Cum arată o zi obișnuită din viața ta?
Te trezești dimineața, pregătești micul dejun pentru tine sau pentru copii, apoi pleci în grabă pentru a-i lăsa la școală? Te duci la birou, îți termini sarcinile în timp util, iei copiii de la școală, faci cumpărături și te întorci acasă, unde pregătești cina, duci copiii la culcare și apoi adormi și tu? Weekendurile tale sunt nici mai mult, nici mai puțin decât o probă de forță cu deadline-uri precum curățenie, cumpărături și activități în care nu te regăsești neapărat, dar care trebuie „bifate”?
Sau.
Muncești până la extenuare și nu mai ai timp de nimic? Nu îți amintești ultima data când ți-ai făcut o mică bucurie și te simți din ce în ce mai obosit și trist? Ai probleme de sănătate, probleme cu somnul, cu greutatea sau cu alimentația? Relațiile tale cu cei apropiați nu mai arată ca odionioară și sunt mai degrabă tensionate și dezechilibrate?
Dacă te regăsești într-unul din cele două scenarii, continuă să citești.
Ce înseamnă să ai grijă de nevoile tale?
Când a fost ultima oară când ai avut grijă de tine? Răspunsul ar trebui să fie: azi. Grija de sine nu este ceva opțional și nu este o dovadă de egoism. Din contră, grija față de sine înseamnă a găsi echilibrul între interior și exterior. Exteriorul este reprezentat de tot ceea ce se află în afara ta, pe când interiorul ești, în mod evident, chiar tu, cu nevoile tale fizice, mentale și emoționale. Atunci când interiorul tău este neglijat, nimic din jurul tău nu are cum să funcționeze bine. Există un exemplu elocvent în acest sens: cel al persoanei aflate în avion care trebuie să își pună în primul rând sieși masca de oxigen, pentru a putea avea grijă, abia apoi, de ceilalți. Dacă această mască nu este pusă din timp și în această ordine, nimeni nu poate fi, de fapt, salvat.
De ce este atât de greu să ai grijă de nevoile tale?
Răspunsul nu este foarte complicat. Nu te trage nimeni la răspundere dacă nu ai grijă de tine. Dacă la locul de muncă sau în cadrul altor sisteme sociale ești nevoit să acționezi într-un fel anume pentru a evita eventualele consecințe, când vine vorba despre tine… ești singur la cârmă.
Probabil, dacă ai avut parte de exemple pozitive în copilărie (de exemplu, dacă părinții tăi aveau obiceiul de a avea grijăde ei înșiși), ai învățat obiceiuri sănătoase pe care le aplici cu ușurință în viața de adult. Dacă, însă, cei din familia ta se îngrijeau mai puțin de nevoile lor, este posibil să fi învățat și tu „arta” de a te neglija. Cu toate acestea, nimic nu te împiedică acum să te informezi și să aduci, pe rând, obiceiuri sănătoase în viața ta.
Nevoile tale. De ce este periculos să nu ai grijă de tine?
Oboseala acumulată, stresul și deconectarea de propria persoană sunt periculoase pentru toate zonele vieții tale. Mai exact, este posibil să nu mai fii capabil să observi eventualele schimbări în relațiile apropiate (este posibil să aduci chiar tu tensiune în acestea) sau să nu fii atent la diferitele modificări care pot apărea în starea ta de spirit. Dacă (te) ignori și nu știi să îți asculți nevoile, este posibil să nu mai ai același randament la locul de muncă sau chiar să te îmbolnăvești.
Grija față de corp
Corpul este vehiculul cu care mergem prin lume. Dacă acesta nu mai funcționează cum trebuie, nimic în viața noastră nu va mai funcționa la fel. Dacă îl hrănești prea mult sau, din contră, prea puțin, dacă nu îi oferi alimente sănătoase, de calitate și în moderație, acesta îți va semnala, cel mai probabil, că are nevoie de altceva. De aceea este important să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată și să eviți alcoolul sau alte obiceiuri nesănătoase. Tot în grija față de corp intră și mișcarea și exercițiile fizice. Sedentarismul este periculos pentru sănătate și, din păcate, majoritatea locurilor de muncă din zilele noastre îl favorizează, așa că este esențial să acordăm o atenție deosebită acestui aspect.
Nevoile tale. Grija față de psihic
A ști să ai grijă de nevoile tale nu înseamnă să ai grijă doar de corpul tău. Psihicul și emoțiile tale sunt la fel de importante.
Grija față de mintea ta înseamnă să fii atent la momentele de suprasolicitare și, când acestea apar, să îți acorzi repausul necesar pentru a putea reveni la starea optimă de funcționare. Relaxarea este foarte importantă pentru un psihic sănătos. Fără aceasta, poți ajunge la oboseală cronică, burnout sau chiar afecțiuni de ordin fizic.
Somnul este esențial pentru reechilibrarea sistemului tău nervos. O viață stresantă, cumulată cu deprivare de somn, este o rețetă pentru dezastru.
În viața fiecăruia dintre noi există momente de cumpănă, pierderi și evenimente pe care, din păcate, nu le putem ocoli. Uneori, a avea grijă de tine poate însemna și a da drumul trecutului când este cazul, a-ți oferi timp să respiri, să te vindeci, să plângi.
Dacă nu reușești de unul singur să treci peste momentele grele, apelează la un psihoterapeut. Câteva ore pe fotoliu, dedicate exclusiv ție, pot face adevărate minuni în viața ta.
Dar nu am timp pentru mine!
Nimeni nu neagă că într-o lume aglomerată și plină de responsabilități nu este ușor să îți faci timp pentru tine. Cu toate acestea, soluții există și totul ține de schimbarea mentalității.
Dacă nu îți poți aloca, săptămânal, minim o zi pentru tine, poți încerca măcar una la două săptămâni. Și jumătate de zi este mai bună decât deloc!
Dacă variantele prezentate mai sus par imposibile, mai ai o soluție: culcă-te mai devreme și trezește-te cu cel puțin 15 minute mai repede în fiecare dimineață. Astfel, vei fi sigur că acele minute îți sunt dedicate doar ție. Ce poți face în acel interval? Orice îți dorești! Poate vrei să faci mișcare, să meditezi sau pur și simplu să îți bei cafeaua privind răsăritul în liniște. Negreșit, vei observa repede că ai mult mai multă energie pentru întreaga zi.
Nevoile tale. Conectează-te cu tine însăți
O relație defectuoasă cu propria persoană te va face să pierzi din vedere oportunități sau situații care au nevoie de atenția ta. Te poate face să stagnezi sau să nu îți atingi obiectivele.
Încearcă, așadar, să faci în fiecare zi ceva pentru tine. Dacă nu știi care sunt tipurile de activități care îți fac plăcere, întreabă-te: ce îmi aduce bucurie?
O plimbare, cartea pe care îți dorești să o citești de mult timp, spectacolul de la Operă pe care îți dorești să îl vezi, o cafea bună la cafeneaua preferată… Când te gândești la ce îți dorești, nu fi pragmatic. Vorbim exact despre timpul pe care ai voie să îl petreci după pofta inimii.
Găsește diferite feluri prin care să te poți relaxa sănătos. Poate te atrage yoga, meditația sau artele marțiale. Orice te ajută să te oprești din goana unei zile obișnuite și să îți tragi sufletul e benefic pentru tine.
Tot în această categorie intră și respiratul. Deși este un act reflex, pe care l-am putea considera banal, respirația profundă și corectă ajută la eliminarea stresului și anxietății (oricât de curios ar părea, nu respirăm întotdeauna bine). Tehnica respirației abdominale este simplă și eficientă: te așezi cu fața în sus, închizi ochii și îți relaxezi tot corpul. Tot ce ai de făcut în acest punct este să îți observi respirația, așa cum este ea. Apoi, așezi o mână în zona buricului și alta pe centrul toracelui. Mâna așezată în zona abdomenului se va mișca odată cu inspirația și expirația, pe când mâna de pe piept nu trebuie să se miște. Abdomenul trebuie să fie relaxat, iar tu nu ai de făcut nimic altceva decât să respiri în ritmul tău natural. Dacă prin minte îți trec gânduri, nu te îngrijora. Fă acest lucru minim 3 minute și observă diferența.
Socializarea
Nu în ultimul rând, nu uita că suntem ființe sociale și că interacțiunea cu ceilalți ne face bine. Așadar, întâlnește-te cu prietenii tăi sau cu persoanele dragi și oferă-ți clipe de calitate împreună cu aceștia. Nu uita să râzi, să fii spontan și să te bucuri de moment!