Glosodinia: ce ascunde senzația de arsură pe limbă și în cerul gurii

Ce ascunde senzația de arsură pe limbă și în cerul gurii

Glosodinia este o afecțiune care provoacă o senzație de arsură în gură. Poate apărea brusc, oriunde în cavitatea bucală, dar se resimte, de obicei, în cerul gurii, pe limbă și pe buze.

Femeile aflate la menopauză se confruntă, cel mai adesea, cu glosodinia, și poate deveni o problemă cronică sau poate apărea periodic.


„Glosodinia sau burning mouth syndrome, denumire la nivelul literaturii de specialitate internațională, este o condiție cronică caracterizată prin senzația de arsură la nivelul cavității orale, în absența unei cauze locale sau sistemice.“

– Dr. Oana Baru, medic primar chirurgie dento-alveolară

Apare descrisă, pentru prima dată, în jurul anilor 1800 și cunoaște mai multe denumiri, printre care stomatodinie, disestezie orală, glosopiroză. Prevalența ei variază între 0,7% și 8% din populație, având o predilecție puternică pentru sexul feminin, acesta fiind de șapte ori mai afectat decât sexul masculin.

Stomatologul menționează că aproape toate pacientele diagnosticate cu glosodinie se află în perioada menopauzei sau postmenopauză. Vârsta medie la care este pus diagnosticul este între 59 și 61 de ani. Rareori apare înainte de 30 de ani.

Citește aici de ce se inflamează glandele salivare? De la litiază la infecții și tumori.

Cum se manifestă glosodinia

Simptomul caracteristic de arsură este localizat tipic bilateral, în special în zona limbii, dar poate apărea și la nivelul altor regiuni, precum palatul dur, buze, gingie sau mucoasa orală.

„Unii pacienți pot descrie această senzație ca pe niște furnicături sau anestezie. Din punct de vedere al intensității durerii, aceasta poate varia de la moderată până la intensă, exacerbată de consumul de alimente sau băuturi fierbinți și atenuată de cele reci.“

– Dr. Oana Baru, medic primar chirurgie dento-alveolară

Arareori, pacienții prezintă un singur simptom. Adesea, sunt menționate de către pacienți și senzație de uscăciune a gurii (xerostomia) sau alterarea gustului.

Citește aici despre legătura dintre stres și sănătatea cavității bucale. Cum păstrezi sănătatea orală.

Perturbarea percepției gustului include, potrivit medicului, senzația de gust metalic sau amar, inclusiv alterarea gustului sărat sau dulce. Se descriu dovezi că această alterare a gustului ar fi cauzată de hipofuncția, lezarea sau pierderea funcției nervului chorda tympani (coarda timpanului), ramură a nervului facial.

Pacienții care au un simt al gustului foarte dezvoltat ar fi predispuși la dezvoltarea acestei patologii, incluzând dureri dentare atipice.

Factori psihologici sau psihiatrici au fost identificați ca jucând un rol în glosodinie, anxietatea și depresia fiind cel mai frecvent întâlnite. Au fost raportate frecvent și tulburări ale somnului.

Senzație de arsură pe limbă și cerul gurii: cauze

Există două tipuri de glosodinie: primară și secundară.

Glosodinia primară

Când nu pot fi identificate anomalii clinice sau de laborator, afecțiunea se numește glosodinie primară sau idiopatică.

„Cauza glosodiniei nu e pe deplin cunoscută, dar există totuși un consens că ar fi neuropată. Se pare că există o alterare la nivelul sistemului nervos periferic, central sau amândouă.“

– Dr. Oana Baru, medic primar chirurgie dento-alveolară

Glosodinia secundară

Uneori, glosodinia este cauzată de o afecțiune medicală preexistentă. În aceste cazuri, se numește glosodinie secundară.

Problemele care stau la baza acesteia includ:

  • gură uscată (xerostomie), care poate fi cauzată de diferite medicamente, probleme de sănătate, disfuncții ale glandelor salivare sau efecte secundare ale tratamentelor pentru cancer;
  • alte afecțiuni orale, cum ar fi o infecție fungică a gurii (candidoză orală), o afecțiune inflamatorie numită lichen plan oral;
  • deficite nutriționale, cum ar fi lipsa de fier, zinc sau vitamine din grupul B, precum folat (vitamina B9), tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), piridoxină (vitamina B6) și cobalamină (vitamina B12);
  • alergii sau reacții la alimente, arome alimentare, alți aditivi alimentari, parfumuri, coloranți sau substanțe pentru igiena orală;
  • reflux gastric;
  • unele ticuri, cum ar fi mușcarea vârfului limbii și scrâșnirea dinților (bruxism);
  • tulburări endocrine, cum ar fi diabetul sau tiroida hipoactivă (hipotiroidism);
  • iritație excesivă a gurii, care poate rezulta din periajul excesiv al limbii, utilizarea pastelor de dinți abrazive, utilizarea excesivă a apelor de gură sau consumul de băuturi acidulate;
  • factori psihologici, cum ar fi anxietatea, depresia sau stresul.

Medicamente care pot cauza glosodinie

„O serie de medicamente pot determina apariția glosodiniei, precum: captopril, enalapril sau lisinopril, dar este de remarcat că, la pacienții care iau aceste medicamente, odată întrerupt sau modificat tratamentul, simptomele de arsură de la nivelul cavității orale dispar în decurs de câteva săptămâni.“

– Dr. Oana Baru, medic primar chirurgie dento-alveolară

Alți factori etiologici sugerați sunt candidoza orală, secundară tratamentului prelungit cu antibiotice cu corticosteroizi, sau purtarea de proteze complete.

„Deși, candidoza se caracterizează prin senzația de arsură la nivelul cavității orale, sunt puține dovezi care să susțină prevalența ridicată a glosodiniei la pacienții cu candida orală.“

– Dr. Oana Baru, medic primar chirurgie dento-alveolară

Factori de risc

Glosodinia este mai frecventă la femeile aflate la menopauză. De obicei, debutează spontan, fără un factor declanșator cunoscut. Cu toate acestea, anumiți factori pot crește riscul, inclusiv:

Știai că abcesul gingival poate să apară când dintele nu are nicio problemă? Citește aici din ce cauze se formează și cum se tratează.

Cum descoperi din ce cauze simți arsuri pe limbă

„În primul rând, vorbim despre un diagnostic de excludere, pe baza simptomelor. Un diagnostic de glosodinie poate fi pus dacă senzația de arsură sau disestezie se repetă mai mult de două ore pe zi pentru mai mult de trei luni, fără alte leziuni clinice evidente. OMS adaugă că stresul emoțional e semnificativ și afectează mai multe funcții orofaciale.“

– Dr. Oana Baru, medic primar chirurgie dento-alveolară

Pentru că este o condiție cronică invalidantă, stomatologul precizează că este necesar să fie excluse cauzele locale și generale: factorii locali se referă la bruxism, proteze dentare adaptate necorespunzător, candidoza orală, limba geografică, lichenul plan și alte leziuni ale mucoasei orale, care trebuie excluse.

Află de aici totul despre aspectul limbii! Petele albe sau roșii pot fi leziuni precanceroase.

De asemenea, reacțiile alergice la diverse produse de igienă orală – pasta de dinți sau apa de gură – pot determina senzația de arsură la nivelul gurii.

Factorii sistemici se referă la medicația care are ca posibil efect advers senzația de arsură a gurii, precum antihistaminice, antihipertensive, dar și la deficitul de vitamina B12, B6, D, fier sau zinc.

„În plus, diabetul zaharat, refluxul gastroesofagian și hipotiroidismul pot fi și ele considerate responsabile de apariția acestui simptom.“

– Dr. Oana Baru, medic primar chirurgie dento-alveolară

Tratament pentru glosododinia secundară

În cazul glosodiniei secundare, tratamentul depinde de cauza de bază. De exemplu, tratarea unei infecții orale sau administrarea de suplimente pentru o deficiență de vitamine poate atenua disconfortul. Odată tratată cauza, glosodinia ar trebui să dispară treptat, de asemenea.

Tratament pentru glosododinia primară

„Tratamentul acestei boli este complex. Nu există la această dată o vindecare a bolii, scopul tratamentului vizează doar reducerea simptomatologiei. Remisia spontană a bolii după cinci ani a fost raportată în mai putin de 3% din cazuri și sub 30% din pacienții cu glosodinie au prezentat o atenuare moderată a simptomelor cu sau fără tratament.“

– Dr. Oana Baru, medic primar chirurgie dento-alveolară

Opțiunile de tratament pot include:

  • produse de înlocuire a salivei;
  • apă de gură specifică sau lidocaină;
  • capsaicină, un analgezic care provine din ardei iute;
  • un medicament anticonvulsivant numit clonazepam;
  • anumite antidepresive;
  • medicamente care blochează durerea nervoasă;
  • terapie cognitiv-comportamentală pentru a dezvolta strategii de abordare a anxietății și depresiei și de a face față durerii cronice.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare