„Eu am nevoie de terapie?” - 7 motive să mergi la psiholog

„Am oare nevoie de terapie?” 7 motive să mergi la psiholog

Atunci când simți că ai nevoie să discuți cu cineva despre problemele cu care te confrunți, cu o persoană obiectivă, specializată în a oferi ajutor și a te ghida, demersul psihoterapeutic este o soluție necesară. Psihoterapia este utilă pentru situații ce implică probleme majore cum sunt tulburările de personalitate, stări de anxietate, depresie sau diagnostice psihiatrice. Totodată, procesul terapeutic ne ajută și atunci când vrem să ne cunoaștem mai bine, vrem să ne înțelegem modul de a funcționa și să ne dezvoltăm abilități mai bune de a gestiona situațiile și stările emoționale. Iată și alte câteva motive să mergi la psiholog.

Un cadru intim

Psihoterapia oferă un mediu securizant pentru a începe procesul de cunoaștere de sine. Terapia se desfășoară într-un cabinet, acolo unde ai un spațiu și un timp doar al tău pentru a începe să-ți expui viața și intimitatea.

Acest cadru prestabilit oferă un sentiment de siguranță, optimă pentru a începe să-ți îndrepți atenția către tine, cu scopul de a descoperi ce simți, ce gândești și cum te comporți în anumite situații sau relații.

O relaționare sănătoasă

Dezvolți o relație de încredere și autenticitate cu o persoană – terapeutul tău. Alianța terapeutică este cea care te ajută să formezi o echipă cu specialistul de lângă tine, omul care te susține si ghidează în acest proces de explorare. Relația se va construi în ritmul tău, formând acel sentiment de încredere care îți va permite să te deschizi și să începi să faci schimbări.

„Cu terapeutul meu am avut prima relație în care am simțit că pot fi eu însumi, că pot spune exact ce simt și ce gândesc, fără să fiu judecat, fără să fiu respins sau criticat… lucruri de care aveam parte în viața de zi cu zi. În cazul meu, replicam în relațiile amoroase ceea ce trăisem cu părinții mei, alegând mereu același tipar de partenere. Cred că am făcut schimbări importante în viața mea tocmai pentru că am înțeles și simțit ce înseamnă o relație diferită, sănătoasă.” povestește Raul, 35 de ani.

Autocunoaștere mai bună

În cadrul demersului psihoterapeutic, începi să te cunoști mai bine și să devii tot mai conștient/ă de tine. Faptul că poți exprima liber ceea ce gândești și simți te pune treptat într-un contact mai bun cu tine, acesta fiind unul dintre cele mai importante motive pentru a merge la psiholog.

Învățând ce emoții trăiești, deprinzându-ți un vocabular mai amplu pentru a descrie experiențele și realitatea ta internă, îți va aduce în primul rând ție claritate și sens. Asta se va reflecta treptat și în relațiile tale cu cei din jur.

Dezvoltarea abilităților

Alte motive pentru a merge la psiholog sunt legate de importanța dezvoltării unor noi abilități. Poți învăța cum să comunici asertiv, cum să-ți ceri drepturile, cum să pui limite celor din jur dar și ție însuți, cum să te reglezi emoțional atât cu tine însuți/însăți cât și în relație cu ceilalți. Aceste abilități te vor ajuta să devii autonom și să te maturizezi emoțional.

Mama mă ajută mult cu creșterea copiilor, dar aveam nenumărate conflicte cu ea, prețul acestui ajutor fiind convingerile ei rigide legate de educație pe care le implementa și cu fii mei. Am ajuns la terapie din cauza furiei pe care o simțeam, și a vinovăției că sunt furioasă deși primesc ajutor. Am învățat cum să schimb relația cu mama, cum să mențin educația pe care mi-o doresc eu pentru copiii mei, fără a mai ceda șantajului și vinovăției. Deși nu mă așteptam vreodată, mi-am îmbunătățit relația cu propria mamă.” povestește Daria, 38 de ani.

Începutul schimbărilor

Ghidat de un terapeut începi să realizezi schimbările pe care ți le dorești la tine. De cele mai multe ori știm ceea ce avem de făcut, însă fie ne simțim nesiguri să aplicăm, fie nu știm cum să o facem.

În cadrul terapeutic înveți ce te blochează și cum să ieși din acest blocaj. Acolo este mediul în care îți poți dezvolta abilitatea de a sta în contact cu ceea ce simți, crescându-ți toleranța la frustrare și deprinzând totodată o perspectivă experiențială asupra situației tale. Exersând ceea ce înveți, cu pași mici dar siguri, vei începe să observi schimbările dorite.

Relații mai bune cu tine și ceilalți

Pe măsură ce avansezi în demersul terapeutic vei începe să-ți schimbi perspectiva din care privești situațiile și oamenii. Această schimbare de optică te va face să te repoziționezi față de oamenii din viața ta: de unii te vei apropia iar de alții este posibil să te îndepărtezi sau chiar să închei relațiile toxice din viața ta.

Detoxifierea relațiilor este unul dintre cele mai importante motive pentru a merge la psiholog. Noua perspectivă te va ajuta să ții cont mai mult de nevoile tale și să alegi relații mai potrivite pentru cine ești acum sau să le îmbunătățești pe cele vechi.

„Inițial am ajuns în terapie întrucât am dorit să nu mai fiu atât de retrasă, introvertă, timidă, dornică de izolare. Cumva, erau la îndemână și mă simțeam protejată în singurătatea mea, dar tânjeam după relații cu ceilalți. Mai semnificative, mai profunde, mai apropiate. Așa am reușit să descopăr cum povestea copilăriei mele mă determinase să decid că îmi e mai bine singură și cum protecția pe care o căutam mă ținea deconectată de mine și de ceilalți. M-am schimbat destul de mult în doi ani de terapie și mă bucur că am început să am mai multă grijă de mine și nevoile mele adevărate” povesteșe Magda, 25 de ani.

O mai mare libertate de a fi tu

În cabinetul psihoterapeutului, vei descoperi cum să înlocuiești mecanismele tale nesănătoase de a face față provocărilor vieții cotidiene cu alte noi și mai sănătoase pe termen lung. De asemenea, vei învăța să te responsabilizezi și îngrijești de nevoile tale emoționale, să descoperi ce poți face tu dar și faptul că este în regulă să ceri și să primești ajutor.

Faptul că vei învăța să te accepți cu calități și defecte, adică necondiționat de reușite și realizări este major în lista de motive pentru a merge la psiholog. Vocea ta internă critică va scădea, odată cu ea și exigențele care pun presiune pe tine și vei descoperi că îți poți atinge obiectivele cu ajutorul unei voci interne mai blânde, înțelegătoare și pline de compasiune.

Credințele false legate de motivele pentru a merge la psiholog sunt acelea că ajungem să căutăm acest demers atunci când suntem copleșiți, când ne simțim foarte rău, când suferim de o tulburare care ne afectează calitatea vieții și relațiile cu ceilalți, când ne confruntăm cu un eveniment tulburător. Și totuși, rolul terapeutului este totodată și acela de a ne susține în propria dezvoltare personală, de a ne sprijini în implementarea schimbărilor dorite, ținând cont de resursele noastre, ajutându-ne să ne (re)activăm abilitățile și capacitatea de rezolvare a problemelor, explorând opțiunile pe care le avem pentru a ne apropia mai mult de autenticitatea noastră. Mersul la psiholog este un semn al îngrijirii personale, a celei psiho-emoționale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare