10 sfaturi pentru a trece cu bine de menopauză de la medicul endocrinolog

10 sfaturi pentru a trece cu bine de menopauză de la medicul endocrinolog

Chiar dacă menopauza este un moment inevitabil, normal și natural, simptomele supărătoare de care se tem femeile pot fi ținute în frâu. Iată cele mai bune sfaturi la menopauză, venite de la specialist.

Bătrânețea și renunțarea la feminitate și frumusețe. Bufeuri, sângerări ciudate, kilograme nesuferite, toane, părul care nu mai stă ca înainte, riduri care apar peste noapte… Nimic nu mai e cum era, iar aceste schimbări interioare și exterioare sperie femeile, le fac să se simtă diferite, să se izoleze sau să considere că totul e un rău necesar și să îndure în tăcere, la fel ca mamele și bunicile lor.

„Indiscutabil, nimănui nu îi face plăcere să se gândească la faptul că va veni și acest moment. Marele M. Menopauza, despre care toate doamnele știu încă de la mamele lor că este o perioadă dificilă, presărată cu multa stări ciudate și care, oficial, reprezintă intrarea în vârsta a treia,” spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog. Specialistul care mai multe sfaturi pentru femei care să le ajute să treacă cu bine peste această perioadă dificilă.

Dr. Antonela Burlacu ne sfătuiește să nu confundăm cortizolul cu cortizonul
Dr. Antonela Burlacu spune că perioada de menopauză poate fi trecută cu bine

Sfaturi menopauză: traversați această perioadă într-o stare cât mai bună

„Menopauza este o perioadă firească, fiziologică în viața unei femei. Nu poate fi amânată sau evitată, deși medicina viitorului ne dă speranțe într-o tinerețe fără bătrânețe, implicit într-o terapie de rejuvenare ovariană.

Dar până atunci trebuie să acceptăm evidența – că menopauza este o perioadă în care femeile trăiesc 20-30 ani și să încercăm să trecem prin ea într-o stare cât mai bună de sănătate fizică și mentală,” completează medicul endocrinolog Antonela Burlacu, oferindu-ne, în cele ce urmează, 10 explicații și sfaturi despre perioada menopauzei.

Mai întâi, câteva informații succinte, dar esențiale despre această perioadă.

  1. Menopauza se instalează când numărul de foliculi – adică celulele ovariene primare din care se dezvoltă ulterior alți foliculi ce vor ovula – scad și dispar. Acest număr de foliculi îl avem de la naștere și este variabil de la femeie la femeie. El scade progresiv pe parcursul vieții fertile, astfel că în jurul vârstei de 50 de ani dispar.

Premenopauza și postmenopauza

2. Menopauza nu se instalează peste noapte. Este un proces format din premenopauză  și postmanopauză, evenimentul central fiind absența menstruației timp de un an.

Premenopauza apare cu câțiva ani – între și șase –  anteriori de la oprirea menstruației și se caracterizează prin dereglări menstruale și modificări ușoare la nivelul mucoasei vaginale -uscăciune, jena la contact intim și investigații modificate – creșteri ale FSH (hormonul de stimulare foliculară).

Postmenopauza reprezintă perioada de după ultima menstruație până la sfârșitul vieții.

3. Toate simptomele și semnele de care se plâng doamnele, în această perioadă, apar din cauza scăderii producției de estrogeni din ovare. Estrogenii sunt hormonii tinereții și frumuseții, ai stării de bine. Ei ne fac pielea și părul sănătos și frumos, talia zveltă și dispoziția sufletească bună.

Dar efectele lor sunt foarte importante și pentru inimă, oase, ficat, etc. De aceea, când nu îi mai avem la valori bune, ne simțim foarte diferit, din foarte multe puncte de vedere.

Buferurile pot fi imprevizibile

4. Cele mai supărătoare simptome ale menopauzei sunt cele neurovegetative – adică mult temutele bufeuri, a căror apariție și evoluție este imprevizibilă și supărătoare. Nu prea se știe exact  mecanismul intim de apariție, cert este că apar fie din senin, fie declanșate de căldură, alcool sau condimente, pot fi mai rare și mai ales perturbă somnul de noapte, când se însoțesc de transpirații accentuate.

5. Cele mai supărătoare semne cu care se confruntă doamnele sunt și cele legate de sfera urogenitală, estrogenii find hormonii care mențin în bună stare de funcționare vaginul femeii.

Apar uscăciunea vaginală, dispareunia – adică jena la contact intim, senzația de micțiune urgentă sau chiar pierderi mici de urină în momente ca râs, tușit, strănut, efort fizic. Aceste semne și simptome reprezintă vârful icebergului legat de menopauză.

6. Apar și: creșteri ale tensiunii arteriale, creșterea colesterolului în sânge, scăderea densității osoase (osteoporoza), depresia, agravarea anxietății, insomnii sunt câteva dintre afecțiunile ce se pot transforma în boli, pe parcursul menopauzei.

7. Supărătoare sunt și kilogramele adunate în jurul taliei și rezistența la diete și efort fizic, retenția de apă, cearcăne accentuate sau pungile de sub ochi.

Sfaturi menopauză: mâncați roșii din plin!

Ce putem face? Nu voi vorbi despre terapiile de substituție care necesită control medical, investigații și consiliere de specialitate. Foarte importante sunt acele mici, dar semnificative, schimbări  ale stilului de viață.

8. Atenție la ce mâncati. Alimentație echilibrata cu multe legume, fructe – în special roșii care sunt bogate în antioxidanți- multe lactate și brânzeturi cu puține grăsimi și sare, carne cu măsură și multe semințe și fructe oleaginoase bogate în vitamina E, adică vitamina frumuseții feminine, se pare.

Sfaturi menopauză: apelați la remedii naturale!

9. Aveti grija la hidratare consecventă: consuma’i chiar peste 2 litri de apă pe zi și face’i multă mișcare de orice fel: mers pe jos, bicicletă, fitness, pilates. Ajută la menținerea tonusului psihic și a formei fizice.

10. Legat de ameliorarea semnelor și simptomelor de mai sus, există varii produse, atât naturiste, cât si alopate, cu aplicare locală – intravaginală – sau pe cale orală, care își fac efectul mai rapid sau mai lent, de la femeie la femeie.

Cohoșul negru este printre cele mai populare și mai îndelung studiate terapii naturale pentru simptomele menopauzei. Cohoșul negru e o specie de plantă cu flori din familia Ranunculaceae și a fost folosit de secole. Puteți găsi cohoș negru sub mai multe forme: capsule, tablete sau solubil în apă.

Se consideră că are o acțiune similară cu serotonina, ameliorând astfel simptomele de depresie și reglând temperatura corpului.

Ginsengul este o altă plantă folosită pentru beneficiile sale terapeutice, de până la cinci mii de ani, de către chinezi, coreeni și americani. Poate fi folosit pentru a trata simptomele menopauzei precum oboseala, anxietatea și stres, deoarece este considerat tonic și energizant natural.

„În concluzie, să nu ne speriem de menopauză și să o acceptăm așa cum este, dar în mod inteligent, folosind informații medicale și ajutor specializat, având grijă de trupul și de sufletul nostru. Mens sana in corpore sano,” concluzionează medicul endocrinolog Antonela Burlacu.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare