Care sunt beneficiile prieteniei și de ce este bine să fim conectați

Vrei să ai o viață mai frumoasă? Iată care sunt beneficiile prieteniei și de ce este important să fim conectați

Suntem obișnuiți să acordăm mai mare atenție relațiilor familiale sau de cuplu, însă în viața noastră, un rol important îl joacă și relațiile de prietenie. Prietenia este legătura care ne asigură o stare de bine din punct de vedere emoțional și care ne oferă sentimentul de apartenență la grup sau la comunitatea din care facem parte. De cele mai multe ori, beneficiile prieteniei sunt cele care ne cresc calitatea vieții și ne ajută să ne simțim mai împliniți, răspunzând la nevoia noastră adânc înrădăcinată de a crea legături unii cu alții.

Cum ne alegem prietenii

În actualul context al vieții, termenul de prietenie s-a modificat ca și semnificație: avem prieteni peste tot, începând de la cei din social media, la cei din cercurile foarte apropiate. Pentru a ne bucura de beneficiile prieteniei, este recomandat ca în astfel de situații să ne oprim puțin și să ne întrebăm care sunt adevărații prieteni, reevaluându-ne relațiile cu cei din jur.

Așa cum spune și vechea zicală „cine se aseamănă, se adună”, unul dintre criterii este similitudinea în special față de valori și principii. Asta înseamnă că alături de persoane cu care rezonăm din punctul de vedere al modului în care privim viața, putem crea mai ușor legături durabile de prietenie. Odată ce aceste aspecte coincid, diferențele dintre noi sunt binevenite pentru că aduc diversitate și ne ajută să creștem.

De obicei simțim o atracție spontană față de persoanele care ne furnizează elemente cunoscute la nivel inconștient, deoarece regăsim sentimentul de familiaritate.

Creierul nostru primește un mesaj cunoscut și traduce asta ca fiind o zonă de confort, deci se poate simți în siguranță. Desigur asta nu este suficient, pentru că zona de confort nu este mereu cea sănătoasă…

Prietenia are nevoie de intimitatea emoțională

Pentru a putea crea o relație de prietenie, înseamnă să fim dispuși să ne arătăm față de acele persoane propria vulnerabilitate și să fim pregătiți să o vedem pe a lor. Doar permițându-ne intimitatea emoțională se poate crea o relație mai profundă.

Pentru a putea accesa această zonă, este important ca mai întâi să ne simțim în siguranță față de acea persoană, să ne deschidem pentru a putea oferi și primi la nivel emoțional. Unul dintre beneficiile prieteniei este validarea și acceptarea necondiționată de către persoanele din jur.

„Prieten îți este acela care îți dă libertatea de a fi tu însuți”.

Jim Morrison (The Doors)

Nu putem simți asta față de toată lumea, doar față de aceia care se deschid emoțional în fața noastră, sunt autentici și receptivi la nevoile noastre.

Un prieten este dispus să ofere ajutor, atunci când îl cerem, să ne asculte atunci când o poate face, să fie pregătit să investească emoții și să creeze experiențe alături de noi și să fie o prezentă stabilă în viața noastră. Astfel de relații sunt cele care combat sentimentul de singurătate și de însingurare, cu care ne confruntăm tot mai des.

Cum ne impactează prieteniile calitatea vieții

Așa cum știm, unul dintre indicatorii de calitate a vieții noastre este dat de tipul de relații pe care le avem. Pentru a simți beneficiile prieteniei, avem nevoie de relații bune, care ne influențează în mod pozitiv viețile, deoarece în aceste relații trăim adesea sentimente precum siguranța, conexiunea, ne simțim înțeleși, ascultați, ajutați, susținuți și iubiți.

Desigur, atunci când aceste lucruri sunt foarte puțin prezente în relațiile noastre de prietenie, începem să resimțim disconfort, tensiuni, conflicte, nedreptate sau abandon. Acele relații ajung mai mult să ne complice viața devenind toxice.

„Singurul mod de a avea prieteni este să fii tu însuți unul”.

Ralph Waldo Emerson, poet și eseist american

În relațiile sănătoase de prietenie mai contează experiențele create împreună, a fi acolo, la bine și la rău, a trece prin situații având cealaltă persoană alături.

Un studiu demonstrează că prietenia, în termeni de intensitate (măsurată prin frecvența întâlnirilor cu prietenii) și calitate (măsurată de satisfacția în relațiile de prietenie), este pozitiv asociată cu nivelul de satisfacție în viață.

Rolul conflictelor în prietenie

În prieteniile bune nu lipsesc conflictele. O relație bună nu presupune lipsa oricăror tensiuni, dar ceea ce este diferit de relațiile nesănătoase este faptul că acele momente aduc prietenii mai aproape, îi ajută să-și comunice nevoile sau semnalează necesitatea unei schimbări pentru ca relația să poată evolua.

Conflictele sunt privite ca firești iar atitudinea participanților este de a avea disponibilitate să le depășească într-un mod sănătos, nu de a rupe relația. Între beneficiile prieteniei se numără și dezvoltarea abilităților de a empatiza, de a oferi înțelegere și acceptare, dar și de a deveni mai asertivi și a comunica propriile nevoi.

Uneori prietenii sunt oglinzi care pot reflecta acele părți bune din noi dar și acele aspecte pe care nu ni le acceptăm, iar asta ne poate activa emoții neplăcute.

Putem privi aceste momente ca pe oportunități de creștere, de a lucra cu noi înșine, ținând cont că avem o persoană de încredere alături de noi. 

Între beneficiile prieteniei putem număra și stabilitatea, și știm cu toții cât de util ne este gândul că indiferent de frecvența întâlnirilor cu un prieten bun, de distanța care ne desparte sau de conflictele pe care le-am traversat, ne este alături și avem oricând pe cineva la care să apelăm.

Poate exista o prietenie între un bărbat și o femeie?

De multe ori auzim ideea că nu poate exista o prietenie între o femeie și un bărbat, iar foarte mulți sunt convinși de asta. Personal consider că acest lucru ține foarte mult de felul în care înțeleg cei doi prietenia, dar și de contextul vieții personale a fiecăruia dintre ei.

„Întotdeauna am detestat ideea că sexul este legătura principală dintre un bărbat și o femeie. Prietenia este mult mai umană.”

Agnes Smedley, jurnalistă și scriitoare

Pentru a simți beneficiile prieteniei în acest tip de relație, nevoile romantice și sexuale ale celor doi trebuie îndeplinite alături de partenerii de acasă. Altfel, nevoile neîndeplinite îi pot face vulnerabili din punct de vedere sexual sau se poate crea o intimitate mai mare decât ar presupune o relație de prietenie.

În acest context de prietenie este bine să fie respectate granițele care securizează relațiile de cuplu, tocmai pentru a nu crea ambivalență, comunicare pe mai multe niveluri sau contexte ce pot deschide uși către alte zone.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare