O relație de prietenie sănătoasă nu trebuie să fie niciodată constrânsă sau obsesivă. Dacă, de cele mai multe ori, ne simțim anxioși, furioși, umiliți, respinși sau simțim că stima noastră de sine este afectată, probabil că ne aflăm într-o relație de prietenie toxică. Iată câteva sugestii în caz că ne regăsim în această situație.
Rolul prieteniei
Ceea ce face diferența între o simplă relație și o prietenie este gradul de intimitate între două persoane. Prietenia începe cu potriviri și asemănări și se consolidează cu valori, puncte de vedere comune și similarități de gândire. Prietenia presupune solidaritate, încredere, empatie, bunătate, implicare și disponibilitate reciprocă.
Ea ne oferă cadrul în care vom putea să fim noi înșine, individualitatea noastră fiind acceptată de celălalt. Prietenia este o relație semnificativă în care există atât plăcere cât și conflict iar feedbackul negativ este acceptat atât timp cât este constructiv și fără judecată de valoare.
Cercetările arată că prietenii pot avea un impact pozitiv asupra sănătății, bunăstării și satisfacției în viață. Un prieten bun încurajează atunci când există îndoială și oferă ajutor, compasiune și siguranță atunci când există provocare.
8 semne pentru a identifica o prietenie toxică
Putem simți ambivalență față de o relație de prietenie, iar judecata ne poate fi alterată de criterii de evaluare a celuilalt sau relației care nu sunt din prezent, ci din trecutul nostru, din modul în care am învățat să interacționăm cu ceilalți dar și ce să acceptăm sau tolerăm din partea lor. Iată câteva indicii că ești într-o prietenie toxică:
- Nu simți susținere
Atunci când ai realizări sau vești bune, ele merită sărbătorite alături de prieteni. Într-o relație sănătoasă, oamenii apropiați se ascultă, se sprijină și se bucură împreună cu ceilalți. Spre deosebire de alte persoane din cercul tău de prieteni, prietenul toxic rareori te complimentează sau te laudă.
Un prieten fals nu te încurajează niciodată și nici nu te felicită pentru realizările tale. În schimb, este mult mai probabil să provoace suferință făcând comentarii urâte, criticând și diminuând succesul. Întotdeauna este invidios și frustrat atunci când alții te încurajează.
2. Nu poți fi tu însuți
Deși este important să împărtășim lucrurile în comun, prieteniile prosperă atunci când doi oameni sunt capabili să-și exprime diferențele reciproce. Dacă ești într-o relație toxică, prietenul tău s-ar putea să-ți ceară să fii cineva care nu ești. El poate recunoaște lucrurile care nu-ți plac, te poate pune în situații incomode sau îți poate cere să vorbești, să te îmbraci sau să te comporți diferit.
Deși este important ca prietenii să se provoace cu dragoste unul pe celălalt și să se încurajeze reciproc, comportamentele devin dăunătoare atunci când se compromite individualitatea. Un prieten te inspiră să fii cea mai bună versiune a ta – nu cineva complet diferit.
3. Relația este abuzivă
Dacă un prieten este excesiv de critic, gelos sau are frecvente izbucniri de furie, atunci limita a fost depășită. În acest caz, este important să soliciți ajutor pentru a putea părăsi în siguranță relația de prietenie toxică.
4. Nu ești respectat nici tu, nici limitele tale
Respectul reciproc este o condiție necesară într-o relație sănătoasă. Uneori, prietenul consideră că este un semn de apropiere atunci când îți ignoră limitele pe care le impui.
De exemplu, atunci când te presează să ieși în oraș, deși tu încerci să te odihnești sau când îți împrumută hainele fără să te întrebe. Poate părea onorant că prietenul tău este suficient de aproape de tine pentru a-ți accesa timpul și lucrurile, dar la sfârșitul zilei te simți neauzit, neimportant și lipsit de respect. Așa arată o prietenie toxică.
5. Te simți vinovat că ai și alți prieteni
Vorbim despre o prietenie toxică atunci când cealaltă persoană este adesea geloasă pe alți prieteni din cercul tău, având dificultăți în a te împărți cu aceștia. Va încerca să-ți inducă vinovăția și să saboteze toate relațiile de prietenie pe care le ai.
6. Totul este despre el și problemele sale
Prietenul toxic te caută doar atunci când lucrurile merg bine sau când are nevoie de ceva. Conversațiile se îndreaptă doar către el însuși. Adesea, este inaccesibil atunci când ai nevoie de ajutor.
7. Nu păstrează confidențialitatea
Într-o prietenie toxică celălalt îți răspândește secretele, chiar și atunci când îi ceri să păstreze informații personale private. Când cineva îți încalcă în mod constant încrederea, probabil că nu-i pasă prea mult de sentimentele tale și este un prieten fals.
8. Deseori te simți inconfortabil
Petrecerea timpului cu un prieten apropiat ar trebui să te facă să te simți bine dar tu te simți neliniștit sau supărat. Dacă observi acest sentiment, pune-ți câteva întrebări despre tine și prietenul tău. Te simțiți inconfortabil pentru că vă lipsește familiaritatea sau pentru că nu te simți în siguranță? Lipsa siguranței este un semn că te afli într-o prietenie toxică.
Ce poți face dacă ai o relație toxică
Nu este simplu să acceptăm că suntem într-o prietenie toxică, mai ales dacă am investit sentimente și așteptări. Uneori, clarificarea limitelor, a nevoilor fiecăruia, pot reconfigura relația. Totuși, acest lucru nu este mereu posibil și, în funcție de nivelul de toxicitate, uneori cea mai bună cale este ieșirea dintr-o astfel de relație.
- Comunicarea deschisă
Dacă vrei să salvezi prietenia, ar fi util să ai o conversație sinceră cu prietenul tău. Poate comportamentul său nu a fost întotdeauna toxic și el nu conștientizează impactul acțiunilor sale. O discuție despre acest lucru ar putea îmbunătăți lucrurile.
Nu te opri asupra acțiunilor lui, ci mai degrabă asupra sentimentelor tale. Pentru a începe un dialog asertiv, utilizează afirmațiile „eu mă simt.. ..în relație cu tine”, „am nevoie de……” . Fii conștient de cum te simțiți și ia în considerare stabilirea unor limite pentru interacțiunile viitoare. Dacă vrei să salvezi prietenia, limitele sunt esențiale.
Spune-i clar prietenului tău ce comportamente nu poți accepta. Dacă îi pasă cu adevărat de sentimentele tale, amândoi veți reuși să ajungeți la o înțelegere pentru a vă salvați relația.
2. Încheierea relației
Dacă discuția nu a avut niciun rezultat, pune capăt prieteniei toxice. Spune-i prietenului decizia ta. Fii direct și nu lăsa nici o ambiguitate să planeze asupra relației.
Prietenul s-ar putea să nu accepte această decizie. E posibil să te întrerupă sau să încerce să schimbe situația, inducându-ți vinovăția. Încearcă să nu reacționezi, chiar dacă el pare furios sau agresiv. Repetă decizia calm și cu fermitate, în același timp.
3. Păstrează distanța
Stai departe. Acordă-ți timp pentru a vedea cum se schimbă viața ta fără toxicitate în jur. Acesta este primul pas spre a putea face față unei despărțiri. Nu este simplu să ieșim dintr-o relație, chiar dacă e vorba despre o prietenie toxică. Avem nevoie de timp și răbdare cu noi înșine.
Citește și articolul: „10 comportamente de evitat după o despărțire”
4. Acceptă-ți sentimentele
A evita o persoană semnificativă este un lucru dificil, dar util pentru sănătatea ta. Acceptă sentimentele de tristețe și pierdere care apar. Dă-ți voie să rămâi în contact cu aceste emoții pentru a putea merge mai departe.
5. Acordă-ți timp
În ciuda singurătății, lasă timpul să treacă pentru a vindeca rănile emoționale. În acest fel, vei putea reveni la sinele tău normal. Orice despărțire este dureroasă și suferința este firească. Nu te judeca pentru sentimentele trăite, doar pentru că nu par „justificate” în raport cu persoana respectivă.
6. Descarcă-te prin scris
Scrie o scrisoare prietenului tău, dar nu o trimite. Poți să scrii tot ce ai fi vrut și nu ai putut să-i spui. Poate vrei să scrii cum arată furia ta sau cât de rănit ești. Așterne-ți gândurile și toate emoțiile așa cum vin ele. Sigilează scrisoarea într-un plic și arde-l. Oricât de ciudat ar părea, este un exercițiu care te poate ajuta să te simți eliberat.
7. Caută sprijin
Fie că vine de la alți prieteni sau de la familie, confortul este întotdeauna binevenit după o despărțire. Nu te izola și nu purta nefericirea în singurătate, pentru că te-ai putea simți și mai trist și mai lipsit de sprijin. Stai lângă oamenii care te susțin și te încurajează.
8. Apelează la psihoterapie
Dacă crezi că ai nevoie de ajutor profesional, caută un terapeut. Există posibilitatea ca despărțirea să fie urmată de consecințe negative. Un profesionist te poate ajuta să le gestionezi într-un mod sănătos, dar și să înțelegi relația încheiată dar și alegerile făcute.