșitoare, intruzivă sau neglijentă. Ea îi oferă copilului său spațiu și libertate de a explora lumea, dar rămâne suficient de aproape, astfel încât copilul să aibă un sentiment de siguranță. Astfel contribuie la conturarea unui atașament securizant.
Când bebelușul se îndepărtează și se sperie, el știe că poate alerga spre ea și o va fi învăluit într-o îmbrățișare caldă, protectoare, protejată de lume. Aceasta transmite un mesaj: „Ești în siguranță. Ești iubit/ă.”
2. Copilul care se simte văzut și auzit
Părinții disponibili emoțional și prezenți pot citi cu acuratețe indiciile bebelușului și pot răspunde nevoilor lui cu acuratețe. Răspunsurile adaptate oferă copiilor informații despre efectele comportamentului lor. Copiii învață că atunci când semnalează o nevoie, se pot aștepta la un răspuns prompt, previzibil și precis. Rezultatul pentru bebeluș este un sentiment de control asupra vieții lui, încă de la început:
- Când semnalez că mi-e foame și mă hrănesc.
- Dacă semnalez că sunt obosit și îngrijitorul meu mă legănă să adorm.
- Când semnalez că sunt supărat, iar îngrijitorul meu îmi calmează suferința.
Citește și articolul: „Cum știi dacă și tu ești indisponibil emoțional”
3. Copilul are nevoie de confort, liniștire și reasigurare
Brațele părintelui acordat la nevoile copilului sunt deschise și primitoare. Când copilul este stresat, îngrijitorul îl liniștește și reasigură copilul înapoi la o stare emoțională calmă. Ajutându-l pe copil să-și gestioneze suferința și frustrările, îl va ajuta să dezvolte un model intern de a-și găsi liniștea și mângâierea. În timp, copilul își va dezvolta capacitatea de a-și gestiona propria suferință și de a se auto-liniști, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea unui atașament securizant.
4. Copilul care se simte apreciat
Sentimentul de a te simți apreciat începe în copilărie și este fundamentul dezvoltării sănătoase a stimei de sine. Părinții care cresc copiii cu o stimă de sine sănătoasă își exprimă în mod repetat bucuria în legătură cu cine este copilul, mai degrabă decât despre ceea ce face copilul. Ei se concentrează mai degrabă pe a fi decât pe a face.
Astfel de părinți manifestă „încântare exprimată” copilului și despre aproape tot ceea ce face copilul. Ei se concentrează pe bucuriile de a fi părinte, iar reacțiile primite din partea lor contribuie la un atașament securizant al copilului.
5. Copilul se simte sprijinit să exploreze
În cele din urmă, copiii trebuie să se simtă sprijiniți pentru a explora lumea cu bucurie și în siguranță. Părinții care susțin acest lucru au o încredere profundă în copilul lor și îi oferă întotdeauna o plasă de siguranță. Adânc implicați în viața copilului lor, părinții îi oferă copilului spațiu și îl împing spre autonomie și independență.
Acest sentiment de securitate îi permite copilului să exploreze, să descopere, să reușească și să eșueze, iar printr-o astfel de explorare, copilul își dezvoltă un sentiment de sine bun, autonom, puternic și unic.
Pentru dezvoltarea unui atașament securizant, fii cât mai previzibil cu copilul
O mică greșeală, ici și colo, nu va determina copilul să se atașeze nesigur de tine. Există, totuși, câteva lucruri de care ai putea dori să ții cont. Incoerența (la părinți) este unul dintre factorii cheie de risc pentru dezvoltarea stilurilor de atașament nesigur (la copii). Nu vă schimbați strategia prea des.
A ști la ce să se aștepte îi dă copilului un sentiment de stabilitate și calm. Un alt factor de risc central pentru construirea unui atașament nesigur cu copilul tău este să nu fi conștient de propriile emoții și nevoi emoționale.
Dacă ai un stil de atașament nesigur, probabil că îl vei transmite generației următoare. Așadar, dacă bănuiți că ați putea avea probleme de atașament, poate fi o idee bună să le înțelegeți cu ajutorul unui terapeut sau prin cărți de dezvoltare personală și cursuri online.
O mențiune importantă: păstrează-ți calmul. Nu trebuie să te stresezi pentru fiecare detaliu al rolului de părinte sau al relației cu copilul: atașamentul sigur se referă la încrederea copilului în tine și iubirea ta.
3 indicii pentru a căuta atașamentul sigur la adulți
Adulții cu un stil de atașament securizant sunt conștienți de emoțiile și nevoile lor emoționale și sunt capabili să le experimenteze și să le exprime. Sunt deschiși și nu trăiesc în extreme. Iată cum identificăm un atașament securizant la adulți:
Au o viziune pozitivă despre sine. Adulții cu atașament sigur au o viziune pozitivă despre ei înșiși. Nu au nevoie de reasigurare pentru a se simți apreciați sau demni de iubire. Totuși, asta nu înseamnă că resping sau nu doresc intimitate sau apropiere emoțională. Pur și simplu se simt bine pe cont propriu, precum și în relații.
Au o viziune pozitivă asupra celorlalți. Ei tind să aibă încredere în partenerii lor și nu simt nevoia să fie geloși sau să se îndoiască de intențiile celor dragi. Sunt capabili să accepte manifestări de afecțiune, fără teamă sau confuzie.
Persoanele cu un stil de atașament securizant sunt de obicei calde și iubitoare. Ei sunt capabili să construiască și să mențină relații romantice semnificative și de lungă durată. Se simt confortabil cu proximitatea și se conectează ușor cu ceilalți.
Au o viziune pozitivă asupra copilăriei. Adulții care prezintă atașament securizant tind, de asemenea, să aibă o viziune pozitivă asupra copilăriei lor. Ei sunt capabili să reflecteze la experiențele lor trecute și să le dea sens, chiar dacă copilăria lor nu a fost perfectă. Ei apreciază binele, înțeleg și găsesc modalități sănătoase pentru a depăși partea mai puțin bună.
Cum ajungem la un atașament securizant dacă venim din extreme?
Vestea bună este că poți dezvolta un atașament securizant ca adult. Chiar dacă nu ai avut parte de o educație (parenting) care să promoveze un stil de atașament sigur și ai un stil de atașament anxios sau evitant, este totuși posibil să dezvolți unul sigur ca adult.
Dezvoltarea intenționată a unui atașament securizant începe cu conștientizarea vieții emoționale, respectiv a ceea ce simțiți despre voi, capacitatea de a fi iubit și capacitatea de a vă simți în siguranță.
Aruncă o privire atentă asupra modului în care stilul tău actual de atașament îți afectează relațiile actuale. Este posibil ca oamenii cu care ai legături strânse să aibă același stil de atașament ca și tine. Noi avem tendința de a atrage oameni cu stiluri similare de atașament pentru că ne este familiar (cu cel de care am avut parte în copilărie).
Pașii pentru a dezvolta un stil de atașament sigur
- Lucrează activ la relația ta cu tine însuți (învață să identifici emoțiile și cum pot ele fi exprimate).
- Elimină relațiile toxice sau contraproductive din viața ta.
- Construiește-ți stima de sine.
- Exprimă-ți în mod sănătos emoțiile.
- Învață să te bazezi pe sprijinul prietenilor sau al familiei.
- Lucrează la vindecarea experiențelor negative din trecut prin terapie.
Orice tip de terapie cu un profesionist în domeniul sănătății mintale te poate ajuta să devii mai conștient de sine, să identifici obiceiurile nesănătoase și să procesezi eventualele traume. Se recomandă EFT (Emotional-focused therapy) în special, deoarece a fost dezvoltat în jurul principiilor teoriei atașamentului. Poate fi efectuată în terapie individuală sau terapie de cuplu.
EFT vă poate ajuta să aflați cum este posibil să fi dezvoltat strategii de coping nesănătoase (moduri de a răspunde sau a te comporta într-un context dat) ca răspuns la traume emoționale din trecut și poate oferi cuplurilor instrumente pentru a vedea cum aceste strategii nesănătoase creează modele negative care pot preveni conexiunea emoțională semnificativă și atașamentul securizant. De asemenea, la fel de utilă este terapia centrată pe scheme cognitive.
Rețineți că, așa cum noile obiceiuri nu se nasc peste noapte, învățarea și adoptarea unui nou stil de atașament necesită timp și răbdare.